2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Raugintų agurkų sriuba su perlinėmis kruopomis


   Tikrų tikriausia agurkinė verdama su inkstais. Bet... nelabai aš mėgstu subproduktus, na nebent jautienos liežuvis ir kepenėlės. Tad, šis receptas be inkstukų bus. Jei norite autentiškos su inkstais- tai tik trumpai: jie išverdami atskirai ir po to supjaustyti sudedami į sriubą jai baigiant virti.
   O dabar apie tą- be inkstų.
   Šiai sriubai, kaip pagrindas geriausiai tinka jautienos sultinys. Jį galite išsivirti iš jautienos mėsos su kaulais, jautienos krūtinėlės ar jautienos kulninės mėsos. Iš bet kokios jautienos, tik ne jautienos file. Tai jau per žiaurus tobulo kepsnio naikinimas būtų.

Jums reikės
1l. jautienos sultinio,
1 svogūnas,
1 morka,
2 v.š. perlinių kruopų,
2-3 bulvės,
2-3 rauginti agurkai,
truputis lydyto sviesto,
lauro lapas, truputis pipirų, krapų, jei norite,
druskos,
grietinės, jei norite.

   Perlines kruopas užmerkite iš vakaro. Prieš tai kelis kartus jas perplaukite.
   Kitą dieną kruopas virkite apie 20- 25 min. Keptuvėje ant lydyto sviesto ar trupučio aliejaus pakepkite svogūnus ir kai jie taps skaidrūs, suberkite smulkiai supjaustytas morkas. Dar šiek tiek apkepkite.
   Į verdantį sultinį sudėkite pakepintus svogūnus ir morkas, sumeskite kubeliais supjaustytas bulves, įmeskite lauro lapą. Virkite kol bulvės suminkštės. Tuomet sudėkite šiaudeliais pjaustytus raugintus agurkus. Įberkite šiek tiek pipirų ir suberkite išvirtas perlines kruopas. Dar pavirkite apie 15 min. Išimkite lauro lapą. Paragaukite ar netrūksta druskos ir prieskonių. Leiskite sriubai kažkurį klaiką pastovėti, kad subręstų skonis.
  Tiems kas mėgsta sriubą pateikite su grietine.

Sudėtingumas: nesudėtinga

2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis

Kepsnys "Gildija"




   Dar vienas sovietinių laikų receptas. Tais laikais kiekvienas save gerbiantis restoranas turėdavo firminį patiekalą. Kauno Rotušės aikštėje buvęs restoranas "Gildija" turėjo šį jautienos kepsnį. Restoranas garsėjo rafinuotu aptarnavimo lygiu, prabangiais indais, krištolo taurėmis, melchioro įrankiais ir žymiai aukštesnėmis kainomis nei kitur. Tas rafinuotumas apsiribojo tik padavėjų baltomis pirštinėmis bei per dideliu dirbtiniu mandagumu. Ir dabar kartais tenka vakarieniauti užsienio restoranuose, kur tave taip pat aptarnauja pirštinėti padavėjai, bet tas aptarnavimas užsienyje yra daug šiltesnis ir nuoširdesnis, nei būdavo "Gildijoje".
   Bet pamirškime kas ten buvo, geriau išsikepkime tą kepsnį dabar, savo namų  virtuvėje.



Jums reikės
jautienos file (vidinės išpjovos), bet galite naudoti ir kiaulienos nugarinę be kaulo ir lašinukų,
svogūno,
fermentinio sūrio,
majonezo,
trupučio pipirų.

   Jautienos file ar kiaulienos nugarinę supjaustykite ne storesniais kaip 1 cm. gabalais. Kiekvieną gabaliuką lengvai pamuškite tam skirtu plaktuku. Išmuštus gabaliukus dėkite vieną šalia kito į kepimo skardą, kurioje įtiestas kepimo popierius.. Jei jūsų valgytojų būrys didelis, naudokite orkaitėje esančią gilesnę kepimo skardą.
 Ant kiekvieno mėsos gabaliuko užberkite truputį pipirų, dėkite plonais žiedeliais pjaustytus ir išsklaidytus svogūnus (jų neturi būti daug). Ant svogūnų uždėkite šiek tiek majonezo, stengdamiesi jį kažkiek paskleisti, o ant jo- užberkite tarkuoto sūrio. Visi šie trys dalykėliai turi lengvai uždengti mėsą.



  Jei dar tilps, į kepimo skardą sudėkite į keturias dalis  supjaustytas bulves (jas apiberkite druska). Į skardą įpilkite truputį vandens, kad jis tik nedideliu sluoksneliu pasklistų skardoje ir kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje kol apkeps sūris.
   Pateikite su keptomis bulvėmis ir tarkuotomis morkų salotomis su majonezu ir pagardintomis šiek tiek smulkintu poru, bei petražolėmis. Taip pat šį kepsnį galite pateikti su raugintomis ar marinuotomis daržovėmis.


Sudėtingumas: nesudėtinga



2012 m. lapkričio 5 d., pirmadienis

Triušis grietinės padaže

 
   Dar vienas triušienos paruošimo receptas. Gan paprastas, nes visos recepto sudėtinės dalys įprastos lietuviui ir randamos kiekviename šaldytuve ar daržovių pintinėje. Belieka nusipirkti tik triušį. Kodėl aš čia taip, vis apie triušieną ir triušieną rašau.
   Labai retai perku iš parduotuvės vištieną. Dažniausiai renkuosi ūkininko ar kaimynų išaugintas vištas ir viščiukus. Kai nerandu tinkamos vištienos- visada renkuosi triušį. Juk jis tik žole maitintas. Jo mėsa pati sveikiausia, nesukelianti alergijų, turinti mažai cholesterolio, iš jos žmogaus organizmas geriausiai pasisavina baltymus, kurių šioje mėsoje yra iš tiesų nemažai. Taigi, ji skani ir maistinga. Bet kas svarbiausia: triušio skirtingai nei vištų ar kiaulių, šerdamas hormonais neužauginsi. Todėl ji- brangesnė, bet verta nors retkarčiais ja pasimėgauti.

jums reikės
triušio,
1 svogūno,
2 nemažų česnako skiltelių,
pipirų mišinio,
provanso žolelių ar tik čiobrelių,
druskos,
2- 3 v.š. grietinės ( naudokite Dvaro 40%)
truputis lydyto sviesto ar aliejaus.

   Triušį nuplaukite ir supjaustykite per sąnarius gabaliukais, apiberkite pipirais ir druska. Susmulkinkite svogūną ir česnaką, pakepinkite nedideliame lydyto sviesto ar aliejaus kiekyje, kol taps skaidrūs. Sudėkite juos į kepimo indą. Apkepkite triušieną iš abiejų pusių ir sudėkite kartus su svogūnais. Viską užpilkite verdančiu vandeniu (triušiena turi būti apsemta truputį mažiau nei per pusę). Indą dėkite į orkaitę įkaitintą iki 200C temperatūros. Kepkite pradžioje atidengę, kai triušiena lengvai apskrus- indą uždenkite dangčiu ar folija. Kepkite apie 1.5val. arba kol mėsa taps minkšta. Patikrinkite iškepimą šakute- mėsa turi būti minkšta. Sudėkite grietinę, žoleles ir dar kelias minutes kepkite jau atidengę indą.
Pateikite su keptomis bulvėmis ar bulvių koše. Kaip garnyras tiks įvairios daržovės tiek šviežios, tiek keptos ar marinuotos.
Sudėtingumas: paprasta.

2012 m. lapkričio 4 d., sekmadienis

Varškės apkepas ir spanguolių kisielius


   Kiekvienas iš mūsų turime tam tikrų valgymo įpročių. Mano buvusi kolegė bulvinius blynus valgo su bruknių uogiene. Mano vyras daugumą patiekalų valgo su duona, ir net valgant makaronus jam jos reikia ...
   Aš varškės apkepą valgau su kisieliumi. Iš bėdos galiu valgyti su pasaldinta grietine, bet su kisieliumi, o ypač spanguolių- jėga!

jums reikės
500 gr. varškės (naudoju riebesnę),
4 kiaušiniai,
1/2 stiklinės grietinėlės arba pieno,
4 v.š. manų kruopų,
4 v.š. cukraus,
truputis druskos,
truputis vanilinio cukraus,
jei norite galite įberti ir malto cinamono,
jei norite įberkite džiovintų vyšnių ar razinų, o jei valgysite su grietine- tuomet puikiai tiks persikai (žali arba konservuoti).
truputis sviesto kepimo indui ištepti.

   Manų kruopas užpilkite grietinėle ar pienu ir kol viską plaksite- leiskite joms išbrinkti. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Į baltimus įberkite nedidelį žiupsnelį druskos ir juos išplakite iki sandžių putų. Kai tai padarysite jau drąsiai galite plakti trynius su cukrumi. Tiems, kas virtuvėje žengiate pirmuosius kulinarijos žingsnius, atminkite, kad plakant kiaušinius šis eiliškumas būtinas. Su nors kažkiek tryniais suteptu plakimo įrankiu sunkiai išplaksite baltymus. Trynius plakite iki tol kol jie pabals. Supilkite varškę ir manų kruopas, sudėkite vanilinį cukrų, cinamoną ir džiovintus vaisius. Viską gerai perplakite. Tuomet su šaukštu sudėkite baltymus ir su tuo pačiu šaukštu atsargiai juos išmaišykite. Mikserio jau nenaudokite. Kepimo indą ištepkite sviestu ir atsargiai supilkite masę. Jei apkepą norite kepti su persikais, supjaustykite juos griežinėliais ir išdėliokite ant kepimo indo dugno, tik tuomet supilkite išplaktą masę.
   Kepkite 175C temperatūroje apie 45- 50 min. Ar apkepas iškepęs patikrinkite mediniu pagaliuku. Jis turi būti sausas.
   Iškeptą apkepą keletą minučių palaikykite kepimo inde ir tuomet jau galite pjaustyti. Pateikite su šiltu kisieliumi ar su cukrumi išplakta grietine.

Spanguolių kisielius


3 l. vandens,
1 l. spanguolių,
500 gr. cukraus,
100gr. bulvių krakmolo,
5-6 gvazdikėliai,
1/2- 1/4 a.š cinamono.

   Dideliame puode užvirinkite vandenį su cukrumi. Nuplautas uogas išspauskite sulčiaspaude. Kai vanduo užvirs sudėkite nuospaudas ir prieskonius, 5-7 minutes pavirkite. Vėliau viską nukoškite į dar didesnį puodą. Vėl užvirkite ir kai užvirs supikite vandenyje "ištirpintą" krakmolą. Jį pilkite nuolat maišydami. Kai tik kisielius pradės virti išjunkite kaitrą. Jei norėtumėte tirštesnio kisieliaus- dėkite daugiau krakmolo "ištirpinto" vandenyje. Nukelkite puodą nuo kaitlentės ir supilkite spanguolių sultis ir išmaišykite. Daugiau virti nebereikia.
Šis kisielius, kaip gėrimas, mūsų šeimoje pateikiamas ir Kūčių vakarą.
Sudėtingumas: paprasta