2010 m. lapkričio 30 d., antradienis

Vištienos užkandėlė su avokadu ir mangu


  Šis patiekalas tiems, kas neturėdamas laiko gaminti nori nustebinti savo svečius "aukštuoju pilotažu" virtuvėje. Jums net nereikės nieko gaminti, tik viską supjausčius išdėlioti lėkštėje ir laukti, kad jus pagirs. Vienu dalyku tik reikėtų pasirūpinti iš anksto, tai sunokę mangai ir avokadai.        Lietuvoje vargu ar gali juos nusipirkti ir valgyti iš karto. Dažniausiai jie turi dar keletą dienų pastovėti, kad sunoktų
Jums reikės:
avokadų,
mango (pirkite kuo geltonesnį raudonu šonu),
keptos vištos krūtinėlės,
sūrio su mėlynuoju pelėsiu,
majonezo.
  Sūrį sutrupinkite ir įdėję šiek tiek majonezo išmaišykite. Vištienos krūtinėlę atskirkite nuo kaulo ir supjaustykite griežinėliais. Avokadą ir mangą nulupkite ir taip pat supjaustykite. Viską išdėliokite lėkštėje, šalia įdėkite sūrio padažo. Tobuliausias skonis, kai ant šakutės telpa visi keturi komponentai. 
Sudėtingumas: labai paprasta

2010 m. lapkričio 28 d., sekmadienis

Kepta žąsis

   "52 skanios savaitės" skelbia temą "Lietuviški patiekalai" pagal kurią turėtume, jei yra noras, kažką pagaminti. Bevartant pačią seniausią turimą receptų knygą išleistą 1907 m. (ech, puikią dovaną man draugės vestuvių proga padovanojo) radau "Žansis su kopustais raugintais".  Elžbieta ir Bea šią savaitę rašė apie tą pačią žąsį. Pasikartosiu aš, ir būsiu neįdomi.   Nes ta žąsis iš tiesų verta dėmesio ir pagarbos.
   Tokią pat žąsį, kaip nurodyta manojoj knygoj, kepa mano anyta. O dabar ir aš jau daug metų taip žąsį kepu. Iš tikro, mano mama, kad ir labai skaniai gamindavo, bet žąsies niekada nekepdavo. Buvo tos nuomonės, kad tai labai kieta  ir sausa mėsa. Kai ištekėjau anyta Kalėdoms kepė žąsį ir nuo tada, mano ir mano mamos nuomonė kardinaliai pasikeitė. Bet gal gana apie  tai kas buvo... Geriau, jau parašysiu, ką reikia daryti, kad ta žąsis ir jums visada būtų nuostabaus skonio, tiesiog tirpstanti burnoje.
   O viskas labai paprasta. Žąsis turi būti ištrinama prieskoniais ir laikoma šaldytuve, ar kažkokioje vėsioje patalpoje. Juk per šventes šaldytuvas ir taip būna pilnas. Jei laikysite lauke, ji neturi  sušalti į ledą.  Taigi, taip laikote 4 dienas. Nebijokite ji nesuges, tik labai gerai išsimarinuos. Čia yra visa minkštos ir sultingos mėsos esmė! Marinavimui nenaudokite jokio vyno, nes jis išsausins mėsą. Jį galite pilti kepimo pabaigoje, tik kai mėsa bus minkšta. Bet ši mano žąsis lietuviška, be vyno.

Jums reikės:
Bet kokio dydžio žąsies,
kmynų,
pipirų, taip pat galite įberti ir prieskonių paukštienai,
1/2 citrinos sulčių,
česnako,
1/3 a/š cukraus,
druskos,
mažų bulvyčių. Skaniausia yra kepti mažas bulvytes, kurių nereikėtų perpjauti.
Troškintiems kopūstams
raugintų kopūstų,
svogūno galvutė,
kvepiančių ir juodųjų pipirų grūdelių,
lauro lapų,
jei norite galite įdėti kelis džiovintus ir išmirkytus vandenyje baravykus,
šiek tiek cukraus jei rauginti kopūstai pirkti, o ne namuose rauginti,
truputis žąsies riebalų atsiradusių bekepant žąsį.
   Žąsį išvalykite iš vidaus, ir nuplaukite. Nukirpkite pačius sparnelių galiukus ( pirmąją dalį per sanarį). Išspauskite česnako 2-3 skilteles, sudėkite prieskonius ir viską išmaišykite. Pusę citrinos sulčių išspauskite ant žąsies ir ištrinkite. Užbarstykite prieskonių mišinį ir taip pat ištrinkite iš išorės ir iš vidaus. Dėkite žąsį į maišą ir paguldę krūtinėle žemyn, padėkite šaltai.
   Taigi, po keturių (galite ir penkių) dienų žąsį išimkite iš maišo ir pastatę į kokį nors patogų didelį indą nupilkite verdančiu vandeniu visą krūtinėlę ir kulšeles (patogiausia naudotis virduliu). Nepilkite iš kart daug vandens, bet po truputį stenkitės nuplauti prieskonius. Jie lengvai nusiplauna. O ta procedūra reikalinga tam, kad kepant prieskoniai ant žasies neapdegtų. Žąsį kiškite į kepimo maišą (čia šiuolaikinis kepimo būdas) krūtinėle į viršų arba į didelį "britvaną" (didelį špižinį puodą, kokį gal dar turi jūsų močiutės). Na, galima dar dėti į kepimo skardą. Supilkite tą skystį kuris atsirado nuplovus nuo žąsies prieskonius ir kepkite 200C temperatūroje, geras 3 val. Viskas priklauso nuo žąsies dydžio- kuo ji didesnė- tuo ilgia kepame. Tiesa, jei dedate į kepimo skardą, žąsį sandariai uždenkite folija. Tegul kepa taip. Uždengti folija reikia ir jei kepant rankovėje žąsis per daug ruduoja ar rankovė praplyšo. Apkepti odelę visada spėsite. 
   Maždaug po 2-2,5 val. grįžkite į virtuvę skusti bulvių ir troškinti kopūstų. Kepimo rankovę atsargiai prakirpkite per patį  vidurį (atsargiai, kad garai nenudegintų rankos!) ir nedidelio samtelio pagalba pasisemkite šiek tiek riebalų. Juose pakepinkite susmulkintą svogūną. Į puodą kuriame troškinsite dėkite kopūstus, keptus svogūnus, lauro lapus, pipirų grūdelius. Viską užpilkite verdančiu vandeniu ir troškinkite apie 45 min.

   Nuskustas bulvytes sudėkite į kraštus tarp maišo ir žąsies. Bulvytės turi panirti į riebalus. Uždenkite vėl folija ir kepkite toliau. Maždaug po valandos žąsis jau turėtų būti iškepusi. Pabandykite pakreipti žasies šlaunelę į šoną, ji turi lengvai pasiduoti judesiui. Perjunkite kepimo programą į apkepimo poziciją ir apkepkite žąsį. Niekur nebedinkite iš virtuvės, nes žąsis stulbinamai greitai apkepa.
Dabar jau prašykite pagalbos, nes reikia gražiai ištraukti žąsį ir paguldyti ją į lėkštę. Apdėkite ją keptomis bulvėmis. Pateikite su troškintais kopūstais. Galite pateikti ir su burknių- kriaušių uogiene.
   O dabar apie tai, kai nusimato didesnis valgytojų būrys. Čia taip nutikdavo mūsų šeimoje per Kalėdas. Kad ir kiek visi visą dieną užkandžiautų prie šventinio stalo, bet vienos žąsies pasidarė per maža. Tad, kad visi jos būtų pavalgę, Kalėdoms pirkdavau dvi žąsis. Bet kepdavau tik krūtinėlę su sparneliais ir kulšeles. Visa kita keliaudavo sultinio, o po to ir (dažniausiai raugintų kopūstų ar barščių) sriubos virimui.
   Kepant atskiromis dalimis atskirkite kulšeles. O krūtinėlę būtinai atkirpkite su visu kaulu- visą viename gabale. Stenkitės, kad pačios krūtinėlės mėsa niekur nebūtų įpjauta. T.y. kirpkite geriau ties šonkauliais ir už sparnelių, ties sanariais. Visas marinavimas ir kepimas toks pats.
Sudėtingumas: vidutinis

2010 m. lapkričio 26 d., penktadienis

Kalakutiena su daržovėmis ir ryžiais (Tolymieji Rytai)

   Turiu visai neblogą valgių knygelę skirtą jaunai šeimininkei "Valgiai visai Šeimai". Nežiūrint, kad trečdalį knygos yra pravedamas auklėjamas darbas kaip reikia taisyklingai maitintis, toliau esantys receptai yra iš tiesų labai geri. Patys receptai gan įdomiai pateikiami. Aprašomas receptas, o po to seka patarimas skirtas ekstra plonosioms. Ką dar galima koloringiau šiek tiek įdėti, kad gautusi beveik tobulybė. Bet tas akcentas iš tiesų vertas papildomų miligramų ant kūno.Juk svarbiau nepersivalgyti, negu valgyti ne visai skaniai (čia mano mintis, knygelėje to neskaičiau). Rašydama tuos receptus, pagal kuriuos vis kartas nuo karto gaminu, pasistengsiu išlaikyti tą patarimų stilių ir šiame dienoraštyje. O dabar berašant kilo mintis, knygelė versta iš vokiečių kalbos, vokietės nėra jau tokios lieknos, kaip lietuvaitės, tad gal mums visoms  galima nekreipti dėmesio į tą užrašą "Ekstra plonoms".





1 stiklinė ryžių,
400 gr. kalakutienos krūtinėlės,
2 v.š. sojos padažo,
2 didelės česnako skiltelės,
2 cm. imbiero šaknies,
apie 500 gr. brokolių,
1/2 agurko arba jaunos cukinijos,
poro,
1-2 pomidorai,
aliejaus,
1 stiklinė daržovių sultinio,
2 a.š. rudojo cukraus,
2 a.š. krakmolo,
druskos, pipirų,
kepintų kešju ar žemės riešutų.. Čia jau ekstra plonosioms.

   Verdame ryžius (1 stiklinei ryžių imame 2 stiklines vandens). Mėsą supjaustome kąsnio gabalėliais ir sumaišome dubenyje su soja, druska ir pipirais. Įkaitintoje keptuvėje (galite naudoti Wok keptuvę) trumpai pakepiname susmulkintą česnaką ir imbierą. Sudedame mėsą ir ją kepiname 3-5 min. Po to ją perdedame į gilią lėkštę, o į keptuvę sudedame supjaustytus brokolius, agurką ar cukiniją, griežinėliais supjaustytus porus. Supilame sultinį ir verdame. Po 5 min. sudedame lėkštėje esančią mėsą ir kubeliais supjaustytus pomidorus, įmaišome cukrų ir krakmolą. Padažą trumpai užverdame ir jei reikia dar užpilame sojos padažo. Prieš pateikiant užbarstome riešutų. Valgome su ryžiais.
   Vietoje brokolių galime dėti paprikos, kiniškų salotų (t.y. kopūsto), svogūno laiškų, sojos daigų.

Sudėtingumas: vidutinis

2010 m. lapkričio 22 d., pirmadienis

Daržovių pyragas




  Šį receptą gavau iš labai šaunios šeimininkės. Jos pyragai iš tiesų nuostabūs!
Deje, tik praėjus geram pusmečiui atsirado proga jį iškepti. Vakar kaip tik buvo pirmasis bandymas kepti šį pyragą. Kepiau jį norėdama pavaišinti nemažą orchidėjų mylėtojų būrį. Manau, kad bandymas pavyko- pyragas buvo skanus.
Pyrago gaunasi tikrai nemažai, visa kepimo skarda esanti orkaitėje. Tad, jei pas jus valgančių žmogeliukų bus mažiau- susimažinkite kiekius.
Dar kas patogu gaminant šį pyragą. Viską galima, o tešlą netgi reikia, pasiruošti iš vakaro. Kepimo laikas taip pat labai trumpas 20-25 min.

Tešla:
300 gr. sviesto,
600 gr. miltų,
2 kiaušiniai,
petražolių.

Įdaras:
1 svogūno galva,
1/3 poro,
1 nedidelės cukinijos,
2 paprikos,
8-10 vnt. pievagrybių
3 vidutiniai pomidorai,
juodųjų alyvuogių (nebūtinai),
alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų, provanso žolelių.

Užpilas:
150 ml. gietinėlės,
4 kiaušiniai,
fermentinio sūrio,
druskos.

Iš vakaro susiminkykite tešlą. Petražolės susmulkinamos ir taip pat turi būti tešloje, kad ir kaip neįprastai atrodytų. Tešlą palikite šaldytuve per naktį arba bent kelioms valandoms atšalti.
Susipjaustykite daržoves: svogūnus susmulkinkite, griežinėliais supjaustykite porą, kubeliais- papriką ir šiaudeliais- cukiniją. Nuvalykite ir supjaustytus šampinjonus. Rašau- nuvalykite, nes šampinjonų plauti nereikia. Juos gražiai nulupkite ir nuvalykite kotelį. To pilnai pakanka, kad jie būtų švarūs. Plaunant jie pritraukia labai daug vandens ir tampa ne tokie, kokie turėtų būti.
Ant alyvuogių aliejaus pakepkite smulkintus svogūnus. Kai jie taps skaidrūs- dėkite porą, papriką. Viską pakepkite. Suberkite šampinjonus. Galiausiai sudėkite supjaustytus pomidorus ir alyvuoges. Jas galite perpjauti pusiau, galite dėti ir nepjaustę. Užberkite druskos, pipirų ir provanso žolelių. Daržovių troškinį išimkite iš keptuvės ir leskite jam atvėsti. Susidariusias sultis nupilkite į atskirą indą, vėliau jas galite panaudoti ruošiant kokį nors padažą ar verdant sriubą. Kaip jau supratote daržovės turi būti be skysčio atsiradusio jas troškinant.
Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo tarkuokite tešlą. Išlyginkite paviršių ir truputį jį paspauskite. Dėkite daržoves ir jas lengvai paskleiskite ant tešlos. Inde išplakite kiaušinius įberkite šiek tiek druskos ir įpylę grietinėlės dar paplakite. Supilkite po truputį tolygiai ant daržovių, užberkite tarkuotu sūriu.
Kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje 20-25 min., kol sūris pagels.

Sudėtingumas: vidutinis

2010 m. lapkričio 17 d., trečiadienis

Briuselio kopūstai


  Toks sotus garnyras tikrai tinka šaltam ir darganotam rudens ar žiemos vakarui. Gal tiksliau būtų vėlyviems pietums. Žinoma, tai panašu į lietuvišką virtuvę, nes sudėtinės dalys, kaip jau matote spirgučiai ir dar grietinė. Bet tikrai pamirškite padažą kurį pilame ant cepelinų. Ruošiant šį patiekalą reikia stengtis, kad kuo mažiau riebalų pakliūtų į mūsų pilvus. Kiekių nenurodau, nes kaip ir paprasta, ir aišku viskas.

briuselio kopūstai,
rūkyti lašinukai arba rūkyta šoninė,
svogūnas,
grietinė (aš naudoju pačią riebiausią "Dvaro"),
5 pipirų mišinio,
druskos.

  Briuselio kopūstus nuvalykite t.y. nulupkite vršutinius negražius lapelius ir nuplaukite. Sudėkite juos į verdantį pasūdytą vandenį ir išvirkite. Kai šakute juos persmeigsite, jie bus išvirę. Per tą laiką kol jie verda supjaustykite mažais kubeliais lašinukus ar šoninę ir pakepkite. Kai lašinukai apskrus, pakreipkite keptuvę į šoną, kad nuvarvėtų riebalai į keptuvės kraštą, ir tuomet išgriebkite spirgučius. Sudėkite juos  ant kelis kart sulankstytos popierinės servetėlės. Tada pakepkite svogūnus. Juos taip pat pakreipus keptuvę stenkitės dėti ant popierinės servetėlės, kad pakliūtų kuo mažiau riebalų. Per tą laiką briuselio kopūstai turėjo jau išvirti. Nupilkite vandenį nuo jų, įdėkite truputį grietinės ir pipirų. Pakaitinkite ir sudėkite į salotinę. Ant viršaus uždėkite svogūnų ir užbarstykite spirgučiais. Nemaišykite.
  Tai puikus garnyras prie kiaulienos. Tačiau manau skanu turėtų buti ir prie paprasčiausiai išvirtų bulvių.

Sudėtingumas: paprasta

Burokėliai su džiovintomis slyvomis




   Šios žydiškos burokėlių salotos taip visiems patiko, kad aš nutariau savęs nevarginti kaskart jas gaminant ir pradėjau jas konservuoti. Taigi, dabar sugaištu tikrai nedaug laiko- tik belieka nueiti į rūsį ir atsinešti stiklainį su burokėliais. Na, pats konservavimas vieną ar du kart metuose atima dvi valandas. Aišku, tas laikas kai patys burokėliai kepa orkaitėje nesiskaičiuoja. Juk jie patys kepa.
Kiekius galite pasididinti arba susimažinti priklausomai kiek tų salotų jūs norėsite daryti.

3 kg. burokėlių (aš skaičiuoju jau iškeptų svorį),
750 gr. džiovintų slyvų (žiūrėkite, kad nebūtų perdžiuvę, geriau jau minkštos),
600 gr. svogūnų,
7 v.š. cukraus,
2 v.š. druskos (nepilni),
2 v.š. acto 9%,
aliejaus kepimui.

    Burokėlius aš kepu. Į kepimo skardą sudedu nuplautus burokėlius, įpilu vandens kokius 2 cm. ir gerai uždengiu folija, kad kuo mažiau garuotų vanduo. Dedu į iki 200 C įkaitintą orkaitę ir kepu 1,5 val. Dar kurį laiką palieku orkaitėje, kad atvėstų. Tada juos jau lupu ir tarkuoju.
   Įkaitintame aliejuje pakepinu smulkiai supjaustytus svogūnus ir kai jie suminkštėja sudedu slyvas, burokėlius, cukrų, druską. Galite įpilti skysčio kuriame troškinosi burokėliai. Viską apie 15 min. patroškiname, supilame actą išmaišome ir galima dėti į salotinę ar į i6kaitintus stiklainius, jei koservuojame.
  Šios salotos labai tinka prie troškintos ar keptos veršienos, vištienos, triu6ienos. Netgi dera prie šaltos mėsos patiekalų.

Sudėtingumas: paprasta
Receptas iš knygutės "Žydų valgiai" 1992m.

2010 m. lapkričio 14 d., sekmadienis

Silkė su morkomis ir obuoliais




Kažkodėl taip paruošta silkė nėra kasdieniškas patiekalas, bet per didžiasias šventes ar kokius didesnius pietus ją visada  ruošiu. Ir žinoma su malonumu ją valgau.

1 silkė,
2 morkos,
1 svogūnas,
2 obuoliai (jei silkę dėsite ant jų, jei norite paprastai- užteks 1 vnt.)
truputis razinų,
2 v/š pomidorų padažo (naudoju ""Daumantų" naturalų),
cinamono,
kvepiačių pipirų grūdelių,
aliejaus.
Silkė man skaniausia ta tikra, kuri parduodama visa. Su visa galva, pelekais, kaip tikra žuvis. Žinoma ji sūdyta, kažkaip Lietuvoje nesu mačiusi šviežios silkės. Nors  berašydama prisiminiau, kad kai buvau maža visada galvojau, kad silkės jau plaukioja sūrios. Jas pagauna, įdeda pipirų, lauro lapų ir sudėję į statines pardavinėja žmonėms. Kai vaikystės  prisiminimus kartą papasakojau vienam draugui, jis paklausė: tai tu gal galvojai, kad jūra nuo silkių sūri? Ne, apie tokį dalyką aš negalvojau...
Taigi, naudokite silkę, kuri jums patinka. Tik supjaustytkite ją gabalėliais. Jei turite laiko ir noro, tai obuolius supjaustytkite griežinėliais ir apkepkite ant aliejaus iš abiejų pusių.




Šiek tiek suminkštėjusius obuolius atsargiai su lopetėle  išimkite ir  išdėliokite  lėkštėje. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir kepkite su aliejumi. Kai jie taps permatomi suberkite stambiai tarkuotas morkas. Įdėkite pipirų ir uždenkite dangčiu. Kartas nuo karto pamaišykite. Kai morkos bus  minkštos sudėkite pomidorų padažą, įberkite cinamono. Išmaišykite  ir dar 1-2 min. pakepkite. Leiskite atvėsti. Ir tik kai atvės, jums liks ant obuolių puselių išdėlioti silkės  gabalėlius, o ant jų viršaus arbatinio šaukštelio pagalba uždėsite morkų garnyrą.
Jei  tikrai neturite laiko taip žaisti. Tai kepkite svogūnus, dėkite morkas, o kai jos bus  minkštos suberkite  juostelėmis pjaustytą obuolį. Uždenkite dangčiu ir pakepkite kokias 3 min., o tada sudėkite pomidorų padažą ir cinamoną.

2010 m. lapkričio 13 d., šeštadienis

Kvapni moliūgienė

Kažkaip "užsikabinau ant moliūgų". Prieš keletą metų moliūgas man buvo reikalingas tik tam, kad išpjausčiusi akis, nosį ir burną papuoščiau kiemą Helovinui. Dabar atvirkščiai, moliūgas tapo nuostabia valgoma daržove, o ne puošybos elementu.
Vieną konservavimo receptą žiemai dabar ir aprašysiu. Tiksliau du receptus. Abu jie iš serijos "džemai žiemai".
Pradžia buvo čia  pasiskaičiau ir pabandžiau. Gavosi tikrai puikaus skonio, švelni apelsinienė.

Gal tiksliau Apelsinmoliūgienė.






Viriau iš:
2 kg. jau supjaustyto mažais kubeliais moliūgo,
2 kg. apelsinų,
2 citrinų sulčių,
apie 1 kg. cukraus,
vanilinio cukraus, cinamono ir truputis prieskonių meduoliams

Supjaustytą molūgą kepiau apie 30 min. iki 200C įkaitintoje orkaitėje. Kol moliūgas kepė nuo pusės gerai nuplautų apelsinų nutarkavau žieveles. Visus apelsinus nulupau ir sumaliau. Supyliau į puodą kartu su cukrumi, tarkuotomis žievelėmis ir viriau apie pusvalandį. Per tą laiką vis kepamus moliūgus pamaišydavau. Kai moliūgai pasidaro minkšti ir praeina pusvalandis nuo apelsinų virimo, viską t.y. moliūgus sumaišau su verdamais apelsinais, suberiu prieskonius ir supilu citrinų sultis. Įsipylusi į lėkštelę šiek tiek džemo paragauju ar netrūksta cukraus. Mat tas 1 kg. cukraus nėra labai tikslus kiekis. Juk apelsinai kartais būna saldesni, moliūgas taip pat skirtingas būna. Taigi, jei viskas su skoniu gerai- pilstome džemą į iškaitintus (aš kaitinu mikrobangėje krosnelėje) stiklainius ir uždarome spiritu nuvalytais dangteliais.

Po šio džemo virimo pagavo įkvėpimas, kad galima padaryti dar skaniau.

Taigi : Kvapni moliūgienė

1.5 kg. moliūgo,
800 gr. apelsinų,
800 gr. kriaušių ( sezono metu idealu būtų nektarinai ar persikai),
800 gr. bananų,
2 citrinų sulčių,
apie 1 kg. cukraus,
vanilinio cukraus, cinamono ir truputis prieskonių meduoliams.
Gamyba ta pati. Moliūgai supjaustyti kubeliais kepami orkaitėje. Nuo pusės apelsinų nutarkuojama žievelė, jie nulupami, sumalami ir verdami su cukrumi. Po pusvalandžio suberiamos kubeliais supjaustytos kriaušės arba sezono metu- nektarinai. Kai jie suminkštėja supilamas keptas moliūgas ir supjaustyi giežinėliais bananai. Suberiami prieskoniai ir supilamos citrinos sultys. Kadangi bananai tikrai suteikia saldumo tai cukraus turėtų pakakti apie  1 kg. Užvirinama ir supilstoma į iškaitintus stiklainius.
Šis kvapnus ir nepeprastai skanus džemas puikus įdaras lietiniams. Iškeptus lietinius iki pusės blyno ištepkite plonai šiuo džemu. Perlenkite pusiau ir apkepkite su gabalėliu lydyto sviesto. Dar ant karštų, ką tik iškeptų, blynų užpilkite 1- 2 v.š. "Grand Marnier" ar kito kokio apelsinų likerio ir tuoj pat pateikite su plakta grietinėle ar vaniliniais ledais.

 

2010 m. lapkričio 12 d., penktadienis

Jautienos čili




Greitas aštrus patiekalas su vos jaučiamu saldumu.
1 stiklinė ryžių,
200 gr. jautienos file (vidinės jautienos išpjovos),
150 gr. įvairių spalvų paprikos,
2 cm. imbiero šaknies,
2-3 skiltelės česnako,
1 v/š medaus,
labai aštrių mėsos prieskonių,
2-3 v/š sojos padažo,
aliejaus.

   Suberkite 1 stiklinę ryžių į puodą ir užpilkite 2 stiklinėmis vandens. Kol jūs gaminsite mėsą tegul ryžiai po truputį  verda.
   Aš visada šiam patiekalui naudoju jautienos file galus, kurie lieka nupjauti kepant steikus. Jei naudosite kitą jautienos dalį, teks  troškinti daug ilgiau. Taigi, pirmiausia susipjaustome jautieną plonomis juostelėmis. Ant įkaitinto aliejaus pakepiname susmulkintą imbierą ir česnaką, bet neleidžiame jiems pagelsti, tai būtų jau negerai. Dedame mėsą, užbarstome prieskoniais ir uždengę dangčiu troškiname. Jei reikia vis po truputį užpilame verdančio vandens, bet čia tik tuo atveju, jei jūs naudojate ne vidinę jautienos išpjovą. Kai mėsa tampa minkšta suberiam kubeliais supjaustytą papriką ir jau nebedengiame dangčiu. Po kokių 5 min.supilame sojos padažą ir įdedame šaukštą medaus. Užviriname.



Paprika neturėtų būti visiškai minkšta, bet ir ne žalia. Atrodo, kaip ir viskas. Tiesa, ar nepamiršote, kad prie to patiekalo virėte ir ryžius. Skanaus!
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: už šį nuostabų receptą esu dėkinga Jūratei ir jos draugei Ninai

2010 m. lapkričio 11 d., ketvirtadienis

Lašiša su brokoliais ir citrina



Šį patiekalą galite ruošti kepimo maišelyje ar paprasčiausiai troškintuve.
Receptas skirtas 4 porcijoms.
4 lašišos gabaliukai po 140 gr.,
1 kg. brokolių,
1 svogūnas,
citrina,
100 ml. daržovių sultinio (galima dėti kubelį sultinio ištirpinto karštame vandenyje), jei naudojate "Zepter" puodus ar kažką į juos panašaus- sultinio nereikia,
1 v/š grūdėtųjų garstyčių,
125 gr. grietinės,
truputis druskos, cukraus, pipirų, muskato riešuto.

Brokolius susmulkinus žiedynėliais apvirti kelias minutes. Svogūną susmulkinti ir pakepinti.
Į kepimo maišelį dėti kepintus svogūnus, brokolius ir pipirais pabarstytą lašišą. Sudėti gabalėliais pjaustytą citriną, garstyčias galite sumaišyti su grietine ir taip pat sudėti ant žuvies. Užbarstyti druska, cukrumi ir muskatu. Supilti sultinį ir užrišti kepimo maišelį.
Kepti apie 20 min. iki 175C įkaitintoje orkaitėje. Prie šio patiekalo tiks bulvių košė.



Sudėtingumas: paprasta.
Receptas iš žurnalo "Laima" 2001m.

2010 m. lapkričio 10 d., trečiadienis

Uzbekiškas plovas


   Už šį receptą esu dėkinga savo draugams Ritai ir Vytui. Jų ruoštas plovas lauke ant laužo niekada neprilygs gaminamam  orkaitėje. Bet tokių salygų, kad nuolat plovą ruošti lauke, juk paprasčiausiai neturime. O gero plovo, juk kartas nuo karto vis norisi.
Iš tikro man patinka gaminti patiekalus, kurie gaminasi patys. Tu praktiškai beveik nieko neveiki, o po kokių 2 val. iš orkaitės ištrauki tobulą valgį ir vaidini, kokia kieta esi.... Taigi, šis plovas vienas iš tokių šedevrų.

Jums reikės (skirta 5-6 porcijoms)
1 kg. avienos,
300-400gr. morkų,
2 svogūnai,
4 česnako skiltelės,
300-400 gr. ryžių (naudoju auksinius plikytus),
prieskonių plovui (malta paprika, barbarisas (raugekšlio vaisiai), kumino sėklos, ciberžolė, kalendra, šalavijas, aštrusis pipiras (čili), lauro lapai).
druska,
aliejus.

   Jei aviena labai riebi, nupjaustykite riebalus ir juos smulkiai supjaustę pakepinkite. Jei riebalų nėra daug, tai pirmąjį punktą praleiskite. Supjaustę svogūną ir česnaką pakepinkite ant aliejaus arba tuose spirgučiuose iš pirmojo punkto. Jei gaminate visai armijai alkanųjų, su didesniu produktų kiekiu, visą česnako galvutę aplaupę ir nuplovę  galite sumesti vėliau, kai mėsa troškinsis. Kai svogūnai taps permatomi, bet ne gelsvi, suberkite supjaustytas  juostelėmis morkas. Nenustebkite , kad morkų tiek daug, kepant jų sumažės, o baigiant troškinti jų iš vis beveik neberasite.  Uždenkite keptuvę dangčiu ir supjaustykite mėsą nedideliais gabalėliais. Kartas nuo karto pamaišykite kepamas morkas. Ši gaminimo dalis tikrai ilga, ir svarbiausia neleidžianti mums išeiti iš virtuvės ilgesniam laikui. Kai morkos suminkštės nuimkite dangtį ir dar kepkite kol kepamas turinys sumažės bent per pusę. Tada galite supilti morkas su svogūnais į troškintuvą, ir padidinę viryklės kaitrą greitai apkepti avieną. Kai aviena iš visų pusių apkeps, suberkite mėsą į tą patį troškintuvą, užpilkite verdančiu vandeniu ir įkiškite į orkaitę 1-1,5 val. Jei jūsų troškintuvas be dangčio uždenkite jį bent jau aliuminio folija. Dabar jau galite ramiai skaityti knygą ar žiūrėti TV. Jei atsibodo nieko neveikti ir jau rūpi kaip ten ta aviena orkaitėje laikosi, nueikite pažiūrėti ir paragauti. Kol kas skonio nebus jokio, svarbu tik ar mėsa minkšta ir ar dar liko vandens. Jei mėsa minkšta, suberiame prieskonius, ryžius, užberiame druskos ir užpilame verdančiu vandeniu kokius 2cm. virš ryžių. Jokiu būdu nemaišome!!  Uždengiame troškintuvą ir dar turime 30 min. laisvo laiko. Per tą pusvalandį galite pasiruošti garnyrą prie plovo.    
   Kadangi, plovas nesigardina jokiais pomidorų padažais, tai bent jau tuose kraštuose iš kur šis receptas atkeliavo, prie jo pateikia labai, labai plonai supjaustytus pomidorų griežinėlius pagardintus taip pat plonai pjaustytais paprika ir svogūnu. Galite pateikti vienus  pomidorus, bet tik jokiu būdu ne pomidorų padažą. Prieš pateikiant paragaukite ar viršuje esantys ryžiai minkšti. Jei  taip- išmaišykite  plovą ir kvieskite visus prie stalo. Jei ryžiai truputį kietoki- padarę centre duobutę įpilkite  dar šiek tiek karšto vandens ir  uždengę dar  patroškinkite.

Sudėtingumas: lengva

2010 m. lapkričio 8 d., pirmadienis

Daržovių sriuba su raudonaisiais lęšiais


1 nedidelė svogūno galvutė,
2-3 česnako skiltelės,
bulvių,
morkų,
saliero šaknies ar stiebelio,
rūkyto kumpio,
raudonųjų lęšių,
2 lauro lapų,
mėsos ar daržovių  sultinio,
petražolių ir šalavijų lapelių,
alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų.
   Puode, kuriame virsite sriubą, kartu su alyvuogių aliejumi pakepinkite susmulkintą svogūną  ir česnaką. Suberkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite dar truputį. Jei jūsų puode kepti negalima, pakepinkite visa tai keptuvėje ir po to suberkite į puodą. Supilkite sultinį ir jam užvirus sudėkite pjaustytas daržoves. Kiek pavirus suberkite lęšius. Įmeskite lauro lapus. Virkite apie 20 min. arba tol kol, daržovės ir lęšiai taps minkšti. Baigiant virti suberkite petražoles, šalavijus, pipirus ir druską. Išimkite lauro lapus, nes ilgesnį laiką pabuvę sriuboje suteiks jai kartumo.

Sudėtigumas: paprasta
Receptas iš knygos "Klasikinė virtuvė" Mary Berry

Kumpiu įdarytas baklažanas

Šis receptas kilęs iš Katalonijos virtuvės ir tikrai vertas dėmesio.



  Porcijas skaičiuokite taip: vienam valgytojui- puselė vidutinio arba didelio baklažano.

Taigi, dviem valgytojams:
1 baklažanas,
apie 250 gr. karšto rūkymo kumpio, galima naudoti ir jums patinkantį faršą,
piene mirkytos bandelės,
1 raudona paprika,
2 česnako skiltelės,
1/3 stiklinės sultinio (galite naudoti sultinio kubelį),
1 taurė balto vyno,
2 v.š. pomidorų padažo,
sviesto, alyvuogių aliejaus,
petražolių, pipirų, druskos.

   Baklažaną perpjaukite per pusę ir išskobkite jo vidų. Su dalimi aliejaus pakepinkite išskobtą minkštimą. Jį kartu su kumpiu, ir piene mirkyta bandele sumalkite. Suberkite dalį susmulkintų petražolių, pipirų, jei reikia - druskos. Gerai išmaišę, šia mase įdarykite baklažano puseles. Karščiui atsparų indą ištepkite sviestu, įpilkite šlakelį karšto vandens ir sudėję baklažanus kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje, kol baklažanas iškeps. Ar iškepę- galite patikrinti šakute. Tai trunka apie 30-40 min. Jei naudosite įdarui faršą, kepkite ilgiau.
   Kol orkaitėje kepa baklažano puselės, pasiruoškite padažą. Iš tikro, tai tame padaže tikriausiai ir esmė. Jį labai smagu ruošti, o be to jis puikiai dera prie to baklažano.
   Keptuvėje pašildykite aliejų ir jame pakepinkite susmulkintą česnaką, suberkite plonomis juostelėmis pjaustytą papriką. Įpilkite vyno ir sultinio. Patroškinkite ant mažos ugnies. Įberkite pipirų, druskos ir likusias susmulkintas petražoles.


   Prieš pateikiant baklažanus apipilkite juos šiuo padažu.

Sudėtingumas: vidutinis.
Receptas iš knygutės "Paragaukite Nr.6 Prancūzų valgiai" 1996 m.

2010 m. lapkričio 6 d., šeštadienis

Keptas viščiukas su česnakinu petražolių padažu.




   Šis receptas tai prisiminimai atostogų praleistų prie Juodosios jūros. Tokius viščiukus ten kepdavo ir pardavinėdavo gatvės užeigose. Iš tikro tai per gražiai pavadinau gatvėje pastatytą kepimo grilių ir keletą plastiko stalų su kėdėmis. Bet kartais patiekalo skonis ir alkis padeda nematyti skurdokos aplinkos. Viščiukas su česnakiniu padažu ir petražolėmis, šviežia chačiapuri duona mirkoma į tą padažą sukelia ir vėl gerus prisiminimus.
   Skaniausia yra kepti maži viščiukai, bet tokių mažylių prekybos centruose galima rasti tik pavasarį. Tad, kitais metų laikais, aš pagal ši receptą kepu vištų sparnelius.

Taigi, jums reikės:
mažyčių viščiukų arba vištos sparnelių,
prieskonių vištienai ar kitų jums patinkančių prieskonių,
keletos skiltelių česnako,
šviežių petražolių.

   Įtrinkime viščiukus ar vištų sparnelius prieskoniais ir palikite nors kelioms valandoms šaltai, kad pasimarinuotų. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C. Į kepimo skardą, kurioje kepsite, įpilkite verdančio vandens, uždėkite kepimo groteles (jei tokias turite), sudėkite viščiukus ar sparnelius ir kepkite. Kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės gabumų. Tad kepkite sau įprastu rėžimu ir nesijaudinkite, viskas vis tiek bus gerai. Esmė tik tame, kad neleiskite vandeniui visiškai išgaruoti iš kepimo skardos. Jei reikia, papildykite jo kiekį verdančiu vandeniu. Vandens turi būti apie 2 cm. Jei viščiukas per greitai parudo, o kepti jam dar kažkiek laiko tikrai nusimato- uždenkite kepimo skardą aliuminio folija. Baigiant kepti sutrinkite česnaką, supjaustykite smulkiai petražoles ir sudėkite į padažinę. Atsargiai supilkite sultis kuriose kepė viščiukai (ar tik jų sparneliai). Jei reikia kepimo funkciją trumpam perjunkite ant grilio pozicijos ir dar apkepkite viščiukus (ar sparnelius).


Į stalą pateikite su balta duona. Ir tikrai nėra svarbu ar tai bus ciabata ar chačiapuri.

Sudėtingumas:nėra sudėtinga

Lašiša su avokadu

   Aš beveik nevalgau juodos duonos. Rašau beveik, nes yra keletas patiekalų, kur be jos skonio- tiesiog patiekalas žlugtų. Kažkada perskaičiau, kad Catherinai Zetai- Jones yra skaniausia ruginė duona su lašiša. Kažkaip niekada nepagalvojau, kad pas mus valgoma lašiša su batonu gali būti valgoma kitaip. Pasirodo, daug ką galima keisti... Kaip ir krabų lazdelių salotas su avokadu.
  Šis patiekalas man nuostabūs pusryčiai (ah, kaip aš mėgstu pavalgyti, netgi- rytais).


lašiša geriau šalto rūkymo,
avokadas,
balzamiko actas su triufeliais, (galima vietoj jo naudoti paprastą balzamiko actą arba tik truputį citrinos sulčių ir tik ant avokado)
alyvuogių aliejus,
na, ir žinoma juoda duona.
   Galite šį nuostabų užkandį supjaustyti kubeliais, ir avokadą bei lašišą sumaišyti, kaip kokiai mišrainei, o galite pateiki įmantriau. Skonis nuo to, kaip pateiksite, tikrai nepasikeis. Ir tai, nebutinai turi būti pusryčiai.

Sudėtingumas: labai paprasta

2010 m. lapkričio 5 d., penktadienis

Kalifornietiškos Stelos salotos



   Ši receptą gavau lauktuvių su kitomis dovanomis iš už Atlanto. Pavadinimas atitinka vietą ir žmogų pas kurią mano draugai viešėjo. Ah, kaip gaila, kad aš ten negalėjau būti.
O dabar, kaip ir metas jį skelbti, nes prasidėjo prekyba persimonais.
Nerašau kiekių, nes tikrai visi žinote ir mokate ruošti žalias salotas. Tai tik sudėtines dalis parašysiu, o kiekius jau patys susigalvosite priklausomai nuo valgytojų skaičiaus.

Žalios salotos, mažieji špinatai, persimonai, greipfrutas, granatas. Užpilas ant salotų iš pipirų, drukos, alyuogių aliejaus ir griepfrutų sulčių išplakto mišinio.(sultis gausite išsispaudę kelias greipfrutų skilteles).

Sudėtingumas: paprasta

2010 m. lapkričio 4 d., ketvirtadienis

Veršienos kepenėlių paštetas





1kg. veršienos kepenėlių,
500 gr. kiaulienos pažandės arba labai riebios šoninės,
nedidelė sauja džiovintų baravykų,
1 svogūnas,
5 pipirų mišinys, raudonėliai, mairūnai, peletrūnai, rozmarinai,
100 ml. konjako,
druskos.

   Veršienos kepenėles ir pažandę supjaustome gabaliukais. Radę kas negražu, išpjaustome. Dedame į troškintuvą kartu su mirkytais šaltame vandenyje baravykais ir troškiname 1 val. Kadangi, tam reikalui naudoju storadugnį puodą, tai aš vandens nepilu. Tačiau, jei jūsų puodas kitoks, gali būti, kad  reikės įpilti šiek tiek karšto vandens. Baigiantis troškinimo laikui ant nedidelio kiekio aliejaus pakepiname smulkintą svogųną. Kai svogūno gabaliukai taps permatomi suberkime visas prieskonines žoleles ir konjaką. Leiskime keles minutes konjakui keptuvėje nugaruoti.
   Viską permalame mėsmale du kartus, kad gautusi vietisa masė. Paragaukime ar netrūksta druskos. Na, man jos šiame patiekale vis būna per mažai, tad jau pirmą kartą sumalusi ragauju ir jei reikia druskos dar įberiu.
   Aš paštetą dedu gabaliukais ir vynioju į maistinę plėvelę, bet galima jį sudėti į indus. Pašteto minkštumą taip pat galima reguliuoti įpilant truputį skysčio likusio nuo troškinimo.
Pilnai sustingusį paštetą galime jau pjaustyti.
   Kadangi keletas mano draugų šį paštetą dievina, iš tokio gaminamo kiekio, visada lieka dovanėlės ir jiems.

Sudėtingumas: paprasta