2011 m. kovo 29 d., antradienis

Lietiniai blynai

Šį kartą apie lietinius blynus. Visą laiką juos kepdavau iš akies maišydama produktus. Bet paprašymas recepto privertė viską imti ir pamatuoti.  Kažkodėl mano lietinių receptas visada vienodas, aš labai konservatyvi šiuo klausimu. Turiu man patinkantį receptą ir nebandau kitų. Gal būt, ateityje išbandysiu kažką naujo. Keičiasi tik mano lietinių įdarai. Vat, čia aš atvira permainoms, gan dažnoms permainoms...
Šį kartą keli nesaldūs lietinių įdarai ir pats lietinių receptas.
Lietiniams ( 9 vnt.) reikės:
3 kiaušinių (didelių),
0.5 l. pieno,
150 gr. miltų,
truputis druskos ir cukraus,
aliejaus ar lydyto sviesto blynų kepimui.
Visus produktus lengvai išmaišykite mikseriu ir leiskite kelias minutes tešlai pastovėti. Kepkite blynus tik gerai įkaitintoje keptuvėje.
Mėsos įdaras
Geriausiai lietiniams tinka mėsa nuo kauliukų. Tokia mėsa nebūna niekada sausa. Ir skaniausi lietiniai su vištiena arba jautiena.
Virtą mėsą atskirkite nuo odelių ir visokių kremzlių, jei jų mėsoje yra. Mėsą sumalkite, įberkite pipirų, jei reikia druskos. Galite įdėti susmulkintų pakepintų svogūnų. Jei mėsa sausa- į ją įpilkite šiek tiek sultinio. Taip pat galite įdėti žalią kiaušinį ir viską gerai permaišius įdaryti šiuo įdaru lietinius. Tačiau, jei dėsite žalią  kiaušinį nepatingėkite ilgėliau pakepti lietinių, kad viduje esntis kiaušinis tikrai perkaistų.
Lietinius pateikite su sultiniu arba su grietinės sviesto padažu (jis bus šių receptų apačioje).

Kumpio, sūrio ir agurkų įdaras
Taip, skamba gal kam ir netikėtai. Bet patikėkite- verta pabandyti! Įdarui naudoju karšto rūkymo kumpį, fermentinį sūrį ir marinuotus arba raugintus agurkus (pastarųjų dedu labai nedaug, bet jų tikrai reikia). Viską supjaustykite plonais šiaudeliais.
Šiuos lietinius pateikite tik su gabalėliu išlydyto sviesto.


Grybų įdaras
Pats paprasčiausias įdaras, tai smulkinti svogūnai pakepinami ir kai jie tampa skaidrūs, sudedami smulkinti pievagybiai. Įberiame druskos, krapų ir pipirų. Kepiname kol nebelieka  skysčio.
Patiekti galite su grietinės ir lydyto sūrio padažu.
Įdarui galite naudoti ir šviežius ar šaldytus miško grybus. Labai vykę lietiniai būna su voveraitėmis. Čia su tomis, kur ant žemės auga, o ne šakomis šokinėja. Voveraičių nereikia apvirti, jas ruoškite taip, kaip pievagrybius. Kai visas skystis kepant išgaruos- jos bus paruoštos. Nepamirškite užberti krapų. Tačiau, prie lietinių su miško grybais, užteks paprasto grietinės ir sviesto padažo. Nebūtina tokį tobulą skonį užmušti dar kažkuo.

Lietiniai su lašiša ar ikra
Čia jau nebe įdaras, o tik priedas prie apkeptų lietinių. Keli griežinėliai rūkytos ar sūdytos lašišos puikiai dera su bet kokias blynais. Vietoje lašišos galite naudoti raudonuosius ikrus. Pateikite tik su grietine ir bus nuostabu!

Grietinės sviesto padažas
Nedideliame inde ištirpinkite truputį sviesto ir įdėkite Dvaro 40% riebumo grietinės (1 a.š. x 4-5 v.š.) . Pakaitinkite, bet neleiskite užvirti.
Atleiskite, kad rekomenduoju tokią riebią grietinę, bet geriau kokybiško produkto mažiau, negu su kitokiu produktu sugadinti padažą. 
Dar vienas patarimas, jei lietinių susirinko valgyti nemažas išalkusiųjų būrys. Nebūtina jums vargti juos apkepinėjant po kelis keptuvėje. Naudokitės orkaite. Į orkaitėje esančią skardą įtieskite kepimo popierių, užberkite nedidelius lydyto sviesto gabalėlius ir sudėkite lietinius. Ant viršaus kiekvieno dar uždėkite po labai mažą lydyto sviesto gabalėlį.
Sudėtingumas: vidutinis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą