2010 m. lapkričio 10 d., trečiadienis

Uzbekiškas plovas


   Už šį receptą esu dėkinga savo draugams Ritai ir Vytui. Jų ruoštas plovas lauke ant laužo niekada neprilygs gaminamam  orkaitėje. Bet tokių salygų, kad nuolat plovą ruošti lauke, juk paprasčiausiai neturime. O gero plovo, juk kartas nuo karto vis norisi.
Iš tikro man patinka gaminti patiekalus, kurie gaminasi patys. Tu praktiškai beveik nieko neveiki, o po kokių 2 val. iš orkaitės ištrauki tobulą valgį ir vaidini, kokia kieta esi.... Taigi, šis plovas vienas iš tokių šedevrų.

Jums reikės (skirta 5-6 porcijoms)
1 kg. avienos,
300-400gr. morkų,
2 svogūnai,
4 česnako skiltelės,
300-400 gr. ryžių (naudoju auksinius plikytus),
prieskonių plovui (malta paprika, barbarisas (raugekšlio vaisiai), kumino sėklos, ciberžolė, kalendra, šalavijas, aštrusis pipiras (čili), lauro lapai).
druska,
aliejus.

   Jei aviena labai riebi, nupjaustykite riebalus ir juos smulkiai supjaustę pakepinkite. Jei riebalų nėra daug, tai pirmąjį punktą praleiskite. Supjaustę svogūną ir česnaką pakepinkite ant aliejaus arba tuose spirgučiuose iš pirmojo punkto. Jei gaminate visai armijai alkanųjų, su didesniu produktų kiekiu, visą česnako galvutę aplaupę ir nuplovę  galite sumesti vėliau, kai mėsa troškinsis. Kai svogūnai taps permatomi, bet ne gelsvi, suberkite supjaustytas  juostelėmis morkas. Nenustebkite , kad morkų tiek daug, kepant jų sumažės, o baigiant troškinti jų iš vis beveik neberasite.  Uždenkite keptuvę dangčiu ir supjaustykite mėsą nedideliais gabalėliais. Kartas nuo karto pamaišykite kepamas morkas. Ši gaminimo dalis tikrai ilga, ir svarbiausia neleidžianti mums išeiti iš virtuvės ilgesniam laikui. Kai morkos suminkštės nuimkite dangtį ir dar kepkite kol kepamas turinys sumažės bent per pusę. Tada galite supilti morkas su svogūnais į troškintuvą, ir padidinę viryklės kaitrą greitai apkepti avieną. Kai aviena iš visų pusių apkeps, suberkite mėsą į tą patį troškintuvą, užpilkite verdančiu vandeniu ir įkiškite į orkaitę 1-1,5 val. Jei jūsų troškintuvas be dangčio uždenkite jį bent jau aliuminio folija. Dabar jau galite ramiai skaityti knygą ar žiūrėti TV. Jei atsibodo nieko neveikti ir jau rūpi kaip ten ta aviena orkaitėje laikosi, nueikite pažiūrėti ir paragauti. Kol kas skonio nebus jokio, svarbu tik ar mėsa minkšta ir ar dar liko vandens. Jei mėsa minkšta, suberiame prieskonius, ryžius, užberiame druskos ir užpilame verdančiu vandeniu kokius 2cm. virš ryžių. Jokiu būdu nemaišome!!  Uždengiame troškintuvą ir dar turime 30 min. laisvo laiko. Per tą pusvalandį galite pasiruošti garnyrą prie plovo.    
   Kadangi, plovas nesigardina jokiais pomidorų padažais, tai bent jau tuose kraštuose iš kur šis receptas atkeliavo, prie jo pateikia labai, labai plonai supjaustytus pomidorų griežinėlius pagardintus taip pat plonai pjaustytais paprika ir svogūnu. Galite pateikti vienus  pomidorus, bet tik jokiu būdu ne pomidorų padažą. Prieš pateikiant paragaukite ar viršuje esantys ryžiai minkšti. Jei  taip- išmaišykite  plovą ir kvieskite visus prie stalo. Jei ryžiai truputį kietoki- padarę centre duobutę įpilkite  dar šiek tiek karšto vandens ir  uždengę dar  patroškinkite.

Sudėtingumas: lengva

3 komentarai:

  1. Labai skanus ir gardus plovas. Puikus ir lengvai pagaminamas patiekalas. Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man seniai teko gamintis plovą. Kartais norisi kažko paprasto ir nesudėtingo ir beabejo labai skanaus. Su aviena dar neteko ragauti, būtinai bandysiu pasigaminti. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Valgyk plovą ir sportuok! ;) Palaikyk savo kūno formas kartu su kultūrizmo Klubo Tauras nariais!

    AtsakytiPanaikinti