2011 m. balandžio 20 d., trečiadienis

Šventinis kalakutas įdarytas vaisiais

Dar vienas šventinis kepsnys, kurio turėtumėte pasirūpnti prieš kelias dienas. Šviežią kalakutą nusipirkite prieš 3-4 dienas. Perkant šaldytą ir dar marinuotą "Arvi" kalakutą, reikėtų pirkti prieš 2-3 dienas. Mat jis per tą laiką geriausiai atitirpsta tupėdamas šaldytuve. O dabar apie tą paprastą šviežią nuogą kalakutą.


kalakutas,
paukštienos prieskonių (taip pat tiks bet kokie jums patinkantys prieskoniai),
druska,
apie 2 v.š. sviesto (priklausomai nuo kalakuto dydžio),
truputis citrinos sulčių.


Įdarui:
3 v.š. sviesto,
1 svogūnas,
100gr. abrikosų,
100gr.razinų,
50 gr.džiovintų slyvų,
1 obuolys,
1 apelsinas,
100gr. batono stambių trupinių,
truputis malto imbiero miltelių, pipirų, druskos.
 Gal nerašysiu, kaip ten jį nuplauti, išvalyti viską iš vidaus švariai (tai būtina, nes mes valgysime įdarytą kalakutą, tad jo vidus turi būti nepriekaištingai švarus). Taigi, tą storulį dedame ant stalo ir nušluostę popierine servetėle prieskonuojame. Kambario temperatūros sviestą sumaišome su mums patinkančiomis žolelėmis. Pirštu atskyrę kalakuto odą nuo krūtinėlės ir šlaunelių pridedame ten sviesto- žolelių mišinio. Galite naudoti tik sviestą( be nieko). Visą kalatutą dar ištriname druskos, pipirų ir kitų jums patinkančiu prieskonių mišiniu. Dedame kalakutą į polietileno maišą ir įdėję į šaldytuvą krūtinėle žemyn, pamištame jį 3 dienom.
Prieš 2 val. iki kepimo išimkite kalakutą iš šaldytuvo. Pasiruoškite įdarą. Džiovintus vaisius užplikykite karštu vandeniu. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Sudėkite susmulkintus abrikosus ir slyvas, nuluptus ir supjaustytus kubeliais obuolius, razinas, tarkuoto apelsino žievelę ir jo sultis, maltą imbierą, pipirų, truputį druskos ir batono trupinius. Viską gerai išmaišykite ir šiuo mišiniu įdarykite kalakutą. Jei kartais liktų įdaro jį sudėkite į iš folijos padarytą krepšelį ir likus iki kalakuto kepimo pabaigos 30 min. padėkite į orkaitę, kad iškeptų.
 Kalakutą kepkite kepimo rankovėje ar suvyniotą į aliuminio foliją. Galite prieš uždengiant foliją įpilti truputį verdančio vandens. Kepkite prieš tai iki 220 C įkaitintoje orkaitėje 30 min., vėliau karštį sumažinkite iki180 C.
Kiek kepti kalakutą?
2,5-3 kg. kepti 3-3,5 val.
3- 3,5 kg. kepti 3,5- 4 val. ir t.t.
Turiu tik pastebėti, kad kepimo rankovėje kalakutas iškepa greičiau. Tad, jei kepsite joje- kepkite pusvalandžiu trumpiau. 
Norint, kad kepant folijoje kalakutas apkeptų- baigiant kepti karštį padidinkite iki 200C. praplėškite foliją (atsargiai, kad garai nenudegintų rankų) ir kepkite taip apie 30 min. Galite naudoti grilio funkciją, tada apkeps dar greičiau.
Vietoje kalakuto galite džiovintais vaisiais įdaryti triušį. Tik tada jo pilvelį sukabinkite smegtukais ar užsiūkite.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš knygos "Gražiosios Kalėdos"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą