2010 m. gruodžio 23 d., ketvirtadienis

Karpis su grikiais (rusų virtuvė)


   Paprastas, lengvai gaminamas ir galima sakyti kaimiškas receptas. Visiems tiems, kas mėgsta karpį ar lyną.
Jums reikės:
karpis arba lyno (apie 1-1,5kg),
200 gr. (1 stiklinė) grikių,
3 virti kiaušiniai,
1- 2 svogūnai,
200 gr. grietinės,
2  v.š. sviesto arba aliejaus,
žuvies prieskonių,
druskos,
pipirų,
krapų,
petražolių.

   Pirmiausia pakepiname sausai grikius ir juos išverdame. O kol jie verda suvarkome karpį. Pašaliname žvynus, pelekus. Jei pirkote dar gyvą karpį tai jūsų laukia dar daugiau darbų. Bet tikriausiai jei jau tokį spurdantį perkate, tai ir žinote, ką su juo toliau daryti reikia. Prisipažinsiu- aš bijau gyvos žuvies, tad esu laiminga, kad galima nusipirkti jau išskrostą "žuvelioką".
  Taigi, tą karpį perpjauname per pusę ir apibarstome žuvies prieskoniais. Svogūną smulkiai supjaustome ir pakepiname svieste (ar  aliejuje). Kai svogūnas tampa permatomas, į juos suberiame sukapotus virtus kiaušinius ir išvirtus grikius. Užbarstome pipirų, druskos ir viską keptuvėje išmaišę supilame į kepimo skardą ar į indą kuriame žadame kepti. Ant viršaus uždedame karpio puseles. Įpilame apie 0,5 stiklinės karšto vandens, uždengiame folija ar dangčiu ir kepame orkaiteje 180C temp. Po 20 min. nuimame foliją ir supilame grietinę, užbarstome petražolėmis ir krapais. Ir jau neuždengę kepame dar 15- 20min.

   Pateikite su marinuotais agurkais ar keptais obuoliais. Ir dar puikiai tiks bokalas alaus ar taurė balto vyno.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas iš knygos: "Žuvys ir jūrų gėrybės"

2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Kuskusas su daržovėmis, razinomis ir krevetėmis

 Šio patiekalo įdėja atsirado iš restorano "Sadutė" esančio Kaune. Kai teko ragauti panašias šiltas salotas, likau jomis sužavėta. Tik buvo keletas sudėtinių dalių kurios man nelabai tiko ir patiko. Tad, jau po kelių dienų aš pabandžiau tas salotas padaryti kitaip. Jūs galite taip pat ekspermentuoti. Vietoje kuskuso kruopų galite naudoti kinvos kruopas. Morkų galite nedėti. Bet kitus produktus sudėti reikėtų, kad patiekalas bent jau panašus būtų.


Jums reikės:

kuskuso (vidutinio stambumo) arba kinvos,
svogūno galvutės,
paprikos,
morkos (nebūtinai),
geltonų razinų,
didesnių krevečių (gali būti šaldytos),
druskos,
kajieno pipirų,
alyvuogių aliejaus.

Kol verda kuskuso ar kinvos kruopos (pagal pakuotėje nurodytą  instrukciją) ant alyvogių aliejaus pakepiname susmulkintus svogūną, papriką ir morką. Kepiname kol beveik visiškai suminkštėja morka su paprika. Sudedame karštame vandenyje nuplautas geltonas razinas. Ir dar truputį pakepiname. Viską sumaišome su jau išvirusiomis kruopomis ir užberiame nedaug kajeno pipirų. Patiekalas turi būti mandagiai aštrus.
 Atskiroje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus trumpai pašildome karališkas krevetes. Jei naudojate šaldytas virtas krevetes jos jau turi būti atšilusios. Jei šaldytas žalias jos taip pat turi būti atšilusios. Tik žalių kepimo laikas bus žymiai ilgesnis. Tada pašildytas krevetes dedame ant paruošto kuskuso (tik be skysčio kuriame šildėme krevetes).

Sudėtingumas: vidutinis

2010 m. gruodžio 20 d., pirmadienis

Šventinis meniu Kučių vakarienei ir Kalėdoms




Artėja Kučių vakarienė ir Kalėdos, tad jau pats laikas būtų pasirašyti meniu. Ar paprasčiau pasakius- sąrašiuką ką gaminti. Metai iš metų aš tą sąrašėlį vis iš naujo rašinėju, o patiekalai praktiškai būna tie patys. Tad, gal geriau jį būtų pasirašyti, kad niekur nebedingtų ir prieš kiekvienas Kalėdas jį išsiimti iš kokios nors receptų knygos. Dabar, kai pradėjau rašyti dienoraštį manau, bent kitiems metams jis liks. 
Kučių vakarienė
         su svogūnais ir razinomis,
         lašišos tartaras,
             morkų- agurkų salotos su krabų mėsa,
             kuskusas su karališkomis krevetėmis,
              aguonų pienas.
Kučiukai.
Taip 12 patiekalų jau yra. Bet žinau, kad anyta tikrai atsiveš pačius pačiausius virtinukus su džiovintais baravykais. Aš niekada jų negaminau, nes net bijau sugadinti tuos tobulus "Grafo Tiškevičiaus koldūnus". Tad, kol dar yra, kas juos su meile padaro, aš net nepradedu.
Iš tikro Kučių vakarienei skaičiuojasi visi valgomi "dalykėliai" esantys ant stalo.  Tai ir duona, ir plotkelės, ir vaisiai.
Kalėdų valgiai:
Įdaryta slyvomis kiaulienos nugarinė (arba sprandinė),
Balta mišrainė,
Kalėdinis džiovintų vaisių ir ledų pudingas. 

2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Danablu sūrio skrebučiai


Tai puiki užkandėlė tinkanti prie taurės balto vyno ar bokalo alaus. 

Jums reikės:

prancūziško batono ar duonos tinkančios skrebučiams,
Danablu ar Dorblue sūrio (galite naudoti, bet kokį švelnesnį sūrį su mėlynuoju pelėsiu),
sviesto,
graikiškų riešutų,
maltų čili pipirų.

 Batoną supjaustykite ir aptepkite trupučiu sviesto. Ant viršaus užberkite nedaug maltų čili pipirų (ar aštrios paprikos miltelių), dėkite po ploną gabalėlį sūrio ir po graikiško riešuto puselę ant viršaus. Sumuštinukus apkepkite orkaitėje įkaitintoje iki 200C temp. 8-10 min.

Sudėtingumas: lengva

2010 m. gruodžio 17 d., penktadienis

Keptas Camambert sūris


Šis patiekalas kažkas tarp užkandėlės ir karšto patiekalo. Gal greičiau tiks kai norime kažko užkąsti. 
Jums reikės: 2 asmenims
Camambert sūrio 2 vnt. (parsiduoda visuose PC savitarnos skyriuose)
kiaušinis,
džiuvėsėlių.
Garnyrui:
jūsų mėgiamų salotų,
bruknių džemo (nesaldaus).
Kiaušinį paplakite truputį šakute ir jame iš visų pusių apvoliokite sūrį. Tada sūrį dėkite į džiuvėsėlius ir taip pat apvoliokite juose. Pakartokite tai dar kartą. Vienu žodžiu planiruoti sūrį reikia du kart. Viršutinis sluoksnis turi būti džiuvėsėlių. Įkaitintame aliejuje apkepkite sūrį, kol jis gražiai parus. Pateikite su jums patinkančiomis žaliomis salotomis ir būtinai su bruknėmis.

Receptas iš Vokietijos miestelių restoranų.
Sudėtingumas: lengva

2010 m. gruodžio 15 d., trečiadienis

Rūkyta lašiša su salierų obuolių salotomis




  
Dar vienas lengvai ruošiams patiekalas iš serijos "Aukštasis pilotažas virtuvėje". Tik šį kartą jums jau teks išvirti salierą. Ir reikia jį išvirti taip, kad jis nebūtų perviręs. Aš verdu jo gumbą perpjovus per pusę apie 20 min., nes tiksliai nusakyti laiką neišeina dėl nevienodų gumbų dydžio. Kai tik stalo peiliu galite perbesti  per gumbą kiaurai iškart ištraukite jį iš puodo. Atvėsusį salierą nulupame ir supjaustome 0,5 cm. pločio šiaudeliais. Jokiu būdu netarkuokite, nes gausis neišvaizdi košė. Taip pat supjaustome nuluptą obuolį. Saliero ir obuolių turi būti vienodi kiekiai. Sumaišome su majonezu ir seviruojame su rūkytos lašišos gabaliukais.
   Šis receptas iš vieno Vokietijos restorano. Gerai, kad kartais restoranai gamina tokius nesudėtingus patiekalus, kurios paragavęs gali ir pats po to pasigaminti.
Sudėtingumas: lengva

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas



  Artėja Kalėdos ir aš jau jų nebeįsivaizduoju be Kalėdinio pyrago. Tikriausiai ir mano draugai jo pasigestų, nes kiekvienais metais kepu tuos pyragus ir jiems, kaip Kalėdinę dovanėlę.



   Kadangi pyragas skanesnis truputį pastovėjęs (subręsta skonis), tai juos kepti pradedu jau apie gruodžio vidurį. Pyragas išsilaikyti gali metus (na, pas nieką tiek neišsilaikė, nes visi suvalgydavo jį labai greitai,  tik aš- gabalėlį buvau pernai palikusi- pabandymui, bet neišdrįsau jo, tiek laiko prastovėjusio, paragauti. Vaizdas buvo nepakitęs). Jo sudėtyje beveik vien džiovinti vaisiai, tad daug jo, vienu metu suvalgyti neįmanoma. Labai patogu tarpšventiniu laikotarpiu, kai kartais norisi ko nors saldaus, o į virtuvę vėl lysti ir vėl gaminti tingisi.


Susmulkinti vaisiai Kalediniam pyragui

Jums reikės:
250 gr. sviesto,
1 stiklinė rudojo cukraus,
4 kiaušiniai,
1 a.š. vanilės esencijos,
1 a.š. apelsinų džemo,
1 v.š. klevų ar kitokio sirupo,
1,25 kg įvairių džiovintų vaisių,
2 stiklinės miltų sumaišytų su  1 a.š. kepimo miltelių,
2 a.š. prieskonių meduoliams,
1 a.š. cinamono,
0,5 stiklinės tamsaus romo, brendžio ar portveino.

 
   Džiovintus vaisius sukarpykite žirklėmis, kad būtų apie 1 cm. dydžio.
   Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, sudėkite kiaušinius ir gerai viską išplakite. Supilkite visus skystus produktus ir vėl išplakite. Galiausiai suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Viską išmaišykite kol gausis vientisa masė. Į ją suberkite vaisius.
  Kepimo skardą ar torto formą (22cm.) išklokite dvigubu kepimo popieriumi, paliekant aukštus popieriaus kraštus. Sukrėskite viską, vis šaukštu paspaudant, kad nepalikti oro tarpų. Išlyginkite paviršių ir krestelkit kelis kartus visą formą į stalą.
  Orkaitėje, įkaitintoje iki 150 C temperatūros, pyragą reikia kepti 2,5 val.
  Iškeptą pyragą palikite skardoje iki visiško atvėsimo. Tada išimkite iš formos ir su visu kepimo popieriumi dėkite į politileno maišą. Maišelį užsukite, kad neprieitų oras ir padėkite vėsiai. Taip laikykite bent savaitę ar dvi, kad subręstų pyrago skonis.
  Švenčių metu pyragą galite laikyti sandarioje dėžuteje ant stalo.

Sudėtingumas: vidutinis
Receptas iš "Didžioji kulinarijos enciklopedija" Rosma, 1999 m.

2010 m. gruodžio 13 d., pirmadienis

Makaronai su špinatais pagal Ernestą


Visada sakau ir sakysiu (iš tikro tai kartoju seną tiesą), kad geriausiai valgyti gamina vyrai. Šis patiekalas yra mano pažįstamo Ernesto iš kažkur ištrauktas. Visada, kai susitinku draugus mėgstančius ruošti maistą kalba pasisuka apie tai, ką pastaruoju metu skanaus atradome. Kartą Ernestas taip skaniai papasakojo apie jo ruošiamus makaronus su nepadoriai riebiu maskarponės sūrio padažu ir špinatais, kad aš po kelių dienų jau juos gaminau. Makaronai buvo išties nuostabiai skanūs, kaip ir pats pasakojimas. Rašau receptą skirtą dviems valgytojams.

Jums reikės:
makaronų (aš naudoju pagamintus su kiaušiniais),
apie 150 gr. špinatų,
2-3 v.š. maskarponės sūrio,
mažos svogūno galvutės,
česnako skiltelės,
pipirų, druskos,
alyvuogių aliejaus.
Virkite makaronus, o kol jie virs pasiruoškite padažą. Gerai nuplaukite špinatų lapus, jie turi bjaurų įprotį prikaupti begalę smėlio. Leiskime jiems truputį nuvarvėti. Susmulkite svogūną su česnaku ir pakepkite nedideliame kiekyje alyvuogių aliejaus. Kepkite ant nedidelės ugnies, kad svogūnai su česnakais neaprustų, Jie turi išlikti permatomi, nepakeitę spalvos. Sudėkite supjaustytus špinatus, įberkite  šiek tiek druskos ir pipirų. Pamaišykite. Špinatai labai greitai suminkštėja. Įdėkite kelis šaukštus maskarponės sūrio ir leiskite jam išsilydyti. Viskas. Belieka makaronus krauti į lėkštes ir pilti ant viršaus nepadoriai riebų padažą. Kai kas siūlo maskarponę maišyti per pus su riebia plakama grietinėle. Bandžiau- man ne tai. Geriau jau vien tik maskarponės sūrio padažas ir gero balto vyno taurė.  
Sudėtingumas: labai lengva

2010 m. gruodžio 11 d., šeštadienis

Plakta grietinėlė su juodos duonos džiuvesėliais



  Gal dar kai kas prisimins Kaune veikusią kavinę "Astra" ir jos nedidelį meniu. Meniu kartais ir neturi būti didelis, daug svarbiau patiekalai jame. Užsienyje yra restoramų kur meniu vos iš kelių patiekalų, o staliuką tokiame restorane tenka užsisakyti vos ne prieš mėnesį ar dar ankščiau. 
  Į "Astrą" tokio anšlago žinoma nebūdavo, bet laisvos vietos tekdavo šiek tiek palaukti. Na, kelios minutės- tai ne diena ir ne mėnuo. Man labai patikdavo greitai užkąsti (tiksliau papietauti) prie baro. Ten dieną visi pietaudavo. Tad, masiškai būdavo kertami nuostabieji "Astros" kotletai (receptą būtinai parašysiu, tik pačiai reikia tuos kotletus kada išsikepti). O desertai tiesiog būdavo sustatyti eilėmis, ateini ir pasiėmei ko širdis tą dieną trokšta. Plakta grietinėlė su žele, ir plakta grietinėlė su juodos duonos džiuvesėliais. Gal dar koks tortelis būdavo, bet man pilnai užtekdavo grietinėlės.  
  Po daugelio metų kažkaip prisiminiau tą grietinėlę ir sugalvojau, kad reikia dabar paragauti. Ir kaip nekeista, įspūdis tas pats. Geras. Tai greitas desertas kai norisi kažko saldaus, o kepti kažką tingisi. Arba kai turime svečių, o desertui gaminti nebeturime laiko. 

  Jums reikės

juodos duonos džiuvėsėlių (jau sumaltų),
riebios grietinėlės,
cukraus,
juodųjų serbentų uogienės (tiks ir mėlynių ar bruknių). 

 Juodą duoną turėtume pasiruošti iš anksto. Ją susidžiovinti ir susimalti. O kaip plakti grietinėlę gal rašyti nebereikia. Tik į 200ml. plakamos (Panvėžio) grietinėlės aš dedu 2-4 a.š. cukraus. Bet jūs patys žiūrėkite kokio saldumo desertą mėgstate. Dar- jei uogienė, kurią pateiksite prie deserto, saldi- tai cukraus dėkite mažiau. Aš pyliau pačios gamintą sirupą nuo bruknių uogienės.

Sudėtingumas: paprasta

2010 m. gruodžio 7 d., antradienis

Reginos miltiniai blyneliai


   Vėl grįšiu į praeitį ir pasakysiu, kad senai, senai receptų knygose nebūdavo miltinių blynelių receptų. Tikriausiai buvo  manoma, kad tai labai elementaru ir ką jau ką, o paprastus blynelius moka kepti visos šeimininkės. Aš buvau iš tų- kurios jų kepti nemokėjo. Aš daug ko nemokėjau maisto gaminime, bet begalinis noras skaniai ir ne bet ką pavalgyti, privertė to išmokti. Tiksliau būtų- ne privertė, o aš pati savo noru atsidaviau šiai aistrai. Bet manau tai nėra blogai.
   Pradžioje kepiau blynelius, kaip išmokė mama. Į tešlą pylau kefyrą ir dėjau truputį sodos, bet viena mano  bendradarbė išmokė kepti blynelius pagal smetonišką receptą. Šį receptą dabar ir aprašysiu.

Jums reikės (dviems valgytojams) :
2 kiaušinių,
2 a.š. cukraus,
truputį druskos,
6 v.š. miltų,
apie pusė stiklinės  pieno,
truputis vanilinio cukraus,
lydyto svieto ar aliejaus kepimui.
Trynius atskirkite nuo baltymų ir į juos įberkite truputį druskos, o į trynius- cukraus ir vanilinio cukraus. Mikseriu išplakite baltymus iki standžių putų, kad pavertus indą jie neiškristų. Tada su ta pačia plakimo šluotele plakite trynius kol jie pabals. Į išplaktų trynių masę sudėkite miltus ir supilkite pieną. Išmaišykite dar kartą mikseriu. Tešla turi būti grietinės tirštumo. Pakoreguokite ją pieno ir miltų kiekiu. Kai ji bus normaliai tiršta sudėkite išplaktus baltymus ir jau atsargiai išmaišykite su šaukštu.
   Įkaitinkite keptuvę įdėję lydyto sviesto ar įpylę aliejaus ir kepkite blynelius. Atrodo ir viskas.


Sudėtingumas: lengva

2010 m. gruodžio 6 d., pirmadienis

Aštri sriuba su saldžiosiomis paprikomis


  Sakoma, kad norint išvirti skanią sriubą, ją verdant reikia septynis kartus ragauti. Bent jau verdant šią sriubą turėtų taip būti.

Jums reikės:
mėsos sultinio,
bulvių,
paprikų,
svogūno galvutės,
kelių česnako skiltelių,
pomidorų ar jų padažo,
aitriosios paprikos ar jos miltelių, arba galima keletą lašų Tobasco padažo,
kelių juodų ir kvepiančių pipirų grūdelių,
2 lauro lapų,
petražolių,
alyvuogių aliejaus.
   Įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepinkite susmulkintą svogūną ir česnaką. Supilkite sultinį ir kai jis užvirs sudėkite kubeliais pjaustytas bulves. Bulves geriausiai pjaustyti paskutiniu kubelio pjūviu jas įlaužiant. Šį labai gerą patarimą iš Beatos išmokau. Tada bulvės tokios truputį užapvalintais kampais gaunasi, kokios truputį suvirę, bet nevisai. Kai jos apvirs suberkite kubeliais pjaustytą papriką ir labai smulkiai supjaustytą aitriąją papriką. Dar truputį apie 5 min. pavirkite. Paprika turi būti ne visai išvirusi, tokia pusiau. Įdėkite pjaustytą pomidorą ar jo padažą užvirkite, išgriebkite lauro lapus (nes paplaukioję ilgiau jie suteiks ne kvapą o kartumą), suberkite susmulkintas petražoles ir išjunkite viryklę. Sriuba išvirusi. Dar paskutinį kartą paragaukite ar netrūksta druskos ir aštrumo. Aštrumui sustiprinti galite įlašinti kelis Tobasco padažo lašelius. Kas mėgstate natūralų česnako skonį išspauskite dar česnako, tačiau jo jau neužvirinkite.
   Į šią sriubą puikiai tinka įdėti keletą juodųjų alyvuogių. Jei dėsite jas, dėkite kartu su pomidorais.

Sudėtingumas: lengva

2010 m. gruodžio 1 d., trečiadienis

Lašiša kario padaže




Tikriausiai lašiša legviausiai ir greičiausiai paruošiama žuvis. Ir dar- kaip begaminsi, ji visada bus skani. Tikriausiai jos ir sugadinti neįmanoma, jei tik neperkepsite. Tik ne visi ją mėgsta. 
Eh, mano vyras jos nevalgo, bet kadangi jis išvykęs, pasinaudojau proga ir vakarienei pasigaminau labai senai beruoštą lašišą kario padaže. Pirmą kartą šį patiekalą ragavau viename Hanoverio (Vokietija) restorane. Amžinai ten valgydavome avienos nugarinės kepsnius. Bet vieną kart sugalvojau pas juos užsisakyti žuvį ir užkliuvau už lašišos. Kai atėjo padavėjas ir išgirdo, kad valgysiu žuvį net nustebo. Tikriausiai galvojo, kad aš tik mėsaėdė ir žinau vokiškai  tik vieną patiekalą. Arba aš visai be fantazijos... Kai paklausiau, nejaugi žuvis bus prastesnė už mano mėgstamus "Lammrucken", padavėjas garantavo, kad ne- bus tikrai skanu. Ir jis buvo teisus, lašiša buvo tobula.
O dabar apie tai, kaip tai paruošti namuose. 
 
Jums reikės:
 
šviežios lašišos,
svogūno,
česnako skiltelės,
trupučio sviesto,
grietinėlės,
angliškojo kario,
pipirų,
druskos.
 
Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite ir pakepkite svieste. Lašišą nuplaukite, nuimkite odą, supjaustykite porcijomis ir užberkite pipirų. 
Žuvį dėkite į apkeptus svogūnus su česnakais, užpilkite grietinėle įdėkite kario ir įberkite truputį druskos. Troškinkite ant mažos ugnies apie 20 min. 
Jei gaminate didesnį kiekį lašišos, ją galite dėti į kepimo skardą ir užpylę grietinėle kepti orkaitėje. Kepkite 170 C temperatūroje apie 30 min. Padažo turi likti, jei jo ženkliai sumažėjo įpilkite dar grietinėlės. Kaip nebūtų keista, bet šis patiekalas nesigauna visiškai riebus. 
Pateikite su virtais ryžiais, šaldytomis ir virtomis arba marinuotomis daržovėmis.
 

 
Sudėtingumas: paprasta