Nežinau ar būčiau kepusi keksą iš varškės (nes pagrindinis
keksų ir keksiukų valgytojas nevalgo keptos varškės, bei keptų obuolių (o man
būtent viskas kas kepta su varške ir obuoliais labai skanu, bet aš nebeleidžiu
sau mėgautis šiais skanėstais dažnai)). Tačiau per didelis kiekis varškės šaldytuve
reikalavo būti sunaudotas. Ir ne be reikalo matomai užkliuvau už kekso su
varške. Mano didžiai nuostabai, keksas išėjo tobulas. Jis patiko ne tik man,
bet ir tam, kas nevalgo keptos varškės J))))
Dar šiltas jis man priminė mažytes varškės spurgas, o atvėsęs išliko drėgnas ir
minkštas.
Jums reikės
150 gr. sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti),
300 gr. cukraus,
4 kiaušinių,
300 gr. varškės 9% riebumo,
300 gr. miltų
1 a.š. vanilinio cukraus,
1 a.š. sodos (be kaupo),
cukraus pudros keksui apiberti.
Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC.
Kekso formą ištepkite sviestu.
Sviestą ištrinkite su cukrumi, tuomet po vieną įmuškite
kiaušinius.
Varškę pertrinkite per sietelį ar sutrinkite blenderiu.
Pertrintą varškę ir vanilę įmaišykite į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę ir dar kartą gerai išmaišykite.
Suberkite išsijotus
miltus sumaišytus su soda ir vėl išmaišykite. Stenkitės nepermaišyti. Maišykite
tol, kol nebesimatys miltų.
Tešlą supilkite į kekso formą ir įdėję į įkaitintą orkaitę
ir kepkite 30 min. arba kol keksas patikrinus mediniu pagaliuku bus iškepęs (įkišus
ir ištraukus pagaliuką jis turi būti sausas). Man keksas kepė 35 min.
Atvėsusį keksą išimkite iš formos ir apibarstykite cukraus
pudra.
Sudėtingumas:
vidutinis
Receptas: iš knygos „Lietuvių
valgiai“ 1983 m.