Pirmiausia turiu paaiškinti, kad visi delno dydžio ir mažesni "blyneliai" yra vadinami sklindžiais. Nepriklausomai ar jie kepami iš kokių nors miltų ar iš daržovių (šiuo atveju- bulvių). Jie visi yra sklindžiai. Kam įdomu visa tai galite pasiskaityti čia.
O
dabar apie bulvinius sklindžius. Kepant bulvinius sklindžius labai
didelę įtaką turi bulvių rūšis. Juk pastebėjote vienos bulvės virdamos
puikiai išlaiko savo formą, o kitos ima ir virimo pabaigoje sukrenta.
Parduotuvėse dar ne visur yra nurodomas bulvių pavadinimas. Turguje jau
daug kur puikuojasi ne tik kaina, bet ir bulvės vardas. Paskutinius
kartus bulvinius sklindžius kepiau iš "Vineta" bulvių. Sakyčiau labai
tinkama veislė sklindžiams kepti. Jei rasiu dar tobulesnę rūšį savo
rašinį papildysiu.
O dabar paprastas receptas:
O dabar paprastas receptas:
Jums reikės
1 kg. jau nuluptų ir nuplautų bulvių,
1 nedidelis svogūnas (tam, kad bulvių tarkis nepatamsėtų),
1 nedidelė morkytė (bet nebūtinai),
2 kiaušiniai,
1 a. š. druskos (nepilnas),
jei norite galite įberti truputį čiobrelių,
saulėgražų aliejaus ar lydyto sviesto kepimui.
saulėgražų aliejaus ar lydyto sviesto kepimui.
Nuluptas bulves, svogūną ir morką sutarkuojame. Į bulvių tarkį (vienoje vietoje) įmušame kiaušinius, įberiame druskos ir šakute lengvai paplakame juos. Kai kiaušinių masė taps vienalytė plakinį gerai išmaišome su tarkiu.
Į įkaitintą keptuvę pilame 2- 4 v.š. saulėgražų aliejaus ar 1 v.š. lydyto sviesto
dedame po valgomajį šaukštą tarkio ir kepame, kol viena pusė šiek tiek
apskrus. Mentele verčiame sklindžius ir vėl kepame kitą pusę. Tarkius
šaukštu dėkite beveik vieną prie kito. Taip, kad pasklidę tarkiai liestūsi vos, vos kraštais. Sklindžius vartydami kepkite tol, kol jie gražiai apskrus.
Iškeptus sklindžius iš kart dėkite ant stalo.
Išeiga apie 4- 5 keptuvės.
Su kuo valgyti bulvinius sklindžius? Paprasčiausiai būtų grietinė paskaninta druska. Bet galima surasti dar daug skanių variantų.
Naudokite rūkytą ar sūdytą lašišą ir grietinę.
Bulviniai sklindžiai su raudonųjų ikrų padažu
Truputį pašildytą grietinę (geriau tam tiks Dvaro 40% grietinė) sumaišykite su keliais raudonos ikros šaukšteliais. Jei norite truputį ikros uždėkite ir ant iškeptų sklindžių.
Receptas: iš restorano "Daugirdas" Kaune
Bulviniai sklindžiai su vytinta dešra
Prieš apverčiant pirmą kartą sklindžius ant jų uždėkite po ploną riekelę minkštos vytintos dešros. Toliau kepkite kaip paprastus sklindžius. Pateikite su grietine.
Bulviniai sklindžiai su lašiša
Naudokite rūkytą ar sūdytą lašišą ir grietinę.
Bulviniai sklindžiai su raudonųjų ikrų padažu
Truputį pašildytą grietinę (geriau tam tiks Dvaro 40% grietinė) sumaišykite su keliais raudonos ikros šaukšteliais. Jei norite truputį ikros uždėkite ir ant iškeptų sklindžių.
Receptas: iš restorano "Daugirdas" Kaune
Bulviniai sklindžiai su vytinta dešra
Prieš apverčiant pirmą kartą sklindžius ant jų uždėkite po ploną riekelę minkštos vytintos dešros. Toliau kepkite kaip paprastus sklindžius. Pateikite su grietine.
Bulviniai sklindžiai su bruknių uogiene
Skamba gal kam ir per žiauriai, bet patikėkite, tai yra labai skanu. Tikriausiai su bruknėmis šių sklindžių galima suvalgyti labai daug.
Taip pat prie sklindžių galite padaryti padažus
Pats paprasčiausias ir greičiausias padažas. Įdealiai tinkantis prie bulvinių sklindžių. Grietinę (jogurtą) sumaišykite su varške. Įberkite truputį druskos. Galite įmaišyti smulkiai kapotų šviežių žolelių: krapų, laiškinio česnako, petražolių ar truputį svogūnų laiškų.
Grybų padažas
Keptuvėje ant aliejaus ar lydyto sviesto pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną, sudėkite nuvalytus smulkiai supjaustytus pievagrybius (voveraites ar baravykus) uždenkite ir patroškinkite kol skystis beveik nugaruos. Įberkite truputį druskos ir pipirų mišinio. Baigiant troškinti įdėkite grietinės ar įpilkite grietinėlės. Užvirkite ir padažas paruoštas.
Rūkytos (tik nereibios) šoninės ar kumpio padažas Keptuvėje ant aliejaus ar lydyto sviesto pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną, sudėkite nuvalytus smulkiai supjaustytus pievagrybius (voveraites ar baravykus) uždenkite ir patroškinkite kol skystis beveik nugaruos. Įberkite truputį druskos ir pipirų mišinio. Baigiant troškinti įdėkite grietinės ar įpilkite grietinėlės. Užvirkite ir padažas paruoštas.
Gaminimas būtų kaip ir grybų padažo tik vietoje grybų naudokite smulkiai supjaustytą šoninę ar kumpį. Čia tiks tik grietinė.
Sudėtingumas: paprasta