2012 m. gegužės 13 d., sekmadienis

Menkė porų marškinėliuose

 
   Sveiki mielieji mano skaitytojai ir virėjai. Po ilgos pertraukos vėl pradedu rašyti. Ach, buvo daug darbo rožynuose, dar  buvo sportiškai- gurmaniškos atostogos, tad atvirai prisipažinsiu- nebespėjau... Ir dabar dar laukia labai smagiai įtempa savaitė- pasiruošimas parodai ir pati paroda, jau šį savaitgalį gegužės 18,19,20d. "Žali horizontai" PLC "Mega", Kaune.
   Tad, šią savaitę nežadu daug naujų receptų, nežadu ir gurmaniškos kelionės aprašymų. Visa tai- vėliau. Dabar paprastas paruošimu, bet labai skanus žuvies patiekalas. Toks, kai sukišęs žuvį į orkaitę gali dar kažką gero nuveikti.
   Žuvis nebūtinai turi būti menkė.  Galite naudoti ir jūros lydeką, tuomet turėsite susukti į porus daugiau žuvų. Tačiau žuvis turi būti su vidiniu kaulu.

1 kg. išvalyta menkė,
3 v.š. citrinų sulčių,
druskos, pipirų,
krapų, petražolių,
1 didelis poras,
500 gr. bulvių,
500 gr. morkų,
200 gr. nedidelių svogūniukų galvučių,
1/4 l. vandens ar daržovių sultinio,
1 a.š. pankolių sėklų (nebūtinai),
40 gr. sviesto,
2 v.š. riebios grietinės (geriausia "Dvaro").

   Išvalytą menkę ištrinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Krapų ir petražolių kelias šakelias įkiškite į žuvies vidų.
   Nuplautam porui nupjaukite šaknis ir nulupkite, vis įpjaudami, po vieną lapą. Visus lapus sudėkite į verdantį padruskintą vandenį ir apvirkite iki 5 min. Atvėsintais lapais apsukite žuvį ir įdėkite ją į kepimo formą. Nuluptas bulves, morkas ir svogūnus supjaustykite ir sudėkite šalia žuvies. Užpilkite vandeniu kuriame apvirėte poro lapus, įberkite dar truputį pipirų, pankolo sėklų. Sudėkite sviestą.


   Kepkite  formą uždengę aliuminio folija 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. arba kol bulvės suminkštės. Tuomet nuimkite foliją ir viską užpilkite grietinės krapų, petražolių mišinių. Dar keletą minučių pakepę pateikite su visa kepimo forma.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygos "Žuvys ir jūrų gėrybės"