2013 m. liepos 31 d., trečiadienis

Kepsniai ant laužo ir marinatai su obuolių sultimis

Šį kart du skirtingi marinatai skirti marinuoti kiaulienos ir vištienos šašlykui.

Kiaulienos šašlykas marinuotas obuolių sultyse


1 kg. kiaulienos sprandinės,
1 stiklinė obuolių sulčių,
1 svogūnas,
1 v.š. druskos (be kaupo),
įvairių žolelių, pipirų mišinio ar prieskonių mėsai (jei jūsų prieskoniai su druska, aukščiau nurodytą druskos kiekį sumažinkite).
  Mėsą supjaustykite gabalėliais. Svogūną sumalkite, sutarkuokite ar sutrinkite blenderiu. Visus išvardintus recepte komponentus sumaišykite ir permaišę su mėsos gabaliukais palikite šaldytuve per naktį marinuotis. Kitą dieną šašlykus kepkite ant žarijų.
Šiame marinate nemarinuokite mėsos daugiau nei parą.

Vištienos krūtinėlės šašlykai marinuoti obuolių sultyse



4 vištienos krūtinėlių puselės (jei naudosite kaimiškas vištas užteks dviejų puselių),
1 stiklinė obuolių sulčių,
1 v.š. garstyčių,
1 v.š. rudojo cukraus,
2 v.š. alyvuogių aliejaus,
2 v.š. citrinos sulčių,
1 a.š. provanso žolelių (arba vien tik raudonėlio ir čiobrelių),
1/4 a.š. pipirų,
2- 4 česnako skiltelės,
1 a.š druskos.

  Vištienos krūtinėlę supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Česnaką supjaustykite didesniais ar mažesniais gabalėliais, taip kaip jums patinka. Visus marinatui skirtus produktus gerai išmaišykite ir tuomet sudėkite vištienos gabalėlius. Marinuokite parą ar dvi ir kepkite ant žarijų. Tokiame marinate išmarinuota vištienos krūtinėlė niekuomet nebus sausa.
Receptas: beveik pagal Sebutę

2013 m. liepos 30 d., antradienis

Ispaniškai druskos patale kepta dorada su Romanesco padažu Dorada a la sal con salsa romanesco

 
  Šis receptas tiems, kas tik pradeda žengti pirmuosius  žingsnius gurmaniškos virtuvės link. Taip pat  tiems, kas nenori skirti begalės laiko maisto ruošimui, bet pavalgyti skaniai ar nustebinti draugus tobula vakariene mėgsta. Nors recepto aprašymas ilgas, patiekalui paruoši nesugaišite begalės laiko. Laiko sutaupymui galite žuvį pateikti su balta duona (ciabata), be bulvių.
Jums reikės
1.2 kg dorados,
1 kg. druskos (naudokite tą paprastą baltarusišką, supakuotą į mėlinai baltas dryžuotas popierines pakuotes),
po 3 šakeles rozmarino ir čiobrelių,
bulvių,
aliejaus bulvėms kepti.

padažui
50 gr. (be odelės) migdolų,
50 gr. lazdyno riešutų,
3 česnako skiltelės,
2 pomidorai (jei ne sezono metu naudosite konservuotus pomidorus, recepte nurodyto acto nebedėkite),
1 kepta raudonos paprikos ankštis,
1 džiovintas čili pipiras (galite naudoti čili pipiro miltelius),
1 v.š. vyšnių acto (jei jo neturite įpilkite raudono vyno acto),
7 v.š. alyvuogių aliejaus,
druskos.
   Įjunkite orkaitę, kad įkaistų iki 200 C temperatūros.
   Žuvį nuplaukite ir išėmę žiaunas į jos vidų įdėkite prieskonines žoleles. Žuvis turi būti su galva ir su žvynais, tik be savo vidaus organų.
   Kepimo skardoje paberkite šiek tiek druskos,  kad jos būtų apie 1 cm.. Dėkite ant jos doradą ir užberkite likusia druska. Rankomis užpilkite druska taip, kad nebesimatytų žuvies.
 
 
 
   Šalia ant folijos gabalėlio padėkite papriką.
   Žuvį kepkite apie 30- 35 min. Po to trumpam palikite atvėsti.
   Kol žuvis kepa nuskuskite bulves ir jas supjaustę gabalėliais kepkite keptuvėje. Jei turite orkaitę su oro cirkuliacija, galite bulves kepti joje. Vienu metu su žuvimi, tik kitame orkaitės aukšte.
   Kol viskas kepa pasiruoškite padažą.
   Riešutai yra skanesni paskrudinti keptuvėje. Tai galite padaryti iš anksto arba naudoti neskrudintus riešutus. Orkaitėje kepama paprika turėtų išbūti apie 20 min. Išimkite ją ir suvyniokite į foliją. Palaikykite  kelias minutes, kad pašustų ir vėliau nulupkite nuo jos odelę.
   Sumalkite blenderiu riešutus ir džiovintą čili pipirą (be sėklų). Pomidorus ir keptą papriką supjaustykite gabalėlais ir sudėkite kartu su visais likusiais padažui skirtus komponentais ir gerai sutrinkite blenderiu. Šį padažą galite pasiruošti iš anksto, tačiau aš jį gaminu jau kepant žuvį.
   Kai bulvės bus iškepę, o padažas paruoštas imkitės žuvies "atkasinėjimo". Iš tikro tai labai greitas, nors šiek tiek kruopštus darbas.
   Peilio  rankena padaužykite į druskos plutą ir ją įlaužkite. Nuimkite visą plutą. 
 
 
  Tai labai lengvai pavyksta. Tuomet nulupkite odą, jei ji nenusiėmė kartu su druska. Plačia mentele nuimkite žuvies mėsą iki kaulo ir gražiai išdėkite į lėkštes šalia bulvių ir padažo. Stenkitės, kad žuvies mėsa neprisiliestų prie druskos. Išimkite kaulą ir taip pat atsargiai mentele nuimkite likusią mėsą.
  Prie šios žuvies puikiai tiks ir balto vuno taurė. 

Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš knygos "Žuvys ir jūrų gėrybės"

2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Tikra vyšnių uogienė

   
  Viskas prasidėjo nuo blynelių Italijoje. Kiekvieną rytą pusryčiams nevalgėme nieko kito, tik tuos ką tik iškeptus blynelius. Valgėme kas su kuo mėgstame. Vieni su jogurtu, kiti su įvairiomis uogienėmis.   
   Vieną rytą prie tų blynelių mums pasiūlė  vyšnių uogienės. Padėjo gražių indelį uogienės ant stalo ir pasakė, kad tai "amarena". Ar teko kada girdėti, kaip italai sako apie kažką tokio labai skanaus? Jie tai sako su tam tikra  intonacija ir efektui sustiprinti  iškelia aukštyn ranką ir klapteli pirštais. Taip buvo įvardinata ta mums atnešta "amarena". Paragavome, skanu. Net labai skanu! 
   Tai buvo tokia šios uogienės pradžia :-))
   Grįžusi iš kelionės "maliausi" po internetą ieškodama tos "amarena" uogienės recepto. Galiausiai radau tai ką ir norėjau rasti. Tik ne Italijoje, o Amerikoje. Dabar šis receptas, jau antrus metus išbandytas, skelbiamas ir jums.

jums reikės
4 kg. vyšnių,
2 kg. cukraus,
55 vyšnių kauliukai.

   Vyšnias nuplaukite ir išimkite iš jų kauliukus. Atsirinkite 55 kauliukus ir juos plaktuku suskaldykite. Kad beskaldant kauliukai neišbėgiotų į šalis, išdėliokite juos ant dvigubo popierinio rankšluosčio. Ant viršaus uždėkite dar rankšluosčio vieną sluoksnį. Lengvai paspauskite ir dabar jau gerai matysite kurioje vietoje tie kauliukai tūno pasislėpę. Belieka tik pamušinėti juos plaktuku. 
 
 
  Išrinkite braduolius. 
  Užvirinkite nedidelį vandens kiekį ir jame blanširuokite branduolius  2 minutes. Vandenį nupilkite, o branduolius suriškite į dvigubą sluoksnį marlės. Stipriai, kad vėliau verdant nepasileistų. Supilkite cukrų, sudėkite "mazgelį " su branduoliais ir palikite vėsiai per naktį pastovėti. Likusius kauliukus padėkite šaltai taip pat. Geriausiai kauliukus laikyti šaldytuve.
   Kitą rytą uogas pavirkite 5 min. ir vėl atvėsinkite. Vakare nuo uogų nupilkite susidariusį sirupą į plokčią puodą ir nuvirkite, kad sirupo liktų mažiau nei per pusę. Per tą laiką, kol verda sirupas, užkaiskite puodą su kauliukais. Vandens jame turi būti tiek, kad apsemtų kauliukus. Kauliukus virkite apie 30 minučių. Atsargiai nupilkite likusį nuo kauliukų skystį į vyšnias, supilkite nuvirusį sirupą ir pradėkite virti pačias uogas. Vyšnias virkite apie 10- 15 min. (nuo jų užvirimo). Susiraskite puode "mazgelį" su branduoliais ir jį išmeskite, o uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius.
   Jei tingite taip žaisti, uogienei naudokite tik branduolius ir elkitės su jais kaip aukščiau aprašyta. Likusius kauliukus išmeskite, o uogienę virkite kitą dieną iš kart be jokių apvirimų- atvėsinimų ir palaikymų. Tik tuomet vietoje 2 kg. cukraus: imkite 1 kg. cukraus ir 1 kg. uogienių cukraus. Plačiau kaip virti vyšnių uogienę su uogienių cukrumi galite rasti čia. Tik amareto likerį jums atstos naturalus branduolių skonis ir kvapas.
   Tas 30 min. kauliukų virimas yra tam, kad išgauti kažkiek naturalių pektinų esančių juose. Bet jūsų valia rinktis kaip virti uogienę: greitai ar truputį pažaidžaint.. Beje, jei pirmuoju būdu virta uogienė gavosi per skysta, likusias sultis užkonservuokite kaip sirupą žiemai.

Sudėtingumas: vidutinis

2013 m. liepos 27 d., šeštadienis

Sekmadienio pusryčiai: keptas kiaušinis su šparagais (smidrais)




 Tai tikriausiai vienas iš tų kelių kiaušinių patiekalų kurį aš valgau. Ir kurį aš tikrai dievinu. Sekmadienio pusryčiai todėl, kad jį, kokia dešimčia minučių užtruks pagaminti ilgiau nei įprastą kiaušinienę ar omletą. Be to, juk sekmadienio pusryčiai gali būti šiek tiek išskirtiniai.

Jums reikės
ryšulėlio žalių šparagų (smidrų) (užteks 2- 3 asmenims),
kiaušinių (asmeniui gal 1- 2),
šoninės riekelių (2-3 vienam asmeniui),
druskos, piprų mišinio.

   Nedideliame pasūdyto vandens kiekyje išvirkite šparagus (smidrus). Sudėkite juos nuplautus šiek tiek nulaužtais koteliais, jau į verdantį vandenį. Virkite apie 6- 9 min. arba tol kol šakutė įsmigs į kotelį.  Švieži lietuviški smidrai išverda daug greičiau, juos virkite apie 3- 4 min. Žalieji šparagai (smidrai) verda ilgiau už šviesius. Jei naudosite šviesius- jų kotelius nuskustite bulvių skustuku.
  Kol šparagai (smidrai) verda pakepkite šoninės riekeles arba kubeliais supjaustytą šoninę ar lašinukus. Kai šonimė apskrus išimkite ją ir padėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai. Nuo išvirtų šparagų (smidrų) nupilkite vandenį ir supilkite juos į keptuvę kur kepėte šoninę. Trumpai apkepkite ir išdėliokite į lėkštes porcijomis. Tuoj pat atsargiai į keptuvę sumuškite kiaušinius ir juos padruskinę,  ir papipirinę iškepkite. Sudėkite juos ant šparagų (smidrų), o ant viršaus uždėkite iškeptos šoninės. Pateikite su juoda duona.
Sudėtingumas: vidutinis 

2013 m. liepos 25 d., ketvirtadienis

Kaprio sala ir pomidorai su mozarela

 
   Šią salą pamilsti vos tik joje apsilankęs. Tačiau apsilankęs antrą kartą joje suvoki, kad tai vieta dėl kurios pasidarai šiek tiek pamišęs. Tuomet pajunti, kad tave traukia šioje saloje esanti aplinka. 
 
 

   Tačiau norint tai pajausti tikrai neužteks vienos turistinės dienos. Per vieną dieną, taip salą aplanko dauguma turistų, tu pamatai geriausiu atveju pusę salos lankytinų vietų. Bet taip lėkdamas nepajunti salos gyvenimo. Nepajauti tikro salos kvapo ir skonio. Taip kvapo ir skonio... 
  Man neteko pajusti niekur kitur tiek daug skirtingų kvapų. Visi žinome, kad kvepia augalai, medžiai, jūra, žemė. Bet ten tie kvapai labai intensyvūs ir truputį kitokie. Kitokie dieną ir daug stipresni naktį. Net jūra skirtingose salos vietose kvepia kitaip.
 

   Skonis... jį pajusti gali iš kart. Bet ten tiek daug įvairiausių nuostabių patiekalų, kad visus išragauti, tikrai neužteks vienų atostogų!
   Kelionė į Kaprį buvo paskutinė iš ilgos trijų mėnesių kelionių grandinės. Daug šalių, miestų, keli kontinentai ir galiausiai ši sala. Ir nors visur šių kelionių metu lankiausi jau ne kartą, Kapris paliko giliausią pėdsaką.
 

   Kiekvieną kart grįžusi iš kelionių galvoju ne tik apie ten patirtus įspūdžius, bet ir apie ten ragautus patiekalus. Jau esu rašiusi, kad dažnai nenurimstu ir savo namų virtuvėje pradedu "atrasi" tai ką ragavau kelionės metu. 
   Keista, bet šį kart mintyse sukosi pomidorai su mozarela :-))) Daug metų įvairiausiais būdais ruoštos salotos. Tik po kurio laiko susimasčiau, kad juk pomidorų ir buivolės pieno sūrio salotos yra kilusios iš Kaprio salos, ir vadinamos "Salade Caprese". Tad nieko stebėtino, kad šis tobulas kūrinys iš Kaprio paplito po visą pasaulį ir tikriausiai yra vienos iš populiariausių salotų. 
  
 
  Ten jos tokios, kad tirpsta burnoje. Viso to pagrindas nepaprastai skanūs, gerai sunokę pomidorai, augantys saloje. Šviežias buivolės pieno mozarela sūris ir žinoma ypač tyras alyvuogių aliejus. Viskas. Apart druskos ir kelių kvapnių baziliko lapelių ant pomidorų su mozarela daugiau nieko nėra. Kai tokie kokybiški produktai tikrai daugiau nieko ir nereikia.
   Štai ką tik tą paprastą receptą ir parašiau. Naudokite buivolės pieno "Mozzarella di Bufala" sūrį. Jį pjaustykite griežinėliais, nors man skaniau jis suplėšytas. Pomidorai turi būti mėsingi, plonai pjaustyti, lengvai apiberti druska. Kad pomidorai būtų skanesni niekuomet nelaikyite jų šaldytuve.
  Tačiau ką daryti, jei tas sūris jums per brangus ar paprasčiausiai tokio buivolės sūrio neturite. Pirkite paprastą mozarelą, tačiau rinkitės, kad sūris būtų kuo minkštesnis. Ir jau tuomet ruošdami paprastos mozarelos salotas galite improvizuoti.
Salotas galite pateikti su avokado skiltelėmis
 

su žaliomis ar juodomis alyvuogėmis. Vietoje alyvuogių gali naudoti kaparėlius ar kaparius.
 

lengvai marinuotomis balzamiko acte ir cukruje smulkintomis svogūno galvutėmis. Jas suberkite ant lekštės dugno tik tuomet sudėkite pomidorus ir mozarelą.
 



Padažui galite naudoti tik alyvuogių aliejų.
Taip pat galite pasidaryti kitus padažo variantus:
alyvuogių aliejus ir truputis citrinos sulčių.
alyvuogių aliejus ir truputis balzamiko acto.
Iš prieskonių tiks truputis pipirų, raudonėlio ir čiobrelio. Galite naudoti Viduržiemio jūros prieskonių mišinį.
Ir žinoma nepamirškite šviežio baziliko lapelių. Jų neturint salotas išgelbės Pesto padažas.
Sudėtingumas: paprasta 

2013 m. liepos 12 d., penktadienis

Keptas varškės sūris



Patiekalas pusryčiams. Paprastas, greitai paruošiamas ir labai skanus.

jums reikės
riebaus varškės sūrio (apie 350 gr. užteks dviems asmenims),
1 kiaušinio,
didelio pomidoro,
2- 4 v.š. pesto padažo,
druskos, pipirų,
lydyto sviesto kepimui.
Sūrį supjaustykite apie 1 cm. griežinėliais. Kiaušinį išplakite su trupučiu druskos. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apvolioję sūrį kiaušinyje sudėkite jį į įkaitintą keptuvę. Ant vidutinės kaitros kepkite kol sūris gražiai pagels. Kiaušinio likutį supilkite su šaukšteliu ant kiekvieno sūrio gabalėlio, kai tik jį apversite. Kol sūris kepa supjaustykite pomidorus. Apiberkite juos druska ir pipirais. Išdėliokite porcijomis į lėkštes. Šalia įdėkite pesto padažo.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: ačiū mano geriausiai draugei Vidai