2011 m. rugpjūčio 9 d., antradienis

Gazpacho



  Prireikė net dviejų metų kol pagaliau prisiruošiau ir pagaminau šią šaltą ispanišką sriubą. Tokio ilgo laiko tarpo vis pagalvojant ir negaminant, tikriausiai neišlaukdavo nė vienas receptas. Tiesa, "Juodojo miško" tortas muša visus rekordus :-))) Net nesinori rašyti, kiek metų praėjo nuo minties, kad būtinai jį kepsiu.
Bet "Gazpacho" ne tortas, ir dabar net nustebau, ko aš tiek laiko nesiryžau pradėti.
  Šis receptas tikriausiai būtų klasikinis "Gazpacho". Nes pravertusi savo turimas knygas ir peržiūrėjus internetinius receptus nieko tokio "kitko" neradau. Yra pasiūlymų gaminant šią sriubą ją puošti tam tikrais priedais: virtais smulkintais kiaušiniais arba avokado gabalėliais, ar smulkintomis alyvuogėmis, užbarstyti šviežiomis petražolėmis, kalendra, baziliku ar viskuo kartu. Kai kur rekomenduoja dar įdėti malto kumino arba mėtų lapelių. Tačiau pagrindiniai dalykėliai: pomidorai, agurkas, svogūnas, paprika ir skrudinto batono gabalėlai būtini puošyboje. Tiksliau manyčiau, gal tai net ne puošyba, bet dalis sriubos turi likti gabaliukais- netrinta.
 4 asmenims reikėtų:
8 pomidorų (geriausiai tinka mėsingi ir labai gerai prinokę),
1 didelis agurkas,
1 svogūnas (visai nesvarbu ar tai bus saldus baltas, mėlynas ar paprastas),
1 saldi žalia paprika,
2 skiltelės česnako,
2 v.š. raudonojo vyno acto (tiks ir baltas ar truputis balsamico de Modena),
2 v.š. alyvuogių aliejaus,
truputis citrinos sulčių,
keli lašai Tabasco padažo (gali būti maža dalelė čili pipiriuko),
5 pipirų mišinio ir druskos.
Kelios riekutės baltos skrudintos duonos.
  Nulupkite visus pomidorus ir agurką (jei jo odelė stora). Pasilikite pomidorą, pusę agurko ir truputį paprikos papuošimui. Visus kitus produktus supjaustykite bet kaip, dėkite į blenderį ir gerai sutrinkite. Įberkite druskos, pipirų, įlašinkite kelis lašus Tabasco padažo. Paragaukite ir koreguokite skonį. Kai jau nuspręsite, kad druskos bei pipirų pats tas, sriubą supilkite į indą, uždenkite ir palikite šaldytuve 1 val. Per tą laiką ji atšals ir "susigulės" skonis.
Kol sriuba šąla susipjaustykite skrudintą batoną kubeliais. Taip pat supjaustykite mažais gabalėliais paliktą pomidorą, agurką ir papriką. Kaip jau ankščiau rašiau galite supjaustyti žalumynus ar kitus priedus (jei tik norite juos dėti). Jei turite šaldyto ledo kubelių, galite įmesti  kelis į sriubą, tai būtina daryti- jei jūsų sriuba yra per tiršta.
 Ši sriuba puikiai atgaivina karštą vasaros dieną, taip pat yra visai neblogas dalykėlis po šaunaus vakarėlio. Skanaus!

Sudėtingumas: paprasta

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą