2025 m. vasario 26 d., trečiadienis

Svogūnų džemas

 


Konservuoti kažką tikriausiai galima ne tik vasarą ar rudenį, bet ir ištisus metus. Dabar kai nėra švenčių, kurioms turėtume ruoštis, nėra per daug kelionių ar ilgų pasisėdėjimų lauke, mes kaip tik galime pasiruošti kelis nedidelius stiklainėlius nuostabaus džemo, kuris tobulai tiks prie antienos ar kiaulienos kepsnio. Kepenėlių pašteto, pelėsinio sūrio ar paprasčiausiai prie silkės.

Jums reikės:

¼ stikl. alyvuogių aliejaus,

1,1 kg. svogūnų,

1 a.š. (nubraukto) druskos,

1 a.š. (nubraukto) pipirų mišinio,

½ stikl. rudojo cukraus,

½ stikl. Modenos balzaminio acto,

 

Pirmiausia parašysiu dvi pastabas, kurios yra iš tiesų labai svarbios.

1. Mano stiklinė yra 220 ml. talpos

2. Nedidinkite svogūnų kiekio, nes didesnis jų kiekis neleis jiems pakankamai gerai karamelizuotis.

 


O dabar imkimės darbų. Švarius stiklainius iškaitinkite mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje.

Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir apkepkite gilioje keptuvėje su aliejumi 2 min..

Suberkite druską, pipirus ir kepkite 5 min. kol išsiskirs svogūnų sultys.

Tuomet suberkite cukrų, išmaišykite ir uždengę dangčiu kaitinkite 15 min. Jokių būdu nieko nemaišykite.

Po 15 min. atidenkite keptuvę, supilkite actą ir dabar jau maišydami kepkite kol išgaruos visas skystis. Tai gali užtrukti apie 10 min..

Svogūnų džemą sudėkite į stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais.  


 

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš mano išleistos konservavimo knygos

2025 m. vasario 18 d., antradienis

Camembertas su šilauogėmis ir džemu

 




Senai keptas  Camembert’o sūris ir naujas receptas.

Vienai porcijai reikėtų vieno nedidelio sūrio.

Jums reikės

Camembert’o sūrio,

šaloto ar ½ mėlynojo svogūno,

2 česnako skiltelių,

alyvuogių aliejaus,

šilauogių,

1 a.š. nesaldaus džemo (naudoju naminį slyvų skirtą valgyti prie paukštienos),

pistacijų arba graikiškų riešutų,

čiobrelių.

5 pipirų mišinio arba juodųjų pipirų.

 

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.

Į kepimo indą įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite smulkintą česnaką ir šalotą. Įdėkite sūrį, uždėkite džemo jį paskleisdami, užberkite čiobrelių, pipirų, smulkintų riešutų ir šilauogių.

Kepkite apie 15 minučių. 

 

Sudėtingumas: paprasta

2025 m. vasario 16 d., sekmadienis

Spiralinių makaronų salotos

 


Vis dažniau pasirodanti ir bent jau pro langą šildanti saulė pradeda priminti, kad pavasaris tikrai ne už kalnų. Tokiomis dienomis, bet jau lėkštėje, norisi lengvesnio ir spalvingesnio maisto.

Greitos itališkos salotos manau patiks.

Jums reikės

virtų spiralinių makaronų,

avokado,

pomidorų, (jei jie didesni, išimkite iš jų sėklas),

geltonosios paprikos,

 rukolos.

padažui

3 v. š. vyno acto arba citrinos sulčių,

4 v. š. alyvuogių aliejaus,

1 a. š. cukraus,

druskos ir pipirų pagal skonį.

 

Avokadą supjaustykite kubeliais, papriką ir pomidorus supjaustykite šiaudeliais. Pjaustant pomidorus peiliu atskirkite jų sėklas (jų salotose neturi būti), nebent naudosite mažus vyšninius pomidorus, tuomet sėklas palikite.

Kartu su supjaustytomis daržovėmis suberkite į dubenį ir rukolą.

Visus padažui skirtus ingredientus supilkite į užsukamą stiklainėlį ir suplakę užpilkite ant paruoštų makaronų salotų.

 

Sudėtingumas: paprasta