2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Rūgštynių sriuba



   Šį paprastą receptą reikėjo įdėti pavasario pradžioje, kada tik pasirodo pirmosios rūgštynės. Bet, kaip sakoma geriau vėliau, nei niekada. Tuo labiau, kad rūgštynių ant prekystalių turguje yra, o kai jos baigsis, bus galima naudoti sūdytas. Tik naudojant sūdytas rūgštynes, gal geriau virti sultinį sriubai visai be druskos. Pasūdyti jei truks druskos, visada vėliau galėsite. Dar vienas labai svarbus dalykas šioje sriuboje, tai eiliškumas. Visi kas virė rūgštynių sriubą jau ne kartą, žino, kad kol bulvės sriuboje neišvirė-  negalima į ją dėti nieko rūgštaus. O tai virsite, virsite ir niekaip neišvirsite tas bulves. 

 Jums reikės
1l. kiaulienos, vištienos ar jautienos sultinio,
2-3 bulvės,
1-2 kietai virti kiaušiniai,
pundelis rūgštynių,
krapų,
gabalėlis tikro rūkyto kumpio, ar lašinių (tikrai rūkytų) odelė,
kvepiančių pipirų,
grietinės (geriausia riebi 40% "Dvaro").

   Į  verdantį mėsos sultinį sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, smulkiais kubeliais pjaustytą kumpį ar visą rūkytų lašinių odelę. Suberkite pipirus. Virkite kol bulvės suminkštės. Tik tuomet sudėkite pjaustytas, be kotelių rūgštynes. Pavirkite dar kelias minutes, išgriebkite lašinių odelę ir suberkite krapus. Jei visi mėgstate virtus kiaušinius šioje sriuboje, tuomet susmulkinę suberkite ir juos. Jei ne- kiaušinius pateikite atskirai. Kiekvienas jų įsidės tiek, kiek norės. Grietine sriubą galite balinti tiek puode bendrai visiems, tiek atskirai kiekvienam jau lėkštėje. Aš vis savo receptuose rašau apie 40% "Dvaro" grietinę. Ji vienintelė, kuri kaitinant iki begalybės nesušoka į gabalėlius. Tad, ir nedidelis jos kiekis geriausiai tinka sriuboms ir visiems grietinės padažams.
Beje, į šią sriubą galite dėti ir smulkintų jaunų dilgėlių lapelių.

Sudėtingumas:paprasta

10 komentarų:

  1. Iki skausmo žinoma sriuba ir lengvai pagaminama. Tačiau aš niekada nededu nepakepintų šviežių rūgštynių. Jeigu jų nepakepinsite, tai jos ir liks tokios kokios ir buvo sudėtos į puodą. O valgant labai jausis, tarsi žolės. Aš pakepinu supjaustytas rūgštynes svieste.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Niekada nebandžiau kepinti rūgštynių. Man jos suverda, tačiau kai tik virsiu vėl rūgštynių sriubą, pasinaudosiu jūsų patarimu ir rūgštynes pakepinsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsiranda, dar tokių kurie ir kept sumąsto :D Čia kai nežinant recepto kombinuoti bandai :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rūgštynės iš karto subliūkšta ir tampa minkštos tik sudėjus į verdantį vandenį,todėl tikrai kepinti nereikia.Reikia dėt jau ant pačio galo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Niekada nesu girdejusi,kad kas kepintu rugstynes. Tik sudejus i puoda suminksteja. Skani sriubyte.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kepinti rūgštynes? Nesistebėkime iškur visa puokštė ligų jauname amžiuje kamuoja žmones. Tačiau gali būti kad šis komentatorius bus atvykėlis(migrantas) iš persijos įlankos ar kokios nors arabų šalies.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kepinti rūgštynes ir sugalvok tu man.

    AtsakytiPanaikinti