2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Burano sala ir "Trattoria da Romano"



   Besilankant Venecijoje, ir turint bent vieną laisvą dieną, verta nuplaukti į Burano salą. Tik pusvalandis kelionės ir jūs atsidursite kitokioje, nei Venecija, aplinkoje.
   Ryškūs namai ir gausybė nėrinių šios salos vizitinė kortelė. Pasakojama, kad namus persidažė supykusios ant savo vyrų jų žmonos. Po žūklės jie išlenkdavo ne po vieną taurelę ir grįždami- sumaišydavo vienodai atrodančius namus. Užsukdavo pas kokią mielą kaimynę ir apsinakvodavo . Matomai, tai kartodavosi taip dažnai, kad supykusios žmonos nerado kitos išeities, kaip tik išskirti savo namą iš kitų- kuo ryškesne spalva.






  Nuostabūs nėriniai nuo seno garsina šią salą. Ir nors dabar dauguma iš jų atvežama iš Kinijos ir pardavinėjama, kaip Burano salos moterų siuviniai, dar galima rasti ir jų rankomis išsiuvinėtų rankdarbių. Žinoma jų kaina solidi.









    Bet aš ne apie tai noriu rašyti. Jei jau nuplauksite į Burano salą užsukite į "Trattoria da Romano". Ji įsikūrusi pačios pagrindinės gatvės pradžioje ir ją nesunkiai rasite. Tai vienas seniausių restoranų saloje.


   Atidarytas 1936 m. iš karto tapo populiariu tarp meno žmonių, intelektualų, rašytojų. Šiame restorane laiką mėgo leisti Ernestas Hemingvėjus. Begalė paveikslų sukabintų ant sienų byloja apie garsius to meto Italijos dailininkus. Skirtingų kartų dailininkai pamėgę šią vietą, dažnai savo darbus dovanodavo  Barbaro šeimai, kuri jau kelinta karta šeimininkauja restorane.
    Restoranas garsus ne tik čia apsilankiusiomis meno, sporto, visuomenės gyvenimo garsenybėmis, bet būtent gera virtuve. Čia gausu paprastai pagamintų žuvies patiekalų  ir žinoma risotto. Tai tipiški salos patiekalai pagaminti ne tik su meile, bet ir išlaikant visas senąsias tradicijas. Ant stalo prie baro padėtoje "Venice and the restaurants of excellent cooking Food culture" knygoje yra ir šio restorano du receptai.
    Mums labai pasisekė, kad čia lankėmės ne sezono metu ir dar vidurdienį, kai žmonių restorane praktiškai nebuvo. Tik keletas vietinių stovėjo prie baro ir šnekučiuodamiesi gurkšnojo Spritz'ą.




Spritz kokteilis  su beveik lygiomis dalimis supiltu Prosecco ir Aperol'iu (kartais vietoje jo pilama Campari) ir truputis mineralinio gazuoto vandens.

    Laiko pasimėgauti šio restorano garsiais patiekalais turėjome mažai, tad labai paslaugaus ir draugiško personalo paprašėme keptų sardinių (ach, mano vyras be jų negali :-))) ir ko nors, labai greitai pagaminamo.  Mums pasisiūlė greitai pagaminti jų garsųjį "Risotto di go" (ghiozzo di laguna) angliškai būtų "Risotto with goby fish".  Žuvis turinti labai daug kaulų, tad iš jos verdamas žuvies sultinys ir po to daromas risotto.
    Kaip jau minėjau, kad lankėmės ne sezono, ir ne pietų metu. Tad, labai paprastai ir nosis į virtuvę sukišom. Žinoma ne visi, ir žinoma atsiklausę.




    Ir ne be reikalo... taip profesionaliai maišomo risotto nelabai kur galima ir pamatyti :-)))
Aš nežinau, kaip galima tik stumtelėjus puodą į šoną, taip išmesti verdamus ryžius. Nebandysiu to  daryti tikriausiai niekada,  nes viską aplink po tokių bandymų reikėtų pačiai ir išvalyti. O jūs galite bandyti, nes tuoj pat ir tų garsiųjų risotto receptėlį parašysiu.












   Beje, keptos sardinės ir risotto buvo nuostabūs. Ne be reikalo jų patiekalai taip giriami.  Jei tik dar kada nors teks būti Burano saloje- ši trattoria bus aplankoma pirmiausia.
Aplinka: labai paprasta,
Aptarnaujantis personalas: labai draugiškas, paslaugus,.
Kur rasti: Via S.Martino DX 221, Burano; tel:Tel.041 730030
Užsisakyti: jei neužsisakėte telefonu, tik atvykę į salą rezervuokitės staliuką. Ne sezono metu to daryti nereika.
Kainos: nemažos, nes tai Burano sala ir dar pats centras.
Plačiau: http://www.daromano.it/  taip pat  http://www.youtube.com/watch?v=r9Se0a_Shcs


  Risotto di go



4 asmenims reikės
350 gr. Vialone Nano ryžių (tiks ir bet kurie kiti, risotto gaminimui skirti ryžiai),
500 gr. žuvies su kaulais (tiks bet kuri šviežia "dumblinė"-"ežerinė" žuvis),
1 svogūnas,
2 saliero stiebai,
100 gr. sviesto,
100gr. Parmezano sūrio,
smulkintų petražolių.
    Pakepinkite svogūną ir saliero stiebus. Į šaltą vandenį sudėkite nuvalytą žuvį, kai vanduo užvirs nugriebkite putas, įberkite truputį druskos, sudėkite kepintus svogūnus ir salierą ir virkite ant nedidelės ugnies. Kai žuvis išvirs nukoškite sultinį ir jame virkite ryžius vis įpildami sultinio. Virti reikėtų apie 18 min. Sultinyje ryžiai neturi plaukioti. Nukauluokite žuvį ir jos mažus gabalėlius sumeskite į risotto. Galiausiai sudėkite sviestą ir tarkuotą sūrį. Apiberkite petražolėmis.

Sudėtingumas: jei tik maišysite normaliai, o ne taip, kaip jie- vidutinis
Receptas: "Venice and the restaurants of excellent cooking Food culture"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą