2021 m. sausio 31 d., sekmadienis

Troškinti karšto rūkymo šonkauliai

 


Kartais taip būna, kad pamatai ir iškart žinai, kad šiandiena visi sumanyti valgiai bus nustumti į šoną ir ant stalo puikuosis ‚karbonadiniai‘ (nuo nugarinės) karšto rūkymo šonkauliai. Aš net neatsimenu kada valgiau tokius rūkytus ir patroškintus šonkaulius. Bet ne dažnai ir pasitaiko, kad rūkyti šonkauliukai turi nemažai mėsos ir yra labai jau gražūs. Mums, 2 žmonėms, pilnai užteko vienos juostos šonkaulių, nes ištroškinti šonkauliukai šiek tiek išsipučia. Ir mes visų jų net nesuvalgėme, dar du liko, kuriuos žadu jau kitą dieną patupdyti į verdamą bulvienę.

Jums reikės

1 juostos kiaulienos karšto rūkymo šonkaulių,

Šonkaulius nuplaukite, perpjaukite į tris dalis arba taip, kad tilptų į puodą. Užvirinkite vandenį ir sudėkite šonkaulius troškintis. Vandens neturi būti daug. Jei jūsų puodas storu dugnu, tai vandens įpilkite tik apie 1 stiklinę. Geriau, kelis kartus patikrinti ar vandens nerūksta, negu šonkauliai mirks vandenyje. Taip šonkaulius troškinkite apie 1,5 val. Jei vandens bus labai mažai, o troškinti dar laiko bus likę daug, įpilkite dar verdančio vandens.

Pateikite šonkauliukus supjaustę po kauliuką.

Prie šių šonkauliukų tiks keptos ar virtos bulvės, bulvių, perlinių arba grikių košė. Kopūstų, brokolių (tik ne rytietiškame stiliuje) salotos. Rauginti kopūstai, tiek paraugti, tiek troškinti.  



Sudėtingumas: paprasta

Troškinti rauginti kopūstai

 


  Receptas tiems, kas pradeda pirmuosius žingsnius virtuvėje :-)))) O kas jau viską žino ir moka, tai trumpai parašysiu, kad troškintų kopūstų skonis bus geresnis, jei juos troškinsite įpildami kepamos kiaulienos, antienos ar žąsienos mėsos sultinio ir taukų. Dar viena paslaptis- troškinant įmeskite rūkytų lašinukų odelę. Vėliau jau prieš pateikiant ją išmesite, nes ji jau bus pilnai atlikusi savo tobulą darbą ir kopūstams suteikė geresnį skonį.

O dabar nuo pradžių.

Jums reikės

1l. raugintų kopūstų,

1 svogūno galvutės,

2 lauro lapų,

 po 5 kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų grūdelių,

kmynų (jei kopūstuose jų nėra),

1/2 a.š. cukraus,

odelės nuo rūkytų lašinių (maždaug 4x 5 cm)

1- 2 v.š. lydyto sviesto, aliejaus arba taukų likusių nuo kepamos orkaitėje mėsos (niekada nenaudokite sudegusių riebalų).

verdančio vandens arba mėsos sultinio.


  Nedideliame riebalų kiekyje pakepinkite susmulkintą svogūną. Į puodą, kuriame troškinsite, sudėkite kopūstus, keptus svogūnus, lauro lapus, pipirų grūdelius, kmynus ir lašinių odelę. Viską užpilkite verdančiu vandeniu arba sultiniu ir troškinkite apie 45 min. Jei kopūstus troškinsite storadugiame puode svogūnus iš karto kepinkite jame.

Jei norite, baigiant troškinti kopūstus, įdėkite kelis šaukštus pomidorų padažo.



Sudėtingumas: paprasta

2021 m. sausio 30 d., šeštadienis

Pamelo ir krevečių salotos vietnamietiškai

 




Beieškodama internete recepto, kokias salotas padaryti iš pamelo (greipfrutų) akis užkliuvo už labai gražios nuotraukos. Paskaičiau receptą, reikiamų produktų turėjau, nes jau prieš tai gaminau rytietiškos virtuvės patiekalus, tad susiruošiau gaminti. Ir pradėjus gaminti, pradėjau galvoti, kad ryškiai čia kažkokia didele nesąmone kvepia J))) Na, išverdi marinatą, o to maišai kitą marinatą ir iš pirmojo marinato daržoves permeti į antrąjį. Bet žinokite, kantriai laikiausi visų nurodymų iki galo. Ir tik pačiame gale, kai viską jau sudėjau į paskutiniąją lėkštę supratau, kad tai TOBULA. Kitą kartą gaminau ir jau žinojau, kad šios salotos turi atsidurti aukštose permatomose taurėse. Jos tokios, kad gali nustebinti bet kokį garbų svečią..... ech, bet dabar karantinas ir svečių nepasikviesi, kad ir kaip norėtum... bet šventę sau gali ir pats pasidaryti J)))  




Taigi receptas:

Jums reikės- perskaityti visą receptą ir atidžiai pasižymėti ko reikės J))))

1 morkos

1 raud. paprikos,

1 chili pipiro,

 

Marinatui

1 a.š. druskos

1/4 stikl. cukraus

1/4 stikl. ryžių acto

1/2 stikl. vandens

Morkas ir paprikas supjaustyti juljene. Čili pipiriuką plonomis juostelėmis (sėklas pašalinkite). Užvirkite marinatą ir kai cukrus su druska ištirps ir sumeskite daržoves į marinatą. Palikite  1 val.

 

1 pomelo,

1/4 stikl. smulkintų mėtų,

1/4 stikl. kepintų kedro riešutų,

Per tą laiką suskirstykite pamelo mažais gabaliukais. Susmulkinkite riešutus suspausdami juos po kelis tarp dviejų valgomųjų šaukštų.

 

Padažas

2 v.š. žuvies padažo (Fish sauce),

1 1/2 v.š laimo sulčių,

1 v.š. vandens,

1 1/2 v.š cukraus,

2 česnako skiltelių,

1 a.š. .red Thai chilli pastos arba adžikos.

 

1 stikl. smulkintų šalotų arba raudono svogūno,

12 krevečių,

aliejaus.

Šalotus pakepinti su aliejumi, kol pagels. Viską sumaišykite su padažu ir nuvarvintomis iš marinato daržovėmis.

Pakepinkite svieste ar aliejuje krevetes. Jei jos jau virtos tai tik trumpai, kad vos sušiltų. Jei krevetės nevirtos kepkite, kol pakeis spalvą.

Daržoves sudėkite į lėkštę su dalimi padažo ir ant viršaus uždėkite krevetes. 




2021 m. sausio 28 d., ketvirtadienis

Gaivios krabų lazdelių mišrainės


 

Greita paprasta ir tikrai labai skanu. Beveik tos pačios sudėtinės dalys, skoniai šiek tiek skiriasi.

I variantas

 su aliejumi tiks ir Kūčių vakarui. Kai esi jau atrodytų sotus nuo visko išragauto, tai ši mišrainė šiek tiek atgaivina ir priverčia vėl pramerkti akis :-))))

Jums reikės

lygiomis dalimis

agurko, 

virtų morkų, 

krabų lazdelių (aš naudoju 'snieginių krabų' lazdeles),

Padažui

citrinos sulčių,

saulėgrąžų aliejaus (alyvuogių aliejus čia nelabai tinka, nes suteikia nepageidautino kartumo),

5 pipirų mišinio,

druskos,

lengvai pakepintų saulėgrąžų sėklų.

Daržoves ir krabų lazdeles supjaustykite ir sumaišykite su padažu, užberkite saulėgrąžų sėklų ir tuoj pat pateikite.


II variantas



 Jums reikės

lygiomis dalimis

agurko, 

virtų morkų, 

krabų lazdelių,

šiek tiek majonezo,

5 pipirų mišinio,

druskos.

Daržoves ir krabų lazdeles supjaustykite ir sumaišykite su majonezu.

Šią mišrainę galite daryti ir su mažomis krevetėmis.

Sudėtingumas: labai lengva

2021 m. sausio 26 d., antradienis

Silkė su obuoliais

 


Šis receptas nepelnytai buvo pamirštas ir tik senos nuotraukos priminė apie jį. Tad, nieko nelaukdama skelbiu šį receptą.

Jums reikės

1 silkės arba 2 silkių file,

1 nedidelio svogūno,

¼ nedidelės saliero šaknies,

½ obuolio,

1 v.š. tarkuotų krienų,

šiek tiek krapų.

 

Marinatui

150 ml. vandens,

100 ml. cukraus,

50 ml. acto 9%,

Po 3 vnt. Juodųjų ir kvepiančiūjų pipirų,

2 gvazdikėlių.

  Užvirinkite vandenį supilkite cukrų ir actą, sumeskite gvazdikėlius ir pipirus. Plonai supjaustykite svogūnus ir salierą. Sudėkite pirmiau salierą po 2 minučių svogūnus į verdantį marinatą ir iš kart išjungę kaitrą palikite atvėsti. Į  atvėsusį marinatą, sudėkite plonai skiltelėmis pjaustytą obuolį, krienus ir krapus. Silkę supjaustykite 2 cm pločio gabaliukais ir sudėkite į indą. Užpilkite marinatu ir laikykite šaldytuve per naktį.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš Villa Alps

2021 m. sausio 24 d., sekmadienis

Trumpai orkaitėje kepta lašiša

 


  Tikriausiai paprasčiau nebūna. Nei daug puodų ar keptuvių, nei jų plovimo pavalgius.

Net ir rašyti nelabai yra ką.

Jums reikės

lašišos file su oda arba lašišinio upėtakio,

prieskonių žuviai (aš radau tobulus I am the spice prieskonius Montreal parduodamus PROMO Cash&Carry),

bulvių, 

1/2 v.š. lydyto sviesto.

Atrodo tik tiek.  

Žuvį supjaustykite gabalais su visa oda, apiberkite prieskoniais (tik iš viršaus ir jų nereikia daug).

Į skardą esančią orkaitėje įtieskite kepimo popierių, išdėliokite sviesto gabalėlius ir griežinėliais  supjaustytas bulves. Kai orkaitės temperatūra pasieks 185C temperatūrą įdėkite skardą su bulvėmis į orkaitę. Kepkite apie 10 min. Sustumkite bulves į skardos centrą ir iš šonų išdėliokite lašišos gabalėlius oda į apačią. Paskleiskite kuo tolygiau bulves ir kepkite dar 20 min.

Kai išiminėsite iškeptą žuvį iš karto stenkitės mentelės pagalba atskirti odą, kad ji ir liktų prikepusi prie popieriaus.

Keptą lašišą pateikite su rytietiškai paruoštais brokoliais ar troškintomis morkomis su salierais.


Sudėtingumas: paprasta

2021 m. sausio 22 d., penktadienis

Brokoliai garnyrui

 

Rytietiškai paruošti  brokoliai




Jums reikės

1 brokolio,

1 vid. dydžio svogūno,

1-2 v.š sojos padažo,

2-3 saldaus čili padažo,

2 v.š. aliejaus.

Suskirstytus žiedynais brokolius sumeskite į verdantį pasūdytą vandenį ir išvirkite. Brokoliai neturi pervirti, tačiau šakutė turi į juos įsmigti. Kol brokoliai verda pakepkite "plunksnelėmis" supjaustytus svogūnus. Kai jie suminkštės supilkite sojos ir saldų čili padažus, ir dar pakaitinkite kelias minutes.

  Per tą laiką brokoliai jau bus išvirę. Nupilkite nuo jų vandenį ir juos suberkite į keptuvę su svogūnais. Įberkite šiek tiek pipirų mišinio ir viską permaišykite. Iki pateikimo palikite brokolių garnyrą keptuvėje.

Taip paruošti brokoliai tiks prie orkaitėje ar ant laužo keptos lašišos, ant laužo keptos paukštienos.

 

Brokoliai su pievagrybais




Jums reikės

1 brokolio,

1 svogūno,

5- 6 pievagrybių,

 1 v.š. lydyto sviesto,

druskos, 5 pipirų mišinio

Suskirstytus žiedynais brokolius sumeskite į verdantį pasūdytą vandenį ir išvirkite. Brokoliai neturi pervirti, tačiau šakutė turi į juos įsmigti. Kol brokoliai verda pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną. Kai jie taps skaidrūs suberkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus pievagrybius. Užberkite druskos ir pipirų. Uždenkite dangčiu ir kartas nuo karto pamaišydami kepkite apie 5- 7 min.

Nupilkite nuo brokolių vandenį ir juos suberkite į serviravimo indą. Ant viršaus užberkite kepintus pievagrybius.

 Šis garnyras tiks prie keptos ar troškintos baltos žuvies, paukštienos ar kiaulienos kepsnio.

 

Brokoliai su juodosiomis alyvuogėmis ir Pesto padažu.


Jums reikės

1 brokolio,

1 mažos dėžutės juodųjų alyvuogių be kauliukų,

2- 3 v.š. Pesto padažo.

Suskirstytus žiedynais brokolius sumeskite į verdantį pasūdytą vandenį ir išvirkite. Brokoliai neturi pervirti, tačiau šakutė turi į juos įsmigti. Kai brokoliai išvirs nupilkite nuo jų vandenį sudėkite Pesto padažą ir suberkite alyvuoges. Išmaišykite ir dar truputį pakaitinę pateikite.

Šis garnyras tiks prie keptos kiaulienos kepsnių, baltos žuvies ar keptos paukštienos.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš knygų "Didžioji vituvės knyga ELLE" , "Didžioji kulinarijos ensiklopedija" 

2021 m. sausio 20 d., trečiadienis

Tailandietiškos pomelo arba greipfrutų salotos (YAM SOM-O)


 


  Karantinas padarė dienas panašias viena į kitą. Kažkada kurti planai apie keliones nusikėlė į nežinią. Tad, tą monotoniją man norisi kažkaip praskaidrinti, bent jau virtuvėje. 

  Šį kartą 'keliausime' į Tailandą. Aš net pažadu, kad sausio mėnesį į Rytų šalis 'keliausime' ne vieną kartą . 

Jums reikės

1 ar 1.5 pomelo, suskirstyto dalimis (be jokių odelių)

1 pok. krevečių (be kiauto, gali būti virtos),

4 v.š. šalotų ar svogūno,

2 v.š smulkinto česnako,

2 v.š. aliejaus,

¾ puodelio kokoso drožlių pakepintų iki aukso spalvos,

½ puodelio kokoso pieno

1 a.š. džiovintų paprikos dribsnių arba raudono nelabai aštraus pipiriuko,

½ puodelio smulkintų kepintų žemės riešutų,

2 v.š. citrinos sulčių arba pagal skonį,

2 v.š. Rytietiško žuvies padažo (Fish sauce), arba pagal skonį,

kalendros lapelių.


Iš anksto sausoje keptuvėje pakepinkite kokoso drožles. Po to ir žemės riešutus iki aukso spalvos. Aš juos pasikepinu iš anksto, prieš kelias dienas, kad visada reikalui esant jų turėčiau po ranka.

Ant aliejaus pakepinkite plunksnelėmis pjaustytus šalotus arba svogūnus iki aukso spalvos. Suberkite smulkiai supjaustytą česnaką. Sudėkite susmulkintą pipiriuką, jei neturite paprikos dribsnių ir dar trumpai pakepkite. Supilkite kokosų pieną ir viską išmaišę leiskite atvėsti. Įpilkite citrinos sulčių, žuvies padažo ir viską permaišykite.  

Į lėkštę dėkite smulkiai suplėšytus pamelo gabalėlius, ant viršaus užpilkite svogūnus su visu padažu. Užberkite smulkintais kalendrų lapeliais ir žemės riešutais. Išdėliokite lengvai pakeptas krevetes ir galiausiai užberkite kokoso drožlių.


 Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto,

2021 m. sausio 19 d., antradienis

Citrinų džemas







 Citrusinių vaisių sezonas prasideda žiemos pradžioje, tad nors žiema jau įpusėjo, bet dar galima suspėti ir išsivirti citrinų džemą. Skirtingai nuo kitų saldžių džemų, šis tiks prie keptos lašišos ar ant grilio keptos paukštienos.





Jums reikės

6 citrinų,

½ stikl. vandens,

700 gr, cukraus,

mėtos šakelės,

keletos rozmarino spygliukų,

½ a. š. peletrūno.

Gerai nuplaukite citrinas ir jas nulupkite. Dviejų citrinų žieveles plonai supjaustykite ir pasidėkite į šalį. Nulupkite baltąją citrinų dalį ir taip pat atidėkite į šalį. Citrinas supjaustykite griežinėliais išimkite kauliukus. Kauliukus ir baltąją citrinų dalį  suriškite į marlę ir dėkite į puodą. Supilkite vandenį, cukrų, sumeskite citrinas ir virkite 25 min. arba tol kol džemas sutirštės. Baigiant virti suberkite citrinos žieveles, pavirkite dar 7 min.. Išgriebkite marlės ryšulėlį ir jį gerai nuspauskite.  Į iškaitintus stiklainius įmeskite po kelis mėtos lapelius, rozmariną ir peletrūną. Supilstykite dar karštą džemą į stiklainius ir gerai užsukite steriliai išvalytais dangteliais.




Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: surinktas iš kelių rastų interneto platybėse,

2021 m. sausio 18 d., pirmadienis

Įdaryti karpio gabalėliai

 


  Yra receptų kurios būni pamiršęs daugelį metų.  Kažkada esi gaminęs, bet po kiek laiko atsiranda kiti patiekalai, kiti receptai ir tu gamini tuos kitus. Taip nutiko ir šiems įdarytiems karpio gabalėliams. Tik karantinas ir ilgas buvimas namuose, sugrįžusi nostalgija tam kas buvo, privertė prisiminti senus laikus ir senus patiekalus. Seni kauniečiai tikrai žino šį patiekalą, dažniausiai gaminamą per didžiąsias šventes.

Jums reikės

1 karpio,

1 kiaušinio,

1 riekelės batono arba šiek tiek džiuvėsėlių,

šiek tiek pieno,

pipirų, druskos pagal skonį arba jums patinkančių žuvies prieskonių.


 Žuvies sultiniui:

1 vid. svogūno,

1 morkos,

2 riekelių pailgo burokėlio  (arba 1/6 paprasto),

po 4- 5 kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų grūdelius,

1 lauro lapo,

1 a. š. druskos,

1/2 l.  vandens,

1-2 a. š. želatinos,

petražolės arba krapų šakelės.


  Išvalytą karpį supjaustykite 4-5 cm. gabalais. Į šaltą vadenį sumeskite karpio galvą, uodegą, pelekus, pjaustytą svogūną ir griežinėliais supjaustytas  morkas, burokėlio gabalėlį. Įberkite druskos, įmeskite lauro lapą bei pipirų grūdelius. Virkite ant silpnos kaitros.

  Kol verda sultinys, karpio gabalėlius atsargiai atskirkite nuo odos nedidelio peilio pagalba. Nepergyvenkite, kad prie odos liks šiek tiek mėsos. Ties nugarkauliu esančią kaulų juostą apipjaukite iš abiejų pusių ir pasukę lengvai atskirkite nuo stuburo. Kai nuo visų gabalėlių nuimsite odą, atskirkite mėsą nuo kaulų. Ties tamsia mėsos riba peiliuku pjaukite į vieną ir į kitą pusę. Tai padaryti iš tiesų nėra sudėtinga. Tikriausiai sudėtingiau tai aprašyti J)) Atskirtus kaulus sumeskite į verdamą žuvies sultinį.

  Batoną ar džiuvėsėlius užpilkite pienu ir po keletos minučių sumalkite kartu su nukaulinta karpio mėsa. Žinoma, džiuvėsėlių malti nereikia, juos išmirkytus supilkite jau į sumaltą mėsą. Įmuškite kiaušinį, įberkite maltų pipirų mišinio, druskos. Arba galite įberti jums patinkančių žuvies prieskonių. Gerai išminkykite ir formuokite kotletukus. Jų turi būti tiek, kiek yra karpio odelių. Kiekvieną kotletėlį apjuoskite odele ir suteikite žuvies gabalėlio formą.

  Į platų troškintuvą ar puodą atsargiai nupilkite visą virusį žuvies sultinį. Ir sudėję įdarytus karpio gabalėlius, virkite ant silpnos kaitros apie 25-30 min..

  Nedideliame karšto vandens kiekyje ištirpinkite želatiną.

  Pravėsusius, bet dar šiltus žuvies gabalėlius išdėkite į gilų indą. O sultinyje, kuriame virė karpio gabalėliai, galutinai ištirpinkite žalatiną ir gerai išmaišę, atsargiai supilkite ant paruoštos žuvies. 

  Papuoškite morkomis iš žuvies sultinio, petražolėmis ar krapais. Leiskite pilnai atvėsti ir padėkite šaltai iki pilno sustingimo arba per nakt.

  Pateikite su krienų- majonezo padažu. Taip pat tiks marinuotų (raugintų) agurkėlių- majonezo arba džiovintų baravykų- majonezo padažas.




Sudėtingumas: vidutinis,
Receptas iš knygutės "Žydų valgiai" 1992m.