2012 m. vasario 14 d., antradienis

Omletas


Tai pats paprasčiausias omletas tinkantis pusryčiams.

2 kiaušiniai,
1 v.š. grietinės,
1 v.š. lydyto sviesto,
truputis pipirų mišinio, druskos.

   Su paprasčiausiu mikseriu gerai išplakite kiaušinius su grietine, pipirais ir druska. Įkaitinkite keptuvę ir ištirpinkite joje lydytą sviestą. Supilkite kiaušinių plakinį, uždenkite keptuvę dangčiu ir sumažinę kaitrą, iki žemiau nei vidutinė, kepkite omletą apie 3-4 min. Nuimkite dangtį ir jei omleto viršus "nebejuda", padalinkite jį mentelės pagalba į 4 dalis. Apverskite kiekvieną dalį ir dar kelias minutes apkepkite, bet dangčiu jau nebedenkite. Pateikite su salotomis: pomidorai+ grietinė+ pipirai+ druska; agurkai+ grietinė+ druska; ar konservuoti žirneliai+ majonezas+ truputis poro+ pipirai. Tiks ir "Lečio" salotos.
    Jei tenka kepti omletą iš daugiau nei 5 kiaušinių kepkite jį orkaitėje. Tuomet jis bus dar daugiau iškilęs, nei kepant keptuvėje. Į riebalais išteptą formą supilkite kiaušinių plakinį ir kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 15- 20 min. Iškeptą omletą apiberkite smulkintomis petražolėmis.

Tokį omletą galite kepti su įdaru.

Kumpio
: virtą ar karštai rūkytą kumpį supjaustykite plonommis juostelėmis ir trumpai apkepkite. Ant viršaus užpilkite kiaušinių plakiniu, uždenkite dangčiu ir kepkite kelias minutes. Vėliau padalinkite omletą į 4 dalis ir apvertę dar apkepkite.   


Sūrio: fermentinio sūrio nedidelį gabaliuką sutarkuokite ir kai supilsite kiaušinių plakinį į keptuvę- užberkite plonai sūriu. Uždenkite keptuvę dangčiu ir sumažinę kaitrą, žemiau nei vidutinė, kepkite omletą apie 3-4 min. Toliau, kaip ankščiau aprašyta.

Špinatų: lydytame svieste ar su aliejumi pakepinkite mažą susmulkintą svogūną ir česnako skiltelę. Kai jie taps skaidrūs sudėkite nuplautus ir nusausintus truputį susmulkintus špinatus. Įberkite truputį pipirų ir druskos. Kai tik jie suminkštės supilkite kiaušinių plakinį. Ir kepkite kaip aukščiau aprašiau.

Pievagrybių (ar baravykų sezono metu): lydytame svieste ar su aliejumi pakepinkite mažą susmulkintą svogūną. Kai jis taps skaidrus sudėkite nuvalytus ir susmulkintus grybus. Įberkite truputį pipirų ir druskos. Uždenkite dangčiu ir patroškinkite kol nugaruos beveik visas atsiradęs skystis. Tuomet užpilkite kiaušinių plakiniu ir elkitės kaip aukčiau nurodyta :-))).




Pomidorų-alyvuogių: su alyvuogių aliejumi pakepkite smulkintą svogūną ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs sudėkite smulkintą (be odelės) pomidorą ir per pusę perpjautas juodas alyvuoges (jų berkite nedaug). Įberkite truputį smulkintų petražolių, pipirų ir druskos. Kai tik pomidorai suminkštės užpilkite kiaušinių plakiniu. Uždenkite ir kepkite. 
Sudėtingumas: paprasta




6 komentarai:

  1. Dalia, ta grietinė labai jau intriguoja, spėju turėtų suteikti tokio purumo ar kažką panašaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip Mindaugai grietinė omletui suteikia purumo. Ir su grietine kepant omletą jis nebūna "šlapias", o toks vientisas, tad jį lengva apversti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kepsim rytoj šeštadienio pusryčiams šį omletą, skaniai atrodo. Tik reikia nepamiršti šiandien orkaitės išsivalyti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Silvija, labai džiaugiuosi, kad omletas patiko :-)

    AtsakytiPanaikinti