2011 m. balandžio 22 d., penktadienis

Ponios Eugenijos įdarytas karpis


  Žinot, šis karpis yra nuostabus. Taip. Bet yra tik vienas sunkus dalykas- jį paruošti. Tiksliau nulupti karpiui odą, taip, kad jį būtų galima įdaryti. Kiekvieną kartą aš prieš gamindama šventinius patiekalus pradedu nuo jo. Arba dar, paruošiu jį iš vakaro. Bet kartais atskirinėdama odą galvoju: viskas- paskutinį kartą jį ruošiu. Bet kai pati jį paragauju ir kai visi jį taip giria, pagalvoju, kad vertas jis to triūso.

apie 1,5 kg. karpis (tiks lašišinis upėtakis, lydeka)
2 virti ir 2 žali kiaušiniai,
1 morka,
1 svogūnas,
2 batono riekelės,
grietinėlės ar pieno (batono pamirkymui),
5 pipirų mišinio,
krapų,
druskos,
3-4 a.š. žalatinos,
1 morka ir 1 svogūnas kepimui.
  Aš perku jau išskrostą ir išvalytą karpį, nes gyvos žuvies tikriausiai net maišelyje negalėčiau palaikyti, bijau....
  Dabar trumpai apie tą odos nulupimą. Plonu aštriu peiliuku įpjaukite papilvėje tarp odos ir mėsos. Tada kiškite pirštą ir jo pagalba atskirkite visur odą nuo mėsos. Taip iš abiejų pusių. Ties galva įkirpkite stuburą ir išvertę atkirpkite vidinius kauliukus nuo nugaros pelekų. Visą mėsą nukauluokite.Sumalkite kartu su morka, virtais kiaušiniais, bei piene mirkytu batonu. Sudėkite pakepintus svogūnus ir dar kartą permalkite. Visas faršas turi būti du kart permaltas. Tada įdėkite pipirų, druskos, krapų ir žalius kiaušinius. Viską gerai išmaišykite. Pasiimkite didelę adatą su tamsiu dvigubu siūlu ir pradėkite užsiuvinėti karpį nuo uodegos. Kai liks anga pro kurią galėtumėte lengvai įkišti šaukštą- nebesiūkite, bet adatą su siūlu palikite. Sukrėskite visą faršą į karpio vidų vis jį pakratant, užsiūkite viską ir jei yra galimybė palikite ilgą siūlo galą. Tai tam, kad prieš pateikiant galėtumėte tą siūlą lengvai rasti ir vienu patraukimu jį ištraukti. Bet siūlą ištraukite kai jau karpis bus pilnai atšalęs.
  Įdarytą karpį dėkite į kepimo formą ant supjaustytų svogūnų ir morkų taip pat sudėkite likusius kaulus. Užpilkite kokiomis dviem stiklinėmis verdančio vandens.
  Karpį kepkite iki180C įkaitintoje orkaitėje 1,5 val. Vanduo prie karpio neturi išgaruoti, kol karpis neuždengtas jį vis papildykite. Kai karpio odelė pradės rusti uždenkite visą kepimo formą folija. Iškeptą karpį atvėsinkite, o likusį skystį (dar šiltą) nukoškite sumaišykite su želatina ir užpilkite juo karpį.
Sudėtingumas: sudėtinga

3 komentarai:

  1. teisingas,puikus receptas.Mano MOciute taip mane irgi ismokino.Aciu ,kad teisingai perduodate jaunesnem kartom

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū Irena :-) Būtų labai smagu, kad jaunoji karta nepamirštų senų ir gerų receptų. Tačiau net ir maisto ruošime vyrauja mados. Dabar jaunimas nelabai domisi senais receptais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikras geras teisingas receptas.Ir mano mociute ir tetis man perdave toki recepta,tik dar i mase dadedavo sviesto.Puikiai gaunasi.Visiem siulyciau.

    AtsakytiPanaikinti