2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Netikras zuikis


   Receptas iš serijos "kai tingisi"... Šį kart tingisi kepti kotletus. Ir ne tik...
   Patiekalas kurį galima pasiūlyti dviem ar daugiau kartų patiekiant vis kitaip. Tai gi, vėl vaidiname labai atsidavusias šeimininkes, kurioms labai rūpi, kad namiškiai reguliariai ir sveikai maitintusi. Kad šaldytuve būtų ne "pasikorusi iš nevilties pelė", o rimtas, išdidus nors ir netikras zuikis.
Kaip jau supratote gaminti reikėtų didesnį kiekį, kad valgyti galėtume du ar tris kartus. Bet būtinai kitaip, juk mes turime fantazijos virtuvėje :-)))

Jums reikės:
1 kg.mėsos (galite naudoti, kiaulieną, ar kiaulieną maišytą pusiau su jautiena, veršieną, arba kalakutieną),
2 - 3 kiaušiniai,
1 svogūnas,
3 v.š. avižinių dribsnių arba 3- 4 riekelės batono,
1/2 stiklinės pieno,
druskos, pipirų mišinio, čiobrelių ir provanso žolelių (jei norite),
aliejaus.

   Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite, kol gerai pagels. Mėsą sumalkite, jei dedate batoną jį, išmirkytą piene, sumalkite taip pat. Jei naudojate avižinius dribsnius sumaišykite juos su pienu tame pačiame inde, į kurį malsite mėsą. Įmuškite kiaušinius, sudėkite prieskonius, druską ir truputį pravėsusius svogūnus. Viską labai gerai išminkykite. Jei faršas pasirodys sausas įpilkite vandens ar pieno. Kepimo formą ištepkite aliejumi. Suformavę iš faršo pailgą kepaliuką įdėkite jį į formą. Aptepkite aliejumi ir apiberkite čiobreliais. Kepkite orkaitėje iki 200C temperatūroje apie 1 val.- 1.15 min.. Pradžioje leiskite netikram zuikiui lengvai apkepti, vėliau uždenkite indą folija.

Padažai prie zuikio

Paprastas padažas. Išsiskyrusias kepimo metu sultis nukoškite praskieskite trupučiu verdančio vandes (jei skysčio liko mažai) ir pateikite prie zuikio.

Baltasis grietinės padažas.
Kepimo metu išsiskyrusias sultis nukošę sumaišykite su grietine ar grietinėle (pastaroji tiks prie veršienos ir paukštienos zuikio). Jei padažas gavosi per skystas paimkite dar grietinės ir nedideliame jos kiekyje išmaišę truputį miltų sudėkite į padažą. dar kartą užvirinkite ir paragaukite ar netrūksta druskos, bei prieskonių. Prieskoniams naudokite čiobrelius.

Raudonasis grietinės padažas. Į baltąjį grietinės padažą įdėkite 1-2 v.š. pomidorų padažo, truputį cukraus ir vietoje čiobrelių dėkite džiovintą baziliką.

Su kuo netikrą zuikį pateikti? Žinoma su bulvių koše arba makaronais.
Jei zuikį kepėte iš jautienos ar kiaulienos, kaip garnyras tinka burokėlių salotos ar šviežių kopūstų salotos.
Prie zuikio iš veršienos ar paukštienos puikiai tiks troškinti špinatai.



Na, o šaltas netikras zuikis  įdealus pasirinkimas prie baltos mišrainės.

Sudėtingumas: vidutinis

5 komentarai:

  1. Kaip seniai 'zuiki' dariau.. :) nors pas mus vaiku nera, bet as visada dar tam zuikiui nupiesiu ausytes ir idedu razinu akis :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kadangi esu didelė tinginė, tai mūsų namuose "zuikis" dažnas svečias. Tik visada be kiaulienos:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Medėja, man jis su ausytėmis ir akytėmis visada į ežį būna panašus, bet tikrai ne į zuikį :-))). Ir kodėl jis gavęs "zuikio" pavadinimą???
    Odeta ir aš visada jį gaminu iš veršienos arba kalakutienos. Bet kai kur tenka paragauti kiaulienos "zuikį" man jis būna labai skanus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kiek mazdaug laiko leidziat kepti be folijos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Be folijos kepkite kol apskrus viršus. Tiksliai minutėmis sunku nurodyti, nes orkaitės pas visus skirtingos.

    AtsakytiPanaikinti