2013 m. rugpjūčio 29 d., ketvirtadienis

Orkaitėjė kartu su daržovėmis kepta žuvis

  
  Receptas iš serijos "kai kažkas orkaitėje kepa, o tu esi visiškai laisvas". Patinka man tokie receptai, kai beveik nieko daryti nereikia:-))) Sudedi viską į kepimo indą ir eini iš virtuvės kokiai valandai. Na, jei žuvys mažesnės, tai reikėtų į tą virtuvę truputį ankščiau grįžti.

Jums reikės:

1-1,5 kg. baltos žuvies (starkis, menkė, jūros lydeka ar vaivorykštinis upėtakis),
druskos,
pipirų,
rozmarino arba čiobrelių (šviežių arba džiovintų),
4 v.š. alyvuogių aliejaus,
po ryšulėlį petražolių ir kalendros arba baziliko,
1- 2 paprikos (raudona, geltona),
2 nedidelės (parduotuvinės) cukinijos,
250 gr. pomidorų (gerai būtų mažyčiai),
4- 5 bulvės (jei norite),
1 svogūnas,
1- 4 česnako skiltelės,
1/2 citrinos.
   Žuvį nuvalykite iš išorės, vidaus ir nuplaukite. Nusausinę, apšlakstykite citrinos sultimis, apiberkite druska ir pipirais. Į vidų įdėkite rozmarino ar čiobrelių šakeles arba užberkite džiovintomis žolelėmis.
   Jei jūsų žuvis viena ir didelė, daržoves supjaustykite norimo dydžio gabalais ir dėkite į skarda ar kepimo indą kartu su žuvimi. Tik žuvis turi būti centre, o daržovės iš kraštų. Padruskinkite truputį daržoves, užberkite petražolėmis ir kalendra ar baziliku ir kepkite orkaitėje apie 1- 1.5 val. 190 C temperatūroje. Arba tol kol žuvis lengvai atsiskirs nuo centrinio kaulo.
   Tačiau jei kepsite nedideles žuvis ar tik žuvų file, daržoves pjaustykite mažesniais gabalėliais ir juos lengvai apkepę keptuvėje sudėkite prie žuvies.
   Mažas žuvis ar jų file, kepti užteks 35 min. arba kol žuvis ir daržovės bus minkštos.
   Prieš kepant jei reikia įpilkite truputį balto vyno ar grietinėlės. Galite įpilti truputį vandens.
                       

Prie kepamos žuvies jūs galite naudoti įvairius daržovių derinius:
 II variantas

300 gr. morkų
300 gr. bulvių,
1- 2 svogūnai,
2 vidutinio dydžio pomidorai,
1 a.š. pomidorų padažo,
2 česnako skiltelės,
pertražolės ir krapai,
druska, pipirai.

III variantas

5- 7 pomidorai,
1-2 raudonos paprikos,
1 dėžutė juodųjų alyvuogių,
2 svogūnai,
5 česnako skiltelės,
peražolių, kalendros,
druskos ir pipirų.

Sudėtingumas: paprasta
Receptai: pagal knygą "Žuvys ir jūros gėrybės"

1 komentaras: