2010 m. gruodžio 15 d., trečiadienis

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas



  Artėja Kalėdos ir aš jau jų nebeįsivaizduoju be Kalėdinio pyrago. Tikriausiai ir mano draugai jo pasigestų, nes kiekvienais metais kepu tuos pyragus ir jiems, kaip Kalėdinę dovanėlę.



   Kadangi pyragas skanesnis truputį pastovėjęs (subręsta skonis), tai juos kepti pradedu jau apie gruodžio vidurį. Pyragas išsilaikyti gali metus (na, pas nieką tiek neišsilaikė, nes visi suvalgydavo jį labai greitai,  tik aš- gabalėlį buvau pernai palikusi- pabandymui, bet neišdrįsau jo, tiek laiko prastovėjusio, paragauti. Vaizdas buvo nepakitęs). Jo sudėtyje beveik vien džiovinti vaisiai, tad daug jo, vienu metu suvalgyti neįmanoma. Labai patogu tarpšventiniu laikotarpiu, kai kartais norisi ko nors saldaus, o į virtuvę vėl lysti ir vėl gaminti tingisi.


Susmulkinti vaisiai Kalediniam pyragui

Jums reikės:
250 gr. sviesto,
1 stiklinė rudojo cukraus,
4 kiaušiniai,
1 a.š. vanilės esencijos,
1 a.š. apelsinų džemo,
1 v.š. klevų ar kitokio sirupo,
1,25 kg įvairių džiovintų vaisių,
2 stiklinės miltų sumaišytų su  1 a.š. kepimo miltelių,
2 a.š. prieskonių meduoliams,
1 a.š. cinamono,
0,5 stiklinės tamsaus romo, brendžio ar portveino.

 
   Džiovintus vaisius sukarpykite žirklėmis, kad būtų apie 1 cm. dydžio.
   Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, sudėkite kiaušinius ir gerai viską išplakite. Supilkite visus skystus produktus ir vėl išplakite. Galiausiai suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Viską išmaišykite kol gausis vientisa masė. Į ją suberkite vaisius.
  Kepimo skardą ar torto formą (22cm.) išklokite dvigubu kepimo popieriumi, paliekant aukštus popieriaus kraštus. Sukrėskite viską, vis šaukštu paspaudant, kad nepalikti oro tarpų. Išlyginkite paviršių ir krestelkit kelis kartus visą formą į stalą.
  Orkaitėje, įkaitintoje iki 150 C temperatūros, pyragą reikia kepti 2,5 val.
  Iškeptą pyragą palikite skardoje iki visiško atvėsimo. Tada išimkite iš formos ir su visu kepimo popieriumi dėkite į politileno maišą. Maišelį užsukite, kad neprieitų oras ir padėkite vėsiai. Taip laikykite bent savaitę ar dvi, kad subręstų pyrago skonis.
  Švenčių metu pyragą galite laikyti sandarioje dėžuteje ant stalo.

Sudėtingumas: vidutinis
Receptas iš "Didžioji kulinarijos enciklopedija" Rosma, 1999 m.

22 komentarai:

  1. Hm, o gal visgi dar susigundyti ir išmėginti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, patikėk- tikrai verta. Šis receptas buvo renkamas iš kelių toje knygoje aprašytų receptų. Kiekvieną savaitę aš kepiau po pyragą ir visus mes, su kolektyvu, darbe ragavom. Šis pyragas buvo vienbalsis lyderis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. tikrai taip, šis pyragas (net paprastesnė jo versija), vertas dėmesio ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepiau šiemet ir aš kelis šiuos pyragus,skonio rezultatą jausim jau greitai :) Labiausiai bijau,kad būtų iki galo iškepęs...nors naudotas tradicinis būdas,žiūrėti mediniu pagaliuku,bet kažkodėl labai pergyvenu...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Asta, o kiek laiko kepei? Iškepęs ir atvėsęs jis iš apačios atrodo drėgnokai ir minkštai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kepiau 2 valandas,bet mano formos diametras mažesnis..jei neklystu 22 cm.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tikrai bus iškepęs. Tik ilgiau kepant pyragas būna tvirtesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vakar išsivyniojau vieną pažiūrėt kaip laikosi :) lyg viskas ok,kvepia,nepelyja,tai vadinas iškepęs,tik ne taip stipriai apskrudęs kaip taviškiai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. o kuriame etape pyragas yra sulaistomas 0,5 stiklinės tamsaus romo, brendžio ar portveino?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pyragas nėra laistomas romu. Alkoholis kepant išgaruoja ir lieka tik jo aromatas. Jei laistysi, tai jausis alkoholis, o to šiame pyrage neturi būti. Be to jis šlaps. Alkoholis supilamas kartu su visais skystais produktais: džemu, vanilės ekstraktu, klevų sirupu. Neverta ir vaisių mirkyti rome, nes iškepus pyragą, efektas gaunasi lygiai toks pats: ar tu vaisius mirkai per naktį ar kepi jų nemirkiusi. Tikrai esu tai išbandžiusi. Šį pyraga kepu jau daugelį metų.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Atsakymai
    1. Dalia, o ar galima valgyti si pyraga nevartojantiems alkoholio, ta prasme ar kepant jis visiskai isgaruoja?

      Panaikinti
  12. Taip, drąsiai galima. Juk romas įmaišomas į tešlą ir po to pyragas kepamas daugiau kaip dvi valandas. Alkoholis visas daug greičiau išgaruoja. Lieka tik sodrus romo skonis ir nedidelė drėgmė pyrago viduje. Bet alkoholio jokio tikrai nelieka.
    Inga, jei jūs nevartojate alkoholio, tai nereiškia, kad jūs negalite sau gamintis padažo su vynais ar pašteto su konjaku. Visada maisto ruošime alkoholis yra išgarinamas, įpylus alkoholio į padažą jis dar pavirinamas bent 5 min., tam kad jo nesijaustų. Juk tokiais atvejais mums reikalingas tik subtilesnis skonis ir kvapas.
    Tačiau visai kita padėtis būna su karštais gėrimais. Čia alkoholis pilamas į karštą skystį (kavą, arbatą, karštas sultis ar karštą vandenį) ir daugiau nebekaitinamas. Šiuo atveju alkoholis tikrai neišgaruoja. To gėrimuose ir nesiekiama. Jis ten turi būti:-))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu Dalia uz toki issamu ir informatyvu atsakyma :) butinai kepsiu si skanesta, geru Jums artejanciu svenciu!

      Panaikinti
  13. Ačiū Inga už šventinius linkėjimus :-) Sėkmingo pyrago iškepimo, skanaus valgymo ir gražių jums artėjančių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Na nezinau,ar neperdaug vanilines esencijos?paragavau dar iki kepimo tesla tai net kartus nuo vaniles.Ipyliau arbatini sauksteli kaip ir rasyta.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Linute, visada pilu arbatinį šaukštelį, na nekartu kažkaip. Gal tu ragavai su tuo pačiu šaukšteliu su kurio ir pylei? Tuomet tikrai bus aštru. Nes šaukštelis esencija aplipęs.

    AtsakytiPanaikinti
  16. sveiki! ryt planuoju si pyraga, bet neturiu klevu sirupo ir abrikosu dzemo..kuo galeciau pakeisti dzema, gal kokia uogiene?! o klevu sirupa galbut galeciau pakeisti riesutu sirupu?kaip manot?dekui is anksto!

    AtsakytiPanaikinti
  17. Vietoje klevų sirupo gali pilti bet kokį kitą tirštą sirupą. Svarbu, kad jis būtų tirštas. Nežinau kokių riešutų sirupą tu gavoji naudoti... klevų sirupas tik saldus, tad manau netiktų žemės riešutų sirupas (nors apie tokį net nesu girdėjusi). Migdolų ar lazdyno riešutų- manau tiktų. Bet gali naudoti sirupą nuo uoginės, bus paprasčiau.
    O abrikosų uogienę gali keisti apelsinų džemu ar kita, bet kokia uogiene.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Kiek gramų yra viena stiklinė. Visad viską sveriu, stiklinėm sudėtinga 😀

    AtsakytiPanaikinti
  19. 200 gr. (biaunuota sovietinė stiklinė)

    AtsakytiPanaikinti