Kartais taip jau nutinka, kad ieškodamas vieno recepto netyčia randi visai kitą. Ir tas kitas tave taip sužavi, kad nedelsdamas jį išsisaugai ir jau kitą dieną gamini. Taip paruoštą šoninę aš gaminau jau du kartus. Pirmąjį kartą man odelė nebuvo visiškai traški, nes per trumpai apkepiau. Antrąjį kartą padauginau prieskonių, kurie buvo dar ir su druska. Tai mano patarimas- rinkitės visiškai be druskos esančius prieskonius.
Kad kaip atrodytų ilgas ir sudėtingas aprašymas, viskas yra daug paprasčiau. Tad, tikrai siūlau išbandyti taip paruoštą šoninę.
Jums reikės
apie 1,4 kg plonesnės mažiau riebios kiaulienos šoninės su oda, be kaulų,
0,5 a. š. ryžių ar baltojo vyno acto 6%,
1 a. š. druskos
1 a. š. aliejaus,
Sausų prieskonių mišinio:
1 a. š. kiniško penkių prieskonių mišinio (gvazdikėliai, cinamonas, sičiuano pipirai, pankolis, žvaigždinis anyžius) arba jums patinkančių prieskonių be druskos,
1 a. š. česnako miltelių,
Patiekimui (nebūtina):
100 gr. hoisin padažo,
4 arb. šaukšteliai baltojo, ryžių arba obuolių acto
Mažame dubenyje sumaišykite aukščiau išvardytus sausų prieskonių mišinio ingredientus ir atidėkite.
Kiaulieną supjaustykite išilgai į 5 cm pločio ir 23 cm ilgio juosteles. Jei reikia nupjaukite nelygią mėsą nuo apačios, kad gautumėte lygią juostelę.
Apverskite kiaulieną į viršų ir tolygiai pagardinkite sausų prieskonių mišiniu, įtrindami jį į mėsą. Tada apverskite į viršų ir nuvalykite švariu popieriniu rankšluosčiu, kad kuo geriau pašalintumėte sausus likučius ir drėgmės perteklių.
Aštriu peiliu atsargiai ir lengvai įpjaukite kuo daugiau mažų kryžminių įpjovimų į storą odą. Nepradurkite odos.
Sudėkite kiaulienos šoninės juosteles ant aliuminio folijos lapo. Apvyniokite foliją aplink, sukurdami stačiakampę dėžutę su žemomis sienelėmis, kad oda būtų visiškai atidengta. Nedarykite aukštų sienelių, nes tai neleis karščiui apdeginti odos. Suvyniotą kiaulieną perkelkite į nedidelę kepimo skardą.
Lengvai patepkite odą actu, bet neperliekite. Tada gausiau pabarstykite odą druska.
Kepkite orkaitėje Įkaitintoje iki 100 C temperatūros 60 minučių, kol oda išdžius ir bus šiek tiek kieta liesti.
Išimkite kiaulieną iš orkaitės. Drąsiai nuvalykite druskos perteklių. Tada lengvai patepkite odą aliejumi.
Įkaitinkite orkaitę iki 260 °C. Kiaulieną įdėkite atgal į orkaitę. Kepkite 12–15 minučių, kol odelė taps aukso rudos spalvos ir įtrūkusi. Atidžiai stebėkite, kad nesudegtų. Jei reikia, ant vietų, kurios pradeda greičiau ruduoti, uždėkite mažus aliuminio folijos lakštus, kad nesudegtų.
Išimkite iškeptą kiaulieną iš orkaitės ir palikite 10–15 minučių aliuminio ‚laiveliuose‘, nukeltose nuo kepimo skardos, kad sultys ‚užsidarytų‘ ir pjaunant neišbėgtų.
Mažame dubenyje sumaišykite hoisiną ir ryžių actą. Patiekite su kiauliena. Tai būtų visiškas kinų mėgstamas variantas. Iš savo pusės galiu pasakyti, kad ši labai sultinga šoninė, puikiai atskleidžia mėsos skonį.
Jūs galite garnyrui rinktis mums įprastas keptas bulves ir raugintas ar marinuotas daržoves.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš Yootube kanalo
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą