2015 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

Morkų patale keptos vištienos kulšelės



  Kartais man norisi paprastą patiekalą labai skambiai pavadinti ir truputį kitaip pateikti. Ir atrodo, kad tai jau kažkas nepaprasto :-))) 
Iš tikro, galite dėtis didžia virtuvės meistre,  ir sau paslaptingai šypsotis, juk šį kartą virtuvėje laiko praleidote labai nedaug...

3 asmenims reikės

3 vištienos kulšelių,
3 didesnių morkų,
1 didelio svogūno,
paukštienos prieskonių (geriau tiks rytietiški),
1 a.š. cukraus.
1/2 stikl. verdančio vandens,
1 stikl. kuskuso,
1 a.š. lydyto ar paprasto sviesto,
druskos.

  Į kepimo indą suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir "burokine" tarka sutarkuotas morkas. Ant viršaus sudėkite prieskoniais iš visų pusių apibertas kulšeles. Jei prieskoniai be druskos- šiek tiek užberkite druskos.
  Įpilkite verdančio vandens, uždenkite ir kepkite 200 C temp. apie 1 val. Jei kepsite kaimiškas vištos kulšeles, kepti reikės truputį ilgiau.
  Kai  mėsa bus minkšta, visas kepimo metu išsiskyrusias sultis supilkite į puodą kuriame virsite kuskusą, įpilkite dar trūkstamą vandens kiekį, įdėkite sviesto, truputį druskos ir išvirkite kruopas. Virdami kuskusą vadovaukitės instrukcija esančia ant įpakavimo. Kol kuskusas virs. vištienos kulšeles laikykite orkaitėje.
  Prieš pat pateikiant kulšeles perpjaukite pusiau ties sąnariu. Į mažą indelį sudėkite kuskusą, suspauskite ir apvertę atsargiai išverskite lėkštėje. Morkas, likusias kepimo inde, apiberkite cukrumi ir išmaišę išdėkite šalia kuskuso ir vištienos. 


Sudėtingusmas: paprasta

2015 m. balandžio 5 d., sekmadienis

Pascha (Paska)



  Visus savo tinklaraščio skaitytojus sveikinu su Šv. Velykomis. Daug saulėtų ir pilnių džiugesio dienų jums. Daug spalvingų ir stiprių ne tik Vekykinių margučių, bet ir gyvenimo paridentų teigiamų įspūdžių, emocijų. Tegul kiekviena diena jums būna mažytė šventė prasidedanti ryte, kad ir nedideliu kvapniu kavos ar arbatos puodeliu. Svarbu nuotaika ir teigiamos emocijos, tad- kad jos jūsų niekada neapleistų.


 Jums skiriu Velykinį desertą Paską. Labai senai jau norėjau jį paruošti Velykoms, bet vis kažkaip užsiciklinusi buvau kepti Napoleoną. Šiemet dėl tam tikrų priežasčių teko jo atsisakyti, tad atėjo eilė ilgai lauktai Paskai. 
Buvau nustebinta dviejų dalykų. Greito, labai lengvo paruošimo ir skonio. Skonio iš vaikystės! Pasirodo vaikystėje aš jį esu valgiusi. Labai jį mėgau, bet kadangi buvau maža, niekaip nesuprasdavau, kodėl jo nėra kada panori. Mano mama jį iš kažkur pirkdavo. Bet kadangi Velykos būdavo tik kartą metuose, tai ir pirkdavo tik prieš jas. Vėliau Paska kažkur dingo. Ilgam... Labai jos skonio pasilgdavau. Ir kiek esu valgiusi "varškės tortukų", nė vienas nebuvo tas...

6 - 8 asmenims reikės,

500 gr. varškės,
50 gr. razinų (galite naudoti kitus džiovintus vaisius),
100 gr. sviesto,
125 gr. cukraus,
3 kiaušinių trynių,
1/4 l. grietinėlės (kai kuriuose receptuose minima grietinė, bet aš gaminau su grietinėle),
50 gr. smulkintų ir pakepintų migdolų ar lazdynų riešutų (jie turi būti be odelės),
1 citrinos žievelės,
vanilės.

Razinas užpylus verdančiu vandeniu pabrinkinkite (arba galima užpilti romu ir kiek ilgėliau palaikyti).
Sviestą išsukite su cukrumi, po to sudėkite kiaušinių trynius ir gerai vėl išsukite. Po to suberkite varškę  ir išsukite iki purios vientisos masės, kad nebūtų jaučiami varškės gumulėliai. Supilkite grietinėlę ir kitus birius produktus. Viską gerai išmaišykite.
Naują 13- 14 cm. skersmens vazoną! (skirtą augalams sodinti) išklokite dviguba ar triguba marle.Supilkite masę ir užlanksčius kraštus paslėkite. Vazoną įstatykite į dubenį, kad būtų kur nubėgti atsiradusiam skysčiui. Paslėgę laikyti vėsiai. Po paros išverskite Paską į serviravimo indą.
 Paprastai Paska puošiama džiovintais vaisiais. Ypač vertinamas tas atspaudas atsiradęs nuo marlės. Tad, ji dažniausiai taip ir pateikiama- naturaliai.  Aš manau, kad prie jos gražiai atrodytų ir keli  duplainiai. Tuo labiau, kad jie tiktų ir savo skoniu.


Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygos "Sūriai" 

2015 m. balandžio 2 d., ketvirtadienis

Velykų meniu


                                                          I diena
  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Marginti kiaušiniai su sviestu, kaimiška juoda duona ir krienais

   ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Silkė patale
Baltame vyne troškinta lašiša su marinuotų agurkėlių majoneziniu padažu 
Balta mišrainė

  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~



  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~




  II dienos pietūs
              
  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~