2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Šaltas jautienos užkandis ir naminis majonezas

   Dar vienas variantas ką būtų galima padaryti iš virtos jautienos. Tai šaltą jautienos užkandį.
Išvirtą mėsą atšaldome šaldytuve ir vėliau supjaustę plonais griežinėliais pateikiame su majonezu ir pomidorais.


   O dabar trumpai apie naminį majonezą. 
  Naminį majonezą prieš daug metų pradėjau plaktis pati, kai nusibodo tampyti pilnus maisto krepšius prieš didžiasias šventes. Ir tie, nors keli, majonezo stiklainiai sudarydavo tam tikrą svorį. Kartą gavau jo gamybos receptą- pabandžiau ir labai patiko.
   Jį tikrai visiškai nesunku pasigaminti, jei tik turite greitų apsukų mikserį. O pradėjus plakti jį patiems, pasidarys keistas pirktinio majonezo skonis. Tuo labiau, kad sudėtinės dalys gan elementarios, o produktai visada švieži, ir be jokių E.
   Dar noriu paminėti kiaušinius, mat majonezo sudėtyje yra žali kiaušiniai. Kurie kartais turi gan bjaurių salmonelės bakterių ant lukšto. Bet kadangi tos bakterijos, tik kartais būna ant kiaušinio išorės, reikia laikytis higienos ir viskas bus gerai. Taigi, kiaušinius naudojamus majonezo gamybai gerai nuplaukite su indų plovikliu ir nušluostykite popierine servetėle. Tada nusplaukite patys rankas su muilu, nusišluostykite ir galite plakti majonezą. Aplamai tokią procedėrą reikia daryti visur, kur tik naudojate žalią nevirtą kiaušinį. Kad ir itališkasis "Tiramisu". 
   Na, o dabar geriau einame prie majonezo reikalų. Majonezui suplakti reikės savaime suprantama greitaeigio mikserio ir
2 kiaušinių,
2 v.š. citrinos sulčių ar baltojo vyno acto,
2 a.š. cukraus,
1 a.š. druskos,
2 a.š. garstyčių,
apie 400 ml. saulėgražų aliejaus,
2- 4 v.š. virinto kambario temperatūros vandens.
   Į aukštą plakimo indą sudedame kiaušinius, cukrų, druską, garstyčias, supilame citrinos sultis ar vyno actą. Pradedame plakti ir lengva srovele pilame aliejų. Kai majonezas pasidaro perdaug tirštas, nenustodami plakti įpilame truputį vėsaus virinto vandens.
   Neparašiau tikslaus aliejaus ir vandens santykio, nes jis priklauso kokio tirštumo majonezo jūs norite. Jei reikia tirštesnio- pilate dar po truputį aliejaus. Jei per tirštas- truputį vandens. 
Tai tik tiek to majonezo plakimo.
Sudėtingumas: paprasta

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą