Viskas prasidėjo nuo blynelių Italijoje. Kiekvieną rytą pusryčiams
nevalgėme nieko kito, tik tuos ką tik iškeptus blynelius. Valgėme kas su
kuo mėgstame. Vieni su jogurtu, kiti su įvairiomis uogienėmis.
Vieną rytą prie tų blynelių mums pasiūlė vyšnių uogienės. Padėjo gražių
indelį uogienės ant stalo ir pasakė, kad tai "amarena". Ar teko kada
girdėti, kaip italai sako apie kažką tokio labai skanaus? Jie tai sako
su tam tikra intonacija ir efektui sustiprinti iškelia aukštyn ranką
ir klapteli pirštais. Taip buvo įvardinata ta mums atnešta "amarena".
Paragavome, skanu. Net labai skanu!
Tai buvo tokia šios uogienės pradžia
:-))
Grįžusi iš kelionės "maliausi" po internetą ieškodama tos
"amarena" uogienės recepto. Galiausiai radau tai ką ir norėjau rasti. Tik
ne Italijoje, o Amerikoje. Dabar šis receptas, jau antrus metus
išbandytas, skelbiamas ir jums.
jums reikės
4 kg. vyšnių,
2 kg. cukraus,
55 vyšnių kauliukai.
Vyšnias nuplaukite ir išimkite iš jų kauliukus. Atsirinkite 55 kauliukus ir juos plaktuku suskaldykite. Kad beskaldant kauliukai neišbėgiotų į šalis, išdėliokite juos ant dvigubo popierinio rankšluosčio.
Ant viršaus uždėkite dar rankšluosčio vieną sluoksnį. Lengvai
paspauskite ir dabar jau gerai matysite kurioje vietoje tie kauliukai tūno
pasislėpę. Belieka tik pamušinėti juos plaktuku.
Išrinkite braduolius.
Užvirinkite nedidelį vandens kiekį ir jame blanširuokite branduolius 2
minutes. Vandenį nupilkite, o branduolius suriškite į dvigubą sluoksnį
marlės. Stipriai, kad vėliau verdant nepasileistų. Supilkite cukrų,
sudėkite "mazgelį " su branduoliais ir palikite vėsiai per naktį
pastovėti. Likusius kauliukus padėkite šaltai taip pat. Geriausiai
kauliukus laikyti šaldytuve.
Kitą rytą uogas pavirkite 5
min. ir vėl atvėsinkite. Vakare nuo uogų nupilkite susidariusį sirupą į
plokčią puodą ir nuvirkite, kad sirupo liktų mažiau nei per pusę. Per tą
laiką, kol verda sirupas, užkaiskite puodą su kauliukais. Vandens jame
turi būti tiek, kad apsemtų kauliukus. Kauliukus virkite apie 30
minučių. Atsargiai nupilkite likusį nuo kauliukų skystį į vyšnias,
supilkite nuvirusį sirupą ir pradėkite virti pačias uogas. Vyšnias
virkite apie 10- 15 min. (nuo jų užvirimo). Susiraskite puode "mazgelį" su branduoliais ir jį išmeskite, o uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius.
Jei
tingite taip žaisti, uogienei naudokite tik branduolius ir elkitės su
jais kaip aukščiau aprašyta. Likusius kauliukus išmeskite, o uogienę
virkite kitą dieną iš kart be jokių apvirimų- atvėsinimų ir palaikymų.
Tik tuomet vietoje 2 kg. cukraus: imkite 1 kg. cukraus ir 1 kg. uogienių cukraus. Plačiau kaip virti vyšnių uogienę su uogienių cukrumi galite rasti čia. Tik amareto likerį jums atstos naturalus branduolių skonis ir kvapas.
Tas 30 min. kauliukų virimas yra tam, kad išgauti kažkiek naturalių pektinų esančių juose. Bet jūsų valia rinktis kaip virti uogienę: greitai ar truputį pažaidžaint.. Beje, jei pirmuoju būdu virta uogienė gavosi per skysta, likusias sultis užkonservuokite kaip sirupą žiemai.
Sudėtingumas: vidutinis
Laba diena, ketinu pasinaudoti Jūsų receptu ir iškilo neaiškumas: cukrų supilti ir branduolius sudėti į vyšnias? tikriausiai taip, bet noriu tiksliai žinoti, kad nepadaryčiau kažką netaip :D
AtsakytiPanaikintiLabai atsiprašau Giedre, kad negalėjau jums iš karto atsakyti. Atrodo recepte stengiausi aiškiai parašyti, kad branduoliai surišami į marlę ir jų ry
AtsakytiPanaikintišulėlis sumetamas į vyšnias. Baigus virti jis ištraukiamas ir išmetamas.
Sveiki. Noriu pakausti, ar iš ryto vyšnias užvirus pavirti 5min?
AtsakytiPanaikinti