2015 m. liepos 25 d., šeštadienis

Ant žarijų kepta lašiša su rytietiškai paruoštais brokoliais

  

  Skanu, skanu, skanu... Iš tikro labai senai ruošiausi aprašyti visus karštus brokolių garnyrus vienoje vietoje. Taip, kaip jau ne kartą esu aprašiusi kitus receptus turinčius tą pačią pagrindinę sudėtinę dalį. Bet, tai nuotraukos ne kokios, tai vėl kažkas...
  Kol visai atsitiktinai, prie ant žarijų keptos lašišos, teko paruošti vieną iš jų. Šis su keptais svogūnais brokolių garnyras tiko tobulai. Kaip sakoma "du batai pora". Tad šią nuostabią porą ir siūlau jums. 


  Beje, taip paruošta lašiša labai greitai dingsta nuo stalo, tad vienos virš 1 kg. sveriančios lašišos užteks tik 4 asmenims.

 4- 5 asmenims reikės

1 lašišos,
prieskonių mišinio su juodaisiais sezamais arba Tandoori ar kitokių rytietiškų prieskonių žuviai, arba bent 5 pipirų mišinio,
druskos.

 garnyrui

2 brokolių,
2 vid. dydžio svogūnų,
1- 2 v.š. sojos padažo,
4- 5 v.š. saldaus čili padažo (Sweet Chilli Sauce),
1-2 v.š. alyvuogių aliejaus, 
pipirų mišinio,
trupučio druskos.

  Likus valandai iki kepimo, išvalytai ir nuplautai lašišai nupjaukite galvą ir perpjaukite ją pusiau, taip kad viena jos pusė būtų su stuburo kaulu, kita - be. Odos nulupti nereikia. Užberkite prieskonių, druskos ir sudėję vėl kaip "normalią žuvį" suvyniokite į foliją ar maistinę plėvelę. Palikite pasimarinuoti valandai kambario temperatūroje.
  Suskirstytus žiedynais brokolius sumeskite į verdantį pasūdytą vandenį ir išvirkite. Brokoliai neturi pervirti, tačiau šakutė turi į juos įsmigti. Kol brokoliai verda pakepkite "plunksnelėmis" supjaustytus svogūnus. Kai jie suminkštės supilkite sojos ir saldų čili padažus ir dar pakaitinkite kelias minutes. 
  Per tą laiką brokoliai jau bus išvirę. Nupilkite nuo jų vandenį ir juos suberkite į keptuvę su svogūnais. Įberkite šiek tiek pipirų mišinio ir viską permaišykite. Iki pateikimo palikite brokolių garnyrą keptuvėje.


  Kepant žuvį ant žarijų, nereikalinga didelė kaitra. Žarijos jau turi būti pasidengusios baltu pelenų sluoksniu. Tačiau žarijų turi būti nemažai. Sudėkite lašišą ant suveriamų grotelių ir kepkite ilgiau pirmiausia tą pusę, kurį yra į žarijas su oda. Nepergyvenkite dėl odos apdegimo. Apverskite ir apkepkite daug trumpiau tą pusę kurioje nėra odos. Ir vėl kepkite tą pusę esančią su oda. Stenkitės ilgėliau kepti tą pusę kuri su oda, o be odos- trumpiau. 
Stenkitės taip pat lašišos neperkepti, kad ji neliktų sausa. Dėl tos pačios priežasties nedalinkite žuvies iš karto porcijomis. Daug geriau kepti didelį žuvies gabalą ir tik po to jį išdalinti. 


  Atminkite, kad daug geriau jau nepilnai iškepusi lašiša, nei perkepusi :-) Žinoma, žuvies vidus turi būti šiltas. Jei vidus dar šaltas, jūs turite dar ją kepti. Kol nesate įgudęs, pabandykite šakute atsignybti lašišos iš pačio jos vidurio. Šilta- traukite lašišą nuo ugnies ir atskyrę odą sudėkite į pailgą serviravimo lėkštę. Galite versti tiesiog į pačią lėkštę iš karto, nes žuvies oda pasiliks prikibusi ant grotelių. Geriausia kepti abi žuvies puses ant skirtingų grotelių. Taip lengviau reguliuoti karštį kepsninėje perdedant groteles į skirtingas kaitros puses. Ir lengviau bus sudėti žuvį į serviravimo lėkštę.

Sudėtingumas: kepti taip žuvį reikia įgusti, tad nepergyvenkite, jei iš karto gal ir nesigaus. Bet kuo dažniau kepsite, tuo daugiau patirties turėsite.
Garnyrą paruošti nesudėtinga.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą