2024 m. spalio 17 d., ketvirtadienis

Dzūkiški lašiniai

 


Šį receptą turėjau išsisaugojusi beveik metus. Tačiau vis neatsirasdavo proga, o gal ir noro paprasčiausiai nusipirkti lašinių ir juos pasisūdyti. Na, kai vasara prasideda pavasarį, lašinių tikrai nelabai norisi.

Dabat kaip tik prieš savaitę parduotuvėje užmačiau labai gražios, bet labai riebios šoninės. Ir iš karto šovė mintis, va šią šoninę ir bandysiu pasūdyti pagal dzūkišką receptą.

Tikrai net aprašinėti nereikia, kokia skani ta lašininė šoninė gavosi. Spalva tobula, skonis taip pat. Pjaustant niekas nesitąso ir viskas kuo puikiausiai susikramto.

Tad dabar jau išbandytas receptas.

Jums reikės:

1 kg lašinių,

½ a. š. cukraus.

1 skiltelės česnako,

1 lauro lapelio (sutrinto),

½ a.š. tarkuoto muskato riešuto,

kalendros,

grūstų juodųjų ir kvapniųjų pipirų mišinio,

40 gr. druskos (joduota druska netinka),

 


Labai keista, bet pasirodo, kad prieš sūdant lašinius, jų jokiu būdu negalima plauti. Juos reikia tik apsausinti popieriniu rankšluostėliu.

Pirmiausiai lašinius ištrinam cukrumi, dėl spalvos, kad lašiniai nebūtų pilki, o įgautų rausvą atspalvį. Paskui ištrinam prieskoniais. Prieskonius galima rinktis ir savo nuožiūra. Tačiau, juose neturėtų būti druskos.

Ir tik po to, kai ištriname lašinius prieskoniais, beriame druską.

Laikome vėsioje vietoje: šaldytuve, balkone.

Išsiskiriančiose sultyse vartome lašinius kas dvi dienas. Kuo storesni lašiniai tuo laikome ilgiau.  Stori lašiniai laikomi bent dvi savaites. Sakoma, kad 1 cm. lašinių storio reikia 1 dienos, kad jie išsisūdytų. Ir dar dviejų dienų, kad subręstų.

SVARBU

Laikant lašinius nevyniokite jų į polietileną, nes jie uždus. Geriau lašinius suvyniokite į kepimo popierių ir laikykite šaldytuve ar pakabinkite apvyniotus drobe vėsioje vietoje.

Tačiau didesnis kiekis lašinių po ilgesnio laiko gali pagelsti. Tad, geriau sūdytus lašinius, supjaustyti gabalais ir suvyniojus į kepimo popierių ir sudėjus į šaldymo maišelius laikyti šaldiklyje. Vyniojame į kepimo popierių, kad jie tarpusavyje šaldant nesuliptų.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš vienos FB grupės

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą