2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis

Kepsnys "Gildija"




   Dar vienas sovietinių laikų receptas. Tais laikais kiekvienas save gerbiantis restoranas turėdavo firminį patiekalą. Kauno Rotušės aikštėje buvęs restoranas "Gildija" turėjo šį jautienos kepsnį. Restoranas garsėjo rafinuotu aptarnavimo lygiu, prabangiais indais, krištolo taurėmis, melchioro įrankiais ir žymiai aukštesnėmis kainomis nei kitur. Tas rafinuotumas apsiribojo tik padavėjų baltomis pirštinėmis bei per dideliu dirbtiniu mandagumu. Ir dabar kartais tenka vakarieniauti užsienio restoranuose, kur tave taip pat aptarnauja pirštinėti padavėjai, bet tas aptarnavimas užsienyje yra daug šiltesnis ir nuoširdesnis, nei būdavo "Gildijoje".
   Bet pamirškime kas ten buvo, geriau išsikepkime tą kepsnį dabar, savo namų  virtuvėje.



Jums reikės
jautienos file (vidinės išpjovos), bet galite naudoti ir kiaulienos nugarinę be kaulo ir lašinukų,
svogūno,
fermentinio sūrio,
majonezo,
trupučio pipirų.

   Jautienos file ar kiaulienos nugarinę supjaustykite ne storesniais kaip 1 cm. gabalais. Kiekvieną gabaliuką lengvai pamuškite tam skirtu plaktuku. Išmuštus gabaliukus dėkite vieną šalia kito į kepimo skardą, kurioje įtiestas kepimo popierius.. Jei jūsų valgytojų būrys didelis, naudokite orkaitėje esančią gilesnę kepimo skardą.
 Ant kiekvieno mėsos gabaliuko užberkite truputį pipirų, dėkite plonais žiedeliais pjaustytus ir išsklaidytus svogūnus (jų neturi būti daug). Ant svogūnų uždėkite šiek tiek majonezo, stengdamiesi jį kažkiek paskleisti, o ant jo- užberkite tarkuoto sūrio. Visi šie trys dalykėliai turi lengvai uždengti mėsą.



  Jei dar tilps, į kepimo skardą sudėkite į keturias dalis  supjaustytas bulves (jas apiberkite druska). Į skardą įpilkite truputį vandens, kad jis tik nedideliu sluoksneliu pasklistų skardoje ir kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje kol apkeps sūris.
   Pateikite su keptomis bulvėmis ir tarkuotomis morkų salotomis su majonezu ir pagardintomis šiek tiek smulkintu poru, bei petražolėmis. Taip pat šį kepsnį galite pateikti su raugintomis ar marinuotomis daržovėmis.


Sudėtingumas: nesudėtinga



2 komentarai:

  1. Primine senus laikus, kai buvau paaugle ir mama gamindavo "Gildija". Visada tik is jautienos. Apeme skanus prisiminimai...

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Gildija" buvo ir mano mamos firminis patiekalas :-) Dabar, kartais mano vyras prisimindamas senus laikus ir mano mamos vaišes, prašo jau manęs iškepti šį kepsnį.

    AtsakytiPanaikinti