Dar vienas sovietinių laikų receptas. Tais laikais
kiekvienas save gerbiantis restoranas turėdavo firminį patiekalą. Kauno
Rotušės aikštėje buvęs restoranas "Gildija" turėjo šį jautienos kepsnį. Restoranas garsėjo rafinuotu aptarnavimo lygiu, prabangiais indais, krištolo taurėmis, melchioro įrankiais ir
žymiai aukštesnėmis
kainomis nei kitur. Tas rafinuotumas apsiribojo tik padavėjų
baltomis pirštinėmis bei per dideliu dirbtiniu mandagumu. Ir dabar
kartais tenka vakarieniauti užsienio restoranuose, kur tave taip pat
aptarnauja pirštinėti padavėjai, bet tas aptarnavimas užsienyje yra daug šiltesnis ir nuoširdesnis, nei būdavo "Gildijoje".
Bet pamirškime kas ten buvo, geriau išsikepkime tą kepsnį dabar, savo namų virtuvėje.
Jums reikės
jautienos file (vidinės išpjovos), bet galite naudoti ir kiaulienos nugarinę be kaulo ir lašinukų,
svogūno,
fermentinio sūrio,
majonezo,
trupučio pipirų.
Jautienos
file ar kiaulienos nugarinę supjaustykite ne storesniais kaip 1 cm.
gabalais. Kiekvieną gabaliuką lengvai pamuškite tam skirtu plaktuku.
Išmuštus gabaliukus dėkite vieną šalia kito į kepimo skardą, kurioje įtiestas kepimo popierius.. Jei jūsų valgytojų būrys didelis, naudokite orkaitėje esančią gilesnę kepimo skardą.
Ant
kiekvieno mėsos gabaliuko užberkite truputį pipirų, dėkite plonais žiedeliais pjaustytus ir
išsklaidytus svogūnus (jų neturi būti daug). Ant svogūnų uždėkite
šiek tiek majonezo, stengdamiesi jį kažkiek paskleisti, o ant jo-
užberkite tarkuoto sūrio. Visi šie trys dalykėliai turi
lengvai uždengti mėsą.
Jei dar tilps, į kepimo skardą sudėkite į keturias dalis
supjaustytas bulves (jas apiberkite druska). Į skardą įpilkite truputį vandens, kad jis tik nedideliu sluoksneliu pasklistų skardoje ir kepkite iki 200 C
įkaitintoje orkaitėje kol apkeps sūris.
Pateikite su keptomis
bulvėmis ir tarkuotomis morkų salotomis su majonezu ir pagardintomis
šiek tiek smulkintu poru, bei petražolėmis. Taip pat šį kepsnį galite pateikti su raugintomis ar marinuotomis daržovėmis.
Sudėtingumas: nesudėtinga
Primine senus laikus, kai buvau paaugle ir mama gamindavo "Gildija". Visada tik is jautienos. Apeme skanus prisiminimai...
AtsakytiPanaikinti"Gildija" buvo ir mano mamos firminis patiekalas :-) Dabar, kartais mano vyras prisimindamas senus laikus ir mano mamos vaišes, prašo jau manęs iškepti šį kepsnį.
AtsakytiPanaikinti