2022 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis

Marinuotos alyvuogės

 


Asmeniškai aš labai mėgstu alyvuoges, bet marinuotos jos man dar skanesnės. Ir visai nebūtina bėgti į prekybos centrą tų skanių marinuotų alyvuogių. Labai greitai galima padaryti tai namuose.

Jums reikės

1- 2 nedidelių indelių alyvuogių (galite naudoti maišant juodas su žaliomis),

2 česnako skiltelių,

2- 3 plonų smulkiai su odele supjaustytų citrinos griežinėlių,

1- 2 v. š. alyvuogių aliejaus,

trupučio aštrių prieskonių mėsai  arba tik paprikos miltelių,

trupučio raudonėlio ir čiobrelių,

jei norite papildomai galite įdėti supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų.

 

Nupilkite visą skystį nuo alyvuogių.

Česnaką išspauskite per sietelį ir sumaišykite kartu visus išvardintus komponentus.

Alyvuoges marinuokite stiklainyje bent dieną prieš valgant.

Sudėtingumas: paprasta

2022 m. rugpjūčio 30 d., antradienis

Žalios salotos su vištiena ir šilauogėmis

 


Jums reikės (2 asmenims)

1 keptos arba virtos vištienos krūtinėlės (puselės),

1 avokado,

1 saliero stiebo (rinkitės storus šviesiai žalius stiebus),

1 alyvinio obuolio (arba kitus saldžios veislės obuolius),

2 saujų salotų lapų mikso,

1 saujos šilauogių,

trupučio  saldaus svogūno,

1 a.š. rausvų pipirų,

 

padažui:

½ citrinos sulčių,

1 a,š. medaus,

1 a.š. garstyčių,

4 v.š. alyvuogių aliejaus,

trupučio druskos.

 

Į 2 lėkštes sudėkite salotų mišinį. Supjaustykite avokadą, obuolį, salieto stiebą ir išdėliokite ant salotų lėkštėse. Užberkite smulkintu svogūnu, šilauogėmis ir rausvais pipirais. Ant viršaus uždėkite plonais griežinėliais supjaustytą vištienos krūtinėlę.

Galiausiai salotas užpilkite gerai išmaišytu padažu.



Šias salotas galite pateikti kaip mišrainę su majonezu. Tuomet nedėkite salotų lapų ir visus produktus supjaustykite kubeliais.



Sudėtingumas: paprasta

Receptas: sukurtas pačios

Azijietiškai paruoštos daržovės žiemai

 


Labai geras receptas, kurio deje nėra mano konservavimo knygoje. Šį receptą suradau, jau kai knyga buvo spaustuvėje.

Marinatui:

½ stikl. aliejaus,

½ stikl. cukraus,

110 ml. 6% vyno acto,

1 v.š. druskos,

1- 2 v.š korėjietiškų prieskonių morkoms.


1.2 kg. cukinijų,

450 gr. paprikų,

250 gr. morkų,

250 gr. svogūnų,

5 gr. česnakų,

ryšulėlis petražolių.


Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir pakaitinkite, kol ištirps cukrus.

Paprikas, morkas ir svogūnus supjaustykite šiaudeliais. Daržoves sudėkite į dubenį ir užpilkite marinatu.

Marinuokite 1 val. kartas nuo karto pamaišydami, kad daržovės marinuotusi tolygiai. 

Per tą laiką, taip pat šiaudeliais, supjaustykite cukinijas ir išspauskite česnaką. Viską sudėkite į marinuojamas daržoves.

Marinuokite dar 2- 3 val. retkarčiais vis pamaišydami. Galiausiai sudėkite susmulkintas petražoles, viską dar kartą permaišykite ir sudėkite į sterilius stiklainius.

Neuždengtus dangteliais stiklainius sudėkite į puodą (kuriame įteista audinio). Į jį įpilkite karšto vandens (per du pirštus iki stiklainių viršaus), uždenkite dangčiu ir kaitinkite kol vanduo užvirs. Sumažinę kaitrą, kad puode vanduo vos kunkuliuotų, kaitinkite 500 ml. stiklainius 15 min., o 650 ml.- 20 min.

Neišėmę iš puodo stiklainius iš karto po vieną užsukite dangteliais juos iškart iškeldami.`

Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš interneto 

2022 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Keptos lašišos salotos su citrina

 


Man labai patiko šios nepaprastai gaivios ir lengvos lašišos salotos. Tai buvo vienas iš Velikdien (Velykų) ukrainiečių gaminamų patiekalų. Praėjus savaitei aš jau svajojau apie jas vėl. Troškau pajusti tą nuostabų švelniai juntamą citrinos žievelės lengvą poskonį susipynusi su obuolių ir lašišos skoniu. Šis Lenos gaminamas užkandis tobulas ir karštam vasaros vakarui.

Patogu, kad šias salotas galima paruošti iš keptos ar troškintos lašišos likučių.

Jums reikės

 

200 gr. keptos ar troškintos lašišos,

110 gr. konservuotų pievagrybių,

40 gr. fermentinio sūrio,

½ obuolio,

1/3 citrinos,

1/3 raudonos paprikos (arba bulgariško pipiro), tačiau galima ir be jo,

truputį pipirų mišinio,

majonezo.

 

Gražiausiai atrodys, jei šias salotas sluoksniuosite specialioje konditerinėje formoje ar bent skaidriame stikliniame inde.

Pradėkite sluoksniuoti nuo smulkintos lašišos, citrinos supjaustytos mažais labai plonais gabalėliais, kubeliais pjaustytais obuoliais ir smulkintais pievagrybiais. Truputį pipirų mišinio užberkite ant lašišos.

Kiekvieną sluoksnį pertepkite nedideliu kiekiu majonezo. Ant viršaus užberkite truputį paprikos ir tarkuoto fermentinio sūrio.

 

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: turiu vėl padėkoti Lenai už šį receptą J