Yra receptų kurios būni pamiršęs daugelį metų. Kažkada esi gaminęs, bet po kiek laiko
atsiranda kiti patiekalai, kiti receptai ir tu gamini tuos kitus. Taip nutiko ir šiems įdarytiems
karpio gabalėliams. Tik karantinas ir ilgas buvimas namuose, sugrįžusi
nostalgija tam kas buvo, privertė prisiminti senus laikus ir senus patiekalus.
Seni kauniečiai tikrai žino šį patiekalą, dažniausiai gaminamą per didžiąsias
šventes.
Jums reikės
1 karpio,
1 kiaušinio,
1 riekelės
batono arba šiek tiek džiuvėsėlių,
šiek tiek pieno,
pipirų, druskos pagal skonį arba jums patinkančių
žuvies prieskonių.
Žuvies sultiniui:
1 vid. svogūno,
1 morkos,
2 riekelių pailgo burokėlio (arba 1/6 paprasto),
po 4- 5 kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų grūdelius,
1 lauro lapo,
1 a. š. druskos,
1/2 l. vandens,
1-2 a. š. želatinos,
petražolės arba krapų šakelės.
Išvalytą karpį supjaustykite 4-5 cm. gabalais. Į šaltą
vadenį sumeskite karpio galvą, uodegą, pelekus, pjaustytą svogūną ir griežinėliais
supjaustytas morkas, burokėlio gabalėlį.
Įberkite druskos, įmeskite lauro lapą bei pipirų grūdelius. Virkite ant silpnos
kaitros.
Kol verda sultinys, karpio gabalėlius atsargiai atskirkite nuo odos
nedidelio peilio pagalba. Nepergyvenkite, kad prie odos liks šiek tiek mėsos. Ties
nugarkauliu esančią kaulų juostą apipjaukite iš abiejų pusių ir pasukę lengvai
atskirkite nuo stuburo. Kai nuo visų gabalėlių nuimsite odą, atskirkite mėsą nuo
kaulų. Ties tamsia mėsos riba peiliuku pjaukite į vieną ir į kitą pusę. Tai padaryti
iš tiesų nėra sudėtinga. Tikriausiai sudėtingiau tai aprašyti J)) Atskirtus kaulus sumeskite į verdamą žuvies sultinį.
Batoną ar džiuvėsėlius užpilkite pienu ir po keletos
minučių sumalkite kartu su nukaulinta karpio mėsa. Žinoma, džiuvėsėlių malti
nereikia, juos išmirkytus supilkite jau į sumaltą mėsą. Įmuškite kiaušinį, įberkite
maltų pipirų mišinio, druskos. Arba galite įberti jums patinkančių žuvies
prieskonių. Gerai išminkykite ir formuokite kotletukus. Jų turi būti tiek, kiek
yra karpio odelių. Kiekvieną kotletėlį apjuoskite odele ir suteikite žuvies gabalėlio
formą.
Į platų troškintuvą ar puodą atsargiai nupilkite visą virusį
žuvies sultinį. Ir sudėję įdarytus karpio gabalėlius, virkite ant silpnos
kaitros apie 25-30 min..
Nedideliame karšto vandens kiekyje ištirpinkite želatiną.
Pravėsusius, bet dar šiltus žuvies gabalėlius išdėkite
į gilų indą. O sultinyje, kuriame virė karpio gabalėliai, galutinai ištirpinkite
žalatiną ir gerai išmaišę, atsargiai supilkite ant paruoštos žuvies.
Papuoškite morkomis iš žuvies sultinio,
petražolėmis ar krapais. Leiskite pilnai atvėsti ir padėkite šaltai iki pilno
sustingimo arba per nakt.
Pateikite su krienų- majonezo padažu. Taip pat tiks marinuotų
(raugintų) agurkėlių- majonezo arba džiovintų baravykų- majonezo padažas.
Sudėtingumas: vidutinis,
Receptas iš knygutės "Žydų valgiai" 1992m.