2024 m. rugpjūčio 31 d., šeštadienis

Baba Ganoush

 


Prieš savaitę diskutavome apie baklažanų patiekalus ir šalis kur ir kokiame pavidale ši daržovė valgoma. Įvairūs suktinukai su baklažanais ar troškiniai su jais jau žinomi ir aprašyti, bet labai keistai ir magiškai skambantis Baba Ganoush buvo tik mano ragautas keliuose kaukazietiškuose ar libanietiškuose restoranuose. Aš net nesigilinau tuomet, kaip čia jo receptą man atradus ir pagal jį pasigaminus. Bet receptas po kelių metų pats pas mane atkeliavo.

Nuostabus užtepėlė, gal kiek primenantis humusą, tik paruošiama greičiau.

Jums reikės

2 vidutinių baklažanų, apie 450 gr.

 80 gr. tahini pastos,

30 gr. citrinos sulčių ar daugiau pagal skonį,

1 skiltelės česnako ar daugiau pagal skonį,

1 a. š. druskos ar daugiau pagal skonį

pipirų mišinio,

maltos kalendros.

 

Pateikti reikės:

 plokščialapių petražolių arba mėtų.

 1 v.š. aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus,

 1/2 a. š. rūkytos paprikos,

 1 v.š. granatų sėklų,

 

Įkaitinkite orkaitę iki 220°C.

Baklažanus perpjaukite per pusę išilgai, minkštimą perpjaukite peiliu ir pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus, žiupsneliu druskos ir trupučiu juodųjų pipirų.

Dėkite ir kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite kol baklažanai suminkštės.

Tačiau, lengviausias ir geriausias būdas kepti baklažanus kepsninėje. Kad ir jau baigus kepti Komado.  Baklažanus pradurkite šakute, tada padėkite ant karštos kepsninės grotelių ir uždengę palikite 1 valandai. Visos sklendės turi būti uždarytos.

Išimkite baklažanus leiskite apdegusiems baklažanams atvėsti, tada perskirkite baklažanus  pusiau ir atskirkite visą apdegusią odelę, nubraukdami ją pjaustymo peiliu. Minkštimą sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite su visais kitais priedais. Galite baklažanų masę sutrinti blenderiu.

Pateikite padarę šlapia šakute įspaudus su rūkyta paprika, apiberkite granatų sėklomis ir petražolėmis ar kalendra. Aš tuo metu žalumynų neturėjau, tad padariau tik įspaudus, šlapią desertinę šakutę panarinus į paprikos miltelius ir užspaudus ant užtepėlės.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto

2024 m. rugpjūčio 30 d., penktadienis

Keksas su kefyru aguonomis bei šilauogėmis

 


Tai tikrai nuostabaus skonio, nesaldus, drėgnas keksas. Vietoje šilauogių galite dėti šviežių persikų kubelius (supjaustytus tikrai nedideliais gabaliukais), vyšnias ar avietes. Tik dedant avietes, jos praranda savo spalvą ir truputį jaučiasi kauliukai. Bet aviečių aromatas vis tik yra stipriai jaučiamas. Jei mėgstate saldžiai cukraus kiekį galite padidinti.

Jums reikės

3 kiaušinių,

1 stikl. (pas mane ji 200 ml.) cukraus (pyliau nepilną),

100 gr. sviesto arba aliejaus,

1 stikl. kefyro,

2 stikl. miltų,

1 a.š. vanilinio cukraus,

½ sodos arba 2 a.š. kepimo miltelių,

1stikl. šilauogių ar džiovintų  spanguolių,

1 v.š. aguonų arba 3 v.š. kakavos.


 

Kiaušinius išplakite su cukrumi kol pabals. Sudėkite minkštą sviestą ir dar kartą gerai išplakite.

Įpilkite kefyro (jei naudosite aliejų jį pilkite kartu su kefyru) ir viskas gerai dar kartą išplakite iki vientisos masės.

Suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir aguonomis. Dar kartą gerai viską išmaišykite. Kepimo formą ištepkite aliejumi ir supilkite tešlą. Ant viršaus suberkite uogas ar džiovintas spanguoles apvoliotas 1/2 a,š. miltų. Bekepant pačios uogos nuslinks šiek tiek žemyn.

Keksą kepkite iš anksto iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40-  50 min. Iškepimo lygį patikrinkite mediniu pagaliuku.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto, tik truputį pakeistas J

2024 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Figos su kumpiu ir Burrata

 


Man šios salotos visada asocijuojasi su rudens pradžia. Gražaus, šilto ir saulėto rudens. Tokio rudens, kuris būdingas Viduržiemio jūros regionui. Kai dienos metu dar vasariškai karšta, tačiau gaivūs vakarai ir rytai, jau primena, kad vasara baigiasi.


 

Šioms nuostabioms salotoms paruošti reikės:

150 gr. Burrata, Mocarela, paprasto minkštojo avies sūrio,

70 gr. Parmos kumpio,

8 šviežių figų,

kelių špinatų, salotų ar baziliko lapelių,

2 v.š. pistacijų,

padažui

4 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus,

2 v.š. baltojo vyno acto,

1 v. š. skysto medaus,

druskos ir pipirų.

 

Keptuvėje 4 minutes, be riebalų, paskrudinkite pistacijas. Palikite atvėsti ir stambiai supjaustykite.

Figas supjaustykite ketvirčiais. Suplėšykite salotų lapelius.

Išplakite padažą iš alyvuogių aliejaus, baltojo vyno acto, medaus ir druskos bei pipirų.

Išdėliokite salotų lapus ant serviravimo indo dugno. Figas paskleiskite ant salotų, taip pat suplėšytą Burrata. Tarp figų užklokite kumpio griežinėlius.

Ant salotų užpilkite padažą, papuoškite baziliko lapeliais ir pistacijomis


 

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš  žurnalo Allerhande