2013 m. spalio 28 d., pirmadienis

Rauginti kopūstai

   Delčia, pats tas laikas pasiruošti raugintus kopūstus. Tikrai nerašysiu, kaip tai sveika ir kokie naturalūs fermentai susidaro kopūstams surūgus, ir kaip tai mūsų pilveliams gerai :-))) To gero, pilna internete. Tik gal vienas sakinys, kurį ne visi visada parašo: rauginamų kopūstų sultys turi daug vitaminų ir virškinimo fermentų, tad jų duokite savo vaikams, kurie "pametė" apetitą.
   O dabar pamirškite visas asociacijas su sunkiu darbu, bačka ir dideliu maišu kopūstų. Na, dar galite pamiršti ir gūstuvą, bei vyrišką pagalbą tokiam darbui atlikti....
  Visiškai nebūtina kopūstus raugti į didelę bačką, o atėjus pavasariui dalį jų išmesti. Tiesiog, vieną kartą pasinaudojau savo kolegės patarimu, kad pilnai užtenka nedidelio 5l. kibirėlio (na tokio, kur restoranuose majonezas, pomidorų padažas ar garstyčios būna supilstytos). Žinote, pradžioje tie kopūstai kibirėlyje labai greitai  suvalgomi. Vėliau valgymo tempai kažkodėl sulėtėja, tad pilnai užtenka taip kopūstus užragti du- tris kartus per žiemą. Tik pažiūrėkite mėnulio fazes- per delčią užraugti kopūstai visuomet bus kieti ir traškūs. Be to, namuose raugti kopūstai nepaprastai skanūs su saulėgrąžų aliejumi ir trupučiu smulkiai pjaustyto svogūno. Tai ir puikus garnyras prie mėsos ar keptų bulvių.

Jums reikės
gerai išplauto maistui laikyti skirto 5 kg. talpos kibirėlio,
gabalo marlės (parsiduoda  vaistinėse),
"gero", sunkaus akmens,
truputį siauresnės nei kibirėlis lėkštės,

4 kg. jau šiaudeliais supjaustytų kopūstų,
400 gr. nuskustų ir rupiai sutarkuotų morkų,
80 gr. arba pilni 3 v.š. cukraus,
80 gr. arba pilni 3 v.š. druskos,
2- 3 v.š. kmynų (jei mėgstate),
3- 4 saujos spanguolių.

   Kadangi  kiekiai yra dideli viską ruoškite ant virtuvinės spintelės.  Bent 1 m. laisvo ploto darbui viską maišant tikrai prireiks. Tad, berkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus ir rupiai tarkuotas morkas ant švariai nuvalyto stalviršio. Jas truputį sumaišykite ir suberkite kmynus, bei spanguoles. Viską labai gerai permaišykite. Kadangi spanguolės labai norės pabėgti, iš kopūstų- morkų mišinio padarykite bortelį. Galiausiai ant visko (išsklaidytai) subenkite druską su cukrumi ir greitai permaišykite. Druska su cukrumi palengvina sulčių išsiskyrimą, tad šiuos dalykėlius geriau jau suberti gerai viską išmaišius. 
 
 
  Tuoj pat pradėkite dėti kopūstus į kibirėlį. Sudėję glėbį kopūstų juos kumščiais suspauskite. Kad būtų lengviau, pasistiebkite ir remkitės visu svoriu. Na, čia beveik mankšta virtuvėje :-)) Kai suspausite pirmą sluoksnį, vėl dėkite glėbį kopūstų ir  vėl spausdami grūskite. Tai  kartokite, kol sudėsite visus kopūstus. Taip bespaudžiant išsiskirs ir sultys. Kibirėlis neturi būti pilnas. Turi likti bent tarpas per 3 pirštus, kad pradėjus kopūstams rūgti neišbėgtų sultys. 
  Dabar belieka uždengti kopūstus marle ir uždėjus lėkštele juos paslėgti akmeniu. Na, jei akmens dar neradote, o raugintų kopūstų norisi, uždėkite bet kokį svorį. Kad ir stiklainį ar vazą pripildytą vandens.


  Kibirėlį palikite šiltai virtuvėje. Po maždaug 2- 3 dienų kopūstai pradės rūgti. Skysčio paviršiuje atsiras putų. Tai ženklas, kad visus svorius ir lėkštę reikia nuimti. Dabar reikia kibirėlyje esančius kopūstus kelis kartus (3- 4 ) per dieną pabadyti. Tam puikiai tinka japoniškos valgymo lazdelės. Jei jų neturite naudokite medines ar plastiko lazeles, kuriomis galėtumėte pasiekti kibirėlio dugną. Šiuo badymo metu lengviau pasišalina rūgimo metu besikaupiančios dujos. 
  Po savaitės (jei jūsų virtuvėje apie 15-18 C), jei žymiai šilčiau, tai keliomis dienomis ankščiau kopūstus vėl uždenkite išplauta marle, uždėkite lėkštelę ir paslėgę akmeniu išneškite į vėsią (8- 10 C temp.)  patalpą.  Kopūstus galite pradėti naudoti praėjus 20 dienų po užraugimo.
Nebijokite, jei šaltoje patalpoje žiemą kopūstai apšals, atšilę jie bus nepakitę.

Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš knygos "Konservavimas"  1967m.  (oi, kokia ji sena :-)))

11 komentarų:

  1. Užmynei ant mozolio su tais raugintais kopūstais. Reikia susiimt ir man,kol mėnulis tinkamas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Asta, teks tau pertrauką tarp mezgimų padaryti :-))) Iš tikro, tai nedaug laiko ir užima tas kopūstų "dėjimas". Max 2 val. su visokiais papildomais darbais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rūgsta jau mano kopūstėliai :)
    Jaučiu sentimentus jų "dėjimui". Visada dirbdavom kartu su tėvais,broliu...savotiškai,bet nuostabiai praleistas laikas kartu.Tikrai daugiau nei dvi valandos,nes kopūstus pjaustydavom rankomis ir tikrai ne 4 kilogramus :)))

    Beja,ar nieko nededi į puodo dugną? Mama visada dėdavo padžiovintos geros juodos duonos. Anyta deda antaninių obuolių. Šie priedai duoda kopūstams rūgimą ir tuo pačiu suteikia savotišką prieskonį. Su duona man skaniau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žinau, kad rauginant virtus burokėlius greitam vartojimui dedama duona. Jos puikus skonis tikrai jaučiamas. Duona kopūstuose gal ir gerai, kai raugiamas didesnis kopūstų kiekis. O kai tik tie 4 kg., tai išgramdoma visa kas ir dugne lieka.
    Mano anyta taip pat raugdama kopūstus deda antaninių obuolių. Bet tokie kopūstai man nepatinka, nes jie būna glitūs.
    Rašoma, jei raugiama bačkutėse, tai jų dugną reikėtų iškloti kopūstų lapais. Tai ir duonos galima tarp tų lapų įdėti.
    O aš vakar dar užraugiau įdarytos paprikos su kopūstais. Tai labai skanus, aštrus dalykėlis kilęs iš Bulgarijos. Bet kol pati dar šio recepto gerai neišbandžiau- tyliu. Jei bus tikrai geras, būtinai parašysiu :-)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na kopūstų sėklos neveltui sėjamos neveltui... Beje kopūstus verta rauginti vien jau dėl jų sulčių kurios turi daug vitaminų ir virškinimo fermentų. O man teko bandyti su paprika kopūstus skanus dalykėlis tikrai. Verta pabandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sakykit, ka as darau ne taip, kad man jau antra puoda raugiant nenori issiskirti sultys. Ir apdauziau pries prislegdama ir recepta seku ir smulkiai supjausciau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mes kopopūstus susmulkinę sudedam druską ir stipriai juos sumaigom rankom tol , kol sulčių atsiranda.Tada sudedam kitus kmynus ,spanguoles ir paliekam virtuvėje šiltesnėj vietoj.Kitas dvi dienas paminkau , paspaudau ir subadau. Po 3 dienų jau būna lengvai įrūgę , dedu dangtį , akmenį ir išnešu į šaltesnę patalpą.Kopūstai būna traškūs , sultingi ir laaabai skanūs.Delčios žiūriu visada.

      Panaikinti
  7. plastikas rauginimui netinka - reaguoja su rūgštimis.Nors daug kas to nepaiso...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kas pasakys kodel 2 diena pasidaro kopustai glintus ar taip turi but

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip neturi būti. Gal būt ne tą kopūstų rūšį nusipirkote, gal ne ta mėnulio fazė (nors kai kas raugdami kopūstus nekreipia dėmesio į tas mėnulio fazes.

      Panaikinti