2012 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Kepta kiaulės karka




   Kai taip lauke šalta norisi kažko sotesnio ir šilto. Ir kad "to" būtų daug, kad "tuo daug" galėtume mėgautis ilgai ir neskubėdami. Kepta kiaulės karka kaip tik toks patiekalas, kurio visada bus daug (kartais net per daug), jis sotus, šildantis ir juo galima mėgautis. Žinoma šalia turi būti troškinti kopūstai- būtinai. Ech, kad ir šalta žiema už lango, bet ir alus čia visai ne pro šalį... Sotūs savaitgalio pietūs...
    Šį kart kepiau karką su alumi, taip, kaip pagrinde kepa vokiečiai. Bet karkas galite kepti ir jo nenaudojant.

2- 3 asmenims reikės
2  kiaulės karkų (geriau užpakalinės, nes jose daugiau mėsos ir mažesnis kaulas),
1/2 l. alaus,
prieskonių steikams arba bet kokių mėsos prieskonių (tiks ir įvairūs pipirai, lauro lapai, kmynai, česnakas)
druskos,
1 l. raugintų kopūstų,
1 svogūnas,
lydyto sviesto arba aliejaus.

   Karkas nuplaukite ir apiberkite prieskoniais. Palikite per naktį šaldytuve, kad pasimarinuotų. Prieš kepant apiberkite druska ir leiskite karkoms truputį pabūti kambario temperatūroje. Na, kokią valandą. Tada dėkite į kepimo skardą arba kepimo rankovę, įpilkite 1/4 l. alaus ir tiek pat verdančio vandens, sandariai uždenkite ar užriškite (kepimo rankovę) ir įdėję į 190C įkaitintą orkaitę kepkite, kepkite, kepkite. Priklausomai nuo karkų dydžio tai gali trukti 2-3,5 val. Jei reikia į kepimo skardą įplkite truputį alaus ir karšto vandens. Jei rankovėje karka labai apskrudo, uždenkite ją folijos lakštu. Žinoma, kepimo rankovėje karka iškeps greičiau. Baigiant kepti nuimkite nuo skardos uždengimą ir apliedami vis alumi užbaikite ją kepti grilio pozicijoje.




   Kol karka kepa ištroškinkite kopūstus ir išsivirkite bulvių.
   Nedideliame riebalų (lydytas sviestas, aliejus ar taukai nuo keptos anties, žąsies) kiekyje pakepinkite susmulkintą svogūną. Į puodą kuriame troškinsite dėkite kopūstus, keptus svogūnus, lauro lapus, pipirų grūdelius, kmynų ir dėl kvapo tikrų rūkytų lašinių odelę. Viską užpilkite verdančiu vandeniu ir troškinkite apie 45 min. Jei norite, baigiant troškinti kopūstus, įdėkite kelis šaukštus pomidorų padažo ir 1/2 a.š. cukraus.
   Bulves galite kepti orkaitėje šalia karkų.  Kiekvieną bulvę (nuluptą ar ne, čia kaip kam patinka) apiberkite trupučiu druskos, prieskonių, užpilkite šlakeliu aliejaus ir suvyniokite į foliją, išdėliokite šalia karkų (ant viršaus neneimamt kepimo skardos uždengimo), arba sudėkite šalia kepimo rankovės. Bulvės keps apie 1 val. Jei norite, kad bulvės iškeptų dar greičiau jas supjaustykite plonais griežinėliais, išlaikant bulvės formą sudėkite į foliją, užpilkite trupučiu aliejaus, prieskonių ir suvynioję kepkite apie pusvalandį.


 Sudėtingumas: nėra sunku

4 komentarai:

  1. Kavinėje dar niekad neprisiruošiau jos paragauti, o čia tiek darbelio namie :) Šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vilma, tai, kad aprašyti, kaip tą karką kepti tikriausiai darbo daugiau, nei ją iškepti. Juk ištrini prieskoniais, o po to sudedi į skardą ir įpylus vandens kepi. Tiksliau ji kepa, o tu TV žiūri ar knygą skaitai. Kokius du kart ateini į virtuvę pažiūri ar jai toje orkaitėje neliūdna ir vėl- nieko neveiki :-))) O po to, kai pamatai, kad mėsa bando "pabėgti" nuo kaulo, dar gali šakę skirtą mėsai pasmeigti, pabandyti įkišti, tai jei lengvai lenda- pakvieti visus valgyti. Žiauriai viskas paprasta, čia ne virtinukus ar cepelinus lipdyti :-))) Pabandyk pati kepti, nes restoranuose ne visada karką skanią gali rasti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skaniausia kada nors kepta karka!!! Abu su vyru valgem taip, lyg prabangiausiame restorane!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man labai malonu skaityti, kad jums patiko :-) Džiaugiuosi kartu su jums :-)

    AtsakytiPanaikinti