"Napoleono" receptų yra tikrai įvairių, tikriausiai ir kiekvienam skoniui beieškodami surastume. Vien tik su sviestiniu kremu, tik su plikytu kremu, perteptu su uogomis ar iš vis be jų. Šis mano aprašomas receptas gautas iš moters, kurios tėvai, seneliai ir proseneliai gyveno Kaune. Tai jų receptas, kurį aš vadinu "senu kaunietišku Napoleonu"...
Kepti tortą pirmą kartą yra iššukis. Tad, kad tai praeitų be streso ruoškite jį tris dienas, nepervargstant. Gal būt kai kam jau dabar baisu, tai koks čia tas "Napaleonas", kad tiek vargo, gal aplamai jo net bandyti nereikia :-))) Bandykite, tos trys dienos skirtos tiems, kas sugalvojo tortą kepti pirmą kartą gyvenime. Kas yra įgudęs susidoros ir per kelias valandas. Tik atminkite, tortas turi dvi dienas vėsiai pastovėti ir tik tada jį galima pateikti. Nors pats skanumas būna trečią dieną, gal dėl to, kad jo būna likę labai mažai...
Tešlai:
800 gr. miltų.
500 gr. sviesto,
1 kiaušinis,
200 gr. grietinės + 1 v.š.
1 v.š. kefyro arba vandens,
Kremui:
6 kiaušinių tryniai,
1 stikl. cukraus,
2 v.š. miltų (su nedideliu kaupu),
1/2 l. pieno,
500 gr. sviesto,
1/2 indelio kondensuoto pieno.
vanilės esencijos,
juodųjų arba raudonųjų serbentų uogienės.
Smulkiai receptą aprašau tiems, kas dar to nėra darę. Pirmąjį vakarą užsiminkykite tęšlą ir padėkite ją šaltai (per naktį į šaldytuvą). Jei nėra laiko laukti- įkiškite suminkytą tešlą į maišelį ir įdėkite kelioms valandoms į šaldymo kamerą. Taip pat pats laikas būtų išsivirti kondensuotą pieną. Visą kondensuoto pieno skardinę dėkite į puodą su vandeniu, kad pilnai apsemtų ir virkite 1 val.
Taigi, kol kondensuotas pienas verda, peiliu sukapokite sviestą ir sumaišykite jį su miltais. Trinkite pirštais tol kol neliks sviesto gabaliukų, tuomet išmaišykite kiaušinį su grietine ir kefyru ir viską supylę suminkykite tešlą.
Kitą dieną ar kai tešla atšals- pjaustykite ją gabalais ir užbėrę truputį miltų iškočiokite plonus tešlos lakštus. Ant jų uždėję didelę lėkštę apipjaukite kraštus. Dėkite kiekvieną lakštą ant sviestinio popieriaus ir subadę šakute kepkite 200 C temperatūroje, kol tešlos lakštai pagels. Kad būtų greičiau aš į orkaitę statau dvi kepimo groteles, tad vienu metu kepu po du tešlos lakštus. Kitus, kol anieji kepa, kočioju toliau. Taip kepame kol iškepame visą tešlą. Paskutinius du lakštus jau neapipjauname, o iškočioję bet kaip, svarbu tik kad plonai, iškepame taip pat. Šie lakštai bus naudojami papuošimui.
Kai kepimas baigtas lieka sutepti lakštus kremu. Tai galima atidėti ir kitai dienai.
Kremo darymas: kiaušinių trynius gerai išplakite (iki baltumo) kartu su cukrumi. Įberkite miltų ir užpilkite verdančiu pienu. Šią masę virkite garo vonelėje ar tiesiog storadugniame puode nuolat maišant, kol masė pradės tirštėti. Įpilkite vanilės esencijos ir atvėsinkite. Atskirai išsukite sviestą iki purumo ir sumaišykite su 1/2 indelio virto kondensuoto pieno. Šias abi mases sumaišykite dar kartą. Dabar jau galite pertepinėti kremu lakštus ir lipdyti tortą. Ant didelės lėkštės dėkite tą patį kepimo popierų ir ant jo pirmąjį lakštą. Nepergyvenkite, jei dedant lakštai suluš, sudėkite juos gražiai ir apliekite kremu. Kremą tolygiai išlyginę vėl dėkite kitą lakštą. Kelis sluoksnius (1- 2) aptepkite uogiene. Pats viršutinis sluoksnis turi būti kremo. Tačiau prieš jį užpilant uždėję lygią plokštumą (tai gali būti tortų puošybos ar paprasta pjaustymo lentelė) lengvai paspauskite tortą, kad jis nebūtų kreivas. Tuomet apipjaukite torto šonus ir ta atlikusia mase užtepkite vėl ant šonų. Dabar užpilkite viršų kremu. Likusius du beformius lakštus labai gerai sutrinkite tarp delnų ir tais trupiniais lengvai apiberkite Napoleono viršų ir kraštus. Atsargiai uždėkite maistine plėvele ir padėkite tortą vėsiai (jei tik yra galimybė laikykite tas dvi dienas ne šaldytuve). Žinoma vasarą tokios galimybės nėra ir teks naudotis šaldytuvu.
Sudėtingumas: sudėtinga tik pradžioje, po kelių kartų kepimo taip nebebus.
Mano mėgstamiausias.. ne gamint, bet valgyt ta prasme :)
AtsakytiPanaikintiMan tikriausiai po lygiai tas patikimas :-) Kadangi aš nesu saldumynų mėgėja, tai ir jį kepti visai geras užsiėmimas :-)))
AtsakytiPanaikintiBeje, šį "Napoleoną" valgo ir giria tie kuriems saldumynai nėra būtini. Jis nėra labai saldus ir riebus. Nors sudedamosios riebalų dalys iš tiesų nėra mažos...
kad man kas gabaleli ♥ Aprasei labai puikiai, bet kazin pasirysiu as kada tokiam ? :DD
AtsakytiPanaikintiO! Išsisaugau šį receptuką ir tikiuos ateis laikas ir iškepsiu jį... turi dar noras ateiti vėl bandyti, nes kartą kepiau ir nesigavo, lakštai kokie tai labai kieti gavos ir kremas jų kaip reikiant nesudrėkino, vienu žodžiu gavosi ne taip kaip turėtų būt :( na tikiuos, kad šis bus toks kokio noriu :)
AtsakytiPanaikintiAguonėle, kada Lietuvoje būsi? Galim degustaciją surengti :-)
AtsakytiPanaikintiReda, kepant lakštai turi b9ti ploni ir akėti, kad per daug neišsipūstų- subadome šakute. O kremas- vidutinio tirštumo. Žinoma, jis turi pastovėti normaliai- dvi dienas. Tuomet kremas įsigeria, skoniai- subręsta.
Na va, būsiu liepos gale :) Tu kepi napoleoną, Reda oboliukus lipdo o aš tik likerio atsitempiu ir balius! :))
AtsakytiPanaikintiNa, taip ir tariamės :-)Tik kai jau būsi- man į email'ą parašyk, dėl tikslesnio pasimatymo.
AtsakytiPanaikintiO žiūriu mes ir bendravardės :))
AtsakytiPanaikintiDuosiu žinoti, jei kas gausis ir kada būtų tinkamas laikas!
Užtikrinu, šis Napaleonas - nerealus. Pati gaminau ne vieną kartą. Ir tikrai nėra baisu, kad jį gaminti reikia 3 dienas, juk sugaišti tik gerą valandikę, tai kažkaip ir nesijaučia... O kad kremas geriau įsigertų į lakštus, sutepusi tortą, kelias valandas palaikau kambaryje ir tik paskui dedu į šaldytuvą.
AtsakytiPanaikintiVis galvojau išsikepti pagaliau Napoleoną, tik neapsisprendžiau dėl pertepimo. O šiame recepte man labai patiko pertepimo sudedamosios dalys. Išsisaugau ir gaminsiu kai tik bus galimybė. Klausimas tik dėl kondensuoto pieno. Ar po valandos virimo jo skonis toks pats kaip rududu? Nes iš nuotraukos matau, jog kremas ne tamsus. Ir antra, ar išvirus kondensuotą pieną, prieš gaminant kremą, jį reikia atvėsinti?
AtsakytiPanaikintiPrisipažinsiu niekada nesu ragavusi Rududu :-), bet manau, kad jis panašus. Jei tik tame Rududu nėra kavos ar kakavos skonio. O išvirtą kondensuotą pieną būtina atvėsinti. Nes būdamas karštas jis labai suskystins gaminamą kremą. Tad, juo bus sunku sutepti Napoleono lakštus. Arba labai ilgai reikės vėsinti kremą.
AtsakytiPanaikintiNa rududu yra tas pats kas karamelizuotas paprastas kondensuotas pienas. Klausimas tik ar valandą verdant paprastas kondensuotas pienas karamelizuojasi, nes visuomet kai receptas liepia virti paprastą kondensuotą pieną iki karamelizavimosi, daug paprasčiau nusipirkt rududu, kuris jau toks yra :) Be to jis yra rudos spalvos. O žiūrint į prapjauto tortą matosi, jog sluoksniai yra šviesios spalvos. Dėl to ir kilo klausimas kokia ten spalva būna jį 1h pavirus.
Panaikinti