2021 m. gruodžio 12 d., sekmadienis

Silkė su avokadais ir burokėliais

 


Labai greitai paruošiama silkė, jei tik namuose yra sunokęs avokadas.

Jums reikės;

Matje silkės,

avokado,

kepto arba virto burokėlio,

majonezo,

pipirų mišinio.

Avokadą supjaustykite kubeliais, burokėlius juostelėmis. Iš vienos serviravimo lėkštės pusės sudėkite avokadą, iš kitos- burokėlius. Tarp jų dėkite šiek kiek majonezo. Negausiai užberkite pipirais. Ant majonezo viršaus išdėliokite juostelėmis supjaustytą silkę.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto    

2021 m. gruodžio 8 d., trečiadienis

Orkaitėje keptas vilkešeris

 


Pasirodo, kad tas vilkešeris yra ne tik nuostabaus skonio, bet ir labai lengvai paruošiamas, jei nusiperki išdarinėtą ir jau nuskustą J Išduosiu jums paslaptį, kad visa tai jūs galite rasti „PROMO Cash&Carry” žuvies skyriuje (tai ne reklama, man niekas už tai nemoka, bet aš dalinuosi su jumis tikrai nuoširdžiais patarimais).

Vienam asmeniui reikėtų vienos žuvies, nes vilkešeris nėra toks didelis, koks gali jums pasirodyti. Be to jei liks koks gabalėlis galėsite jį suvalgyti šaltą su majonezo ir marinuoto agurkėlio padažu.

Jums reikės

vilkešerių,

lydyto sviesto,

žuvies prieskonių arba pipirų, karpų, petražolių, jei mėgstate česnako,

citrinos,

druskos.

bulvių.

 Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių sudėkite skiltelėmis supjaustytas bulves ir uždėkite ant jų šiek tiek sviesto, užberkite druskos. Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje.

Kol kepa bulvės, pasiruoškite žuvį. Ją nuplaukite apiberkite  žuvies prieskoniais, į vidų įdėkite  kelias citrinos skilteles. Jei žuvis neišvalyta, tai pirmiausia ją reikia išvalyti. Pelekų, kurie yra labai aštrūs galite nenukirpti.

Po 10 minučių, nuo bulvių kepimo pradžios sudėkite į skardą žuvis. Jei reikia žuvis pastumkite į centrą ar tarp žuvų. Kepkite dar 20 min.

Vilkešerius pateikite su žaliomis salotomis arba keptais pomidorais.

Sudėtingumas: paprasta

2021 m. gruodžio 7 d., antradienis

Pyragėliai su obuoliais

 




Iš tikro net nežinau kaip teisingiau įvardinti šiuos skanius kepinius. Pyragėliai, keksiukai ar minkšti sausainiai. Visi pavadinimai kaip ir tiktų, bet tik iš dalies. Nes pyragėliai kaip ir per paprastai skamba, keksiukai, na jie ne keksiukai. Minkšti sausainiai? Bet jie man labiau panašūs gal į bulkutes, labai skanias aukščiausio lygio bulkutes arba pyragėlius J)))

Visi produktai turi būti kambario temperatūros.

Jums reikės:

3 kiaušinių,

100 gr. cukraus,

100 gr. sviesto,

350 gr. miltų,

1 a. š. kepimo miltelių,

400- 500 gr. obuolių,

Razinų ar džiovintų spanguolių (nebūtina),

miltelinio cukraus.

 

Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros.

Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite ištirpintą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Po truputį suberkite persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir dar kartą viską permaišykite.

Į tešlos masę sudėkite nedideliais gabaliukais pjaustytus obuolius ir razinas.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šaukšto pagalba sudėkite tešlą. Vienas šaukštas- vienas pyragėlis.

Kepkite apie 20- 25 min. Ar pyragėliai iškepę galite patikrinti mediniu pagaliuku.

Iškeptus pyragėlius apiberkite milteliniu cukrumi.


Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto

2021 m. gruodžio 6 d., pirmadienis

Mėsos, perlinių kruopų ir baklažanų troškinys

 


Šį receptą radau internete ir kadangi esu neabejinga nei perlinėms kruopoms, nei baklažanams, tai iš karto jį ir išbandžiau. Labai patiko, nes šiam troškiniui tiks bet kokia mėsa: jautiena, kiauliena, kalakutiena, net ir vištiena iš bėdos. Mėsą, ypatingai jei tai ilgesnio troškinimo reikalaujantis jautienos gabalas, galite troškinti greitpuodyje. Kiaulieną ar kalakutieną troškinkite paprastai.

Jums reikės:

400 gr. mėsos,

2 baklažanų,

1 svogūno,

3 skiltelių česnako,

 200 gr. nevirtų perlinių kruopų,

1 skardinės konservuotų pomidorų,

1 a. š. kumino,

druskos,

pipirų,

rūkytos arba saldžiosios paprikos miltelių,

šviežios kalendros,

lydyto sviesto ar aliejaus kepimui.

 Išvirkite perlines kruopas, o kol jos verda, paruoškite mėsą. Ją supjaustykite gabalėliais ir apkepkite iš visų pusių.  Vėliau ją sudėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad ją apsemtų. Troškinkite uždengę dangčiu.

Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Juos apkepkite toje pat keptuvėje kurioje apkepinėjote mėsą, tik įdėkite šiek tiek lydyto sviesto kepimui. Kol kepa svogūnai supjaustykite baklažaną ir dėkite į keptuvę. Dabar jau kepkite uždengę dangčiu, kartas nuo karto pamaišydami.  Sudėkite konservuotus pomidorus, patroškinkite dar kelias minutes. Mėsai suminkštėjus supilkite daržovių troškinį, suberkite prieskonius, bei druską. Sudėkite išvirtas  perlines kruopas. Dabar kelias minutes troškinkite atidengę, kad skysčio liktų kuo mažiau.

Prieš pateikiant užberkite smulkintos kalendros.

Sudėtingumas: vidutinis

 Receptas: iš interneto.

2021 m. gruodžio 5 d., sekmadienis

Silkė su greipfrutais (pamelo)

 


Antras šių metų kūrinys- gaivi silkė su greipfrutais ir avokadais

Jums reikės

Matje silkės 1 file,

½ avokado,

2 greipfrutų skiltelių,

½ nedidelio obuolio,

mažo šaloto arba poro baltosios dalies,

granatų sėklų,

1 a.š citrinos sulčių.

 

Marinatui

1 v.š. aliejaus,

½ a.š. medaus,

½ a.š. garstyčių,

1 a.š citrinos sulčių,

trupučio druskos ir pipirų mišinio.

Supjaustykite šalotą ir užpilkite jį citrinos sultimis. Jei naudosite porą- šį punktą praleiskite. 

Silkę supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į serviravimo indą. Ant viršaus užberkite šalotus arba smulkintą porą.

Toliau dėkite avokadą supjaustytą kubeliais, smukiai pjaustytą obuolį ir išlukštentus, bei gabalėliais susmulkintą greipfrutą. Viską užpilkite gerai išmaišytu marinatu.


Sudėtingumas: paprasta

2021 m. gruodžio 4 d., šeštadienis

Silkė su avokadu ir lengvai pakeptais persimonais

 


Šių metų kūrinys atiduodamas jūsų teismui. Siūlau prieš šventes pasigaminti nedidelį silkės kiekį, būtent degustacijai. Jei patiks gaminkite iš vienos silkės, t.y. iš dviejų file, tuomet vaisių kiekį padidinkite iki vieno avokado ir vieno persimono.

Jums reikės


Matje silkės 1 file,

½ avokado,

1/2 persimono,

labai mažo svogūnėlio,

granatų sėklų

maltų kvepiančiųjų pipirų,

rūkytos paprikos miltelių,

balsamico kremo,

kalendros arba petražolių lapelių,

aliejaus.

Svogūnus pakepinkite iki geltonumo, tuomet suberkite juostelėmis supjaustytą persimoną, užberkite pipirų ir lengvai apkepkite. Persimonai neturi visiškai suminkštėti.

Supjaustykite silkę juostelėmis ir sudėkite į serviravimo indą. Ant silkės uždėkite smulkiais kubeliais supjaustytą avokadą ir atvėsusius pakepintus persimonus. Užberkite šiek tiek paprikos miltelių ir granatų sėklų. Apšlakstykite trupučiu balsamico kremo, papuoškite kalendros šakele.



Sudėtingumas: paprasta

2021 m. gruodžio 3 d., penktadienis

‚Damų salotos‘

 


Šios salotos skirtos visoms moterims, nes vyrams vištiena su vaisiais skamba ne kaip J O mes moterys, kaip tik tokias mėgstame.

Kodėl dar Damų? O gi todėl, kad damos yra labai išradingos ir jos ras išeitį iš bet kokios situacijos, bet niekuomet neprisipažins, kad kažkas ne taip. Jos išdidžiai pasakys, čia taip turi būti, nes visą laiką taip buvo J)))

Tad, šių salotų sudėtinės dalys-  tai, kokių vaisių turite ar gavote nusipirkti. Svarbu tik kepta vištienos krūtinėlė, avokadas ir vaisiai. Vasarą siūlau dar ir žaliais salotos lapais lėkštę iškloti. Bet dabar žiema, žalumos ne kažkaip norisi...

Jums reikės

keptos vištienos krūtinėlės,

avokado,

persimono,

kriaušių,

vynuogių,

bananų,

kalendros (jei jos nemėgstate tuomet petražolių)

granatų sėklų,

šiek tiek druskos,

kvepiančių pipirų,

majonezo arba padažo (su alyvuogių aliejumi, citrina, garstyčiomis ir medumi)



 Visus produktus supjaustome ir sumaišome tarpusavyje. Ant viršaus uždedame majonezo, arba užpilame aliejaus padažu, kuris turėtų būti saldžiai rūgštokas.

 

‚Damų salotos‘ su citrusiniais vaisiais



Kitas variantas šias salotas  paruošti su greipfrutu arba pomelo, apelsinais, mandaranais. Žinoma nepamirškite vištienos krūtinėlės ir avokado. Jei norite sotesnių salotų užberkite ant jų kepintų žemės riešutų, jei norite gaiviau ir lengviau užberkite granatų sėklų. Ant salotų užpilkite majonezo arba padažo su alyvuogių aliejumi, citrina, garstyčiomis ir medumi.

Sudėtingumas: paprasta

2021 m. gruodžio 2 d., ketvirtadienis

Sviestiniai sausainiai

 


Mano vyras labai mėgsta sviestinius sausainius, biskvitus, viską kur nėra per daug obuolių ir varškės. Aš atvirkščiai, kuo daugiau obuolių ir varškės tuo man skaniau. Bet šį kartą duoklė mano vyro mėgstamiems sausainiams.

Jums reikės

250 gr. miltų,

150 gr. sviesto,

100 gr. cukraus (jei mėgstate saldžiau berkite 150 gr.),

1 kiaušinio,

1 a.š. kepimo miltelių,

1 a.š. vanilinio cukraus,

trupučio druskos.

Jei norite tokių sausainėlių su aguonomis, tai į miltus suberkite 0.5 a.š. aguonų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros. Į skardą esančią orkaitėje išimkite ir įtieskite kepimo popierių.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi, bei druska. Sviestą gerai išsukite su cukrumi iki baltos masės. Įmuškite kiaušinį ir masę gerai išmaišykite. Suberkite miltų mišinį ir viską dar kartą permaišykite. Nesistenkite per ilgai maišyti, nes sausainiai taps kieti.

Tešlą suvyniokite į volelį (tam galite naudoti kepimo popieriaus lakštą ar silikoninį kepimo pagrindą. Jei turite laiko, tešlą atšaldykite. Jei ne- ruoškite sausainėlius iš karto. Išvynioję volelį supjaustykite 0,5 cm. griežinėliais. Ir padarykite rankomis rutuliukus, kurios iš karto dėkite į skardą. Kai išdėliosite visus tešlos rutuliukus, juos visus lengvai paspauskite trimis pirštais maždaug iki 0.5 cm. storio. Taip sausainiai įgaus iškilimus.

Jei tešlą šaldysite, tai vėliau ją supjaustykite tik 0.5 cm. griežinėliais ir kepkite kol gražiai pagels.



Sudėtingumas: paprasta

Receptas: E. Binkauskienės knyga „Kepiniai“ 1977m.

2021 m. gruodžio 1 d., trečiadienis

Baklažanų lazanija su mėsos faršu

 


Gal kiek lengvesnė nei tipinė lazanija gaminama su makaronų lakštais. Be to ir daug greičiau, bei paprasčiau paruošiama. Tačiau šios lazanijos su baklažanais skonis vertas aukščiausių įvertinimų.

Jums reikės

2 vidutinio dydžio baklažanų (viso apie 900 gr.),

600 gr. mėsos faršo (tiks kiauliena, jautiena arba kalakutiena),

1 nedidelio svogūno,

2 skiltelių česnako,

indelio konservuotų trintų pomidorų arba 2 šviežių pomidorų,

fermentinio sūrio,

pipirų mišinio,

raudonėlio,

druskos,

alyvuogių aliejaus.

Smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką pakepkite iki skaidrumo, sudėkite faršą ir kepkite vis pasmulkindami medine mentele, kad jis pasidarytų birus. Kai skysčio keptuvėje liks nedaug įberkite druskos, pipirų, raudonėlio ir nukelkite keptuvę nuo kaitros.

Baklažaną supjaustykite apie 0,5 cm. storio išilgais lakštais. Juos lengvai apkepkite keptuvėje su aliejumi uždengę dangčiu. Baklažanas pilnai iškepti neturi. Tačiau kepti keptuvėje baklažanus turite vienu sluoksniu. Apkepę iš abiejų pusių baklažanus sudėkite į kepimo indą (mano indas kuriame kepiau 25 x 25 cm.). Užpildykite pilnai pirmąjį sluoksnį baklažanais ir nepalikę jokių tarpų.

Kol kepa antra partija baklažanų ant jau išdėliotų kepimo inde baklažanų paskleiskite tolygiai pusę kepto faršo. Ir kai iškeps likę baklažanai juos taip pat tolygiai išdėliokite ant faršo. Ir vėl dėkite faršą. Užpilkite viską trintais pomidorais ir užberkite fermentiniu sūriu. Uždenkite kepimo formą dangčiu ar folijos lakštu įdėkite ją į įkaitintą iki 180- 185C temperatūros orkaitę.

Lazaniją kepkite apie 40 min.



Sudėtingumas: paprasta

2021 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Silkė su džiovintais baravykais, burokėliais, bulvėmis, bei obuoliais

 


Vienas iš tobulų derinių tinkančių prie silkės. Tik yra daug skaniau, kai visos daržovės supjaustomos kubeliais ir ant jų sudedami silkės gabaliukai. Serviravau dviems būdais ir nors sudėliota, kaip nuotraukoje, silkė atrodo gražiai, bet daržovių ant bulvės  užsideda per mažai ir tai atsiliepia skoniui. Tad, jei gaminsite darykite ‚senoviškai‘. Su laiku nuotrauką pakeisiu.

Jums reikės

1 silkės file,

1 kepto arba virto burokėlio,

1 virtos bulvės

1 saujos džiovintų baravykų,

1 nedidelio svogūno

1 obuolio,

3 v. š. majonezo,

trupučio pipirų mišinio.

aliejaus kepimui

  

Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite ant aliejaus, kai jie pagels sudėkite išvirtus ir mažais gabaliukais supjaustytus baravykus ir smulkiai supjaustytus obuolius. Apkepę grybus ir obuolius masę atvėsinkite.

Visas likusias daržoves supjaustykite taip pat kubeliais. Į serviravimo indą suberkite bulves, jas išlyginkite ir aptepkite majonezu. Ant viršaus dėkite ir burokėlius bei grybus, užberkite šiek tiek pipirų mišinio. Ant viršaus sudėkite juostelėmis supjaustytą silkę.



Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš interneto

2021 m. gegužės 17 d., pirmadienis

Trumpai keptos šiltos kininio bastučio salotos


 

Šios salotos rytietiškame stiliuje puikus priedas ne tik ant laužo, bet ir orkaitėje keptos raudonos žuvies, paukštienos ar kiaulienos.

Jums reikės 

2 kininių bastučių,

2-3 česnako skiltelių,

1 a.š. smulkinto imbiero,

2 v. š. aliejaus

1 a.š. saldžiosios paprikos dribsnių arba saldžiai aštraus rytietiško padažo,

2 v. š. sojos padažo

1 a.š. baltų ir juodų sezamo sėklų mišinio.

 

Susmulkintą česnaką ir imbierą apkepkite aliejuje apie minutę.

Sudėkite supjaustytą kininio bastučio baltąją dalį ir uždengę dangčiu

apkepkite ją 2 minutes. Vėliau sudėkite likusius supjaustytus kininio

bastučio lapus ir kepkite uždengtoje keptuvėje dar 2 minutes.

Suberkite paprikos dribsnius, supilkite sojos padažą ir keptuvę

nuimkite nuo kaitros. Salotos turi išlikti traškios. Prieš pateikdami

užberkite sezamo sėklų.



Sudėtingumas: paprasta
|Receptas: iš interneto 

2021 m. gegužės 6 d., ketvirtadienis

Vieno kąsnio sumuštiniai su avokadais ir pomidorais

 


Kartais reikia kažko greitai ir paprastai, tačiau skaniai. Vienas iš variantų greitai suruošti šiuos mažus vieno kąsnio sumuštinius.

Jums reikės

prancūziško batono,

majonezo,

avokado,

mažų pomidoriukų,

aštrų prieskonių mėsai.

 

Prancūzišką batoną supjaustykite šiek tiek plonesnėmis nei 1 cm. riekelėmis ir šiek tiek paskrudinkite orkaitėje.

Kai riekelės atvės perpjaukite jas dar pusiau. Ant kiekvienos puselės dėkite majonezo, apiberkite aštriais prieskoniais ir uždėkite iš vienos majonezo pusės pomidoro ketvirtį, iš kitos- avokado gabalėlį.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: ačiū Jūratei S. už Ninos sumuštinius J

2021 m. gegužės 5 d., trečiadienis

Varškės keksas

 


Nežinau ar būčiau kepusi keksą iš varškės (nes pagrindinis keksų ir keksiukų valgytojas nevalgo keptos varškės, bei keptų obuolių (o man būtent viskas kas kepta su varške ir obuoliais labai skanu, bet aš nebeleidžiu sau mėgautis šiais skanėstais dažnai)). Tačiau per didelis kiekis varškės šaldytuve reikalavo būti sunaudotas. Ir ne be reikalo matomai užkliuvau už kekso su varške. Mano didžiai nuostabai, keksas išėjo tobulas. Jis patiko ne tik man, bet ir tam, kas nevalgo keptos varškės J)))) Dar šiltas jis man priminė mažytes varškės spurgas, o atvėsęs išliko drėgnas ir minkštas.

Jums reikės

150 gr. sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti),

300 gr. cukraus,

 4 kiaušinių,

300 gr. varškės 9% riebumo,

300 gr. miltų

1 a.š. vanilinio cukraus,

1 a.š. sodos (be kaupo),

cukraus pudros keksui apiberti.

Visi produktai turi būti kambario temperatūros.

 


Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC.

Kekso formą ištepkite sviestu.

Sviestą ištrinkite su cukrumi, tuomet po vieną įmuškite kiaušinius.

Varškę pertrinkite per sietelį ar sutrinkite blenderiu. Pertrintą varškę ir vanilę įmaišykite į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę ir dar kartą gerai išmaišykite.

 Suberkite išsijotus miltus sumaišytus su soda ir vėl išmaišykite. Stenkitės nepermaišyti. Maišykite tol, kol nebesimatys miltų.

Tešlą supilkite į kekso formą ir įdėję į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min. arba kol keksas patikrinus mediniu pagaliuku bus iškepęs (įkišus ir ištraukus pagaliuką jis turi būti sausas). Man keksas kepė 35 min.

Atvėsusį keksą išimkite iš formos ir apibarstykite cukraus pudra.



Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš knygos „Lietuvių valgiai“ 1983 m.

2021 m. gegužės 3 d., pirmadienis

Avokadų ir bananų salotos su tunu

 


Dar vienos ir tikrai nuostabios salotos mums keistame derinyje su bananais. Tačiau tikrai vertos būti gaminamos.

Jums reikės

1 avokado,

1 banano,

konservuoto tuno alyvuogių aliejuje (nedidelio indelio),

1 a.š.  grūdėtų garstyčių,

balsamico kremo,

citrinpipirių,

druskos.

Avokadą ir bananą supjaustykite panašus dydžio gabaliukais ir sudėkite į salotinę. Ant viršaus uždėkite nuspaustą šakute (kad aliejus liktų inde) tuną. Į indą kuriame buvo tunas įberkite druskos, pipirų, sudėkite garstyčias ir gerai viską išmaišę užpilkite ant salotų. Apšlakstykite balsamiko kremu ir pateikite.



Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto prancūzų kalba

2021 m. gegužės 2 d., sekmadienis

Žuvis drebučiuose

 


Patiekalas iš vaikystės. Tėvų namuose ant šventinio stalo visada būdavo arba karpis drebučiuose arba įdaryti karpio gabalėliai. Tačiau taip paruoštas karpis yra lengviausiai pagaminamas patiekalas. Ir net keista, kad šį šventinį patiekalą išdrįsau gaminti tik visai nesenai ir dar keista, kad jį aplamai mažai kas gamina. Karpis ar plačiakaktis (pastarasis turi mažiau kaulų ir aš dažniau gaminu iš jo) galėtų, net savaitgaliais būti ant mūsų stalo.

Jums reikės

½ plačiakakčio arba karpio,

1 morkos,

¼ burokėlio,

1 svogūno,

1 saliero stiebo,

keletos kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų grūdelių,

1 lauro lapo,

druskos,

krapų šakelės,

1 a.š. želatinos.

 

Nuo žuvies nuvalykite žvynus, nukirpkite pelekus ir žuvį supjustykite gabalėliais.

Į puodą įpilkite stiklinę vandens ir kai vanduo užvirs sudėkite visas supjaustytas daržoves, prieskonius ir žuvį (taip pat ir pelekus). Įberkite druskos. Ant nedidelės kaitros žuvį virkite 1 val.

Po to šiek tiek pravėsusią žuvį išimkite ir sudėkite į serviravimo lėkštę, sultinį nukoškite ir įberkite želetiną. Gerai išmaišykite ir kai ji ištirps, atsargiai  užpilkite sultinį ant žuvies.

Įdėją keletą morkos griežinėlių ir krapų, leiskite žuviai pilnai atšalti, o sultiniui sustingti.

 


Sudėtingumas: paprasta

2021 m. balandžio 30 d., penktadienis

Vienos šnicelis

 


Visai nesenai buvo diskusija kas yra šnicelis, karbonadas ir kotletas. Europoje lyg ir aišku, kad šnicelis yra išmušta nugarinės mėsa iš kiaulienos arba veršienos. Pas mus šnicelis yra pailgas kotletas į kurį dedama ne batono, bet duonos. Bet tai tikras sovietinių laikų palikimas. Kaip ir sukeisti visų populiariausių mėsos patiekalų terminai, kad neduok dieve būsime panašūs į tuos supuvėlius kapitalistus.... Tad, visame pasaulyje kotletas yra nugarinės kepsnys su kaulu (mūsų karbonado atitikmuo). O mūsiškiai kotletai arba tiksliau maltinukai yra frikadelės Europoje.

Bet grįžkime prie tikro Vienos šnicelio, kuris išmušamas taip plonai, kad ir iškeptas kartais vos telpa į didelę lėkštę. Visada keliaudama po Austriją ar būdama Vokietijoje neatsisakau vieną vakarą užsisakyti tą šnicelį, ypač, jei meniu skelbiama, kad jis iš veršienos.

Lietuvoje aš jį kepu taip pat iš veršienos ir tam perku veršienos kryžinės mėsos gabalą. Na, bet galite pasirinkti nebūtinai veršieną. Puikiai tiks kiaulienos nugarinė, be kaulo ir be jokio riebalo.

Taigi, jums reikės

kiaulienos nugarinės (be riebalo ir be kaulo) arba veršienos kryžinės,

1- 2 kiaušinių,

miltų,

maltų džiuvėsėlių,

pipirų mišinio,

druskos.

aliejaus arba lydyto sviesto kepimui.


Mėsą supjaustykite piršto storio griežinėliais ir gerai išmuškite virtuviniu plaktuku. Apiberkite pipirais.

Į atskirus plačius dubenis ar lėkštes supilkite atskirai miltus, džiūvėsėlius ir kiaušinius išplaktus (šakute) su trupučiu druskos.

Mėsos gabalėlius pirmiausia apvoliokite miltuose, perteklių nupurtydami merkite į kiaušinio plakinį ir iš abiejų pusių suvilgę, apvoliokite džiūvėsėliuose. Taip planiruokite visus mėsos gabalėlius.

Įkaitinkite orkaitę iki 195C temperatūros.

Į karštą keptuvę įpilkite riebalų kepimui ir apkepkite visus mėsos gabalus. Visi iš karto į keptuvę netilps, tad teks kepti po kelis. Apkeptus šnicelius dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Kai apkepsite visus gabalėlius, skardą dėkite į orkaitę ir kepkite joje 20 min.

Šnicelius pateikia su citrinos gabaliuku ir buvėmis. Aš prie jų siūlau kopūstų arba burokėliu salotas.


Sudėtingumas: vidutinis  

2021 m. balandžio 29 d., ketvirtadienis

Ridikėlių ir šviežių žirnelių mišrainė su krabų lazdelėmis ir krevetėmis

 


Na, sutikite, kad būna taip, ateini į svečius ir išeini ne tik, kad maloniai pabendravęs, gavęs peno sielai  ir kūnui, bet ir dar receptą išsineši. Grįžusi, jau kelis kartus dariau šią gaivią mišrainę. Manau ji patiks ne tik man, mano draugams, bet ir jums.

Taigi, reikės

1 didelio ryšelio ridikėlių,

250 gr. šaldytų žirnelių (kiekį galite keisti savo nuožiūra, bet konservuoti žirneliai čia netiks),

250 gr. krabų lazdelių (naudojau snieginio krabo lazdeles),

150 gr. krevečių,

1 marinuoto agurkėlio,

keletos virtų putpelių kiaušinių (nuotraukoje pamiršau uždėti),

druskos, pipirų mišinio,

majonezo.

 

Ridikėlius ir marinuotą agurką supjaustykite, krabų lazdeles perpjaukite pusiau ir suplėšykite. Visus produktus nurodytus recepte (išskyrus kiaušinius) sumaišykite su majonezu. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirais. Kiaušinius perpjaukite į 4 dalis ir jais papuoškite salotas.



Sudėtingumas: paprasta

Receptas: ačiū už jį Vilmai

2021 m. balandžio 27 d., antradienis

Mėsos maltinukai Chiftele



Puikus užkandis atkeliavęs iš Moldavijos. 

Jums reikės:

500 gr. maltos kiaulienos arba jautienos (galite naudoti abiejų faršų miksą),

1 nedidelio svogūno,

¼ žalios saldžiosios paprikos,

2 česnako skiltelių,

1 kiaušinio,

1 v. š. smulkintų petražolių,

1 v. š. smulkintų krapų,

½ a. š. saldžiosios paprikos miltelių,

druskos,


Orkaitę įkaitinkite iki 185°C temperatūros.

Susmulkintą svogūną apkepkite, kol pagels. Papriką sutarkuokite.

Česnaką išspauskite. Sumaišykite visus ingredientus ir gerai išminkykite. Rankas suvilgykite aliejumi ir formuokite nedidelius rutulėlius.

Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 30 minučių.



Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš interneto

Trispalvis keksas su kefyru

 

Jums reikės

2 kiaušinių (didelių),
200 gr. cukraus (arba nepilna 250 gr. stiklinė
),
45 gr. sviesto,
½ stikl. kefyro,
½ a.š. romo esencijos (kvapų),
1 stikl. miltų + 1 v.š. papildomai,
½ a.š. sodos,
2 v.š. kakavos miltelių.
Produktai turi būtų kambario temperatūros, o sviestą ištirpinkite.

Orkaitę įkaitinkite iki 180C.

Kiaušinius išplakite su cukrumi kol jis ištirps. Supilkite sviestą, kefyrą ir kvapų esenciją. Išplakite. Suberkite miltus ir sodą. Jos gesinti nereikia, nes tešloje tai padarys kefyras. Ir dar kartą viską gerai išplakę tešlą padalinkite į tris dalis.
Į vieną dalį suberkite papildomą kiekį miltų, o į kitas kakavą. Tik į vieną dalį suberkite ½ v.š. kakavos, o į kitą suberkite likusią.
Pirmiausia išplakite tešlą be kakavos, paskiau su kakava.

Į formą pilkite tešlą dalimis. Taip padarydami skirtingus sluoksnius. Paprastą be nieko tešlą, po to su trupučiu kakavos ir galiausiai supilkite daugiausiai kakavos turinčią tešlą. Sluoksnius galite dar kartą pakartoti, pilant po pusę skirtingų spalvų.

Keksą kepkite apie 35 min. arba patikrinkite mediniu iešmeliu- kai įsmeigus ištrauksite jį sausą.



Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš interneto lenkų kalba

2021 m. balandžio 21 d., trečiadienis

Orkaitėje kepta skumbrė

 


Genialumas visada slypi paprastume J)) Taip ir šį kartą, net nustebau, kad nereikia ieškoti kažko įmantraus gaminant skumbrę. Žinoma skumbrės savitas skonis patinka ne visiems, tačiau jei mėgstate rūkytą skumbrę, kepta tikrai, kad patiks.

Jums reikės

2 šviežių skumbrių (tiks ir atitirpintos šaldytos),

½ citrinos,

3 skiltelių česnako,

5 pipirų mišinio,

druskos,

2 šakų mažų pomidoriukų.

Išvalytą ir nuplautą žuvį apšlakstykite citrinos sultimis iš vidaus ir išorės. Apiberkite druska bei pipirais, į pilvo ertmę įdėkite smulkintą česnaką bei citrinos likučius. Padarykite įpjovas iš vienos pusės keliose vietose.

 Į kepimo popieriumi išklotą skardą įberkite lydyto sviesto gabalėlių sudėkite ant jų žuvį, dar truputį sviesto uždėkite ant įpjovų. Šalia žuvies dėkite mažus pomidoriukus ir kepkite įkaitintoje iki 195C orkaitėje apie 40 min.


Sudėtingumas: paprasta

Receptas: kaip ir žuvis iš Lydl

2021 m. balandžio 8 d., ketvirtadienis

Kiaušinių, ananasų ir kukurūzų mišrainė

 


Ir dar viena, nepaprastai gaivi, mišrainė su kiaušinais, kurios aš galiu suvalgyti tikrai nemažą kiekį.

Jums reikės

 3 kietai virtų kiaušinių,

5 v. š. smulkintų konservuotų ananasų,

5 v. š. konservuotų kukurūzų,

1 v.š. smulkiai supjaustyto poro,

majonezo,

druskos,

5 pipirų mišinio.


Kiaušinius smulkiai supjaustykite. Sudėkite smukiai supjaustytus porą, ananasus ir kukurūzus. Įmaišykite majonezą. Pagardinkite druska ir pipirais.

Prieš pateikdami salotas 30 minučių palaikykite šaltai.


Sudėtingumas: paprasta,

Receptas: už šį receptą turiu padėkoti Sigitai R.

2021 m. balandžio 7 d., trečiadienis

Kiaušinių ir krevečių mišrainė

 


Paprasta, greita ir skanu.

Jums reikės 

200gr. virtų lukštentų krevečių (virtos krevetės yra rausvos spalvos, jos būna sūrime arba šaldytos)

2 virtų kiaušinių,

keletos šaukštų  majonezo,

trupučio druskos,

5 pipirų mišinio,

krapų,

1 a.š. smulkinto šaloto, laiškinio česnako arba poro (nebūtinai).

 


Krevetes, jei buvo šaldytos atitirpinkite geriausiai per naktį šaldytuve. Nuplaukite, nusausinkite ir sumaišykite su smulkiai supjaustais kiaušiniais, šalotu ir krapais. Įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Užpylę majonezu išmaišykite.



Sudėtingumas: paprasta

2021 m. balandžio 6 d., antradienis

Kiaušinių ir pupelių mišrainė su obuoliais


 


Štai ir baigėsi Šv. Velykos, tačiau tikriausiai pas daugelį šaldytuve liko keletas nesuvalgytų margučių. Tad, šią savaitę mes skaniai naikinsime kiaušinius :-))))

Jums reikės

3 kietai virtų kiaušinių,

1- 2 obuolių,

1 stikl. virtų pupelių.

majonezo,

druskos,

maltų pipirų mišinio.

Kiaušinius ir obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite juos su pupelėmis ir majonezu. Pagardinkite druska ir pipirais.



Sudėtingumas: paprasta.


2021 m. balandžio 1 d., ketvirtadienis

Silkė su saldžiosiomis bulvėmis ir avokadais

 


Jums reikės

1 saldžios bulvės (batato),

1 silkės (arba 2 file),

1 avokado,

granatų sėklų,

mažo šalotinio arba mėlynojo svogūno,

aliejaus,

pipirų mišinio,

¼ citrinos sulčių.

 

Saldžiasias bulves nulupkite ir supjaustykite ½ cm. griežinėliais. Sudėkite ant aliejumi ištepto kepimo popieriaus ir kepkite iki 200 C įkatintoje orkaitėje 15- 20 min.

Ant iškeptų ir atvėsusių bulvių dėkite truputį smulkiai supjaustyto šaloto, silkę ir avokado griežinėlį apšlakstytą citrinos sultimis. Papuoškite granatų sėklomis.



Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto

2021 m. kovo 31 d., trečiadienis

Velykų meniu' 21

 


                                                    ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

                                                            Silkė su kariu

                                                           Silkė pataluose

                                                     ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

                                                  Rūkyta lašiša su salierais ir obuoliais

                                                  Įdaryti karpio gabalėliai drebučiuose

                                 Lašišos tartaras su grietinėlės majonezo ir krienų padažu

                                                      ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

                                                              Balta mišrainė

                                                            Raudona mišrainė

                                                     ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

                                                     Veršienos kepenėlių paštetas

                                                          Vištiena drebučiuose

                                                Kepta 2 x marinuota kiaulienos file

                                                   ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

                                                            Apelsinų sorbetas

                                                   ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

                           Troškintas triušis su slyvomis, marinuotais svogūnėliais ir bulvių koše

                                                         Antrai Velykų dienai

                           Kepta veršienos file su bulvių riekelėmis ir trumpai apkeptais špinatais

                                                     ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~ *~

                                                                   Pascha

                                                           'Pani Walewska'

                                                       ~ *~* ~* ~* ~ *~* ~ *~* ~ *~