Kartais mums dažniau reikėtų pasidairyti po
artimiausių kaimynų virtuves, nes ten taip pat slypi receptų lobiai. Vienas iš
tokių lobų yra pyragas 'Pani Walewska'. Nuostabaus skonio, gal kažkiek
primenantis Napoleoną perteptą juodaisiai serbentais, tačiau mažiau riebus ir
mažiau saldus.
Pyragas, kaip patys lenkai sako, skaniausias antrą ir
trečią dieną po kepimo. Tik nežinau ar tos trečios dienos jis sulaukia.
Jums reikės
Pyrago pagrindui:
250 gr. miltų,
1 a. š. (nepilnas) kepimo miltelių,
3 kiaušinių trynių,
1/4 stikl. cukraus pudros,
125 gr. šalto sviesto,
Beze kremui:
4 kiaušinių baltymų,
3/4 stikl. cukraus pudros,
1/2 v. š. krakmolo,
trupučio druskos,
60gr. migdolų drožlių.
Plikytam kremui:
250 gr. pieno (riebaus),
1.5 v.š. miltų,
1 v.š. krakmolo,
1 trynio,
1.5 v.š. cukraus,
8 gr. vanilinio cukraus,
100 gr. sviesto,
migdolų kvapų,
Stiklinė yra 250 gr.
Pertepimui :
225 gr. juodųjų serbentų uogienės
Tešlos paruošimas:
Suberiame į
dubenį išsijotus miltus kartu su kepimo milteliais sudedame kubeliais
supjaustytą sviestą ir viską pertriname
rankomis į trupinius. Kiaušinių trynius,
cukraus pudrą, išplakame, dedame į trupinius ir užminkom tešlą.
Paimame kepimo formą 25 x 33 cm. Ant kepimo popieriaus
lapo išsipiešiame kepimo formos kontūrą ir pagal ją išsikočiojame tešlą. Keliam
į skardą ir šaunam į įkaitintą iki 175°C orkaitę kepame 15 min.
Kol kepa pagrindas, kiaušinių baltymus suplakame su cukraus pudra iki standžių putų,
beriame krakmolą ir permaišome.
Iškepusį lakštą
aptepame uogiene, tolygiai paskirstome plaktus baltymus, apibarstome migdolų
drolėmis ir vėl dedame kepti dabar jau iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 20- 25
min.
Abu sluoksnius galite kepti iš karto kartu. T.y. ant
iškočiotos tešlos tepate uogienę, dedate baltymus, juos išlyginate ir kepate įkaitintoje
iki 175°C orkaitėje 40 min.
Plikyto kremo paruošimas:
Kol pyragas
kepa į nedidelį puodelį su nepridegančia danga įpilame pieną ir dedame kartu
sumaišytus cukrų, kiaušinius, krakmolą, vaniliną ir kvapus, kaitinam ant
lengvos ugnies nuolat maišant šluotele kol sutirštės, uždengiame dangčiu ir atvėsiname.
Išimame iš orkaitės pyragą ir leidžiame jam atvėsti. Atsargiai
(labai trapus) išimame jį iš formos su visu popieriumi ir perpjauname pusiau.
Kai atvės kremas, suplakame sviestą iki baltumo ir
dedame po šaukštą atvėsusio kremo (abu turi būti kambario temperatūros)
nuolatos plakant sudedame visa plikytą kremą, taip pat įpilame šiek tiek kvapų.
Paplotį pertepame kremu, uždengiame antra puse, sulyginame
kad visi kraštai būtų lygūs, dedame į šaldytuvą, kad pastovėtų per naktį.
Receptas: iš interneto lenkų kalba
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą