2024 m. lapkričio 25 d., pirmadienis

Elotės sriuba

 


Šiame Meksikos gatvės kukurūzų sriubos recepte yra visi meksikietiškos virtuvės skoniai sriubos pavidale. Maloniai šildanti ne tik savo spalva, bet ir subtiliu aštrumu. Tad, jei jums patinka Meksikos virtuvė ar tik paprasčiausiai kukurūzai, siūlau išbandyti šią gal mums neįprastą sriubą.

Jums reikės

160 gr. konservuotų ar šaldytų bet jau atšilusių kukurūzų,

1 vidutinis kubeliais pjaustytas svogūnas,

1 skiltelė čwsnako,

2 pjaustytų salierų stiebų,

1 v. š. avokadų ar alyvuogių aliejaus

1 l. vištienos sultinio,

1 a. š. raudonėlių,

1 a. š. paprikos miltelių,

1 1/2 a. š. Tajin prieskonių (tai laimo žievelė, paprikų dribsniai, čili),

druskos ir pipirų pagal skonį,

1/2 stiklinės grietinės,

šiek tiek laimo sulčių,

Patiekimui:

1 v. š. kapotos kalendros,

cotija sūrio (jo atitikmuo yra Parmigiano sūris arba tiks bet koks kitas kietasis sūris),

laimo kelių griežinėlių,

susmulkintos kalendros,

jalapeno  kelių griežinėlių (supjaustytų),

tortilijos.

 

 Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, česnakus, salierus ir pakepinkite 5–8 minutes arba kol svogūnai taps skaidrūs.

 Suberkite kukurūzus, raudonėlius, paprikos miltelius ir Tajín prieskonius. Ir dar pakepkite 3-5 minutes.

 Įpilkite vištienos sultinio, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite 15 minučių.

Maždaug pusę sriubos sutrinkite blenderiu. Ir gražinę tą dalį atgal į puodą vėl pakaitinkite. (Aš sriubos netryniau).

Patiekite sriubą su grietine, sūriu, kalendra, jalapeño ir laimo griežinėliais, kalendra ir tortilijos juostelėmis.


 

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš keleto receptų rastų internete

2024 m. lapkričio 22 d., penktadienis

Vištiena su grikiais Shiitake grybais ir persimonais

 


Man grikiai vieni iš skaniausių kruopų. Tačiau kas nemėgstate jų, galite šį patiekalą gaminti su makaronais ar perliniu kuskusu. Visi variantai galimi. Nes jie puikiai  dera su paukštiena ir su grybais. O persimonų lengvas saldumas ir gaiva pagyvina šį patiekalą. Tačiau persimonai neturėtų būti minkšti.

Jums reikės

400 gr. vištienos vidinių file,

šviežiai maltų pipirų,

paprikos miltelių,

150 gr. Shiitake grybų,

1  nedidelio svogūno,

1- 2 šaukšto sviesto,

1/4 stiklinės grietinėlės,

Ghee sviesto ir alyvuogių aliejaus,

druskos, 

grikių, perlinio kuskuso ar makaronų.

1- 2 persimonų (rinkitės tik kietus vaisius).

 

Vištienos file apiberkite pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Užkaiskite pasūdytą vandenį su kruopomis. Virkite pagal nurodymus esančius ant pakuotės.

Keptuvėje ištirpinkite šiek tiek sviesto ir jame iš visų pusių, apkepkite vištienos file, užpilkite grietinėle ir dar kelias minutes troškinkite. Baigiant troškinti sudėkite persimono skilteles ir iš karto išjunkite kaitrą. Užteks, kad persimonai tik lengvai sušiltų.

Keptuvėje su likusiu sviestu apkepkite svogūną, kol jis taps vos gelsvos spalvos, suberkite grybus, įberkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie 10 min.

Dabar belieka viską susidėti į lėkštes ir pasimėgauti tikrai skaniu, nors ir greitai paruošiamu patiekalu.


 

Sudėtingumas: vidutinis

2024 m. lapkričio 20 d., trečiadienis

Rūkytos skumbrės užtepėlės

 


Dvi labai panašios užtepėlės su skumbre. Tikriausiai yra dažniausiai gaminamos mūsų namuose, dėl paprastumo. Nes produktų reikalingų joms pagaminti visada yra šaldytuve.

 Britiška

1 karšto rūkymo skumbrės,

1 marinuoto agurko,

½ nedidelio raudonojo svogūno (jį galite keisti poru, arba šalotu),

krapų šakelių,

majonezo,

šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Nuo skumbrės nulupkite odą ir ją atskyrę nuo kaulų, susmulkinkite.

Taip pat susmulkinkite agurką, svogūną ir krapus.

Pagardinkite pipirais ir viską sumaišykite su majonezu.

Pateikite su juoda duona.

 


Lietuviškoji

Jums reikės

1 karšto rūkymo skumbrės,

½ nedidelio svogūno, smulkiai supjaustyto,

laiškinio česnako, smulkiai pjaustyto,

½ citrinos sulčių ir jos žievelės,

100 gr. Panemunės pievų lydyto sūrelio,

ružavų pipiriukų,

šiek tiek majonezo,

krapų šakelių, smulkiai pjaustytos.

 

Nuo skumbrės nulupkite odą ir ją atskyrę nuo kaulų, susmulkinkite.

Ant susmulkinto svogūno užsispauskite citrinos sulčių ir švelniai pamasažuokite, kad dingtų iš jų aštrumas.

Visus produktus sudėkite į dubenį, pagardinkite pipirais ir viską sumaišykite su majonezu.

Pateikite su juoda duona.

Sudėtingumas: paprasta