Po daugelio iškeptų apverstų pyragų padariau išvadą, kad
juos kepant labai svarbi kepimo forma ir jos dydis. Šiems pyragams netinka
visos susegamos tortų formos, nes pro jas išbėga sviesto ir cukraus mišinys,
kuris taip reikalingas vaisių sėkmingam karamelizavimui. Taip pat, kepimo
popierius kuris atrodytų neleistų sviestui ir cukrui su sultimis ištekėti iš
formos, nesudaro galimybės pasišalinti dėgmei ir gerai karamelei apkepti.
Rinkitės silikonines kepimo formas tiesiu pagrindu arba stiklinius kepimo indus
iš kurių galėsite lengvai išversti iškeptą pyragą.
Kadangi karamelizavęsi vaisiai yra šių pyragų esmė, jų turi
būti nemažai, o tešlos sluoksnis gali būti ne toks jau storas. Tad, mano
patarimas rinkitės kuo platesnius kepimo indus. Į kuriuos galėsite pridėti (tik vienu
sluoksniu) kuo daugiau vaisių.
O dabar grįžkime prie pačio recepto.
Jums reikės
Tešlai:
200 gr. miltų
110 gr. sviesto (minkšto)
200 gr. cukraus,
2 kiaušinių (didelių)
125 gr. vanilinio ar paprasto jogurto arba grietinės,
1 a. š. kepimo miltelių,
citrinos žievelės (tarkuotos),
1 žiupsnelio druskos.
pagrindui:
10-12 geltonų arba mėlynųjų slyvų,
30 gr. sviesto,
2-3 v.š. rudojo cukraus.
Pradėkime nuo formos pagrindo paruošimo ir slyvų.
Paimkite 26 cm. formą ar kepimo indą. Sviestu ištepkite
kepimo indo pagrindą ir truputį šonus. Pabarstykite ruduoju cukrumi, kad jis
pasikirstytų kuo tolygiau formą pavartykite.
Visą dugną padenkite per pusę perpjautomis slyvomis. Dėkite
jas odele žemyn, kad slyvų perpjautoji vidinė pusė ‘žiūrėtų’ į jus.
Tešlai cukrų ir sviestą išplakite mikseriu.
Po vieną įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Tada įberkite
žiupsnelį druskos, jogurtą ir nutarkuotą citrinos žievelę.
Galiausiai suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius.
Gautas mišinys turi būti vienalytis ir be gabalėlių.
Supilkite tešlą į formą ant slyvų. Mentele išlyginkite
paviršių, centre padarant negilią duobę, kad pyrago centras kepimo metu neiškiltų.
Kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes.
Ar pyragas iškepęs patikrinkite į vidų įkišdami dantų
krapštuką. Jis turi būti sausas.
Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam atvėsti
neapverčiant apie 30–40 minučių. Kai jis nebebus karštas, apverskite jį ant
serviravimo lėkštės ir leiskite visiškai atvėsti.
Asmeniškai aš apverčiu beveik atvėsusį pyragą.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš interneto