Visai nesenai buvo diskusija kas yra šnicelis, karbonadas ir
kotletas. Europoje lyg ir aišku, kad šnicelis yra išmušta nugarinės mėsa iš
kiaulienos arba veršienos. Pas mus šnicelis yra pailgas kotletas į kurį dedama
ne batono, bet duonos. Bet tai tikras sovietinių laikų palikimas. Kaip ir
sukeisti visų populiariausių mėsos patiekalų terminai, kad neduok dieve būsime
panašūs į tuos supuvėlius kapitalistus.... Tad, visame pasaulyje kotletas yra
nugarinės kepsnys su kaulu (mūsų karbonado atitikmuo). O mūsiškiai kotletai
arba tiksliau maltinukai yra frikadelės Europoje.
Bet grįžkime prie tikro Vienos šnicelio, kuris išmušamas
taip plonai, kad ir iškeptas kartais vos telpa į didelę lėkštę. Visada
keliaudama po Austriją ar būdama Vokietijoje neatsisakau vieną vakarą
užsisakyti tą šnicelį, ypač, jei meniu skelbiama, kad jis iš veršienos.
Lietuvoje aš jį kepu taip pat iš veršienos ir tam perku
veršienos kryžinės mėsos gabalą. Na, bet galite pasirinkti nebūtinai veršieną. Puikiai
tiks kiaulienos nugarinė, be kaulo ir be jokio riebalo.
Taigi, jums reikės
kiaulienos nugarinės (be riebalo ir be kaulo) arba veršienos
kryžinės,
1- 2 kiaušinių,
miltų,
maltų džiuvėsėlių,
pipirų mišinio,
druskos.
aliejaus arba lydyto sviesto kepimui.
Mėsą supjaustykite piršto storio griežinėliais ir gerai
išmuškite virtuviniu plaktuku. Apiberkite pipirais.
Į atskirus plačius dubenis ar lėkštes supilkite atskirai
miltus, džiūvėsėlius ir kiaušinius išplaktus (šakute) su trupučiu druskos.
Mėsos gabalėlius pirmiausia apvoliokite miltuose, perteklių
nupurtydami merkite į kiaušinio plakinį ir iš abiejų pusių suvilgę, apvoliokite džiūvėsėliuose.
Taip planiruokite visus mėsos gabalėlius.
Įkaitinkite orkaitę iki 195C temperatūros.
Į karštą keptuvę įpilkite riebalų kepimui ir apkepkite visus
mėsos gabalus. Visi iš karto į keptuvę netilps, tad teks kepti po kelis. Apkeptus
šnicelius dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Kai apkepsite visus
gabalėlius, skardą dėkite į orkaitę ir kepkite joje 20 min.
Šnicelius pateikia su citrinos gabaliuku ir buvėmis. Aš prie jų siūlau kopūstų arba burokėliu salotas.
Sudėtingumas: vidutinis