2014 m. sausio 29 d., trečiadienis

Slyvų žele su plakta grietinėle ir migdolų drožlėmis



  Apie slyvų žele jau trumpai rašiau "Naujųjų Metų meniu". Dabar išskiriu į atskirą temą, kad laikui prabėgus receptas nepasimestų, nes nors jis ir labai paprastas, lengvai paruošiamas, bet  tikrai yra vertas kartais pabūti garbingoje deserto vietoje.
  Be to šį desertą galite visuomet pasiruošti iš anksto, t.y. dieną prieš vaišes.
  5- 6 asmenims reikės:

1 stiklainio vengrinų (jos tamsios spalvos) slyvų kompoto (rasite visose maisto parduotuvėse),
5 a.š. želatinos (toks kiekis reikalingas 500 ml. skysčio, jei ant žele pakuotės nurodyta 1l.- 6-8 a.š. želatinos),
puškiamos grietinėlės,
migdolų arba šokolado drožlių.

  Nupilkite visą skytį nuo slyvų ir pamatuokite jo tūrį. Man skysčio būna apie 500ml.. Šiam kiekiui, kaip ir rašiau reikia 5 a.š. želatinos. Arba naudokitės želatinos paruošimo instrukcijomis, tačiau jos imkite visada šiek tiek daugiau. Želatiną užpilkite 1/3 puodelio kašto virinto vandens ir palikite išbrinkti. Tirpinamą želatiną vis pamaišykite.
Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir sudėkite į aukštas taures.
 Kai želatina beveik  visisškai ištirps, supilkite ją į pašildytą  kompotą ir gerai išmaišę užpilkite ant slyvų. Leiskite sustingti.
  Prieš pat pateikiant ant viršaus užpurškite grietinėle ir užberkite skrudintomis migdolų drožlėmis arba trupintu šokoladu.

Sudėtingumas: paprasta

2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Jaučio uodegos troškinys



  Keista, tačiau šio recepto lietuvių virtuvėje nėra. Nežinau iš kurios šalies jis kilęs, tačiau vos ne pusę pasaulio jį gamina. Jį rasite Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Prancūzijoje, Anglijoje ir Airijoje. Šis patiekalas taip pat gaminamas Argentinoje ir Peru, ten jį tikriausiai "mestelėjo" ispanai. Net ir Indonezijoje, Kinijoje, Korėjoje ar Pietų Afrikoje jį galima nesunkiai rasti. Tad, paplitęs beveik visur. Net ir žydai jį skaito košeriniu maistu.
  Man patinka. kad privalgęs šio troškinio neapsunksti, kaip kad sukirtęs kiaulės karką su troškintais kopūstais. Ech, tikriausiai prancūzai su ispanais ir italais visada žino ką valgyti. Dar noriu pridurti, kad tas uodegos troškinys labai naudingams mūsų kaulams ir sąnariams. Jį dažniau valgant galima turėti daug tvirtesnius savuosius kaulus :-))))
 
Dviems asmenims reikės:

900 gr. jaučio uodegų (jų reikia ieškoti turguje, netgi užsisakyti iš anksto!),
provanso žolelių,
5 pipirų mišinio,
truputis alyvuogių aliejaus,
210 gr. svogūnų,
250 gr. morkų,
1 saliero lapkočio,
3 didelių pievagrybių,
90 gr. cukinijos (nebūtinai)
7 česnako skiltelių,
1- 2 v.š. pomidorų padažo,
2 v.š lydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus,
2 gvazdikėlių,
1 lauro lapo,
druskos,
4 vidutinio dydžio bulviųs (jei norite troškinį valgyti su jomis),
taurė balto vyno (aš kartais pilu porto arba raudoną vyną).


   Jautienos uodegą nuplaukite ir nupjaustę riebalus supjaustykite per slankstelius.
   Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir įtrinkite pipirais bei provanso žolelėmis. Palikite per naktį šaldytuve, kad pasimarinuotų.
   Įkaitintoje keptuvėje ant lydyto sviesto ar alyvuogių aliejaus apkepkite jaučio uodegas iš visų pusių. Jei norite, galite prieš tai gabaliukus apvolioti miltuose. Jau apkeptus uodegų gabaliukus sudėkite į kepimo indą.
  Toje pačioje keptuvėje apkepkite svogūnus, česnaką ir morkas (apkepinėkite iš kart viską kartu).  Apkeptas daržoves supilkite ant jaučio uodegų. Sudėkite supjaustytą salierą, cukinijas, lauro lapą ir gvazdikėlius. Įberkite druskos ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad pusiau apsemtų. Uždenkite ir troškinkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3 val.
  Kai mėsa jau beveik lengvai skirsis nuo kaulo (tai teks jums patikrinti pasmeigiant šakute) sudėkite nuvalytus ir susmulkintus pievagrybius, bei nuskustas ir per pusę padalintas bulves. Kepkite dar apie 20- 30 min. Baigiant kepti, kai bulvės bus minkštos, supilkite pomidorų padažą, vyną ir jau atidengę troškinį patroškinkite apie 5 min.
  Prieš pateikiant užberkite smulkintų petražolių. Žinoma, prie šio troškinio tiks ir taurė balto ar raudono vyno.
 
 
   Prie jaučio uodegų troškinio tinka ne tik bulvės, bet taip pat virti ryžiai ar paprasčiausiai balta duona. Italai šį troškinį kartais pateikia su polenta. 
   Ir dar, šiame recepte ne tik, kad daug įvairių daržovių, bet ir jų kiekiai atrodo didoki, tačiau tikrai dėkite tiek, kiek nurodyta recepte. Troškintos daržovės labai dera su jaučio uodegomis ir yra puikus garnyras.
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygų "Didžioji vituvės knyga ELLE" , "Didžioji kulinarijos enciklopedija" 

2014 m. sausio 22 d., trečiadienis

Viščiukas "Tabaka"

   

Šiandiena taip viščiukas buvo kepamas pagal vyro prašymą. Tikriausiai daugelisi vyrų mėgstai paprastus receptus, be jokių įmantrybių. Tik mums moterims vis norisi pagaminti ką nors tokio labiau išskirtinio, dar nenusibodusio. Bet šį kartą ant mūsų stalo paprastas klasikinis viščiukas "Tabaka". 

Dviems porcijoms reikės

dviejų po 600- 700 gr. mažyčių viščiukų (kartais naudoju kukurūzinius viščiukus),
3- 5 a.š. "Tkemali" padažo (jei jo neturite naudokite 1/2 citrinos sulčių, truputį krapų, petražolių ir kalendros),
penkių pipirų mišinio,
saldžiosios paprikos miltelių,
druskos,
1 v.š. lydyto sviesto arba  2 v.š. aliejaus kepimui.

  Viščiukus atlaisvinkite nuo visokių suraišiojimų (jei jie suraišioti), nuplaukite ir perpjaukite per krūtinėlę pusiau. Išvalykite gerai visą jų vidų ir dar kartą perplaukite.  Viščiuką dėkite ant lygaus paviršiaus, išklokite jį ir gerai paspauskite rankomis, kad jis taptų kuo plokštesnis. Taip pasielkite ir su antruoju viščiuku.
  Viščiukus sudėkite į indą ir ištrinkite juos "Tkemali" padažu. Šiuo padažu ištrinkite ne tik viščiukų išorę, bet ir jų vidų. Taip pat iš visų pusių užberkite pipirais. Palikite bent valandai pasimarinuoti. 
  Įkaitinkite keptuvę, sudėkite sviestą ar supilkite aliejų ir įdėkite vieną viščiuką odele į keptuvės dugną. Viščiuką abiejomis rankomis paspauskite ir kelias sekundes taip palaikykite. Po nepilnos minutės viščiukas jau pats bus prisispaudęs prie keptuvės. Vieną pusę kepkite apie 3- 4 min. Tuomet viščiuką apverskite ir dar kelias minutes apkepkite. Apkeptą viščiuką dėkite į kepimo skardą su pakilusiomis grotelėmis. Antrąjį viščiuką apkepkite lygiai taip pat.
  Viščiukus po truputį apiberkite druską (iš visų pusių) ir dėkite į įkaitintą iki 200C orkaitę. Kepkite 30 min. Jei jūsų viščiukas didesnio svorio, kepkite orkaitėje ilgiau. Iškeptą viščiuką dar bent 15 min. palaikykite orkaitėje. 


  Nors tikrasis viščiukas "Tabaka" kepasi keptuvėje jį gerai paslėgus, tačiau kad ir didelė mano keptuvė, bet du viščiukai joje niekaip neišsitenka. Tad, daug paprasčiau jį tik apkepus kišti į orkaitę ir ten baigti kepti. Skonis tikrai nesikeičia, o kepti lengviau orkaitėje. Tuo labaiu, kad vienu metu galima iškepti net kelias porcijas.
  Viščiukus "Tabaka" pateikite su aštriais džemais ar padažais. Prie jų tiks chačiapuri,  ciabata ar paprasčiausiai balta skrudinta duona, 

Sudėtingumas: paprasta

2014 m. sausio 14 d., antradienis

Mišrainės su vištiena

Vištiena su ananasais ir salieru

 
 
Lygiomis dalimis:
 
keptos vištienos be odelės,
konservuotų arba šviežių ananasų (geriau tinka saldesni),
saliero šaknies,
majonezo,
druskos, pipirų.

Vištieną, ananasus supjaustyti apie 1 cm. gabaliukais. Kadangi saliero šaknis naudojama nevirta (o ji yra kietesnė už kitus mišrainėje esančius produktus), tai nuluptą ir nuplautą salierą supjaustykite ypač smulkiai. Bet vis tiek pjaustykite, o ne tarkuokite. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų ir sumaišykite su majonezu.

Už šį receptą dėkoju Vyteliui :-)

Vištienos ir persikų mišrainė pagal Romanovą
 

Lygiomis dalimis:
 
keptos vištienos be odelės,
konservuotų persikų,
šiek tiek graikiškų riešutų,
petražolių, pipirų ir druskos,

  Vištieną ir persikus supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais. Graikiškus riešutus sukapokite peiliu, bet jų gabaliukai neturi būti labai smulkūs. Petražoles taip pat suspjaustykite. Įberkite pipirų ir jei reikia druskos. Viską sumaišykite su majonezu.

Vištienos užkandėlė su avokadu ir mangu



  Šią užkandėlę jūs galite pagaminti kaip salotas. Arba prieš tai aprašytas salotas visada galite pateikti kaip užkandėlę, nesupjaustant kai kurio vieno ar kelių komponentų.
Visas receptas aprašytas čia

2014 m. sausio 12 d., sekmadienis

Žuvies file su grybų plutele


 
 
4 baltos žuvies file (viso apie 600gr.),
300 gr. pievagrybių,
1 nedidelis svogūnėlis,
4 skiltelės česnako,
petražolių,
100 gr. sviesto,
alyvuogių aliejaus,
200 gr. balto vyno,
pipirų mišinio, druskos, cukraus.

   Svogūną ir pusę česnako skiltelių smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su dalimi sviesto ir alyvuogių aliejumi. Kai svogūnai taps skaidrūs, sudėkite nuvalytus ir smulkiai supjaustytus pievagrybius ir petražoles. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų. Troškinkite kol išgaruos nuo grybų atsiradęs skystis. Palikite masę atvėsti.
  Žuvies file nupjaukite ir nusausinę apiberkite pipirais ir druska. File vienu sluoksniu sudėkite į kepimo indą.  Ant viršaus vienodai paskleiskite grybų masę. Įdėkite dar truputį sviesto ant kiekvienos žuvies file,  įdėkite dvi likusias česnako skilteles, supilkite vyną ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 20-  25 min. (priklausomai nuo file storio ir jūsų orkaitės galimybių).
  Iškeptą žuvį išdėliokite į pašildytas lėkštes, o padažą dar paskaninkite likusiu sviestu ir cukrumi. Jei reikia įberkite dar druskos.
Žuvies file pateikite su keptomis bulvėmis.
Aš kepiau nedideles doradas, tačiau šiam receptui žuvies file labiau tinka.
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygos "Žuvys ir jūros gėrybės"