2022 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienis

Kumpio suktinukai

 


Šį kartą ne tik paprasta idėja, kaip įdomiau ir gražiau pateikti šaltą užkandį. Bet ir du gana paprasti mišrainių receptai.

Pikantiškos salotos (mišrainė)

Jums reikės (lygiomis dalimis):

virtų kiaušinių,

fermentinio sūrio,

truputį druskos,

pipirų mišinio,

majonezo.

Kiaušinius ir sūrį sutarkuokite ‘burokine’ trintuve. Įberkite pipirų, truputį druskos ir sumaišykite su majonezu. Jei norite galite išspausti skitelę česnako ar įpjaustyti laškinio česnako ar svogūno laiškų.

 

Morkų salotos su džiovintomis slyvomis

Jums reikės

1 morkos,

5- 6 džiovintų slyvų,

majonezo.

Šviežias morkas sutarkuokite, slyvas supjaustykite plonomis juostelėmis ir sumaišykite su majonezu.

Vietoje džiovintų slyvų galite įtarkuoti šviežių obuolių ar tik išspausti česnako. Įberti smulkintų petražolių.


 Suktinukams aš naudojau dviejų rūšių rūkytą kumpį, kurį labai plonai supjausčiau ir įdėjusi po šaukštelį mišrainės susukau į ritinėlį. Surišau laiškiniu česnaku. Jo laiškai yra labai tvirti, nelūžtantys ir labai lengvai pasiduoda surišami. Be to skonis nėra labai intensyvus ir puikiai dera prie salotų kuriomis įdariau suktinukus.

Vietoje rūkyto kumpio jūs galite naudoti virtą kumpį ar bet kokią didesnio diametro (storesnę) dešrą. Svarbiausia, kad ją būtų galima susukti.


Sudėtingumas: paprasta

2022 m. rugsėjo 18 d., sekmadienis

Tinginių terinas iš kalakutienos

 


Įvairūs terinai labai populiarūs Prancūzijoje. Tačiau, kad ir kaip skambėtų įmantriai šis žodis, pats patiekalas labai paprastas, žemiškas ir puikiai tinkantis šiam taupumo laikotarpiui.

Prancūzai taip pat žmonės ir nežiūrint jų garsios didikais persisunkusios labai senos istorijos, jų virtuvėje pilna kaimiškų sočių patiekalų. Niekas neišmetama ir viskas sunaudojama.

Bet grįžkime prie terinų. Jei išsireikšti lietuviškai, tai būtų „a la šaltiena“ ar „a la mėsa vos juntamuose drebučiuose“.

Tačiau aš šį kartą teriną gaminau daug paprasčiau. 

Jums reikės

Lygiomis dalimis arba

Po 400 gr. šviežių paukštienos kepenėlių ir 400 gr. mėsos likučio (likusios anties, kalakuto, vištienos kulšelės ar lėtai keptos mėsos gabalėlio). Vienintelė sąlyga- mėsa neturi būti sausa.

1 svogūno,

2 česnako skiltelių,

1- 2 v.š. lydyto sviesto,

pipirų mišinio,

druskos,

jei norite- šiek tiek vyno (visai nesvarbu koks) ar konjako,

čiobrelių, raudonėlių,

1 a.š. želatinos

 

Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu virinto karšto vandens ir išmaišę leiskite jai tirpti.

Svogūną ir česnaką supjaustykite ir apkepkite lydytame svieste. Sudėkite supjaustytas kepenėles ir jas iškepkite vis pamaišydami. Sudėkite susmulkintą (suplėšytą ar supjaustytą) mėsą, įpilkite vyną, šiek tiek sultinio likusio nuo keptos mėsos, supilkite vyną ir viską užvirinkite. Įberkite prieskonius, jei reikia druskos. Viską patroškinkite keptuvėje keletą minučių (skysčio keptuvėje neturi likti daug).

Išjunkite kaitrą ir kai nustos mėsa burbuliuoti supilkite želatiną. Išmaišykite viską ir supilkite į indą, kad sustingtų.

Jei norite, galite prieš pilantį į indą viską sutrinti blenderiu.

Jei norite galite kepenėles kepinti kartu su trupučiu morkų, saliero, cukinijos, grybų. 



Sudėtingumas: paprasta

2022 m. rugsėjo 17 d., šeštadienis

Morkų pyragas su šokolado lašeliais ir apelsinų cukatais

                                

Šiuo nauju receptu morkų pyrago receptu esu labai patenkinta. Viskas dera tobulai- morkos, nedaug šokolado pyrago viduje ir išorėje ir apelsinų cukatai.

Jums reikės

275 gr. jau sutarkuotų morkų,

5 kiaušinių,

100 gr. sviesto (kambario temperatūros),

250 gr. cukraus,

250 gr. miltų,

2 a. š. kepimo miltelių,

trupučio druskos,

1 a. š. obuolių pyrago arba meduolių prieskonių,

100- 200 gr. grūstų lazdyno riešutų,

100 gr. apelsinų cukatų arba ½ apelsino tarkuotos žievelės,

75 gr. birių šokolado lašų (naudojau juodąjį),

2 v. š. romo.

 

Gaistui

100 gr. juodojo ir baltojo šokolado glajaus ( 1 pokelis DR. OETKER)

 


Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.

Baltymus su trupučiu druskos išplakite iki standumo (kad nekristų iš indo).

Kiaušinių trynius, sviestą ir cukrų plakite kol masė pabals. Sudėkite morkas, cukatus, supilkite romą ir viską dar kartą išmaišykite.

Į miltus suberkite kepimo miltelius, prieskonius, riešutus ir šokolado lašus. Išmaišykite.

Miltų mišinį labai gerai sumaišykite su morkų- kiaušinių plakiniu iki vientisos masės.

Per tris kartus sudėkite išplaktus kiaušinių baltymus ir atsargiai juos šaukšto ar mentelės pagalba įmaišykite į tešlą.

Pyragą supilkite į kepimo popieriumi ištiestą ar sviestu išteptą 26 cm. skersmens torto ar kekso formą. Pyragą kepkite iš anksto įkaitintoje iki 190C orkaitėje apie 50- 60 min.

Ar pyragas iškepė tikrinkite mediniu pagaliuku.

Pravėsusį pyragą iš viso maišelio apliekite karštu šokoladiniu glajumi.

 

Sudėtingumas: tikrai nėra sudėtinga, tik neišsigąskite per daug smulkaus gamybos aprašymo.

Receptas: iš knygos ‚Didžioji kepinių knyga‘

2022 m. rugsėjo 13 d., antradienis

Kumpio ir salierų užtepėlė

 


Antroji mane sužavėjusi “mišrainė” su kumpiu iš tikro nėra mišrainė, o užtepėlė.  Aš ją smulkiai pjausčiau, bet tikrai neverta vargti, nes geriau viską iš karto blenderiuoti, kaip kad ir siūlo amerikiečiai.

 Lygiomis dalimis reikės

kumpio,

salierų stiebų,

marinuotų agurkų (būtų geriau saldesni),

šiek tiek garstyčių su medumi,

pipirų mišinio,

majonezo.

krekerių pateikimui.

Kumpį, salierus ir agurkus sublenderiuokite arba labai smulkiai supjaustykite. Įberkite pipirų, įdėkite garstyčių ir sumaišykite su majonezu. Jei neturite garstyčių su medumi, naudokite paprastas garstyčias ir šiek tiek medaus.

 


Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš amerikietiško žurnalo.

2022 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Makaronų ir kumpio mišrainė

 


Sekmadienis buvo tinginio diena. Lauke lijo ir kažkaip nesinorėjo nei kur važiuoti ar eiti. Sėdėjau prie kompiuterio naršydama šį bei tą FB. Penki mano šunys parpė po stalu šalia manes. Bet kai ta neveikimo diena ilga, pradedi landžioti reikia- nereikia į šaldytuvą. Va ir užmačiau du gabalėlius rūkyto kumpio. Tokio, kurį reikia jau greitai naudoti arba po kelių dienų išmesti, nes tuoj bus nebeįkandamas. Sėdau vėl prie kompiuterio su tikslinga paieška. Po to ir prie valgių knygų krūvos. Pasirinkimas receptų nebuvo gausus. Tiksliau ne visi jie mane sužavėjo. Išsirinkau tik du. Ir dabar jie bus pristatyti jūsų teismui. Beje, rašau tik tuos kurie verti tikrai būti gaminami ne vieną kartą. Dar vieną, trečią išbraukiau iš galimų receptų. Na kažkoks ne toks, nesužavėjo. Nors mano vyrui patiko visi.

Tad, dabar pirmasis receptas

 Jums reikės

200 gr. virtų spiralinių makaronų,

200 gr. rūkyto kumpio,

200 gr. fermentinio sūrio (Ementalio tipo)

1-2 raudonų paprikų,

100 gr. marinuotų agurkų (naudojau saldžiarūgščius),

pipirų mišinio,

majonezo.

Kumpį, sūrį ir agurkus supjaustome juostelėmis, suberiame makaronus, šiek tiek pipirų ir sumaišome su majonezu.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš knygos “Virtuvės džiaugsmai”

2022 m. rugsėjo 11 d., sekmadienis

Marinuoti agurkai greitam vartojimui

 


Labai patogus būdas suruošti nemažą kiekį agurkų ir reikalui esant, bet kada iš karto juos pateikti. Be to šie agurkai puikiai tinka kaip priedas hamburgeriams, mišrainėms ar užkandėlėms.

Marinuoti agurkai šaldytuve gali prastovėti ir mėnesį. Tačiau to neprireikia, nes jie paprasčiausiai suvalgomi greičiau. Į juos nededu svogūnų, jie duoda papildomą skonį ir tendenciją greičiau surūgti.

Jums reikės

2 kg agurkų,

2 v.š. druskos,

300 gr. vyno acto,

350 gr. cukraus

1/2-1 a.š. ciberžolės,

trupučio pankolio arba krapų sėklų,

jei norite galite įberti paprikos ar čili,

1- 2 v.š.  aliejaus (aš naudojau saulėgrąžų).

Agurkus supjaustykite plonais griežinėliais, sumaišykite su druska ir palikite kelioms valandoms. Nepamirškite vis pamaišyti, kad druska pasiskirstytų tolygiai. Galiausiai susidariusį skystį nupilkite. Agurkus sudėkite į stiklainius.

Supilkite likusius komponentus į atskirą indą. Išmaišykite kol pilnai ištirps cukrus ir supilkite į stiklainį ant agurkų.

Laikykite marinuotus agurkus šaldytuve.

 


Sudėtingumas: paprasta

Receptas: už jį esu dėkinga Ramunei

2022 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis

Skarelės su obuoliais

 


Tai mano mamos receptas. Labai paprastas vos su keliais sudėtiniais produktais, tačiau nenuviliantis savo skoniu.

Jums reikės:

200 gr. riebios 9% varškės,

200 gr. sviesto,

250 gr. miltų,

trupučio druskos,

kelių obuolių,

1 v.š. cukraus,

1 a.š. cinamono,

1- 2 v.š. grietinėlės ar pieno,

cukraus  pudros apibarstymui.

 

Šaltą sviestą sukapokite peiliu ir sumaišykite su miltais. Įberkite truputį druskos. Trinkite rankomis, kad neliktų sviesto gabaliukų. Tuomet sudėkite varškę ir suminkykite tešlą ir kelioms valandoms palikite šaldytuve.

Jei naudosite kombainą, tai procesas bus daug lengvesnis. Sviestą sukapokite į keletą dalių ir visus produktus sumeskite į kombainą. Suminkytą tešlą atšaldykite.

Nuplautus obuolius supjaustykite 2 cm. dydžio skiltelėmis. Apibėrę cukrumi ir cinamonu gerai išmaišykite.

Atšaldytą tešlą kočiokite 3 mm. storiu ir supjaustykite apie 6- 8 cm. kvadratėliais. Į kiekvieną tešlos kvadratėlio centrą dėkite po obuolio skiltelę, užlenkite kraštus ir paspauskite, kad kraštai susijungtų.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite skareles.

Grietinėlę ar pieną supilkite į indą kuriame buvo obuoliai ir konditeriniu teptuku aptepkite kiekvieną skarelę.

Kepkite prieš tai įkaitintoje iki 180C orkaitėje  apie 20- 25 min.

Atvėsusias skareles apiberkite cukraus pudra.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš mano mamos užrašų

2022 m. rugsėjo 8 d., ketvirtadienis

Šiltos krevetės ‘a la province’ ir ‘spanish’ stiliumi

 


Labai lengvai paruošiamas tobulas užkandis. Jei krevečių paruošite didesnį kiekį, tai jau ir visa vakarienė bus. Tik nusipirkite daugiau prancūziško ar ispaniškojo batono, nes jo prireiks valgant padažo likučius J)))

O dabar tie du paprasti receptai skirtas dviems asmenims. Belieka pasigaminti ir nuspręsti, kuriuo būdu paruoštos krevetės skanesnės.



Jums reikės

300 gr. šaldytų didžiųjų tigrinių krevečių (virtos, be kiautų, su uodegėlėmis),

1 nedidelio svogūno,

 2-3 česnako skiltelių,

1 labai didelio pomidoro,

alyvuogių aliejaus,

1 a.š. sviesto

¼ taurės balto vyno,

petražolių,

maltų pipirų mišinio,

druskos.

Atitirpinkite palikdami jas šaldytuve per naktį, arba kambario temperatūroje palikdami kelioms valandoms. Vėliau krevetes nuplaukite. Leiskite vandeniui pilnai nutekėti.

  Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite ir apkepkite alyvuogių aliejaus ir sviesto mišinyje kol jie taps skaidrūs, bet nepageltonuos. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytus  pomidorus ir juos apkepkite. Supilkite vyną, sudėkite krevetes,užberkite druskos, pipirų.  Viską troškinkite vis pamaišant apie 3 min.

Prieš baigiant troškinti suberkite supjaustytas petražoles.

Pateikite su prancūzišku batonu.

Pastaba: taip paruoštas tik mažas krevetes jūs galite pateikti su virtais tagliatelle tipo makaronais.

 

Gambas al Ajillo



O dabar galime keltis į Ispaniją ir krevetes pasigaminti, taip kaip jas ruošia ispanai.

Jums reikės

300 gr. šaldytų didžiųjų tigrinių krevečių (virtos, be kiautų, su uodegėlėmis),

1 nedidelio svogūno,

 2-3 česnako skiltelių,

alyvuogių aliejaus,

¼ taurės balto vyno,

petražolių,

truputis citrinos,

maltų pipirų mišinio,

druskos.

Krevetės ruošiamos taip pat kaip ir pirmuoju variantu. Tik vietoje pomidorų dedama daugiau petražolių ir pabaigoje išspaudžiama šiek tiek citrinos sulčių.

Žinoma, pateikite su ispaniška duonele. Tai kažkas tarpinio tarp italų ciabatos ir prancūziško batono.

 

Sudėtingumas: paprasta

Receptai: iš restoranų Prancūzijoje  ir Ispanijoje

2022 m. rugsėjo 6 d., antradienis

Humusas

 


Jums reikės

250 gr. avinžirnių,

1/2 a. š. druskos,

2- 4 česnako skiltelių,

1 a. š. maltos saldžiosios paprikos,

1/4 a. š. maltų pipirų mišinio,

1/2 citrinos sulčių,

100 gr. tahini padažo- pastos (nebūtinai),

1/4 stikl. alyvuogių aliejaus.

 

Avinžirnius užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite per naktį. Po to juos išvirkite pasūdytame vandenyje.

Atvėsinkite ir pasilikę ½ stiklinės nuoviro, likusį vandenį išpilkite.

Į maisto maišytuvą supilkite avinžirnius, išspaustą česnaką. Superkite papriką bei pipirus. Sutrinkite viską iki vienalytės masės. Įpildami vis po truputį nuoviro. Galiausiai supilkite citrinos sultis bei alyvuogių aliejų.

Leiskite humusui bent pusdienį pastovėti šaltai. Tačiau prieš pateikiant palaikykite jį kambario temperatūroje, kad nebūtų per daug šaltas.

Pastaba: norint išgauti subtilesnį humuso skonį reikėtų nuo išvirtų ir atvėsusių avinžirnių nuimti odelę. Tai padaryti nėra sunku. Reikia paspausti avinžirnius pirštais ir odelė lengvai pasišalina.

Taip pat prieš pateikiant galite užberti malto žagrenio, kalendros lapelių ar kedrinių pinijų riešutų.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: pagal David Lebovitz

2022 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Rūkyto šamo užkandėlė

 


Jums reikės

apie 400 gr. karšto rūkymo šamo arba kitos riebios karštai rūkytos žuvies,

1 didelio avokado,

2- 3 a. š. kaparėlių,

saujos smulkintų svogūno laiškų arba šalotų,

1 virto (kepto) burokėlio,

druskos,

pipirų mišinio,

majonezo.



Žuvį atskirkite nuo odos ir ją smulkiai suplėšykite. Avokadą supjaustykite ir sumaišykite su žuvimi, kaparėliais, svogūnais. Įberkite  pipirų, truputį druskos. Viską sumaišykite su majonezu.

Prieš pateikiant žuvies užtepėlę uždėkite ant virto burokėlio griežinėlių.

Priklausomai nuo burokėlių dydžio jūs galite rinktis kokio dydžio užkandėlės norėsite. Naudojant pailgus burokėlius, jos bus mažesnės. Su apvaliais, didesniais, burokėliais jūs galite pateikti po vieną burokėlio gabalėlį kiekvienam atskirai.

Jei norite svogūno laiškus galite berti ant jau paruoštų užkandėlių. Arba ant viršaus užberti dar ir smulkiai pjaustyto marinuoto agurko. 


Sudėtingumas: lengva


2022 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

Daržovių salotos prie kiaulienos ar grilyje keptos paukštienos

 


Jums reikės

½ nedidelio žiedinio kopūsto,

1 a. š. maltos paprikos,

1 a.  š. maltos kalendros grūdelių, 

1 raudono bulgariško pipiro arba raudonos paprikos,

2 morkų,

3 agurkų,

3 česnako skiltelių,

žalumynų: svogūnų laiškų, petražolių, kalendros, 

Marinatui:

1 v.š. vyno acto ar citrinų sulčių,

2- 3 v. š. augalinio aliejaus,

druskos.

 

Žiedinį kopūstą suskirstykite nedideliais žiedynais ir sumetę į verdantį vandenį (kuriame įberta 1a. š. cukraus ir 1 a. š. druskos) apvirkite keletą minučių. Kopūstas turi išlikti traškus. Aš kartais žiedinio kopūsto iš vis neapverdu. Apvirtus žiedinius kopūstus sudėkite į indą.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir į jį suberkite maltos papriką ir maltą kalendrą. Trumpai apkepkite ir viską užpilkite ant apvirtų žiedinių kopūstų.

Visas likusias daržoves supjaustykite šiaudeliais ir išspaudę česnakus sudėkite į indą su kopūstais.

Užpylę marinatu leiskite 1-2 val., kad salotos pastovėtų. 

Prieš pateikiant užberkite smulkiai supjaustytus žalumynus.

 

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto

2022 m. rugsėjo 1 d., ketvirtadienis

Silkė su salotų aliejiniu užpilu ir avokadais

 


Rugpjūčio mėn. teko daug keliauti po Skandinavijos šalis, Estiją. Visur mus lydėjo jų silkės. Rūkytos, keptos, mirkstančios marinate ar majoneze. Ir jau prisiragavus atrodydavo, kad silkių degustacijos nebebus iki pat Šv. Kalėdų, bet praėjus kelioms dienoms mes vėl grįždavome prie silkių. Na, nejau eisi valgyti kažkokios picos, nors ją kepė tikras italas, mūsų draugas, bet mes paslapčia jam nesakydamos pėdinome vis tų silkių. Picų gali pavalgyti visur, bet rūkytų ar keptų silkių tik Skandinavijoje.

Žinoma lauktuvės į namus buvo silkės.

O dabar receptas, visiškai ne Skandinaviškai paruoštos Matjes silkės.

Trys variantai vienoje lėkštėje iš kirvio ir koto, nes labai jau tingėjosi kažką įmantraus ruošti. Virtuvėje buvo pusė nulupto svogūno, avokadas taip pat jau prašėsi būti kuo greičiau suvalgomas. Kažkur šaldytuvo kamputyje buvo užsilikęs stiklainėlis su ant dugno likusiu salotų padažu. Tad, iš tų likučių gavosi tobula silkė.

Jums reikės

4 nedidelių Matjes silkės puselių,

1 avokado,

¼ saldus svogūno,

1 a.š. kaparėlių.

1 a.š. marinuotų agurkų (naudojau su ciberžole marinuotus),

rausvų pipirų.

3- 4 v.š. salotų padažo  (alyvuogių aliejus- citrinos sultys- garstyčios- medus- druska- pipirai)

 

Supjaustykite silkes 2- 3 cm. gabaliukais ir sudėkite į lėkštę. Ant viršaus suberkite smulkintą avokadą, bei svogūną. Vienoje pusėje berkite rausvus pipirus, per vidurį kapotus marinuotus agurkus, o iš kito šono- kaparėlius.

Viską užpilkite salotų padažu.

Skanaus!

Sudėtingumas: paprasta