2011 m. vasario 22 d., antradienis

Kopūstų salotos

Kopūstų salotų yra be galo daug ir įvairių. Čia pabandysiu aprašyti visas kurias aš dažniausiai gaminu. 

Kopūstų salotos su majonezu 




Sudėtinės dalys: smulkiai pjaustyti kopūstai, krapai, majonezas, druska ir kvepiantys pipirai. 
Jei kam per riebu- majonezą maišykite per pusę su grietine. 

Šios salotos puikiai tinka prie karštų antienos, kiaulienos ir jautienos kepsnių. Ir žinoma, viskas kas su majonezu- puikiai dera prie šaltų mėsos užkandžių.



Kopūstų salotos su morkomis ir aliejumi


                      

Šios salotos buvo labai paplitę sovietmečiu. Ir visai nenuostabu, nes tais amžinojo deficito laikais daržovių pasirinkimas buvo iš tiesų skurdus. 

Sudėtinės dalys: smulkiai šiaudeliais pjaustyti kopūstai ir tarkuotos morkos, petražolės.
Užpilas ruošiamas iš citrinos sulčių, cukraus, druskos ir saulėgražų aliejaus. Paragavus užpilą jis turėtų būti saldžai rūgštokas. 

Šios salotos puikiai tinka prie vištienos kepsnių, kiaulienos.



Kopūstų morkų salotos



Tokios pat salotos, kaip prieš tai aprašytos, tik vietoje aliejinio užpilo naudojame majonezą, druską ir kvepiančiuosius pipirus. 
Jos puikia tiks prie šaltų mėsos užkandžių ir keptos paukštienos.


Kopūstų salotos su džiovintais baravykais




Iš tiesų galima sakyti prabangios salotos, taip pat iš tų sovietinių laikų, tik jos būdavo pateikiamos restoranuose ir mūsų virtuvėse sutinkamos labai retai. Tačiau labai skanios ir vertos didelio dėmesio.

Sudėtinės dalys: smulkiai šiaudeliais pjaustyti švieži kopūstai sumaišomi su išvirtais ir  šiaudeliais supjaustytais džiovintais baravykais, kurie prieš tai pakepinti su smulkiai pjaustytu svogūnu. Įberiame, jei norime petražolių, pipirų.
Užpilas ruošiamas iš citrinos sulčių, trupučio cukraus, druskos ir saulėgražų aliejaus. Paragavus užpilą jis turėtų būti švelniai rūgštokas. 

Šios salotos puikiai tinka prie vištienos kepsnių, kiaulienos, jautienos. Taip pat šaltų mėsos užkandžių.
Arba pateikite šias salotas su majonezu.


Kopūstų salotos su agurkais ir kukurūzais




Nepaprastai gaivios salotos kurių galima suvalgyti neribotą kiekį.

Sudėtinės dalys: smulkiai šiaudeliais pjaustyti švieži kopūstai sumaišomi su šiaudeliais pjaustytais šviežiais agurkais ir konservuotais kukurūzais. Įberiama smulkintų petražolių.
Užpilas ruošiamas iš citrinos sulčių, druskos ir saulėgražų aliejaus. Paragavus užpilą jis turėtų būti vos rūgštokas. 

Šios salotos puikiai tinka prie vištienos kepsnių, kiaulienos, jautienos.


Vasaros kopūstų salotos su pomidorais ir česnaku



Šias salotas ruoškite prieš pat pateikiant, nes pastovėjusios ilgesnį laiką jos nuo sultingo pomidoro pavandenija.

Sudėtinės dalys: smulkiai šiaudeliais pjaustyti švieži kopūstai sumaišomi su skiltelėmis pjaustytu pomidoru ir išspaustu česnaku. Įberiama smulkintų petražolių, 
Užpilas ruošiamas iš druskos, šiek tiek pipirų ir saulėgražų aliejaus.

Vengriškos kopūstų salotos

Švieži šiaudeliais pjaustyti kopūstai sumaišomi su taip pat šiaudeliais pjaustyta raudona saldžiaja paprika. Padažas iš trupučio virinto vandens, vyno acto, cukraus ir druskos.  Puikiai tinka prie keptos riebios kiaulienos
Atsiprašau, bet nuotrauką patalpinsiu vėliau :-)
Sudėtingumas: paprasta

2011 m. vasario 21 d., pirmadienis

Trapios vaflinės širdelės


4 kiaušiniai,
150 gr. cukraus,
150 gr, miltų,
100 gr. sviesto,
4 v.š. tamsaus romo,
truputis vanilinio cukraus.
Cukrų gerai išplakite su kiaušiniais, suberkite išsijotus miltus, vanilinį cukrų. Supilkite ištirpintą pravėsusį sviestą ir romą. Viską gerai išmaišykite ir kepkite. Jei norite papildomai į tešlą galite dar įberti meduolių prieskonių, imbiero miltelių ar aguonų.
Sudėtingumas: labai paprasta

2011 m. vasario 20 d., sekmadienis

Vištiena su alyvuogėmis ir prieskoniniais augalais



  
Labai smagu, kai gamini patiekalą pirmą kartą ir lieki juo sužavėtas. O po to, dar vis pagalvoji, kaip apie gerą filmą ar perskaitytą knygą, ech, geras buvo... 
 
   Kartais tikrai nebežinai ką čia skaniau pasidaryti, atrodo, kad viskas jau nusibodo. Tokiais atvejais aš pradedu paieškas savo valgių knygose. Šį kartą paieškos labai greitai baigėsi. Praverčiau 4 knygas ir kadangi pasirinkimas buvo tik iš vištienos šlaunelių, labai greitai atsirinkau, kas mano manymu tiktų  vakarienei. Tuo labiau, kad norėjosi, kažko lengvo tinkančio ankstyvam pavasariui ar rudeniui.

  Žinoma rašyti, kad tai skanu bus ir jums, būtų beprotybė, nes negali visiems viskas patikti. Bet šis patiekalas pirmiausia tiems, kas mėgsta alyvuoges. 
 Aš šį patiekalą jau įtraukiau į savo "patiekalų sąrašą". Na, jei būtų neįtrauktas- tai ir nerašyčiau čia. Dienoraštyje tik vykę bandymai, kuriuos verta kartoti dar, dar, dar...


Jums reikės:
2 (4) vištienos šlaunelių, blauzdelių ar kumpelių,
1/2 (1) svogūno,
2-3 česnako skiltelių,
2 (4) saliero lapkočių,
1/2 (1) nedidelio indelio alyvuogių be kauliukų (pagal receptą juodų, bet puikiai tinka ir žalios arba jų miksas),
1/2 citrinos žievelės,
1/2 (1) a.š. rozmarino,
1 (2) lauro lapeliai,
1 (2) a.š. petražolių,
alyvuogių aliejaus,
balto vyno,
4 (8) kadagio uogų,
druskos, pipirų.
 
   Vištienos kulšeles įtrinkite grūstomis (tarp dviejų valgomų šaukštų) kadagio uogomis, rozmarinu, tarkuotomis citrinos žievelėmis, druska ir pipirais. Svogūną su česnaku susmulkinkite ir apkepkite alyvuogių aliejuje. 
Sudėkite pjaustytus saliero stiebus ir dar truputį apkepkite. 
Jūs galite rinktis du vištienos paruošimo būdus. Ją troškinti arba kepti orkaitėje. Jei ruošiatės vištieną troškinti, tai ją apkepkite keptuvėje ir tada dėkite į troškintuvą. Kartu sudėkite ir apkeptus prieskoninius augalus ir įpilkite šiek tiek verdančio vandens. 
Jei kepsite orkaitėje- vištienos apkepti nereikės.
 Kai mėsa bus minkšta supilkite vyną ir sudėkite alyvuoges. Dar pakepkite ar troškinkite apie 10 min. Sudėkite petražoles ir pateikite.
 

 
   Šis patiekalas su savo garnyru yra tikrai tobulo skonio, nors gal ir atrodo ir neišvaizdžiai. 
Pateikite jį su ciabata ar virtomis bulvėmis. Žinoma taurė balto vyno čia kaip tik.
 

Receptas iš knygos: "Valgiai visai šeimai".
Sudėtingumas: paprasta

2011 m. vasario 19 d., šeštadienis

Ispaniška kiaušinienė

   


Prisipažinsiu, kad kiaušinienes kepti man labai patinka. Būtent kepant kiaušinienes ar omletus yra daug vietos fantazijai pasireikšti. Tačiau, nors jas mielai kepu- aš jų nevalgau. Na, mano organizmas nelabai draugauja su kiaušiniais. Gerai, kad nors kiaušinius, kaip sudėtines dalis, kituose patiekaluose, priima. Na, bet pamirškime mane.
   Galime pakalbėti šį kartą apie kiaušinienes. Lietuvišką su lašinukais ir svogūnais, pavasarinę vaikišką- su svogūnų laiškais ir krapais. Ar paprastą su virtomis vakarykščiomis bulvėmis ir pieniškomis dešrelėmis. Tokią kiaušinienę mano draugės dukra vadina " ta pati", nes kartais ją gali valgyti dvi dvienas iš eilės.
Mano vyras taip pat galėtų valgyti kiaušinienes tikriausiai visas dienas. Bet niekas jo taip žiauriai mūsų namuose nemaitina. Čia gal man žiauru, valgyti dažnai kiaušinienes. Tiems, kas jas mėgsta- tai gal normalu :-))).
   Ispanišką kiaušinienę kepiau visai net nežinodama, kad ji ispaniška. Dėjau tuos produktus, kas man atrodė tinkama prie keptų kiaušinių. Tik vėliau skatydama receptus radau, kad ispanai kiaušinienes kepa naudodami bulves, svogūnus, papriką. Tad, jūsų bandymams mano ispaniška kiaušinienė.


Jums reikės:
kiaušinių,
rūkytų lašinukų ar šoninės,
vakarykščių virtų bulvių,
paprikos,
svogūno galvutės,
jelapeno pipirų (marinuotų),
Santa Marios prieskonių padažams (jei jums jie nepatinka, galite bandyti su "a la provans" prieskoniais) ,
pipirų, druskos.
   Lašinukus ar šoninę supjaustykite plonais griežinėliais. Jei naudosite šoninę į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, nes neužteks riebalų kepimui. Kepant lašinukus nieko pilti nereikia. Kol kepinasi lašinukai ar šoninė, supjaustykite svogūną "plunksnelėmis", o papriką su bulvėmis- kubeliais. Kai lašinukai pakankamai apkeps sudėkite visas daržoves ir kepkite pamaišydami, kol svogūnai pradės geltonuoti. Tada sudėkite 3-4 jelapeno pipirų griežinėlius (geriausia būtų, juos prieš tai, šiek tiek susmulkinti) užberkite Santa Marios prieskonių padažams ir dar pakepę 1-2 min. sudėkite viską į lėkštes. Tiesa, prieš išimant viską iš keptuvės, stenkitės, kad daržovės būtų su kuo mažesniu riebalų kiekiu. Tam galite pakelti keptuvę kampu ir su mentele susistumti daržoves į aukštesnę vietą. Taip nutekės riebalų perteklius. 
   Jei keptuvėje liko riebalų atsargiai įmuškite kiaušinius į keptuvę, užberkite truputį druskos ir pipirų. Jei keptuvėje beveik neliko riebalų įpilkite truputį aliejaus ir tada įmuškite kiaušinius. Apkepę vieną kiaušinių pusę atsargiai, plačios mentelės pagalba, apveskite visus kiaušinius ir apkepkite kitą jų pusę. Apkepimo laipsnis priklauso nuo valgančiųjų skonio. Tad, pasirinkite pagal save ar norite visiškai sukepusių ar tik apkepusių kiaušinių su skystu tryniu. Iškeptus kiaušinius dėkite ant daržovių ir iš karto pateikite. Skanaus! 
  


Sudėtingumas: paprasta

2011 m. vasario 18 d., penktadienis

Rūkytos žuvies mišrainė

   Ne, ne salotos- nors salotos man skamba kur kas rimčiau, nei mišrainė. Bet salotos- tai žali salotų lapai ir dar kokios nors žalios ar virtos daržovės. O mišrainė- tai "pamakaluoti" produktai, kuriose nėra jokių salotų lapų. 
Šį kartą aprašysiu paprastą, greitai paruošiamą ir skanią mišrainę. O kadangi ją galima sumaišyti ir su majonezu, ir su aliejumi tai abu variantus- jau aprašiau. Matote, kaip greitai :-))). Ji taip greitai ir ruošiama.

Jums reikės:
karšto rūkymo žuvies (man skaniausia su ešeriu, bet nieko ir su jūros lydeka),
1 svogūno galvutė,
1 obuolys,
konservuotų žirnelių,
5 pipirų mišinio,
svogūno laiškų, krapų,
aliejaus arba majonezo.
 
Pakepkite susmulkintą svogūną ant aliejaus, kol truputį pagels. Palikite atvėsti. Išdarinėkite rūkytą žuvį, plėšykite ją gabalėliais ir dėkite į salotinę. Suberkite žirnelius (be skysčio), sudėkite kubeliais supjaustytą obuolį ir kepintus svogūnus. Supjaustykite svogūno laiškus, krapus ir taip pat sudėkite į salotinę. Paskaninkite pipirais. Druskos į šias salotas tikrai nereikia, nes žuvis dažnai būna ir taip sūroka. O dabar, jau jums rinktis su kuo šiandiena norite jas valgyti- su majonezu ar aliejumi?

Jei salotas gaminsite su majonezu, stenkitės nepilti  likusio nuo kepintų svogūnų aliejaus. Skanaus!
Sudėtingumas: lengva

2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

Kiaulienos suktinukai su slyvomis ir persikais



   Iš tikro šiuos suktinukus galite pasiruošti ne tik iš kiaulienos nugarinės ar sprandinės mėsos, bet labai skanu būna naudojant kalakutienos krūtinėlę. Suktinukus galite įdaryti kuo tik norite ir ką tik tuo metu turite. Bet šį kartą kažkaip prisiminiau džiovintus vaisius. Dalį įdarinėjau džiovintais persikais, dalį džiovintomis slyvomis. Bet abiejų vaisių nemaišiau tarpusavyje.
   Pirmiausia sudėkite vaisius į du atskirus indelius ir užpilkite verdančiu vandeniu. Kol ruošite mėsą, tegul vaisiai pamirksta. Į vieną suktinuką man tilpo po 3-4 vnt. 
   Atpjauname 1- 1,5 cm. storio mėsos gabalus ir juos gerai išmušame tam skirtu plaktuku. Užberiame mėgstamų prieskonių arba šiek tiek 5 pipirų mišinio ir druskos. Dedame, iš krašto, po kelis džiovintus vaisius (vieną šalia kito) ir sukame. Užsmeigiame specialiais metaliniais smeigtukais, o jei jų neturite- tai mediniais dantų krapštukais (žinoma nenaudotais). Taip kartojame su visais mėsos gabalėliais. Nepergyvenkite jei liko kelios slyvos ar persikai nepanaudoti, juos suberkite kartu, kai troškinsite mėsą. Jei pritrūkote kelių vaisių- dėkite juos nemirkę.
Keptuvėje ištirpinkite lydyto sviesto ir nedideliame jo kiekyje apkepkite susmulkintus svogūnus ir morkas. Kai daržovės apkeps sudėkite jas į puodą, kuriame troškinsite suktinukus. Tada į keptuvę vėl įdėkite truputį lydyto sviesto ir apkepkite suktinukus. Kepant juos dėkite siūle į apačią. Sakoma, kad taip sudėti suktinukai net nesusmeigti niekada neišyra. Apkepę suktinukus iš abiejų pusių sudėkite juos į puodą, užpilkite trupučiu verdančio vandens (iki pusės suktinukų esančių puode) ir troškinkite ant vidutinės kaitros. Po 40-45 min. suktinukai bus išsitroškinę.
Pateikite juos su bulvių koše, kopūstų salotomis su morkomis ir aliejumi. Puikiai tiks burokėlių salotos su obuoliais ir aliejumi.

Sudėtingumas: vidutinis

2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

Marinuota silkė su cinamonu

  
Dar būtų galima pavadinti "Budinti silkė šaldytuve". Bet toks pavadinimas, nors ir teisingas, bet skamba, ne kaip. Tai mano mamos receptas, kurį jau daug metų esu pagrobusi. Labai patogus tuo, kad kartais galima nusipirkti silkių truputį daugiau ir tuo pačiu silkiniu terliojimusi padaryti du patiekalus. Vieną suvalgyti, kaip jau esate numatę, o šis turi truputį pastovėti šaldytuve. Na, mažiausiai  tris dienas, o gali ir savaitę pralaukti jūsų. Todėl aš jį vadinu "budinčia silke".
   Silkė teisingiausia būtų, ta tikroji, su visa galva dar prilipusiais pipirais ir lauro lapais. Tikrai verta dėl jos pasiterlinti truputį.
   Prieš ruošiant silkę nusilupkite 1- 2 svogūnus ir supjaustykite griežinėlais. Sudėkite juos į lėkštę ar dubenėlį.
Nupjaukite silkei galvą ir ištraukite kas ten su ta galva kartu trauksis. Tada, perpjaukite pilvą ir išvalykite viską iš vidaus. Nuplaukite šaltu vandeniu. Taip pasielkite su visomis silkėmis. Paprastai aš perku 2-3 silkes. Tada dėkite silkę ant pjaustymo lentos ir užkišę peilį perpjaukite odelę ties nugara. Peilio aštrioji pusė turi būti nukreipta į išorę, o ne į silkę. Taip, perpjovę odelę per visą nugarą, pagriebkite odelės kampelį ties silkės sprandu (juokingai skamba, bet nežinau kaip paaiškinti) ir lupkite ją. Nulupkite odeles iš abiejų pusių visoms silkėms. Dviem pirštais suimkite už pagrindinio silkės kaulo, kitos rankos pirštu braukdami (spaudžiant lengvai į lentelę) link uodegos, nulupsite silkės puseles nuo pagrindinio kaulo. Pirštas turi būti tarp kaulo ir silkės. Apverskite silkę ir vėl suėmę už pagrindinio kaulo, kitos rankos pirštu braukite per silkę. Atskyrę visas puseles supjaustykite silkę gabalėlais. Į indą kuriame ruošiatės marinuoti silkę dėkite sluoksniais: svogūno griežinėlius, silkę.

Kiekvieną silkės sluoksnį užberkite cukrumi ir cinamonu. Dėdami svogūnus juos truputį, lengvai pamaigykite. Viską sudėję paspauskite lengvai ir užpilkite citrinos sulčių ir saulėgražų aliejaus mišiniu. Nebūtinai turi būti viskas apsemta. Dėkite į šaldytuvą ir po trijų dienų jau galite bandyti ragauti.
Sudėtingumas: vidutinis

2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Kepta antis su apelsinais, obuoliais ir slyvomis


   Šio recepto įdėją pasiskolinau iš Ilonos "Skanaus gyvenimo". Na, taip skaniai atrodė nuotraukoje, kad po savaitės aš jau tą antį kepiau pati . Tik, kaip visada aš kepiau ne įdarytą, bet paprastai susipjausčiusi pagal save. Mat man garnyro reika daug, o į antį daug netelpa. 
   Mano receptas:
antis,
labai didelis apelsinas,
4 obuoliai,
didelė sauja džiovintų slyvų,
kelios bulvės,
2 česnako skiltelės,
1 v.š. medaus,
1/2 stikl. tamsaus romo,
druska, cukrus, rytietiški paukštienos prieskoniai.
Išmarinavau antį (druska, cukrus, česnakas, rytietiški paukštienos prieskoniai) ir sudėjusi į plastikinę dėžutę laikiau 3 paras.
   Jau kepimo dieną užmerkiau slyvas rome .
  Antį kepiau kepimo skardoje. Prieskoniuotą mėsą užpyliau vendančiu vandeniu, kad nusiplautų prieskoniai į skardą. Tada supjausčiau labai didelį ir sultingą apelsiną į keturias dalis. Tris iš jų įspaudžiau ant anties, o vieną neišspaustą, kurią naudosiu padažui, sudėjau (odele į apačią) kepti su antimi. Sandariai uždengiau folija ir kepiau 1.5 val. Tada sudėjau bulves ir slyvas. Slyvas sudėjau krūvelėmis, kad vėliau jų nereikėtų po visą skardą gaudyti. Dar po 40 min. atidengiau foliją ir nupyliau visą ten esantį skystį į padažinę. Galime skystį įšsemti samteliu. Pasigriebiau tuo pačiu sultingą apelsino ketvirtėlį. Padažinės viršuje susikaupusius riebalus vėl gražinau atgal pas kepamą antį, sudėjau per pusę supjaustytus obuolius ir vėl sandariai uždengiau folija. Su obuoliais kepiau antį 20 min. Po to, leidau dar 10-15 min. ančiai pabūti orkaitėje. 
  Per tą laiką padariau padažą. Į nedidelį puodą supyliau padažinėje esantį skystį, išspaudžiau kepusio apelsino sultis, supyliau nuo slyvų likusį romą ir įdėjau medaus.

  Viską užvirinau ir paviriau gal 5 min. Žinoma padažą kaip ir sriubą reikia paragauti ar ko netrūksta. Jei jis pilnai jus tenkina, galite pilti į padažinę, traukti iš orkaitės antį ir kviesti namiškius prie stalo. 
Sudėtingumas: vidutinis

2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Višta su perlinėmis kruopomis




   Puikius troškinys ar kepsnys tinkantis šaltai dienai. Įdėja taip pasigaminti vištą kilo paskaičius Rutuliuko virtuvėje  rašytą keptos anties su perlinėms kruopomis receptą.
   Pradžioje kepiau antį. Tiksliau, ne visai taip. Antį kepiau atskirai, o kruopas ruošiau su džiovintais baravykais atskirtai. Nes gaminant, kaip ten parašyta, perlinės kruopos turėtų plaukioti anties riebaluose. Na, antis, perlinės kruopos ir dar su džiovintais baravykais tikrai geri dalykai. Bet būdami kartu, man nelabai derėjo. Būtų galima pasakyti, kad "nebuvo skambesio". Vis dėl to, tas receptas mane užkabino ir pradėjau galvoti su kuo čia tobulumą pasiekus. Višta! Kažkas buvo sakęs tokią "tiesą". Ką gyvulys ar paukštis ėda (lesa), tuos produktus galima derinti ruošiant maistą. Tad, sekantis bandymas tikrai vertas aprašymo ir gaminimo dar, dar, dar.

Jums reikės

vištienos kulšelių, blauzdelių ar šlaunelių,
perlinių kruopų,
2 morkų,
1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
saujos džiovintų grybų (galima vietoje jų naudoti pievagrybius arba apsieiti visai be grybų),
1 v.š lydyto sviesto,
pipirų, 
paukštienos prieskonių, 
druskos.

  Šį patiekalą jūs galite troškinti orkaitėje sudėję visus komponentus į didelį puodą su dangčiu. Galite vištieną kepti paprastai, kaip jau esate įpratę savo orkaitėje.  O kruopas gaminti ant viryklės.  Aprašysiu abu būdus.
  Prieš kelias valandas pamerkite džiovintus grybus. Pakepinkite šiek tiek perlines kruopas sausoje keptuvėje, kol pradės spragsėti, tada suberkite į puodą ir užmerkite jas vandeniu.
 Vištieną įtrinkite prieskoniais.  Dėkite į kepimo skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje, taip kaip esate įpratę. 
Išvirkite kruopas. Kol jos verda susmulkintą svogūną pakepinkite lydytame svieste. Kai jis taps skaidrus sudėkite šiaudeliais supjaustytas morkas ir džiovintus grybus. Jei naudojate pievagrybius, nulupkite juos ir supjaustę sudėkite su morkomis. Įberkite pipirų ir druskos. Viską troškinkite kol suminkštės. 
Skystį kuriame mirko grybai ir virtas  kruopas supilkite į troškintas daržoves. Troškinkite dar kol skystis visai išgaruos. Kai vištienos gabaliukai orkaitėje iškeps, sudėkite juos ant kruopų. Skystį likusį nuo keptos vištienos tai pat supilkite.
   Jei ruošiatės kepti viską viename- pirmiausia apkepkite perlines kruopas. Kai jos apkeps suberkite jas į kepimo indą. Lydytame svieste apkepkite svogūnus, morkas ir grybus.  Jas taip pat suberkite į kepimo indą. Supilkite skystį kuriame mirkėte grybus. Įdėkite druskos, pipirų. Kruopos su morkomis turi būti kaip reikiant apsemtos. Dėkite ant viršaus vištieną ir uždengę dangčiu kepkite apie 1- 1.20 val.
Pateikite su  troškintomis morkomis ar obuoliene.

Sudėtingumas: nesudėtinga 

2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Burokėlių sriuba


   Tai dar vienas receptas, kaip išvirti brokėlių sriubą. Tikriausiai nieko naujo neparašysiu, nes burokėlių sriubų receptų yra galybė.
   Noriu pacituoti įžangą iš V.A.L. Zavadzkienės valgių knygos išleistos 1907m. Tai pati seniausia mano turima valgių knyga. Taigi, ką rašo ji apie sriubas.
"Abelnas patėmijimas apie sriubas.
Nes sriubos yra įžanga kiekvienų pietų, turi buti jos suruoštos sveikai su atida ir pritaikintos prie kitų valgių, kad padidintų alkį ir turėtų gerą veikimą ant gomurio."
   Dabar mažai kas į tai dėmesį atkreipia, ir sriubas ne taip dažnai verda. Ir aš pati vasarą apseinu be jų. Bet kai lauke šalta ir drėgna, dažnai sriuba labai maloniai ir ilgam sušildo.
   Brokėlių sriubą verdu iš avienos. Tačiau jos neturint galite virti iš jautienos ar vištienos sultinio, išvirto su svogūnais, morkomis, petražolių ar gelsvių džiovintomis žaliosiomis dalimis. Aišku, sultinys sriubai jau būna nukoštas ir be nieko.

Jums reikės

mėsos sultinio,
burokėlių,
džiovintų grybų (iš karto pamerkite į nedidelį kiekį šalto vandens),
bulvių,
rūkytų lašinukų odelės,
pipirų mišinio ar kelių pipirų grūdelių,
lauro lapo,
druskos,
petražolių arba svogūno laiškų,
grietinės (jei mėgstate)

   Į užvirusį sultinį dėkite šiaudeliais pjaustytus burokėlius ir mirkytus taip pat šiaudeliais supjaustytus džiovintus grybus (vandenį kuriame mirko grybai supilkite į verdamą sriubą)). Suberkite kvepiančiuosius ir juodus pipirus, lauro lapą, druskos. Įmeskite rūkytų lašinukų odelę. Gal ne visada aš dedu džiovintus grybus, bet odelę- visada. Ji tokį gerą dūmo kvapą sriubai priduoda. 
Kai burokėliai tampa beveik minkšti sudėkite kubeliais pjaustytas bulves. Pjaustant jas galite įlaužti, tada jos tokios pusiau suvirę bus. 
Kai bulvės išverda, lauro lapą ir odelę išimkite, o sriubą palikite kuriam laikui pastovėti. 
Prieš pateikiant užberkite smulkintų petražolių lapelių ar svogūnų laiškų. Kas mėgsta galite įsidėti grietinės.
   Burokėlių sriubą galite virti ir su marinuotais burokėliais, tik juos dėkite pačioje virimo pabaigoje, kai bulvės bus minkštos. Pavirkite kelias minutes ir dar leiskite sriubai truputį pastovėti.
 Šią sriubą galite pateikti  ir trintą. Išėmus odelę ir lauro lapą, įdėkite riebios 35% grietinės sriubą sutrinkite blenderiu ir dar kartą užvirinkite. 

Sudėtingumas: paprasta

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Kepta antis




 Vis dar tęsiasi ančių kepimo laikotarpis, o apie tai aš kažkodėl nieko neparašau. Taisau šią klaidą dabar, kol dar nevėlu.
  Kadangi anties niekada nekepu įdarytos, tai mano visi receptai apie ją bus daugiau ar mažiau su vienoda pradžia.
  Antį išvalome iš vidaus, nuplauname. Atpjauname kulšeles ir išpjauname visą krūtinėlę su visu kaulu ir sparneliais kartu. Pjauti reikėtų per šonkaulių kraštą, ten kur prasideda krūtinėlė. O sparnelius apipjauti iš nugaros pusės per sanarius. Deje, ties krūtinės viršumi, iš karto už sparnelių, teks nukirpti du kaulus. Tai padarę, nugarėlę atidedame sriubai, o kepimui skirtas antienos dalis apžiūrime, ir kur dar reikia peiliuku ir pirštu apipešiojame "spygliukus" pasilikusius odelėje.
  Plastikiniame pailgame inde sumaišome:
5 pipirų mišinį, kmynus, druską, cukrų, išspausto česnako 1-2 skilteles. Dar galima įberti jūsų mėgiamų paukštienos prieskonių. Ant anties gabalėlių išspaudžiame 1/3 citrinos sulčių ir įdėję į indą su sumaišytais prieskoniais, ištiname. Uždengiame dangčiu, palikdami plyšelį kampe neužspaustą ir paliekame šaldytuve 2-3 dienoms, kad pasimarinuotų.
  Antį kepti galite kepimo rankovėje, keramikinėje ar sakardinėje kepimo formoje. Galite išdėstę gabalėlius supakuoti į aliuminio foliją. Čia jau kaip jums patogiau. Aš kepu kepimo skardoje. Įdėję anties gabalėlius į kepimo indą užpilame ant jų šiek tiek ( apie 1 stiklinę) verdančio vandens tam, kad nuplauti prieskonius. Taip išvengsite jų apdegimo vėliau, kai reikės apkepti odelę. Tie nuplauti prieskoniai skardoje, kepant antį, ir taip labai puikiai atiduos visą aromatą.
  Sandariai uždengiame antį tuo ką turime: aliuminio folija ar kepimo indo dangčiu ir kepame 200C temperatūroje apie 2- 2.5 val. Iki kepimo likus 1 val. sudedame bulves ir vėl gerai uždengiame. O likus 20 min. galite sudėti nuplautus ir per pusę perpjautus  obuolius (prieš tai nepamirškite šaukšteliu išgremžti sėklidžių). Obuolius dėkite odele į apačią. Kai antis bus iškepusi, šakutė lengvai įsibes į mėsą, nuimkite dangtį ar foliją ir apkepkite odelę. Naudojant "Grill" padėtį užtenka vos kelių minučių, tad stebėkite, kad odelė nesudegtų.



  Taip keptą antį daug lengviau pateikti, nes kulšelės jau atpjautos, o krūtinėlė peiliu labai lengvai atsiskirs nuo kaulo.  
  Su kuo pateikti antį? Galima, kaip jau minėjau pateikti su bulvėmis ir keptais obuoliais. Taip pat tiks sodresni savo skoniu džemai: bruknės su kriaušėmis, slyvienė su juodu šokoladu ar tik paprasta slyvienė, obuolių- slyvų džemas su čiobreliais (receptas tikrai bus, kai tik atsiras šviežių obuolių ir slyvų). Galima ištroškinti raugintų kopūstų. Galima padaryti šviežių kopūstų salotų su majonezu ir grietine. Oi, kiek gavosi įvairių "galima". Manau, patys tikrai surasite su kuo jums skaniausia.

Sudėtingumas: vidutinis

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Šaltas jautienos užkandis ir naminis majonezas

   Dar vienas variantas ką būtų galima padaryti iš virtos jautienos. Tai šaltą jautienos užkandį.
Išvirtą mėsą atšaldome šaldytuve ir vėliau supjaustę plonais griežinėliais pateikiame su majonezu ir pomidorais.


   O dabar trumpai apie naminį majonezą. 
  Naminį majonezą prieš daug metų pradėjau plaktis pati, kai nusibodo tampyti pilnus maisto krepšius prieš didžiasias šventes. Ir tie, nors keli, majonezo stiklainiai sudarydavo tam tikrą svorį. Kartą gavau jo gamybos receptą- pabandžiau ir labai patiko.
   Jį tikrai visiškai nesunku pasigaminti, jei tik turite greitų apsukų mikserį. O pradėjus plakti jį patiems, pasidarys keistas pirktinio majonezo skonis. Tuo labiau, kad sudėtinės dalys gan elementarios, o produktai visada švieži, ir be jokių E.
   Dar noriu paminėti kiaušinius, mat majonezo sudėtyje yra žali kiaušiniai. Kurie kartais turi gan bjaurių salmonelės bakterių ant lukšto. Bet kadangi tos bakterijos, tik kartais būna ant kiaušinio išorės, reikia laikytis higienos ir viskas bus gerai. Taigi, kiaušinius naudojamus majonezo gamybai gerai nuplaukite su indų plovikliu ir nušluostykite popierine servetėle. Tada nusplaukite patys rankas su muilu, nusišluostykite ir galite plakti majonezą. Aplamai tokią procedėrą reikia daryti visur, kur tik naudojate žalią nevirtą kiaušinį. Kad ir itališkasis "Tiramisu". 
   Na, o dabar geriau einame prie majonezo reikalų. Majonezui suplakti reikės savaime suprantama greitaeigio mikserio ir
2 kiaušinių,
2 v.š. citrinos sulčių ar baltojo vyno acto,
2 a.š. cukraus,
1 a.š. druskos,
2 a.š. garstyčių,
apie 400 ml. saulėgražų aliejaus,
2- 4 v.š. virinto kambario temperatūros vandens.
   Į aukštą plakimo indą sudedame kiaušinius, cukrų, druską, garstyčias, supilame citrinos sultis ar vyno actą. Pradedame plakti ir lengva srovele pilame aliejų. Kai majonezas pasidaro perdaug tirštas, nenustodami plakti įpilame truputį vėsaus virinto vandens.
   Neparašiau tikslaus aliejaus ir vandens santykio, nes jis priklauso kokio tirštumo majonezo jūs norite. Jei reikia tirštesnio- pilate dar po truputį aliejaus. Jei per tirštas- truputį vandens. 
Tai tik tiek to majonezo plakimo.
Sudėtingumas: paprasta

2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Jautiena su svogūnais

  Šį kartą parašysiu ką galima padaryti iš virtos jautienos. Išverdame iš mėsos sultinį, kurį toliau naudojame kaip sultinį arba kaip pagrindą sriubai. O ką gero ir greito galima padaryti iš jautienos?

  Pirmas variantas: tai verdame bulves, o kol jos verda keptuvėje ant lydyto sviesto ar aliejaus pakepiname nemažai svogūnų. Pjaustykite juos griežinėliais ar "plunksnelėmis". Kai svogūnai taps permatomi sudėkite griežinėliais supjaustytą jautieną. Jei ji subyrės nieko tokio. Įpilkite šlakelį sultinio, įberkite prieskonių mėsai, ar tik pipirų ir įdėkite riebios grietinės. Kaip jau rašiau ankstesnėse temose geriausiai tinka "Dvaro" 40% riebumo. Ji niekada kaitinama nesušoka gabaliukais. Jei norite galite įberti maltų džiovintų grybų (kai baiginėjate kepinti svogūnus) ar pomidorų padažo (jį dėkite kartu su grietine). Užvirinate ir viskas. Karštas patiekalas paruoštas, belieka sugrūsti bulvių košę ir pateikti kokį nors garnyrą.
Sudėtingumas: labai lengva

2011 m. vasario 3 d., ketvirtadienis

Paprasčiausias žuvies vyniotinis

   Dievinu visokius žuvų vyniotinius, musus ar įdarytą žuvį. Tačiau buvo laikas, kai įdaryti žuvies nemokėjau, o apie musus nebuvau nė girdėjusi. Tad, vienintelis būdas buvo paprasčiausiai pasidaryti keptos žuvies vyniotinį. Paprasta ir greičiau, nei įdaryti kokį karpį.
   Tam visada naudoju šaldytą jūros lydeką su kaulu ir oda. Ją kepant mėsa išlieka drėgna ir lipni, kas ir reikalinga norint, kad vyniotinis pjaustant nesubyrėtų.

Taigi, jums reikės:
1 kg. jūros lydekos,
1 svogūno,
2 kiaušinių,
žuvies prieskonių, krapų, druskos,
miltų,
aliejaus.
Padažui:
majonezo,
marinuotų arba raugintų agurkų.
   Atitirpinkite žuvį per naktį šaldytuve. Nuvalykite žvynus, nukirpkite pelekus, nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite į 2-3 dalis, užbarstykite prieskoniais. Per tą laiką, kol žuvis truputį pasimarinuos, uždėkite virti kiaušinius. Supjaustykite smulkiai svogūną ir kepkite jį kol taps skaidrus. Sudėkite keptą svogūną į indą kuriame maišysite žuvies vyniotinį.
  Pavoliokite žuvį miltuose. Toje pat keptuvėje, kur kepinote svogūną, įpilkite dar aliejaus ir iškepkite žuvį. Galite keptuvę uždengti dangčiu, tada žuvis ne taip apdžius, ji bus sultingesnė. Iškepusią žuvį nukauluokite ir sumalkite kartu su kepintais svogūnais ir virtais kiaušiniais. Įberkite krapų ir jei reikia- druskos bei pipirų. Viską gerai išmaišykite.
   Atsikirpkite gabalą maistinės plėvelės, ant jos dėkite žuvies mišinį, suspauskite ir susukite į volelį, užlenkdami kampus, kad neišbyrėtų žuvis. Padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, kad pilnai  atšaltų.
   Padažą pasiruoškite prieš pateikdami žuvį. Tam reikalui supjaustykite labai smulkiai agurkus ir sumaišykite juos su majonezu. Jei naudosite raugintus agurkus, nepasidarykite labai daug padažo, nes paprasčiausiai jis greitai surūgs. Padažas su marinuotais agurkais išsilaikys dar parą nuo paruošimo. Galite naudoti šviežius agurkus, bet man tada padažas gaunasi šiam vyniotiniui per švelnus.
Sudėtingumas: paprasta

2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Antienos sriuba

  Jau kažkada apie žąsį rašiau, kad iš jos verta kepti tik krūtinėlę ir šlauneles. Tas pats galioja antienai ar vištienai. Nebent kepate įdarytus paukščius. Tada jau kepame visą paukštį. Iš mažai mėsos turinčios nugaros galima išvirti visai neblogą sultinį ar sriubą. Ypač, jei tų nugalėlių atsiranda daugiau.          Dažniausiai aš jas vis dedu į maišelius ir šaldau ( labai praverčia užrašas markeriu, kas yra maišelyje). O surinkusi kelias nugarėles atšildau per naktį šaldytuve ir kitą dieną verdu sultinį. 
Šį kartą taip pasielgiau su antienos nugarėlėmis.  
Kaip išvirti sultinį jau rašiau, tad nebesikartosiu. Tik rekomenduoju į verdamą antienos sultinį įdėti džiovintų baravykų.
Iš kart aprašysiu du antienos sriubos variantus.

Kaimiška antienos sriuba. 


Tai soti skani sriuba tinkanti šaltai dienai.
Jums reikės:
perlinių kruopų,
bulvių,
morkų,
antienos sultinio su džiovintais baravykais,
pertažolių, pipirų, druskos.
  Išvirusį antienos sultinį atsargiai, be jokių ten esančių priedų, perpilkite į puodą kuriame virsite sriubą. Nugriebkite ten esančius riebalus. Jei jūs sriubą virsite kitą dieną, tai atšaldyto sultinio viršuje esantys sustingę riebalai lengvai nusiims su šaukštu.
  Užvirkite sultinį ir sudėkite pamirkytas perlines kruopas. Pavirkite jas ir kai bus arti išvirimo sudėkite šiaudeliais pjaustytas morkas, kubeliais supjaustytas bulves. Įberkite druskos. Per tą laiką nulaupykite mėsą nuo išvirusios antienos kaulų. Odos ir jokių kitų dalykėlių nereikia. Tik mėsa. Surinkite ten buvusius grybus ir supjaustykite juostelėmis. Kai bulvės sriuboje bus išvirę sudėkite grybus ir antienos mėsą. Įberkite pipirų ir pjaustytų petražolių. Užvirinkite, paragaukite ar ko netrūksta.
Jei norite, kad sriuba būtų skaidresnė perlines kruopas virkite atskirai. Ir jau išvirusias sudėkite kartu su grybais bei mėsa.

Antienos sriuba su džiovintais baravykais


  Ši sriuba su antiena daug paprastesnė savo ruošimu. Tačiau tokia sriuba jūs jau galite nustebinti savo svečius per kviestinius pietus. Kai kuriuose geruose restoranuose man teko ją taip pat valgyti. Pasirodo restoranai mus vaišina per daug nesivargindami, o virėjai vaidina "kietus". Kieti galite būti ir jūs.
  Taigi, išvirę antienos sultinį jį atsargiai nupilame, kad jokie jame plaukiojantys dalykėliai nepakliūtų į sriubos puodą. Kaip ir pirmojoje sriuboje atskiriam išvirusią mėsą nuo kaulų ir odos, suplėšom ją gabaliukais. Surandame visus grybus, supjaustome juos juostelėmis. Grybus, mėsą sudedame į užvirusį sultinį įberiam pipirų, smulkintų petražolių. Paragaujam ar ko netrūksta ir vaidiname kietus virėjus.
Skanaus!
Receptas: iškarpa iš seno sovietinio žurnalo, mano (dar mažos) įklijuotos į mamos valgių knygą.
Sudėtingumas: nėra sunku.

2011 m. vasario 1 d., antradienis

Čigoniškas kepsnys


Šis kepsnys tai senų kelionių po Vengriją prisiminimas.
Jums reikės (4 asmenims):
4- 5 kiaulienos sprandinės 1,5 cm. storio gabalėlių,
4 riekelių tikrų kaimiškų lašinukų su oda,
2- 3 svogūno galvučių,
4 bulvių,
aštrių mėsos prieskonių, druskos.
   Kaip jau supratote iš reikalingų produktų aprašymo, kiaulienos sprandinę reikėtų supjaustyti apie 1,5 cm. storio porcijomis. Apibarstyti prieskoniais ir palikti kuriam nors laikui šaldytuve, kad pasimarinuotų. Jei tam marinavimui nebeturite laiko, tai pabarstę prieskoniais palaikykite kokį pusvalandį kambario temperatūroje. Nulupkite bulves ir jas supjaustykite griežinėliais, bet taip, kad bulvė išlaikytų savo formą. Mėsą trumpai iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje su nedideliu aliejaus kiekiu. Tada dėkite į skardą kartu su bulvėmis, ir įpylę apie 0,5 stiklinės verdančio vandens, užbarstę šiek tiek druskos, pašaukite į įkaitintą iki 200 C orkaitę.

Kepkite apie 40-45 min. arba kol mėsa iškeps. Viduryje kepimo galite mėsą apversti. Per tą laiką, kol kepasi mėsa, keptuvėje pakepinkite lašinukus. Kai  lašinukai gerai apkeps išimkite juos ir padėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai. O likusiuose nuo lašinukų kepimo riebaluose pakepinkite žiedeliais supjaustytus svogūnus. Vengrai svogūno kepinimą skirsto į tris lygius. Pirmasis apkepimas lengvas, kai svogūnas tampa tik skaidrus, antrasis- kai kepinat svogūnas gražiai pagelsta, ir trečiasis- stiprus, kai svogūnas pradeda ruduoti. Čia svogūną galite apkepti iki antro lygio. Jį taip pat iškepę dėkite ant popierinės servetėlės. Kai kepsniai iškeps dėkite juos į lėkštę, ant viršaus uždėkite kepintų svogūnų ir po lašinuko riekelę.



Pateikite su raugintais ar marinuotais kopūstais, agurkais ar lečio.
Sudėtingumas: nieko sudėtingo