Gyvenimo tempas toks greitas, kad tai jau atsispindi ir maisto ruošime. Virtuvėje įsivyrauja greitai paruošiami patiekalai. Šiuolaikiniai virėjai rado būdų, kaip tą patį patiekalą paruošti greičiau, tačiau skonis ir estetika išlieka aukščiausiame lygyje.
Daugelis iš mūsų restorane mielai renkamės trumpai keptą anties krūtinėlę. Tik kartais, ta krūtinėle gardžiuojamės ir mėgaujamės jos sultingumu, o kartais tąsome ją lėkštėje, po to bandydami savo dantų pagalba kažkaip ją įveikti.
Iš tikro nėra sudėtinga anties krūtinėlę išsikepti namuose. Tik trumpai kepant reikia laikytis dviejų taisyklių.
1. Krūtinėlė turi būti kambario temperatūros. Tad ją bent 2 val. prieš kepant reikia palaikyti ne šaldytuve. Vasarą per karščius užteks ir valandos. Tas galioja visiems kepsniams, kurie yra kepami trumpai. Tai įvairūs mėsos steikai, avienos nugarinės trumpai keptas kepsnys (apie jį bus aprašyta pavasariniame Debesų numeryje), tuno steikai ir mūsų minima anties krūtinėlė.
2. Iškeptas kepsnys (ši taisyklė galioja visiems kepsniams, nepriklausomai trumpai ar ilgai jis keptas) neturi būti iš kart pjaunamas. Tad, ištraukus jį iš orkaitės palaikykite 5-15 min. ir tik po to pateikite.
O dabar tikrai labai paprastas receptas.
Jums reikės
anties krūtinėlių (kiekvienam asmeniui po vieną),
truputį alyvuogių aliejaus,
pipirų mišinio ( prieskonių steikui) ir rozmarino arba prieskonių paukštienai,
druskos.
garnyriui tiks
anties ar žąsies taukuose virtos bulvytės, karamelizuoti obuoliai,
karamelizuoti raudonieji kopūstai, bruknių džemas ar paprasčiausiai truputį pašildyta vaisių asorti iš kompoto, padardinta cinamonu ir gvazdikėliais, o dėl klampumo truputį apiberta bulvių arba kukurūzų krakmolu (atsargiai, vos vos).
Nuplautą anties krūtinėlę nusausinkite ir tą pusę, kurioje nėra odos aptepkite alyvuogių aliejumi. Užberkite prieskonius iš abiejų pusių ir uždengę maistine plėvele palikite 2 val. kambario temperatūroje.
Jei norite galite marinuoti per naktį šaldytuve, tačiau prieš kepimą krūtinėlė turi būtinai atšilti iki pat vidaus. T.y. visos krūtinėlės temperatūra turi būti vienoda, nes trumpai kepant šaltas vidus bus tik sušilęs, bet neiškepęs.
Kol krūtinėlė pamažu šyla, pasiruoškite garnyrą.
Nedidelėje kepimo formoje išlydykite (įkaitintoje iki 200 C orkaitėje) anties ar žąsies taukus. Sudėkite padruskintas bulves ir kepkite apie 30- 40 min.
Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę. Anties krūtinėlės odą įpjaukite įstrižai arba rombais, užberkite druska ir dėkite oda žemyn. Kepkite lygiai 6 min., apverskite ir vėl kepkite 5 min. (keptuvėje tikslus kepimo laikas labai svarbu). Apkeptas krūtinėles dėkite į kepimo skardą (jei kepsite didelį kiekį krūtinėlių orkaitės skardoje- įtieskite kepimo popierių). Taip pat, jei krūtinėlių yra daug ir jos visos netelpa į vieną keptuvę, kepkite jas dalimis, o iškeptas krūtinėles, sudėtas į skardą pridenkite folija.
Skardą su apkeptomis krūtinėlėmis dėkite į orkaitę. Kepkite 200 C temperatūroje nuo 6 iki 12 min.. 7- 9 min. bus vidutinis (medium) iškepimas. Krūtinėlių nekepkite ilgiau kaip 12 min. Čia taip pat labai svarbus minučių tikslumas. Jei kolektyve yra žmonių mėgstančių skiringus iškepimo lygius, atidarykite orkaitę ir išimkite kelias krūtinėles (jokiu būdu nesmeikite jų su šakute).
Iškepusias krūtinėles ištraukite iš orkaitės ir 5 min. palikite pastovėti. Per tą laiką visas lėkštes sudėkite į dar karštą orkaitę ir pašildykite jas.
Sudėtingumas: nėra sudėtinga