Šiandiena pirmasis pasakojimas apie Lietuvoje įsikūrusius restoranus, kavines ir viską kas susiję su maistu ir valgymu. Ilgai
galvojau ar rašyti apie blogas (gal būt tik tą kartą nepasisekusias
"keliones"). Gal nederėtų,
gal neetiška apie tai rašyti ir kritikuoti, bet... Maistą ruošia
profesionalūs virėjai, kurie baigę 3 metų mokslus įgavo ne tik teorines,
bet ir praktines žinias, už savo darbą virtuvėje gauna atlyginimą ir dėl to manau, kad
jiems neleistinos elementarios klaidos.
Apie geras kavines ir restoranus su
malonumu rašysiu, tikrai. Nes visada norisi pagirti ir pasakyti visiems-
taip ten labai jauku, gera ir labai skanu! Kai tik turėsite noro ir
laiko būtinai ten užsukite.
Tačiau "Pracūziška svogūnų sriuba" buvo nutolusi nuo pačios
Prancūzijos. Gal būt jos nespėjo iki galo išvirti ir turėjo žūt būt mums
jau patiekti. Svogūnai nebuvo beveik pilnai suvirę, kaip kad turėtų
būti. Sriuba nebuvo užkepta su duona ir sūriu. Čia šalia pateikė
batono skrudintą riekelę su vos įžiūrimu trupučiu sūrio. Bet kur čia
prancūziška virtuvė su tiek sūrio? :-))))
Jūros geldelės
buvo išvirtos be nuotaikos ir meilės. Virėjams ir čia pritrūko
prieskoninių žolių, vyno, grietinėlės. Visko, kas bent kiek įneštų
nors lašelį tobulumo.
Karšti patiekalai...
Sterkas su vėžių uodegėlėmis buvo pateiktas... su dvejomis
mažytėmis uodegėlėmis. Tai bent jau tris- keturias galėjo įdėti, kad
bent šiek tiek atitiktų recepto pavadinimą. Bulvių sluoksniuotis (arba savojiškai
pagamintos bulvės), pateiktos prie sterko, sudarė didžiają patiekalo
dalį. Deje, jos buvo pašildytos ir pašildytos nepilnai, tad vėsiose bulvėse jautėsi
krakmolas. Žuvis su pilnai jaučiamu "šaldytos- atšildytos" žuvies
skoniu... Daržovės per mažai patroškintos, tad per didelis jų kietumas
visikai nesiderino prie žuvies lengvumo. Grietinėles padažas per skystas ir net atsiskyręs
nuo troškintos žuvies išsiskyrusių sulčių. Šio patiekalo pavadinimas galėtų būti
"Šildytos savojiškai paruoštos bulvės su paprastai troškintu sterku ir
vos pašildytais daržovių šiaudeliais". Gal kažkas iš šio restoranų virėjų atėmė skonio pojūtį?
Juk šis receptas kaip ir klasikinis, nesudėtingas net mėgėjui paruošti,
o jį sugadinti pasirodo galima.Bet pamirškime tą sterką ir paragaukime "Marinuoto vyne ir su garstyčiomis troškinto triušio". Tačiau ir čia nesekmė. Per ilgai marinuotas ir per trumpai troškintas triušis buvo sausas ir kietas. Jį net buvo bandoma įveikti ne su peiliu ir šakute, o primityviai- tik su rankomis ir dantimis. Bet tai nepagerino situacijos, nelabai juk smagu taip dantimis plėšyti mėsą nei namuose, nei restorane. Tad, lėkštėje taip ir liko prieš peilį su šakute, bei dantis laimėjusi kovą triušio kulšelė... Kas dar toje lėkštėje buvo ne taip? Virtos taukuose bulvės. Daug tobuliau tokią, tik gerai ištroškintą triušieną pateikti su bulvių koše, o ne su atmestinai paruoštomis bulvėmis.
Po tokių nesėkmių užkandžiuose ir karštuose patiekaluose, jau nebenorėjome toliau ekspermentuoti su desertais.
Labai gaila, kad šio tikrai puikaus restoranėlio virėjai tiek daug vienu metu padarė liapsusų virtuvėje. Nemanau, kad artimiausiu metu vėl ten užsuksime.