2023 m. spalio 29 d., sekmadienis

Sūdytos lašišos užkandėlė su bulve ir obuoliu

 


Gal kai kam šis derinys pasirodys keistas, tačiau visi produktai puikiai dera tarpusavyje. Bulves galite keisti virtais, o dar geriau keptais burokėliais.

 

Jums reikės

 

silpnai sūdytos lašišos,

2 virtų bulvių, arba 1 virto didelio pailgo burokėlio,

1 obuolio,

virtų putpelių kiaušinių,

1 a.š. krienų,

1 svogūno laiškų kuokštelio,

majonezo.

 

Nuluptas bulves arba burokėlį supjaustykite griežinėliais,

Nuluptą obuolį supjaustykite mažais kubeliais. Į dubenėlį suberkite pjaustytą obuolį, įdėkite nuspaustus nuo skysčio krienus ir supjaustytus svogūno laiškus. Sumaišykite su nedideliu kiekiu majonezo. Tačiau majonezas turi padengti visus obuolius.

Lašišą supjaustykite plonais griežinėliais.

Ant bulvių griežinėlių dėkite po 1- 2 arbatinius šaukštelius obuolių juos tolygiai paskleisdami per visą bulvės plotą. Ant jų uždėkite šiek tiek sustumtą lašišos griežinėlį.

Užkandėlę papuoškite putpelės kiaušinio pusele.

 


Sudėtingumas: paprasta

2023 m. spalio 25 d., trečiadienis

Apverstas slyvų pyragas

 


Po daugelio iškeptų apverstų pyragų padariau išvadą, kad juos kepant labai svarbi kepimo forma ir jos dydis. Šiems pyragams netinka visos susegamos tortų formos, nes pro jas išbėga sviesto ir cukraus mišinys, kuris taip reikalingas vaisių sėkmingam karamelizavimui. Taip pat, kepimo popierius kuris atrodytų neleistų sviestui ir cukrui su sultimis ištekėti iš formos, nesudaro galimybės pasišalinti dėgmei ir gerai karamelei apkepti. Rinkitės silikonines kepimo formas tiesiu pagrindu arba stiklinius kepimo indus iš kurių galėsite lengvai išversti iškeptą pyragą.

Kadangi karamelizavęsi vaisiai yra šių pyragų esmė, jų turi būti nemažai, o tešlos sluoksnis gali būti ne toks jau storas. Tad, mano patarimas rinkitės kuo platesnius kepimo indus. Į kuriuos galėsite pridėti (tik vienu sluoksniu) kuo daugiau vaisių.


 

O dabar grįžkime prie pačio recepto.

Jums reikės

Tešlai:

200 gr. miltų

110 gr. sviesto (minkšto)

200 gr. cukraus,

2 kiaušinių (didelių)

125 gr. vanilinio ar paprasto jogurto arba grietinės,

1 a. š. kepimo miltelių,

citrinos žievelės (tarkuotos),

1 žiupsnelio druskos.

 

pagrindui:

10-12 geltonų arba mėlynųjų slyvų,

30 gr. sviesto,

2-3 v.š. rudojo cukraus.

Pradėkime nuo formos pagrindo paruošimo ir slyvų.

Paimkite 26 cm. formą ar kepimo indą. Sviestu ištepkite kepimo indo pagrindą ir truputį šonus. Pabarstykite ruduoju cukrumi, kad jis pasikirstytų kuo tolygiau formą pavartykite.

Visą dugną padenkite per pusę perpjautomis slyvomis. Dėkite jas odele žemyn, kad slyvų perpjautoji vidinė pusė ‘žiūrėtų’ į jus.

 Tešlai cukrų ir sviestą išplakite mikseriu.

Po vieną įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Tada įberkite žiupsnelį druskos, jogurtą ir nutarkuotą citrinos žievelę.

Galiausiai suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gautas mišinys turi būti vienalytis ir be gabalėlių.

Supilkite tešlą į formą ant slyvų. Mentele išlyginkite paviršių, centre padarant negilią duobę, kad pyrago centras kepimo metu neiškiltų.

Kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes.

Ar pyragas iškepęs patikrinkite į vidų įkišdami dantų krapštuką. Jis turi būti sausas.

Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam atvėsti neapverčiant apie 30–40 minučių. Kai jis nebebus karštas, apverskite jį ant serviravimo lėkštės ir leiskite visiškai atvėsti.

Asmeniškai aš apverčiu beveik atvėsusį pyragą.

 


Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto

2023 m. spalio 21 d., šeštadienis

Baikerių kugelis

 


Šį kugelio receptą nusižiurėjau per LNK TV vieną penktadienio vakarą. Labiausiai suintrigavo keistas padažas su raugintais agurkais. Atrodė, kad tai tikrai visai ne baikerių maistas. Padažas gal kokiems sveikuoliams daugiau tinkantis, o ne rimtiems vyrams važinėjančiais rimtais motociklais. Ir pats kugelis toks moteriškas sakyčiau, su varške ir kefyru, jokių kiaulės ausų, jokių kiaulės kojų. Na, gal tie baikeriai jau tokie…

Neištvėriau nepabandžiusi to kugelio, ir to keistojo jų padažo. Kadangi kugelį su kefyru (vietoje verdančio pieno) esu svečiuose valgiusi, tai nebijojau kepti. O va su padažu apsidraudžiau. Padariau dar ir įprastą mums grybų grietinės padažą. Ir dar padažą tinkantį vaikams su obuoliais ir grietine (jei jau tas jų kugelis toks dietinis). 


Ilgai jūsų nekankinsiu parašysiu visa receptą, nes kugelis tikrai geras. Bet jų tas raugintų agurkų ir grietinės padažas yra vertas didžiausių liaupsių. Nesu aš raugintų agurkų mėgėja, bet padažas vertas 100 balų. Net tas mano grybų- grietinės padažas nublanko. Va, taip ir būna… Manau, kad šis padažas ne tik prie kugelio, bet ir prie bulvinių blynų tiks.


 


 

Jums reikės

apie 1 kg. bulvių,

1 svogūno,

2 kiaušinių,

150 gr. maltų lašinukų, pažandės ar šoninės,

65 gr. varškės,

250 gr. riebaus kefyro,

druskos,

pipirų.

 

Padažui

2- 3 stipriai įrūgusių nedidelių agurkų,

1 česnako skiltelės,

krapų,

grietinės.

 

Dideliame dubenyje sutrinkite varškę su lašinukais (maltais ar smulkiai pjaustytais). Imaišykite kefyrą.

Į tą patį dubenį sutarkuokite bulves ir svogūną. Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, bei pipirų. Kiaušinius pradžioje paplakite šakute, o vėliau gerai visą tarkių masę išmaišykite jau šaukštu.

Kepimo indą ištepkite riebalais ir supilkite tarkius.

Kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Vėliau kaitrą sumažinkite iki 180C ir kepkite dar apie 1 val.

Ar kugelis iškepęs galite patikrinti šakute. Pakabinkite šakute tarkių iš pačio centro ir paragaukite.

Padažui smulkiai supjaustykite agurkus. Sumaišykite juos su išspaustu česnaku, įberkite krapų ir užpylę grietine išmaišykite.

                                               

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš Radviliškio Roud Bears baikerių klubo