2011 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Hamburgeriai


  Astos iš "Kai  nori valgyti" įkvėpta šiandiena dariau hamburgerius. Dariau "tikrus". Tikrus ta prasme, kad pilnai vadovavausi amerikietiško žurnalo "Southern Living" specialiu priedu "Ultimate Grilling & BBQ Guide". Ir dabar galiu drąsiai pasakyti, kad hamburgeriai yra visai geras maistas. Ypač kai pats susimali mėsą ir žinai, kad viskas labai natūralu. Na, bandelė buvo "Vilniaus duonos" :-)))  Bet majonezas- naminis, daržovės- iš kaimynų daržo (gautos dovanų).
 O dabar jau- apie pačius hamburgerius. Pagrinde hamburgeriams mėsos paplotėliai kepami iš maltos jautienos, vištienos ar kalakuto. Rečiau iš žuvies.

Pagrindinis receptas būtų:
jautiena,
košerinė druska,
ką tik sumalti pipirai.
Be to galima įdėti daržovių sultinyje mirkyto batono ir kiaušinio.

  Viskas suminkoma ir iš faršo formuojami labai ploni paplotėliai, ne storesni nei 1 cm.. Jie turi būti 1/3 didesni už bandeles, nes kepant jų dydis sumažėja. Dar vienas labai svarbus dalykas, paplotėlius reikėtų suformuoti kuo plonesnius su ryškiai įspaustu viduriu. Ne maža duobute centre, o visa duobe. Tam, kad kepant jų viršus neiškiltų, kaip kokiems kotletams. Ir dar- negalima jų spausti rankomis ar mentele, kai sudedate juos į keptuvę. Minkote kiek tik norite rankomis kol jie jūsų delne ar ant stalo, bet keptuvėje- tabu.
  Amerikiečiai hamburgerius (iš jautienos), kaip ir steikus skirsto į tris iškepimo lygius: lengvas, vidutinis, pilnai iškepęs. Kepti reikia iš abiejų pusių. Pradžioje ant stipresnės kaitros, kol apkepsite abi puses, vėliau kaitrą sumažinkite iki vidutinės. Pilnai iškepęs bus- kai iš duobutės nebesiskirs raudonos sultys.

Klasikinis jautienos hamburgeris

jautienos,
pipirų mišinio,
druskos
jei norite daržovių sultinyje mirkyta bandelė ir kiaušinis,

hamburgeriams skirtos bandelės,
fermentinio siūrio,
pomidorų,
saldžių svogūnų,
salotų lapų,
majonezo

  Visas daržoves pasiruoškite iš anksto, t.y. dar prieš mėsos kepimą. Pomidorus, svogūnus ir sūrį supjaustykite labai plonais giežinėliais. Kai mėsos paplotėliai tuoj, tuoj iškeps mikrobangų krosnelėje kelias sekundes pasišildykite bandeles. Apatinę bandelės dalį užtepkite majonezu, dėkite ant jos sulankstytą salotos lapą, pomidorą, svogūno kelis žiedelius, karštą mėsos paplotėlį. Ant jo uždėkite sūrio ir užvožkite bandele. Kad ir kokio aukščio jis jums pasirodys, bet suėmę abiem rankomis jį tikrai suvalgysite. Ir tikrai, tokį tirpstatį burnoje hamburgerį suvalgysite ne vieną.



Tailandietiškas vištienos burgeris

500 gr. vištienos (be odos),
1/4 stikl. susmulkintų kalendros lapelių,
1-2 v.š. azijietiško česnakų- čili padažo,
1 a.š. laimo tarkuotos žievelės,
keli svogūnų laiškai,
druskos.

  Viską sumaišykite su malta vištiena ir kepkite kaip paprastus hamburgerių mėsos paplotėlius. Pateikite su salotomis tarp bandelių ir su kokiu nors saldžai aštriu  ar sojos padažu.
  Tokiame marinate galima marinuoti ir nemaltą vištieną. O ją paprasčiausiai išsikepti ją ant laužo ir pateikti kaip kepsnį. Beje, aštrus paprikų pagardas čia taip pat labai tiks.

Kalakutienos burgeris su žalumynais

500 gr. kalakutienos be odos,
1/4 stikl. smulkinto baziliko lapų,
2 a.š. tarkuotos cirtinos žievelės,
maža česnako skiltelė,
druskos,
salotų lapų,
pomidorų,
saldžių svogūnų,
špinatų lapelų,
majonezo,
hamburgerių bandelių.

  Maltą kalakutieną sumaišyti su 2- 5 eilutėje išvardintais komponentais. Iškepti kaip įprastus mėsos paplotėlius hamburgeriams. Ir susluoksniuoti su likusiomis daržovėmis.

Sudėtingumas: paprasta
Receptai: iš žurnalo "Southern Living" specialiaus priedo "Ultimate Grilling & BBQ Guide"

8 komentarai:

  1. Iš foto atrodo sausokas, bet kaip norėčiau nors kasnelio, neesu Mcd gerbėja, bet naminiai burgeriai tai kažkas tokiooo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, ir aš nesu tokio maisto gerbėja. Bet taip išeina, kad vieną ar du kart per metus jį suvalgau. Ir kaip nekeista- man būna labai skanu. Bet, kad specialiai važiuočiau į McDonald's nebūna.
    Gal nuotraukoje taip atrodo, bet mėsos paplotėlis yra sultingas. Į faršą dėjau tik kiaušinį, druskos ir pipirų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. oho! ėmeisi šio reikalo iš esmės, o ne taip mėgėjiškai, kaip aš :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai, kad tu mane suintrigavai :-)))
    Aš turiu t

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ach, "pabėgo" mano komentaras su nebaigtu sakiniu :-)))
    Aš turiu tokių gražių receptų žurmalų ir knygų, kad tiesiog viską norisi išbandyti. Ir kas gera, čia parašyti. Bet kažkodėl vis dar rašau savo senai gaminamus receptus. Tai tik tavo dėka tuos hamburgerius ir dariau. Ir visai geručiai jie gavosi :-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. o kokią ten košerinę druską naudoji? pirmą kartą apie tokią girdžiu...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ji nejuoduota ir stambesniais kristalais už stalo druską. Galima sakyti, kad tai stambi druska be jokių priedų. Pagrindinis chiminis junginys- natrio chloridas. Be to tai nesusieta visai su košeriniu maistu ir religija. Ten dar kitokia druska naudojama.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Klasikinis - super skanus ir sultingas. Vertingi paaiskinimai. Aciu!😋😁

    AtsakytiPanaikinti