2014 m. gruodžio 20 d., šeštadienis

Kučių vakaro ir Kalėdų meniu

  
 
  Šis meniu nėra išskirtinis ir kitoks, nei buvo pernai ar užpernai. Tačiau, kai kuriuos patiekalus ruošiame būtent tik šioms šventėms. Tad ir vėl tas pats- nėra atsibodęs po metų. Žinoma valgyti yra daug smagiau, nei jums skaityti.
 
                               Kučių vakarienės meniu

                                                                 ~.~.~.~.~.~.~.~.~
 
 Marinuoti baravykai paskaninti smulkintais saldžiaisiais svogūnais
 Virtinukai su džiovintais baravykais
 Kučiukai
                                                               ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
                                                            
                                                           Kalėdų meniu
                                     
                                                                       I diena

                                                                  ~.~.~.~.~.~.~.~
Balta mišrainė
Kepta kiaulienos nugarinė įdaryta džiovintomis slyvomis

                                                                  ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
 
Kepta žąsis su karemelizuotais raudonaisiais kopūstais ir žąsies taukuose iškeptomis bulvytėmis
 
                                                                 ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

                                                                          II diena
                                                                 ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Žirnių ir džiovintų baravykų sriuba iš žąsienos
 
                                                                 ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Su vaniliniais ledais pateiktos, medaus ir balto vyno padaže  apkeptos karštos persikų puselės
 
                                                                  ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

2 komentarai:

  1. Jūsų šeimai pasisekė - nuostabus meniu! Mielai sėsčiau prie tokio stalo, gal tik sterką su majonezo padažu į kalėdinį meniu perkelčiau. O mūsų namuose šventėms kieta ranka vadovauja mamos, ir mano, ir vyro. Reglamentas griežtas kaip kariuomenėj, šiuolaikinių patiekalų tikrai nebus. Mamos iki šiol man patiki tik meduolius ir pyragus iškepti, nors jau ketvirtą dešimtį metų baigiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš taip pat stegiuosi nors kažkiek laikytis lietuviškų tradicijų, tiksliau tokių kurios buvo pas mano tėvus ir senelius. Ant stalo turi būti ne mažiau, kaip 12 patiekalų. Ir neduok Dieve bus tik 11, baisus "nelygis".....
    Turi būti bent kelios silkių rūšys, žuvys, mišrainės. Jokios mėsos, jokių kiaušinių.Viskas kepama tik ant aliejaus ir jokių majonezų. Taip buvo. Bet iš ko gaminamas majonezas? (Aš j gaminu namuose pati). 1 kiaušinis ir 2 stiklinės aliejaus. Tad, padažui sunaudojam maždaug 1/4 kiaušinio. tai tikrai nėra daug. Juk kučiukus kepame taip pat su kiaušiniu ir pienu. Žinoma, kai kas kepa tik maišydami mieles su vandeniu ir kiaušinio nedėdami. Tad, labai nedaug majonezinio padažo ant Kūčių stalo pas mane būna. Tačiau jokių majonezinių mišrainių! Žinoma, yra patiekalų kur galima apseiti ir be šaukšto majonezo ar 1 kiaušinio, kurį dedame į farširuotas žuvis ar žuvies kotletėlius. Tačiau tie patiekalai nebus visai lietuviški. Jei laikytis mūsų etnogafų rekomedacijų, ant stalo turėtų būti daug daugiau patiekalų š kruopų ir pupų. Tik nežinau ar tokius patiekalus visi susirinkusieji mielai valgys. Paragaus ir ačiū, buvo įdomu. Bet dabar norėtumėm t ko laukiame bevek visus metus. Taip ant mano stalo neliko avižų kisieliaus, nes nuo vaikystės man jis neskanus :-( Tad, prisipažinsiu, kad ir kaip stengiuosi išlaikyti tam tikras tradicijas, laikas vis tik padaro savo. Kai kas, norim to ar ne, pasikeičia. Paprasčiausiai mes renkamės patogesnį sau variantą.

    AtsakytiPanaikinti