2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

Marinuota silkė su cinamonu

  
Dar būtų galima pavadinti "Budinti silkė šaldytuve". Bet toks pavadinimas, nors ir teisingas, bet skamba, ne kaip. Tai mano mamos receptas, kurį jau daug metų esu pagrobusi. Labai patogus tuo, kad kartais galima nusipirkti silkių truputį daugiau ir tuo pačiu silkiniu terliojimusi padaryti du patiekalus. Vieną suvalgyti, kaip jau esate numatę, o šis turi truputį pastovėti šaldytuve. Na, mažiausiai  tris dienas, o gali ir savaitę pralaukti jūsų. Todėl aš jį vadinu "budinčia silke".
   Silkė teisingiausia būtų, ta tikroji, su visa galva dar prilipusiais pipirais ir lauro lapais. Tikrai verta dėl jos pasiterlinti truputį.
   Prieš ruošiant silkę nusilupkite 1- 2 svogūnus ir supjaustykite griežinėlais. Sudėkite juos į lėkštę ar dubenėlį.
Nupjaukite silkei galvą ir ištraukite kas ten su ta galva kartu trauksis. Tada, perpjaukite pilvą ir išvalykite viską iš vidaus. Nuplaukite šaltu vandeniu. Taip pasielkite su visomis silkėmis. Paprastai aš perku 2-3 silkes. Tada dėkite silkę ant pjaustymo lentos ir užkišę peilį perpjaukite odelę ties nugara. Peilio aštrioji pusė turi būti nukreipta į išorę, o ne į silkę. Taip, perpjovę odelę per visą nugarą, pagriebkite odelės kampelį ties silkės sprandu (juokingai skamba, bet nežinau kaip paaiškinti) ir lupkite ją. Nulupkite odeles iš abiejų pusių visoms silkėms. Dviem pirštais suimkite už pagrindinio silkės kaulo, kitos rankos pirštu braukdami (spaudžiant lengvai į lentelę) link uodegos, nulupsite silkės puseles nuo pagrindinio kaulo. Pirštas turi būti tarp kaulo ir silkės. Apverskite silkę ir vėl suėmę už pagrindinio kaulo, kitos rankos pirštu braukite per silkę. Atskyrę visas puseles supjaustykite silkę gabalėlais. Į indą kuriame ruošiatės marinuoti silkę dėkite sluoksniais: svogūno griežinėlius, silkę.

Kiekvieną silkės sluoksnį užberkite cukrumi ir cinamonu. Dėdami svogūnus juos truputį, lengvai pamaigykite. Viską sudėję paspauskite lengvai ir užpilkite citrinos sulčių ir saulėgražų aliejaus mišiniu. Nebūtinai turi būti viskas apsemta. Dėkite į šaldytuvą ir po trijų dienų jau galite bandyti ragauti.
Sudėtingumas: vidutinis

2 komentarai:

  1. Be galo megstu silke. Ir kazkodel ypac siuo, priesKalediniu, metu. Sudomino receptas, nes tokiu budu silke "privaloma" ilgiau palaikyti. Pas mane ji kaip mat "pradingsta", netgi ja bevalant. Taigi aciu uz ideja. Betgi rasau del to, kad norejau pagirti silkes darinejimo aprasyma. Manau tam, kas ta pirma karta darys,- turetu buti gana aisku. As pati su tokia "procedura" esu susidurusi jau nemazai kartu. Todel man beskaitant rodes jog tai - mano veiksmu aprasymas, kurio as jokiu budu nemokeciau taip aiskiai nupasakoti. Nuostabu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. DaivaW, tikrai pradėjusi rašyti tikrai taip ir parašytum :-)
    Iš tiesų daugelis perka jau išdarinėtą ir sutvarkytą silkę. Taip daug mažiau terlionės :-))) Tačiau, nors kartą paragavus tikros, neišmirkytos jokiuose kaulų tirpikliuose, silkės- nebesinori į tą išdarinėtą ir užvakumuotą net žiūrėti. O kaip ją darinėti, jei nežinai net nuo ko pradėti :-))) Juk visi kažkada pradėjome gaminti nieko nemokėdami. Tad, nors kažkiek stengiuosi paaiškinti, kad nebūtų taip baisu pamačius silkę su galva :-)))

    AtsakytiPanaikinti