2021 m. gruodžio 12 d., sekmadienis

Silkė su avokadais ir burokėliais

 


Labai greitai paruošiama silkė, jei tik namuose yra sunokęs avokadas.

Jums reikės;

Matje silkės,

avokado,

kepto arba virto burokėlio,

majonezo,

pipirų mišinio.

Avokadą supjaustykite kubeliais, burokėlius juostelėmis. Iš vienos serviravimo lėkštės pusės sudėkite avokadą, iš kitos- burokėlius. Tarp jų dėkite šiek kiek majonezo. Negausiai užberkite pipirais. Ant majonezo viršaus išdėliokite juostelėmis supjaustytą silkę.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto    

2021 m. gruodžio 8 d., trečiadienis

Orkaitėje keptas vilkešeris

 


Pasirodo, kad tas vilkešeris yra ne tik nuostabaus skonio, bet ir labai lengvai paruošiamas, jei nusiperki išdarinėtą ir jau nuskustą J Išduosiu jums paslaptį, kad visa tai jūs galite rasti „PROMO Cash&Carry” žuvies skyriuje (tai ne reklama, man niekas už tai nemoka, bet aš dalinuosi su jumis tikrai nuoširdžiais patarimais).

Vienam asmeniui reikėtų vienos žuvies, nes vilkešeris nėra toks didelis, koks gali jums pasirodyti. Be to jei liks koks gabalėlis galėsite jį suvalgyti šaltą su majonezo ir marinuoto agurkėlio padažu.

Jums reikės

vilkešerių,

lydyto sviesto,

žuvies prieskonių arba pipirų, karpų, petražolių, jei mėgstate česnako,

citrinos,

druskos.

bulvių.

 Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių sudėkite skiltelėmis supjaustytas bulves ir uždėkite ant jų šiek tiek sviesto, užberkite druskos. Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje.

Kol kepa bulvės, pasiruoškite žuvį. Ją nuplaukite apiberkite  žuvies prieskoniais, į vidų įdėkite  kelias citrinos skilteles. Jei žuvis neišvalyta, tai pirmiausia ją reikia išvalyti. Pelekų, kurie yra labai aštrūs galite nenukirpti.

Po 10 minučių, nuo bulvių kepimo pradžios sudėkite į skardą žuvis. Jei reikia žuvis pastumkite į centrą ar tarp žuvų. Kepkite dar 20 min.

Vilkešerius pateikite su žaliomis salotomis arba keptais pomidorais.

Sudėtingumas: paprasta

2021 m. gruodžio 7 d., antradienis

Pyragėliai su obuoliais

 




Iš tikro net nežinau kaip teisingiau įvardinti šiuos skanius kepinius. Pyragėliai, keksiukai ar minkšti sausainiai. Visi pavadinimai kaip ir tiktų, bet tik iš dalies. Nes pyragėliai kaip ir per paprastai skamba, keksiukai, na jie ne keksiukai. Minkšti sausainiai? Bet jie man labiau panašūs gal į bulkutes, labai skanias aukščiausio lygio bulkutes arba pyragėlius J)))

Visi produktai turi būti kambario temperatūros.

Jums reikės:

3 kiaušinių,

100 gr. cukraus,

100 gr. sviesto,

350 gr. miltų,

1 a. š. kepimo miltelių,

400- 500 gr. obuolių,

Razinų ar džiovintų spanguolių (nebūtina),

miltelinio cukraus.

 

Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros.

Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite ištirpintą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Po truputį suberkite persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir dar kartą viską permaišykite.

Į tešlos masę sudėkite nedideliais gabaliukais pjaustytus obuolius ir razinas.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šaukšto pagalba sudėkite tešlą. Vienas šaukštas- vienas pyragėlis.

Kepkite apie 20- 25 min. Ar pyragėliai iškepę galite patikrinti mediniu pagaliuku.

Iškeptus pyragėlius apiberkite milteliniu cukrumi.


Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto

2021 m. gruodžio 6 d., pirmadienis

Mėsos, perlinių kruopų ir baklažanų troškinys

 


Šį receptą radau internete ir kadangi esu neabejinga nei perlinėms kruopoms, nei baklažanams, tai iš karto jį ir išbandžiau. Labai patiko, nes šiam troškiniui tiks bet kokia mėsa: jautiena, kiauliena, kalakutiena, net ir vištiena iš bėdos. Mėsą, ypatingai jei tai ilgesnio troškinimo reikalaujantis jautienos gabalas, galite troškinti greitpuodyje. Kiaulieną ar kalakutieną troškinkite paprastai.

Jums reikės:

400 gr. mėsos,

2 baklažanų,

1 svogūno,

3 skiltelių česnako,

 200 gr. nevirtų perlinių kruopų,

1 skardinės konservuotų pomidorų,

1 a. š. kumino,

druskos,

pipirų,

rūkytos arba saldžiosios paprikos miltelių,

šviežios kalendros,

lydyto sviesto ar aliejaus kepimui.

 Išvirkite perlines kruopas, o kol jos verda, paruoškite mėsą. Ją supjaustykite gabalėliais ir apkepkite iš visų pusių.  Vėliau ją sudėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad ją apsemtų. Troškinkite uždengę dangčiu.

Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Juos apkepkite toje pat keptuvėje kurioje apkepinėjote mėsą, tik įdėkite šiek tiek lydyto sviesto kepimui. Kol kepa svogūnai supjaustykite baklažaną ir dėkite į keptuvę. Dabar jau kepkite uždengę dangčiu, kartas nuo karto pamaišydami.  Sudėkite konservuotus pomidorus, patroškinkite dar kelias minutes. Mėsai suminkštėjus supilkite daržovių troškinį, suberkite prieskonius, bei druską. Sudėkite išvirtas  perlines kruopas. Dabar kelias minutes troškinkite atidengę, kad skysčio liktų kuo mažiau.

Prieš pateikiant užberkite smulkintos kalendros.

Sudėtingumas: vidutinis

 Receptas: iš interneto.

2021 m. gruodžio 5 d., sekmadienis

Silkė su greipfrutais (pamelo)

 


Antras šių metų kūrinys- gaivi silkė su greipfrutais ir avokadais

Jums reikės

Matje silkės 1 file,

½ avokado,

2 greipfrutų skiltelių,

½ nedidelio obuolio,

mažo šaloto arba poro baltosios dalies,

granatų sėklų,

1 a.š citrinos sulčių.

 

Marinatui

1 v.š. aliejaus,

½ a.š. medaus,

½ a.š. garstyčių,

1 a.š citrinos sulčių,

trupučio druskos ir pipirų mišinio.

Supjaustykite šalotą ir užpilkite jį citrinos sultimis. Jei naudosite porą- šį punktą praleiskite. 

Silkę supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į serviravimo indą. Ant viršaus užberkite šalotus arba smulkintą porą.

Toliau dėkite avokadą supjaustytą kubeliais, smukiai pjaustytą obuolį ir išlukštentus, bei gabalėliais susmulkintą greipfrutą. Viską užpilkite gerai išmaišytu marinatu.


Sudėtingumas: paprasta

2021 m. gruodžio 4 d., šeštadienis

Silkė su avokadu ir lengvai pakeptais persimonais

 


Šių metų kūrinys atiduodamas jūsų teismui. Siūlau prieš šventes pasigaminti nedidelį silkės kiekį, būtent degustacijai. Jei patiks gaminkite iš vienos silkės, t.y. iš dviejų file, tuomet vaisių kiekį padidinkite iki vieno avokado ir vieno persimono.

Jums reikės


Matje silkės 1 file,

½ avokado,

1/2 persimono,

labai mažo svogūnėlio,

granatų sėklų

maltų kvepiančiųjų pipirų,

rūkytos paprikos miltelių,

balsamico kremo,

kalendros arba petražolių lapelių,

aliejaus.

Svogūnus pakepinkite iki geltonumo, tuomet suberkite juostelėmis supjaustytą persimoną, užberkite pipirų ir lengvai apkepkite. Persimonai neturi visiškai suminkštėti.

Supjaustykite silkę juostelėmis ir sudėkite į serviravimo indą. Ant silkės uždėkite smulkiais kubeliais supjaustytą avokadą ir atvėsusius pakepintus persimonus. Užberkite šiek tiek paprikos miltelių ir granatų sėklų. Apšlakstykite trupučiu balsamico kremo, papuoškite kalendros šakele.



Sudėtingumas: paprasta

2021 m. gruodžio 3 d., penktadienis

‚Damų salotos‘

 


Šios salotos skirtos visoms moterims, nes vyrams vištiena su vaisiais skamba ne kaip J O mes moterys, kaip tik tokias mėgstame.

Kodėl dar Damų? O gi todėl, kad damos yra labai išradingos ir jos ras išeitį iš bet kokios situacijos, bet niekuomet neprisipažins, kad kažkas ne taip. Jos išdidžiai pasakys, čia taip turi būti, nes visą laiką taip buvo J)))

Tad, šių salotų sudėtinės dalys-  tai, kokių vaisių turite ar gavote nusipirkti. Svarbu tik kepta vištienos krūtinėlė, avokadas ir vaisiai. Vasarą siūlau dar ir žaliais salotos lapais lėkštę iškloti. Bet dabar žiema, žalumos ne kažkaip norisi...

Jums reikės

keptos vištienos krūtinėlės,

avokado,

persimono,

kriaušių,

vynuogių,

bananų,

kalendros (jei jos nemėgstate tuomet petražolių)

granatų sėklų,

šiek tiek druskos,

kvepiančių pipirų,

majonezo arba padažo (su alyvuogių aliejumi, citrina, garstyčiomis ir medumi)



 Visus produktus supjaustome ir sumaišome tarpusavyje. Ant viršaus uždedame majonezo, arba užpilame aliejaus padažu, kuris turėtų būti saldžiai rūgštokas.

 

‚Damų salotos‘ su citrusiniais vaisiais



Kitas variantas šias salotas  paruošti su greipfrutu arba pomelo, apelsinais, mandaranais. Žinoma nepamirškite vištienos krūtinėlės ir avokado. Jei norite sotesnių salotų užberkite ant jų kepintų žemės riešutų, jei norite gaiviau ir lengviau užberkite granatų sėklų. Ant salotų užpilkite majonezo arba padažo su alyvuogių aliejumi, citrina, garstyčiomis ir medumi.

Sudėtingumas: paprasta

2021 m. gruodžio 2 d., ketvirtadienis

Sviestiniai sausainiai

 


Mano vyras labai mėgsta sviestinius sausainius, biskvitus, viską kur nėra per daug obuolių ir varškės. Aš atvirkščiai, kuo daugiau obuolių ir varškės tuo man skaniau. Bet šį kartą duoklė mano vyro mėgstamiems sausainiams.

Jums reikės

250 gr. miltų,

150 gr. sviesto,

100 gr. cukraus (jei mėgstate saldžiau berkite 150 gr.),

1 kiaušinio,

1 a.š. kepimo miltelių,

1 a.š. vanilinio cukraus,

trupučio druskos.

Jei norite tokių sausainėlių su aguonomis, tai į miltus suberkite 0.5 a.š. aguonų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros. Į skardą esančią orkaitėje išimkite ir įtieskite kepimo popierių.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi, bei druska. Sviestą gerai išsukite su cukrumi iki baltos masės. Įmuškite kiaušinį ir masę gerai išmaišykite. Suberkite miltų mišinį ir viską dar kartą permaišykite. Nesistenkite per ilgai maišyti, nes sausainiai taps kieti.

Tešlą suvyniokite į volelį (tam galite naudoti kepimo popieriaus lakštą ar silikoninį kepimo pagrindą. Jei turite laiko, tešlą atšaldykite. Jei ne- ruoškite sausainėlius iš karto. Išvynioję volelį supjaustykite 0,5 cm. griežinėliais. Ir padarykite rankomis rutuliukus, kurios iš karto dėkite į skardą. Kai išdėliosite visus tešlos rutuliukus, juos visus lengvai paspauskite trimis pirštais maždaug iki 0.5 cm. storio. Taip sausainiai įgaus iškilimus.

Jei tešlą šaldysite, tai vėliau ją supjaustykite tik 0.5 cm. griežinėliais ir kepkite kol gražiai pagels.



Sudėtingumas: paprasta

Receptas: E. Binkauskienės knyga „Kepiniai“ 1977m.

2021 m. gruodžio 1 d., trečiadienis

Baklažanų lazanija su mėsos faršu

 


Gal kiek lengvesnė nei tipinė lazanija gaminama su makaronų lakštais. Be to ir daug greičiau, bei paprasčiau paruošiama. Tačiau šios lazanijos su baklažanais skonis vertas aukščiausių įvertinimų.

Jums reikės

2 vidutinio dydžio baklažanų (viso apie 900 gr.),

600 gr. mėsos faršo (tiks kiauliena, jautiena arba kalakutiena),

1 nedidelio svogūno,

2 skiltelių česnako,

indelio konservuotų trintų pomidorų arba 2 šviežių pomidorų,

fermentinio sūrio,

pipirų mišinio,

raudonėlio,

druskos,

alyvuogių aliejaus.

Smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką pakepkite iki skaidrumo, sudėkite faršą ir kepkite vis pasmulkindami medine mentele, kad jis pasidarytų birus. Kai skysčio keptuvėje liks nedaug įberkite druskos, pipirų, raudonėlio ir nukelkite keptuvę nuo kaitros.

Baklažaną supjaustykite apie 0,5 cm. storio išilgais lakštais. Juos lengvai apkepkite keptuvėje su aliejumi uždengę dangčiu. Baklažanas pilnai iškepti neturi. Tačiau kepti keptuvėje baklažanus turite vienu sluoksniu. Apkepę iš abiejų pusių baklažanus sudėkite į kepimo indą (mano indas kuriame kepiau 25 x 25 cm.). Užpildykite pilnai pirmąjį sluoksnį baklažanais ir nepalikę jokių tarpų.

Kol kepa antra partija baklažanų ant jau išdėliotų kepimo inde baklažanų paskleiskite tolygiai pusę kepto faršo. Ir kai iškeps likę baklažanai juos taip pat tolygiai išdėliokite ant faršo. Ir vėl dėkite faršą. Užpilkite viską trintais pomidorais ir užberkite fermentiniu sūriu. Uždenkite kepimo formą dangčiu ar folijos lakštu įdėkite ją į įkaitintą iki 180- 185C temperatūros orkaitę.

Lazaniją kepkite apie 40 min.



Sudėtingumas: paprasta