2013 m. liepos 30 d., antradienis

Ispaniškai druskos patale kepta dorada su Romanesco padažu Dorada a la sal con salsa romanesco

 
  Šis receptas tiems, kas tik pradeda žengti pirmuosius  žingsnius gurmaniškos virtuvės link. Taip pat  tiems, kas nenori skirti begalės laiko maisto ruošimui, bet pavalgyti skaniai ar nustebinti draugus tobula vakariene mėgsta. Nors recepto aprašymas ilgas, patiekalui paruoši nesugaišite begalės laiko. Laiko sutaupymui galite žuvį pateikti su balta duona (ciabata), be bulvių.
Jums reikės
1.2 kg dorados,
1 kg. druskos (naudokite tą paprastą baltarusišką, supakuotą į mėlinai baltas dryžuotas popierines pakuotes),
po 3 šakeles rozmarino ir čiobrelių,
bulvių,
aliejaus bulvėms kepti.

padažui
50 gr. (be odelės) migdolų,
50 gr. lazdyno riešutų,
3 česnako skiltelės,
2 pomidorai (jei ne sezono metu naudosite konservuotus pomidorus, recepte nurodyto acto nebedėkite),
1 kepta raudonos paprikos ankštis,
1 džiovintas čili pipiras (galite naudoti čili pipiro miltelius),
1 v.š. vyšnių acto (jei jo neturite įpilkite raudono vyno acto),
7 v.š. alyvuogių aliejaus,
druskos.
   Įjunkite orkaitę, kad įkaistų iki 200 C temperatūros.
   Žuvį nuplaukite ir išėmę žiaunas į jos vidų įdėkite prieskonines žoleles. Žuvis turi būti su galva ir su žvynais, tik be savo vidaus organų.
   Kepimo skardoje paberkite šiek tiek druskos,  kad jos būtų apie 1 cm.. Dėkite ant jos doradą ir užberkite likusia druska. Rankomis užpilkite druska taip, kad nebesimatytų žuvies.
 
 
 
   Šalia ant folijos gabalėlio padėkite papriką.
   Žuvį kepkite apie 30- 35 min. Po to trumpam palikite atvėsti.
   Kol žuvis kepa nuskuskite bulves ir jas supjaustę gabalėliais kepkite keptuvėje. Jei turite orkaitę su oro cirkuliacija, galite bulves kepti joje. Vienu metu su žuvimi, tik kitame orkaitės aukšte.
   Kol viskas kepa pasiruoškite padažą.
   Riešutai yra skanesni paskrudinti keptuvėje. Tai galite padaryti iš anksto arba naudoti neskrudintus riešutus. Orkaitėje kepama paprika turėtų išbūti apie 20 min. Išimkite ją ir suvyniokite į foliją. Palaikykite  kelias minutes, kad pašustų ir vėliau nulupkite nuo jos odelę.
   Sumalkite blenderiu riešutus ir džiovintą čili pipirą (be sėklų). Pomidorus ir keptą papriką supjaustykite gabalėlais ir sudėkite kartu su visais likusiais padažui skirtus komponentais ir gerai sutrinkite blenderiu. Šį padažą galite pasiruošti iš anksto, tačiau aš jį gaminu jau kepant žuvį.
   Kai bulvės bus iškepę, o padažas paruoštas imkitės žuvies "atkasinėjimo". Iš tikro tai labai greitas, nors šiek tiek kruopštus darbas.
   Peilio  rankena padaužykite į druskos plutą ir ją įlaužkite. Nuimkite visą plutą. 
 
 
  Tai labai lengvai pavyksta. Tuomet nulupkite odą, jei ji nenusiėmė kartu su druska. Plačia mentele nuimkite žuvies mėsą iki kaulo ir gražiai išdėkite į lėkštes šalia bulvių ir padažo. Stenkitės, kad žuvies mėsa neprisiliestų prie druskos. Išimkite kaulą ir taip pat atsargiai mentele nuimkite likusią mėsą.
  Prie šios žuvies puikiai tiks ir balto vuno taurė. 

Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš knygos "Žuvys ir jūrų gėrybės"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą