2011 m. sausio 9 d., sekmadienis

Raclette


   Dalis valgių šedevrų gimsta per žioplumą. Kažkada kažkas Parmoje pakabintą kumpį įmetė į alyvuogių aliejaus statinę ir kurį laiką jo net nepasigedo. Cezario salotas pagamino, nes atvykus netikėtiems svečiams nebebuvo ką peteikti vaišėms, tad sudėjo, ką tik turėjo. O turėjo ištiesų labai nedaug. Arba sūrį padėjo prie židinio ir patys neaišku ką veikė, kol suris išsilydė ir pradėjo tekėti. Paragavo...ogi visai skanu.
   Taigi, prieš jus tikras Šveicarijos ir Prancūzijos Alpių piemenėlių valgis. Na, dabar tą valgį mielai kerta ne tik piemenėliai, bet ir kilmingų Europos giminių atstovai. O tokių sutikti Šveicarijos ar Prancūzijos Alpių garsiuose kalnų kurortuose tikrai galima. Na, bet  nenuklyskime kur visai nereikia...
   Lietuvos parduotuvėse šis sūris pasirodė prieš kokius 4 metus. Kaip ir priklauso, juo prekiauti pradedama  rudens pabaigoje ir jau pavasarį prekyba pasibaigia. Bet pavasarį jo jau nebesinori, nes pavasarį jau norisi kažko gaivaus ir lengvo.
   Man labai patinka, kad sūrio vaišėms galima pasikviesti būrį draugų ir nereikia ruošti sudėtingų patiekalų norint juos pavaišinti. Labai paprasta, skanu, šilta, o prie raudono vyno taurės jauku, ir miela. Bet patarčiau sulaukti visų svečių ir tik tada pradėti kepti sūrį, nes jo kvapas ką tik atėjusį gali ir atbaidyti. Kambaryje esenčių jis taip neveikia. Bet nesigąsdinkite- nėra taip jau baisu, kaip parašiau. 
   Raclette sūris paduodamas ką tik užkeptas ir valgomas su marinuotmis daržovėmis: agurkėliais, karnišonais, svogūnais ir  panašiai. Aš pradėjau konservuoti daržovių asorti skirtą prie Raclette sūrio. Dar būtina išvirti nedidelių bulvyčių su lupynomis ir pateikti kelių rūšių karštai ir šaltai rūkytų kumpelių, pjaustytų plonais griežinėliais. O raudonas vynas tiesiog būtinas.
   Sūrį supjaustykite 2 cm. pločio gabalais dėkite į karščiui atsparias lėkštes ir įdėję į orkaitę ant viršutinės lentynos užkepkite grilio pozicijoje. Užkepimas trunka apie 3-5 minutes. Į orkaitę aš sudedu po dvi dideles lėkštes. Tad, kol individualiai visiems užkepinėju sūrį tai truputį užtrunka, bet tai vis tiek greičiau, nei naudojant specialų Raclette sūriams skirtą lydymo aparatą. O per tą laiką svečiai gali gurkšnoti vyną, luptis bulvytes ir laukti sūrio.

Sudėtingumas: labai paprasta

2 komentarai:

  1. Super geras patiekalas, kai yra svečių, bet jei tik bus proga, rekomenduoju įsigyti spec. aparatus racklette kepimui, tada kiekvienas svečias kepasi sūrį sau. Bet mes, kad ir gyvenam racklette šaly, dar vis tokio neįsigijom :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle B, tu tikriausiai turi galvoje, tą aparatą kuriame tam tikruose padėkliukuose svečiai lydosi sūrį. Man neteko juo naudotis, nors Šveicarijoje esu mačiusi pirkti. Teko naudoti tik kai sūris visame didžiuliame gabale lydomas ir visi po truputį jo nusigremžia. Naudojant jį labai ilgai savo eilės tenka laukti :-))) Nors gal ir verta ir tokį nusipirkti. Bet jau kelis metus užkepu sūrį orkaitėje, kažkaip įpratau.

    AtsakytiPanaikinti