2024 m. sausio 31 d., trečiadienis

Kiaulienos guliašas

 


Beieškodama nuotraukose kokį receptą jums paskelbti, net pati nustebau, kad dar esu neparašiusi apie visiškai paprastą patiekalą Vengrišką guliašą.

Vengrijoje, jam paruošti naudojama jautiena, raudonieji svogūnai, daržovės ir bulvės. Viskas viename.

Mes kažkaip daugiau esame įpratę prie kiaulienos guliašo. Tad, šį kartą lietuvišką variantą ir aprašysiu.

Jums reikės

apie 800 gr. kiaulienos mentės, kryžinės ar sprandinės mėsos,

1 v.š. riebalų (lydyto sviesto ar aliejaus),

1- 2 svogūnų (geltonųjų mums įprastų),

1- 2 morkų,

3- 5 v.š. pomidorų padažo,

pipirų mišinio,

raudonosios (saldžios) paprikos miltelių,

1 lauro lapo,

druskos,

šiek tiek miltų padažui sutirštinti (ne daugiau kaip 1 v.š.),

2-4 v.š. riebios grietinės.

 

Mėsą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir iš visų pusių apkepkite keptuvėje su riebalais.

Išimkite mėsą ir sudėkite ją į puodą.

Dabar keptuvėje apkepkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir šiek tiek stambiau supjaustytas morkas.

Suberkite morkas ir svogūnus į puodą, ten pat suberkite visus prieskonius, užpilkite verdančio vandens, kad mėsą būtų vos apsemta ir troškinkite uždengę dangčiu apie 45- 60 min. Troškinimo laikas labai priklauso nuo mėsos kokybės. Paragaukite, jei mėsa jau minkšta, troškinti daugiau nereikia. Jei mėsa kieta, o skysčio puode liko nedaug, įpilkite dar šiek tiek verdančio vandens. Troškinkite kol mėsa tikrai taps minkšta.

Baigiant troškinti įdėkite pomidorų padažo.

Miltus sumaišykite su grietine ir sudėję į troškinamą mėsą gerai išmaišykite. Užvirinkite ir paragaukite ar netrūksta prieskonių bei druskos.

Guliašą pateikite su bulvių ar perline koše, bei marinuotomis ar raugintomis daržovėmis. Šiltuoju metų laiku prie guliašo tiks šviežios salotos su agurkais ir ridikėliais ar pomidorai.


 

Sudėtingumas: paprasta

2024 m. sausio 30 d., antradienis

Morkos korėjietiškai

 


Tikriausiai jūs ne kartą esate bent jau ragavę parduotuvėje ar turguje pirktų korėjietiškai paruoštų morkų. Aš tokias morkas pirmą kartą valgiau Kazachstane prieš daug daug metų. Sovietiniais laikais tai buvo kažkas tokio VAU!!! Ateini į jų vietinį turgų ir stalai lūžta ne tik nuo įvairiausią vaisių, bet ir nuo gausybės korėjietiškai paruoštų daržovių. Mums kažkaip tuo metu užkliuvo morkos. Dabar net keista pagalvoti, kas gali išpirkti kalnus morkų suverstų tiesiog ant stalų. Negana to, prekiautojos ir toliau tas morkas tarkuoja ir gamina korėjietiškas salotas tiesiog turguje J)))).

                                                                                     

                                  

      

                      ПО МОТИВАМ КОРЕЙСКОЙ КУХНИ. . РЕЦЕПТЫ. МОРКОВЧА... | Интересный контент в  группе Домашние секреты: все для дома и семьи

                                                                  Nuotraukos iš interneto

O šias salotas paruošti visai paprasta. Reikia turėti tik specialią tarkavimo priemonę ir geriau būtų, kad nusipirktumėte (prieskonių parduotuvėje) specialių prieskonių korėjietiškoms morkoms (jie taip ir vadinasi). Bet jei jų neturite tai recepte išvardinu ko tuomet jums reikėtų.

1 kg. morkų sutarkuotų šiaudeliais,

1 a.š. su dideliu kaupu druskos,

1 a.š. su dideliu kaupu cukraus,

4- 5 a.š. prieskonių korėjietiškoms morkoms paruošti,

arba

1 a.š. pipirų mišinio,

0,5 a.š. aštrios paprikos miltelių,

0,5 a.š. ciberžolės,

0,5 a.š. maltų garstyčių miltelių,

1 a.š. mairūno,

1 a.š. maltos kalendros sėklų,

4 vidutinio dydžio česnako galvutės,

 

100 ml. saulėgrąžų aliejaus,

50 ml. 6% vyno ar obuolių acto (arba 33 ml. paprasto 9% acto)

 

Tarkuotas morkas suberkite į didelį dubenį.

Visas nuluptas česnako skilteles išspauskite ir suberkite į duobutę padarytą morkų centre.

Įkaitinkite aliejų (bet jis neturi degti) ir suberkite prieskonius, trumpai pakaitinkite, kad prieskoniai paskleistų kvapą ir dar karštą aliejų supilkite ant česnakų krūvelės. Leiskite pastovėti apie 10 min.

Galiausiai supilkite vyno actą ir morkas gerai išmaišykite.

Sudėkite morkas į uždaromą indą ar stiklainį ir padėkite šaltai.

Šios korėjietiškos morkų salotos šaldytuve išsilaikys kelias savaites, jei jų nesuvaigysite greičiau :-))))

 


Sudėtingumas: paprasta

2024 m. sausio 22 d., pirmadienis

Brokolių ir baltųjų pupelių salotos

 


Šiek tiek sotesnės salotos tinkančios žiemos viduriui. Rukola žiemos sezonui man pasirodė per lengva, tad vietoje jos aš salotas įdėjau į dešros (šiuo atveju chorizo) griežinėlius. Bet manau tiks, bet kokia, storesnė dešra.

Jums reikės

1 galvutės brokolių, tik žiedynai, supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais

2 v.š. alyvuogių aliejaus,

½ šaukštelio rūkytos paprikos

¼ šaukštelio druskos

1 skardinės baltųjų pupelių (nusausintų),

2 virtų kiaušinių,

¼ raudonojo svogūno, supjaustyto plonais griežinėliais,

2 saujų rukolos (žiemos sezonu rekomenduoju naudoti vytintą ar rūkytą dešrą.

majonezo.

 

Įkaitinkite orkaitę iki 200C temperatūros. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos užpilkite alyvuogių aliejaus, jį paskirstykite ir suberkite brokolius, rūkytą papriką ir druską. Skrudinkite 15- 20 minučių.

Atvėsusius brokolius sudėkite į indą ir sumaišykite su pupelėmis, svogūnu, kiaušiniais ir rukola.

Šias salotas taip pat galite pateikti su dešros griežinėliais.

 


Sudėtingumas: paprasta,

Receptas: iš interneto