Tkemali- gruziniškas slyvų pagardas. Nesuklysiu rašydama, kad
Gruzijoje jo dedama į daugelį gaminamų patiekalų, o jei į kokį patiekalą
ir neįdeda, tai bent jau prie to patiekalo šį padažą padeda.
Klasikinis variantas iš kaukazinių slyvučių (Prunus cerasifera),
kaip pagardas man kiek rūgštokas ( net as žodis, kaip rūgštu), tačiau "Charcho" sriubos ar viščiuko "Tabaka" be jo neįsivaizduoju.(viščiukas juo įtrinamas ir taip kelias valandas marinuojamas). Tad, vien dėl jų, šį klasikinį pagardą ir verdu.
Pakeitus kaukazines slyvutes paprastomis slyvomis, galima išvirti mūsų
skoniui tinkantį daug švelnesnį pagardą. Daugelis tokius pagardus ir verda. Jie tinka prie paukštienos, kaiulienos patiekalų. Be to, kam nepatinka kalendros skonis
naudokite saliero lapus, baziliką ir petražoles ( šiame derinyje
krapai netiks). Bus tikrai skanu, tačiau, tai jau nebebus
gruziniška klasika. Jūsų teisė į jūsų skonį, tad rinkitės iš kokių slyvų ir su kokiomis žolelėmis pagardą gaminti.
Taip pat rašydama receptą nurodysiu ribas kiek ko dedama.
Daugelyje Tkemelio receptų visos žolės nurodomos apytikriai arba "pagal
skonį". Geriausiu atveju kiekiai įvardijami žolių ryšulėliais. Bet
skirtingose šalyse tie "ryšulėliai" turguose taip pat skirtingi. Tad,
rašau nuo- iki.
Klasikiniam Tkemaliui ruošti aš naudoju didžiausią žolių normą.
Klasikinis Tkemali
1 kg. kaukazinių slyvučių,
1 galvutė česnako,
2 a.š. druskos arba pagal skonį,
nuo 2 a.š. iki 4 a.š. cukraus arba pagal skonį,
1/2- 1 a.š. maltos kalendros sėklų,
1/2- 1 aštrus čili pipiriukas,
nuo 1 a.š. iki 50- 80 gr.šviežios kalendros,
nuo 1 a.š. iki 50 gr. krapų,
nuo 1 a.š. iki 50 gr. taškuotosios mėtos (Mentha pulegium) jos neturint naudokite paprastąją mėtą ir truputį čiobrelio.
Tai yra klasikinis receptas.
Kaukazines slyvutes
nuplaukite, užpilkite vandeniu, kad jos apsisemtų visiškai (bet ne
daugiau) ir virkite vis pamaišydami, kol jos suminkštės ir pradės
atskirinėti nuo kauliukų. Pravėsusias slyvutes pilkite po truputį į
sietuvą (didesnėmis skylutėmis) įstatytą į indą ar kitą puodą ir
trinkite, kad atsiskirtų kauliukai. Dėdami naują partiją slyvų košės, sietuve esančių
atsiskyrusių kauliukų neišmeskite, taip daug lengviau viską sutrinsite.
Aš trinu rankomis, man taip patogiau. Tik tokiu atveju patogiau dirbti su
pirštinėmis.
Jei naudosite paprastas slyvas pirmiausia jas perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir tik tada virkite.
Sutrinta slyvų košė turi būti grietinės tirštumo. Jei ji per tiršta įpilkite
vandens. Jei per skysta- nepergyvenkite, virdami ją sutirštinsite.
Žoles, česnaką ir čili pipirą smulkiai supjaustykite, užvirinkite trintas
slyvutes ir viską sudėkite. Suberkite maltą kalendrą, druską ir cukrų.
Virkite kol žolelės suminkštės.
Pagardą supilstykite į pačius mažiausius iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais.
Gamindami šį pagardą jūs galite įdėti dar ir:
1/2- 1 a.š. maltos ožragės sėklų,
arba
saliero lapų, baziliko ir petražolių.
Kaukazines slyvaites galite pakeisti paprastomis slyvomis. Tuomet
padažo gaminkitės didesnį kiekį ir pilstykite į 150- 200 ml. indelius.
Pabandykite prie kai kurių vištienos patiekalų ir "Charcho" sriubos šį
pagardą pateikti su trupučiu maltų graikiškų riešutų. Riešutus sutrinkite blenderiu ar sumalkite ir sumaišykite su padažu prieš pat pateikiant.
Sudėtingumas: paprasta